КОНОБАРИ СА МАСКАМА, ОБАВЕЗНА ДЕЗИНФЕКЦИЈА НА УЛАЗУ: Србија ће једино на овај начин моћи у кафиће од понедељка
Обавезне мере по отварању угоститељских објеката, најављене за 4. мај, многим кафеџијама делимично ће отежати рад.
Биће потребне много веће мере заштите и контрола њихове примене. Најкомпликованије ће бити власницима сала за прославе, због ограничавања броја људи у просторијама.
ВЕЛИКИ КОРАК НАШЕ ЗЕМЉЕ У БОРБИ ПРОТИВ COVID-19: Хлорокин из Галенике данас стиже у болнице широм Србије
КАДА ЋЕМО МОЋИ НА СВАДБЕ И РОЂЕНДАНЕ? Несторовић рекао датум, важиће ова СТРОГА ПРАВИЛА
У Удружењу угоститеља Новог Сада рекли су да ће гости морати да прођу кроз влажну или суву подну дезобаријеру.
- У затвореном простору на једног госта иду три и по метра квадратна и једно седеће место, док на отвореном треба да буде два и по метра - рекли су у Удружењу.
- На месту предвиђеном за госте, потребно је да буде средство за дезинфекцију руку, све на бази алкохола. Док ће у тоалетима бити пожељно да стоје бесконтактни дозер за руке и убруси. С обзиром на то да гости долазе у ресторане и кафиће да пију и једу, неће бити у обавези да носе маске и рукавице. При уласку ће морати да се дезинфикују.
Правила постоје и за саме угоститеље и њихове запослене. Међу предлозима мера ПКС, објашњавају нам угоститељи, биће обавезне дезобаријере на свим улазима.
- Сви они који су у сервисном и производном делу морају да имају заштитне маске и рукавице, да дезинфикују обућу, а радници у сервисном делу униформе ће морати свакодневно да перу на 90 степени и пеглају - наводи се у предложеним препорукама.
Према речима Миленка Мијића, председника Удружења угоститеља Новог Сада, рад ће бити отежан, али се надају да ће гости више времена проводити у баштама.
- Кризни штаб је усвојио препоруке, Привредна комора је нама проследила, а ми ћемо их се придржавати - говори Мијић.