КАКО ИЗГЛЕДА ПРАЗНИЧНА ТРПЕЗА ШИРОМ СРБИЈЕ? Од сармалука, попећа, до влашких пољубаца, а ево где се ништа не баца
Многа јела су настала ii спремају се само у одређеним крајевима Србије
Шта се служи на славској трпези у Врању, за које јело из Војводине Београђани никада нису чули, шта се једе само у ваљевском крају и како се спрема јело влашки пољупци?
Многа јела су настала ii спремају се само у одређеним крајевима Србије. Од Војводине до Пирота, сваки крај има специфичну храну за коју многи никада раније нису чули - од ринфлајша до попећа.
СЛАДАК СОС ПРЕКО МЕСА
Ивана Калаба (27) из Кикинде каже да постоје многа војвођанска јела за која многи њени пријатељи из других крајева Србије никада нису чули.
- Јела су нам специфична јер имамо много сосева, запршке ii поврћа. Мешавина сланог и слатког у Војводини је уобичајена. На пример, гулаши и ринфајш од меса су нам стално на столу, али то месо често преливамо сосевима који могу да буду од различитог воћа и да имају благ и сладак укус - каже Ивана Калаба.
ИВАНИНО ОМИЉЕНО ЈЕЛО ЈЕ АЈМОКАНАЦ И ПЕРКЛЕТ
Бака је најчешће правила ајмоканац, углавном исти дан када се кува пилећа супа, објашњава наша саговорница из Војводине.
- То је заправо сос од пилећег меса у који се додаје бели лук и сок од лимуна. Затим, ту је јело перклет који се спрема са телетином у котлићу, затим чушпајз од грашка и шаргарепе, који често једемо - каже Војвођанка.
НА ЈУГУ СЕ НИШТА НЕ БАЦА
Милица Петковић (31) из Врања каже да је готово сваки рецепт са југа Србије подразумева много више зачина ii "љутине", него што је случај у било ком другом делу наше земље.
- Врање, Пирот ii Лесковац се препознају по ајвару, паприци ii роштиљу. У готово сваки рецепт додајемо бели лук ii љуту туцану паприку. Ништа не бацамо, па није чудо што су шкембе чорба, урнебес салата и сармалук, односно јагњећа сарма, заправо наши специјалитети - каже Милица Петковић.
ВРАЊАНКА МОРА ДА ЗНА ДА СПРЕМИ ПОПЕЋ
Оно што многи не знају јесте да јела која се спремају само на славској трпези на југу Србије готово да не могу да виде ни у једном другом крају, додаје она.
- То су рецимо лучен гра, односно пире од пасуља, који се спрема на посним славама. Најважније да жена зна да направи пропећ, што је једна од врањанских пита која се прави са врелом машчу. Капама је такође специфично јело које се прави од спанаћа, док се јанија спрема од кромпира и меса... Све је то храна југа која се свакодневно налази код нас на столу -објашњава Врањанка.
БЕОГРАЂАНИ И НОВОСАЂАНИ ОДУШЕВЉЕНИ ЈАНИЈОМ
Она додаје да се у Пироту свакодневно спрема тарана, односно тестенина са корама, која се меша са парадајзом и месом.
- Сви се чуде, нарочито када дођу из Новог Сада или Београда, када им објашњавамо наше рецепте. Скоро је један колега са посла пробао виноградарску јанију, која је слична гулашу, али се прави са зеленишем који се гаји у винограду. Био је одушевљен и одмах је тражио рецепт - каже Милица Петковић.
ВЛАШКИ ПОЉУПЦИ И ВАЉЕВСКА ГУЖВАРА
У источној Србији једу се чорбе од сира, влашка погача ii качамак и ораховача, каже Анђелка Костић која живи у овом крају Србије.
- Већина јела спрема се на свињској масти. Свима су занимљиви влашки пољупци, односно тесто у које се додаје сладак фил од џема или ораха. Жмар је такође познато јело из ових крајева, које се спрема од овчијег меса, празилука и вреле масти. Веома је популано у нашем крају, баш као што су у Лесковцу популарни ћевапи - каже Анђелка Костић из Петровца на Млави.
У Ваљеву се једе пита или гибаница гужвара, док је Шабац познат по листићима, објашњавају из села између ова два града.
- У Ваљеву се спремају пите са корама које се намажу јајима, млеком и сиром, затим се гужвају и пеку у плеху. То је уобичајени доручак у селима око Ваљева. У Шапцу се за доручак чешће једу такозвани листићи од теста, који се прже у уљу и једу са готово свим сланим и слатким намазима, од џема до кајмака - каже Филип Лукић из села Дружетић.
ЋЕВАПИ ОД СЕЦКАНОГ ЈУНЕЋЕГ МЕСА
На југу Србије по храни се изваја ii Нови Пазар, у којем многи долазе како би пробали чевапе ii мантије. Ипак, многи не знају шта је "тајна" рецептура и зашто су јела специфична када се спремају у овом граду.
- У питању је јунеће месо, од јунећег врата, које се не меље, веч ситно сече. Затим се пече на плотни, заједно са лепињама. На крају се убацује црни лук и љута млевена паприка. Уз то се једе кисело млеко, али не од крављег, већ овчијег млека - каже Неро Махмутовић из Новог Пазара.