Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КО ЋЕ БИТИ НАСЛЕДНИК ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА: Четворица владика у најужем кругу за трон СПЦ (ФОТО)

23.11.2020. 21:45
patrijarh Irinej
патријарх Иринеј / Извор: СД/илустрација

Иринеј Бачки, Порфирије, Јефрем и Јоаникије сматрају се најизгледнијим кандидатима за избор патријарха

Изборни сабор биће највероватније крајем јануара или почетком фебруара. Од седам кандидата за новог поглавара СПЦ - владике Порфирија, Јована шумадијског, Иринеја (Буловића), Јефрема, Хризостома, Јоаникија и Григорија, тројица имају мале шансе.

МУЧИ ВАС ГРЛО? Код гребања, упале и бола вам ОВО може помоћи!

МУЧИ ВАС ГРЛО? Код гребања, упале и бола вам ОВО може помоћи!

СУТРА СЛАВИМО ВЕЛИКИ ПРАЗНИК КОЈИ ОТКРИВА БУДУЋНОСТ: Једну ствар жене никако не би смеле да раде

СУТРА СЛАВИМО ВЕЛИКИ ПРАЗНИК КОЈИ ОТКРИВА БУДУЋНОСТ: Једну ствар жене никако не би смеле да раде

ТЕСТ НА КОРОНУ БИЋЕ ДОСТУПАН У АПОТЕКАМА? Познати су начин употребе и цена, али нека правила треба разјаснити

ТЕСТ НА КОРОНУ БИЋЕ ДОСТУПАН У АПОТЕКАМА? Познати су начин употребе и цена, али нека правила треба разјаснити

Највеће шансе да уђу у избор за једног од три кандидата за патријарха има седам епископа. То су Порфирије, митрополит загребачко-љубљански, Јован, владика шумадијски, Иринеј (Буловић), владика бачки, Јефрем, владика бањалучки, Хризостом, митрополит дабробосански, Јоаникије, владика будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске, и Григорије, епископ диселдорфски и немачки.

Патријарх се бира тако што Сабор гласа, а имена тројице кандидата с највећим бројем гласова (погледати оквир) стављају се у коверте, које потом извлачи један од монаха. То би, наводно, требало да буде игуман манастира Свети Сисоје Матеј.

- Од ове седморице владика, епископи Јоаникије и Јефрем сигурно ће бити двојица од тројице кандидата за патријарха. Када је реч о трећем кандидату, Иринеј, владика бачки, и Порфирије могу да рачунају на подједнаки број гласова. Међутим, како ниједном од њих двојице и није стало до те функције, обојица су спремни да се склоне у корист овог другог ако дође до ситуације да имају исти број гласова - каже извор.

Владика Јоаникије, наводи даље извор, има велику подршку људи из Сабора који су били блиски Амфилохију, што није занемарљив број.

- Иако се Јоаникије добро котира у Сабору, минус му је што је политички "сврстан". Он је нарочито близак с Млађаном Ђорђевићем, а Јоаникије је чак крстио једно од његове деце. Ђорђевић зато на све начине покушава да излобира за њега. С друге стране, иако владика Григорије, због својих последњих изјава, важи за опозиционог човека, он више сам себе гура за позицију кандидата за патријарха него што неко лобира за њега. Григорију и јесте циљ да уђе у избор за патријарха, али од ове седморице управо он има најмање шансе - истиче извор.

Верски аналитичар Драшко Ђеновић подсећа да је Иринеј (Буловић) већ више пута виђен у улози патријарха, али да то не мора ништа да значи, јер су протекла два пута за патријарха изабрани аутсајдери, то јест да ни Иринеј ни Павле нису били фаворити.

- Порфирије се спомиње већ неко време, али је млад, има само 60 година. Хризостом спада у умерену струју, међутим, он је својевремено напустио своју епархију током рата, а морао је, по мени, тамо да остане и по цену живота. Иринеј организовано води своју епархију, за последњу двојицу патријарха био је сива еминенција - каже Ђеновић и додаје:

- Мислим да ће Јоаникије пре заменити митрополита Амфилохија, а код Јефрема је највећи адут то што је тих.

Према оцени Жељка Ињца, верског аналитичара, наредни патријарх ће се бирати између Јована Ћулибрка, Јоаникија и Порфирија.

Како се бира патријарх
  • Апостолски жреб при избору поглавара СПЦ, који прописује Устав СПЦ, увео је још патријарх Герман 1967.
  • Патријарх може да буде свако ко је "епархијски епископ најмање пет година"
  • Кандидати (за патријарха) не могу да буду пензионисане владике
  • Процедура налаже да тројицу кандидата тајним гласањем бира Свети архијерејски Сабор
  • Када се сазнају имена оних који су добили натполовичну већину гласова, прелази се на бирање жребом, то јест "апостолским начином"
  • Три имена се стављају у засебне коверте, а оне у јеванђеље
  • У тачно одређеном делу службе један од монаха ког је изабрао Сабор извлачи коверту испод корица јеванђеља у којој је име новог патријарха
  • Истовремено се отварају и друге две коверте. То се чини како би се сви епископи појединачно уверили у регуларност избора, као и због тога да се то записнички констатује
Ко су кандидати

Иринеј (Буловић), епископ бачки

irinej
иринеј / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Рођен је 1947. у Станишићу, у Бачкој. Дипломирао је на Богословском факултету у Београду 1969. Одбранио је докторску дисертацију 1980. у Атини. За епископа моравичког изабран је 1989, викара патријарху српском, а 1990. за епископа бачког. Члан је више комисија, укључујући и Свеправославну комисију за дијалог с Римокатоличком црквом. Сматра се најутицајнијим владиком у Сабору.

Порфирије, митрополит загребачко-љубљански

vladika Porfirije
владика Порфирије / Извор: Фото: Printscreen/Youtube/Sveštomipripada

Рођен је 1961. у Бечеју. Дипломирао је на Православном богословском факултету у Београду 1986, а на последипломским студијама у Атини борави од 1986. до 1990. Био је игуман манастира Светих архангела у Ковиљу. Посебно се ангажовао на лечењу оболелих од болести зависности и ради тога је 2005. формирао терапијску заједницу Земља живих, која је призната као најуспешнији пројекат за лечење наркоманије.

Јефрем, епископ бањалучки

vladika Jefrem
владика Јефрем / Извор: Фото: Printscreen/Youtube/InfoTV

Рођен је 1944. у селу код Приједора. За викарног епископа моравичког изабран је 1978. Хиротонију су обавили 17. септембра 1978. патријарх српски Герман, епископ жички Стефан и епископ далматински Николај у Саборној цркви у Београду. После две године проведене у Београду као викарни епископ, изабран је 1980. за епископа бањалучког.

Јоаникије, владика будимљанско-никшићки

vladika Joanikije
владика Јоаникије / Извор: Фото: Printscreen/Youtube/Sputnjik

Рођен је 1959. у Велимљу. Студирао филозофију на Филозофском факултету у Београду и Богословски факултет СПЦ. Сабор СПЦ је 2001, приликом обнове Епархије будимљанско-никшићке, владику Јоаникија изабрао најпре за њеног администратора, а потом 2002. и за епископа. У црквеним круговима познат је као тих, сталожен човек. Међутим, владичино име се пре неколико месеци нашло у новинама јер је у „Хајату“ био за столом с бизнисменом Миодрагом Даком Давидовићем, који важи за финансијера опозиције у Црној Гори, у тренутку када је пуцано на њега из снајпера. Током литија у Црној Гори, у мају, био је хапшен и провео је у притвору 72 сата.

Григорије, епископ Епархије франкфуртске и све Немачке

vladika Grigorije
владика Григорије / Извор: Фото: Printscreen/Youtube/Utisaknedelje

Рођен је 1967. у Варешу, у централној Босни. Богословски факултет је завршио 1994.. На владичанском трону херцеговачке епархије епископ Григорије је устоличен 1999. Докторирао је 2014. У мају 2018. изабран је за епископа Епархије франкфуртске и све Немачке. Међутим, познатији је по медијским наступима него залагању у Цркви. Замера му се превелико сврставање на страну опозиције.  

Хризостом, митрополит дабробосански

vladika Hrizostom
владика Хризостом / Извор: Фото: Printscreen/Youtube/RTRS

Рођен је 1952. у Воденици код Босанског Петровца. Свети архијерејски Сабор 1991. изабрао га је за првог епископа новокреиране епархије бихаћко-петровачке, где је провео 22 године. Одлуком Сабора 2013. изабран је на упражњену катедру епископа зворничко-тузланских. После четири године изабран је за митрополита дабробосанског. Важи за тихог, ненаметљивог човека. Изабран је за чувара патријаршијског трона.

Јован, епископ шумадијски

episkop Jovan šumadijski
епископ Јован шумадијски / Извор: Фото: Printscreen/Youtube/TVŠ

Рођен је 1950. у селу код Ариља. Богословски факултет уписао је 1976. и завршио у року. На Сабору 1993. изабран је за епископа тетовског, са свим правима епархијског архијереја, да би управљао свим епархијама СПЦ у бившој југословенској републици Македонији и викара патријарха српског Павла. Следеће године изабран је за архијереја западноамеричке епархије. За епископа шумадијског изабран је 2002.

ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! Пређена граница одбране, ОВАЈ ГРАД налази се пред потопом
Pakistan, poplave

ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! Пређена граница одбране, ОВАЈ ГРАД налази се пред потопом

20.09.2024. 10:50
СЛЕДИ МАСОВНИ ШТРАЈК ПРОСВЕТАРА: Најавили нове протесте
škola

СЛЕДИ МАСОВНИ ШТРАЈК ПРОСВЕТАРА: Најавили нове протесте

20.09.2024. 10:07
БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ
Kiša

БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ

20.09.2024. 07:18
СПЦ данас прославља Светог мученика Созонта: Молитва њему тера ЗЛО И НЕСРЕЋУ из куће
Sveti mučenik Sozont

СПЦ данас прославља Светог мученика Созонта: Молитва њему тера ЗЛО И НЕСРЕЋУ из куће

20.09.2024. 07:07
МУЖ ЈАСТУКОМ УГУШИО ВАНБРАЧНУ СУПРУГУ: Убиство и самоубиство код Смедеревске Паланке
jezivo

МУЖ ЈАСТУКОМ УГУШИО ВАНБРАЧНУ СУПРУГУ: Убиство и самоубиство код Смедеревске Паланке

20.09.2024. 14:39
ХЕЗБОЛАХ КРЕНУО У КРВАВУ ОДМАЗДУ! Лансирано 140 РАКЕТА ка Израелу, потпуна ескалација сукоба на Блиском истоку
Napad na Izrael

ХЕЗБОЛАХ КРЕНУО У КРВАВУ ОДМАЗДУ! Лансирано 140 РАКЕТА ка Израелу, потпуна ескалација сукоба на Блиском истоку

20.09.2024. 14:35
ХИТНО ОГЛАШАВАЈЕ ПРЕДСЕДНИКА НАКОН СЕДНИЦЕ: Ванредна ситуација у земљи, ово су КЉУЧНЕ теме о којима треба да бринемо
Aleksandar Vučić

ХИТНО ОГЛАШАВАЈЕ ПРЕДСЕДНИКА НАКОН СЕДНИЦЕ: Ванредна ситуација у земљи, ово су КЉУЧНЕ теме о којима треба да бринемо

20.09.2024. 14:17
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРЕМИНУЛЕ ГЛУМИЦЕ: Радмила Живковић је обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРЕМИНУЛЕ ГЛУМИЦЕ: Радмила Живковић је обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта

20.09.2024. 13:56
ЗАСТАВА 2024: "ИЗУЗЕТНО САМ ПОНОСАН, ДАНАС ОДЛУКА О ВОЈНОМ РОКУ" Председник Србије се обратио јавности са аеродрома у Батајници
Aleksandar Vučić

ЗАСТАВА 2024: "ИЗУЗЕТНО САМ ПОНОСАН, ДАНАС ОДЛУКА О ВОЈНОМ РОКУ" Председник Србије се обратио јавности са аеродрома у Батајници

20.09.2024. 11:15
ХОРОР У БЕОГРАДУ! Достављач хране покосио децу на пешачком, малишани кренули у музеј
Policija

ХОРОР У БЕОГРАДУ! Достављач хране покосио децу на пешачком, малишани кренули у музеј

20.09.2024. 14:07
ХИТНО ОГЛАШАВАЈЕ ПРЕДСЕДНИКА НАКОН СЕДНИЦЕ: Ванредна ситуација у земљи, ово су КЉУЧНЕ теме о којима треба да бринемо
Aleksandar Vučić

ХИТНО ОГЛАШАВАЈЕ ПРЕДСЕДНИКА НАКОН СЕДНИЦЕ: Ванредна ситуација у земљи, ово су КЉУЧНЕ теме о којима треба да бринемо

20.09.2024. 14:17
"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"
Suđenje za masakr u Ribnikaru

"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"

20.09.2024. 11:19