Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

БРИНЕ ВАС ДА ЛИ ЋЕТЕ УСКОРО МОРАТИ ПОНОВО НА ВАКЦИНУ? Епидемиолози и вирусолози открили "рок цепива" и како се стичу антитела

26.05.2021. 07:32
vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

Грађани виде да немају антитела и онда долазе на пунктове по трећу дозу вакцине. Немојте долазити по трећу дозу, не можете је примити, закључио је др Кон.

Имајући у виду да је масовна вакцинација давања прве дозе почела око 20. јануара, време за другу дозу овој групи било је око 10 фебруара. Ако су тачне тврдње да је неким вакцинама делотворност у организму шест месеци, време за ревакцинацију односно трећу дозу имунизованим у првом кругу било би већ 20. августа.

ЗАКРЧЕЊЕ НА ГРАДИНИ: Колона теретњака на граничном прелазу ка Бугарској чека да изађе из земље

ЗАКРЧЕЊЕ НА ГРАДИНИ: Колона теретњака на граничном прелазу ка Бугарској чека да изађе из земље

"ПИТАЈ БОГА КОЛИКО ЈЕ ДУГО БИЛА ТУ" Змија дуга 1.6 метара крила се у кући породице из Владичиног Хана (ВИДЕО)

"ПИТАЈ БОГА КОЛИКО ЈЕ ДУГО БИЛА ТУ" Змија дуга 1.6 метара крила се у кући породице из Владичиног Хана (ВИДЕО)

НЕВЕРОВАТАН ПРИЗОР КОД ТОПОЛЕ: Марко на цуцлу храни осам прасића који су по рођењу остали без мајке (ФОТО/ВИДЕО)

НЕВЕРОВАТАН ПРИЗОР КОД ТОПОЛЕ: Марко на цуцлу храни осам прасића који су по рођењу остали без мајке (ФОТО/ВИДЕО)

Наши стручњаци су веома различитих мишљења када је у питању трећа доза, неки су чак били гласни и у њеном скором најјављивању, међутим и даље нема нема одлуке на нивоу државе или кризног штаба, када би овај процес могао званично да почне. Грађани са те стране потпуно у магли и неупућени, па се код неких јавља нормално и страх када истиче рок трајања за њихово цепиво?

Када је право време за ревакцину?

- Прву дозу сам примио око 20. јануара, другу око 10. фебруара. Два пута сам радио тест на антитела и оба пута, једном три недеље након ревакцинације, други пут пет недеља после друге дозе, био сам у граничним вредностима. До сада су она вероватно и почела да опадају. Међутим, не брине ме то, већ што нам нико не говори отворено и јавно колико траје вакцина, да ли три, шест месеци илки годину-две. Да знамо до када смо сигурни и када ћемо поново морати да се вакцинишемо - забринута је Изјава Београђанина М. В.

Стручни одговор на ово питање које мучи читаоца и још ко зна колико грађана Србије, дају следећи саговорници.

Да је за сада прерано говорити о трећој дози мишљења је докторка Нада Капулица, јер према њеној тврдњи треба сачакати комплетна истраживања на светском нивоу.

- Моје мишљење је да трећа доза уопште није потребна, за сада, зато што треба још сазнања колико ће да траје природни имунитет после прележане инфекције као и имунитет после примања две дозе - каже др Капулица.

Она напомиње да ти подаци још увек нису дефинитивни и да не треба журити са ревакцинацијом због комерцијале.

- За сада трећа доза није потребна, а да ли ће требати у будућности ја то не знам, ваљда нећемо ићи до 10 доза вакцина - наводи она.

Како каже људи су збуњени јер срљају да раде антитела после вакцинације, што је по њеном мишљењу потпуно непотребно.

- Без дефинитивног истраживања у свету, и резултата тог истраживања, апсолутно мислим да треба сачекати на ревакцинацију - закључује др Капулица.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

Сличног мишљења је и инфектолог доктор Драган Делић који каже да је још рано говорити о ревакцини јер су испитивања још увек у току.

- То стоји као једна могућност и код нас као и у свету али то треба и доказати - каже др Делић.

Он напомиње да су ова истраживања у свету у току и треба сачекати коначне резултате тих студија, а према његовом мишљењу ревакцинација би требала да буде после неких шест месеци, да се прими та бустер доза, да се појача природни имунитет који је створен.

- Не видим ту неки проблем од примања ревакцине, на против, тиме би појачали имунитет, али ајте да не говоримо унапред већ да сачекамо стручно мишљење. Наука у овом тренутку брзо напредује тако да је реално очекивати да одлука о овом питању буде донесена за два, три месеца - закључио је др Делић.

Ревакцина у најави већ неко време

Они који немају антитела после примљене две дозе вакцине против корона вируса мораће да приме и трећу, дозу, недавно је изјавио је епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против коронавируса Предраг Кон. Он је у каснијој изјави објаснио да ће овај процес отпочети кад за то дође време, и да ће тада бити и дефинисано ко ће бити кандидати.

Он је на ову тему дао изјаву јуче за Нову, рекавши да трећу дозу Синофам вакцине тренутно није могуће добити у Србији јер нису завршена истраживања.

- Ми знамо да ће врло вероватно бити потребна и трећа доза вакцине и то за произвођаче, али ће бити временски размаци различити. Почела су истраживања. Потребно је утврдити да ли је то неопходно за све или само за неке категорије, везано за хроничне болести или животне доби. Познато је да у старијој доби постоји слабија имуна реакција па се ту може очекивати - објашњава и додаје:

- Грађани виде да немају антитела и онда долазе на пунктове по трећу дозу вакцине. Немојте долазити по трећу дозу, не можете је примити - закључио је др Кон.

Predrag Kon
Предраг Кон / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

На ову тему недавно се огласио и државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек, који је за за Радио Слободна Европа (РСЕ) рекао да Србија прати истраживања свих произвођача вакцина у вези са евентуалном применом треће дозе против корона вируса и тек након тога донеће одлуку за своју земљу.

- Чекамо одлуку струке која ће на крају изаћи са својим мишљењем шта радити, не само за Синофарм. У овом тренутку могу са сигурношћу да кажем, од 1.412.000 људи који су примили прву дозу и милион ревакцинисаних, да је огроман број одлично одреаговао и да има људи које смо ми испитивали са задовољавајућим бројем антитела - изјавио је недавно Мирсад Ђерлек.

Рок трајања вакцине

О идеји треће дозе почело је да се говори с појавом нових сојева вируса корона, али и извештајима да се после друге дозе кинеске вакцине код појединих нису створила антитела.

  • Синофарм

Процене говоре да две дозе вакцине Синофарма дају имунитет од четири до шест месеци, мада је код неких људи пронађена довољна количина заштитних антитела и осам месеци након друге дозе.

Да имунитет после кинеске вакцине може да траје шест месеци својевремено је изјавила др Навал ал Кааби, челник Националног клиничког комитета за борбу против ковида 19 из Абу Дабија, где је урађено опсежно истраживање о вакцини "Синофарм". Уједињени Арапски Емирати су, иначе, земља у којој је већина становништва вакцинисана кинеском вакцином, а прва су земља која почела да примењује и трећу дозу код особа које немају антитела након два цепива.

Иако кинеска вакцина Синофарм против корона вируса спорије ствара имунитет, Вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер каже да ово цепиво према тврдњама научника са Кембриџа и Оксфорда, најотпорније на мутације вируса.

- То је класична вакцина, стручњаци са Кембриџа и Оксфорда кажу да је на појаве мутација најотпорнија кинеска вакцина, јер је у њој цела вирусна честица - рекао је Шеклер недавно.

  • Фајзер

Иако је Фајзер вакцина према истраживањима представљена као најефикаснија, Извршни директор компаније Фајзер рекао је да ће људима највероватније требати и трећа доза вакцине против коронавируса.

- Највероватније ће требати и трећа доза, негде између шест и 12 месеци и затим ће бити доцепљивања сваке године, али све то треба потврдити - рекао је Алберт Бурла за ЦНБЦ додајући да ће варијанте коронавируса играти пресудну улогу.

- Сваке године морате се вакцинисати против грипа, а тако ће бити и с ковидом. За годину дана мораћете да одете да се вакцинишете против ковида како би се заштитили на годину дана - рекао је Извршни директор фајзера Алберт Бурла.

  • Спутњик вакцина

Директор Руског директног инвестиционог фонда (РДИФ) Кирил Дмитријев још у јануару изјавио да је рано рећи колико дуго ће вакцина штитити од вируса короне, али да се на основу експерименталних података очекује се да ће спутњик В дати најмање две године имунитета на ковид-19.

  • Астра Зенека

Вакцинација овим цепивом спроводи се са две одвојене дозе вакцине у размаку од 12 недеља. Према засад доступним подацима након 1-4 недеље од примљене друге дозе вакцине ствара се имунитет који је ефикасан 60-90% у спречавању болести COVID-19. У току су студије на већем броју испитаника које треба да обезбеде више података о ефективности вакцине.

ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! Пређена граница одбране, ОВАЈ ГРАД налази се пред потопом
Pakistan, poplave

ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! Пређена граница одбране, ОВАЈ ГРАД налази се пред потопом

20.09.2024. 10:50
СЛЕДИ МАСОВНИ ШТРАЈК ПРОСВЕТАРА: Најавили нове протесте
škola

СЛЕДИ МАСОВНИ ШТРАЈК ПРОСВЕТАРА: Најавили нове протесте

20.09.2024. 10:07
БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ
Kiša

БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ

20.09.2024. 07:18
СПЦ данас прославља Светог мученика Созонта: Молитва њему тера ЗЛО И НЕСРЕЋУ из куће
Sveti mučenik Sozont

СПЦ данас прославља Светог мученика Созонта: Молитва њему тера ЗЛО И НЕСРЕЋУ из куће

20.09.2024. 07:07
"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"
Suđenje za masakr u Ribnikaru

"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"

20.09.2024. 11:19
ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! Пређена граница одбране, ОВАЈ ГРАД налази се пред потопом
Pakistan, poplave

ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! Пређена граница одбране, ОВАЈ ГРАД налази се пред потопом

20.09.2024. 10:50
СТРАШНА САОБРАЋАЈНА НЕСРЕЋА Воз вукао аутомобил 70 МЕТАРА, познато у каквом је стању возач и како је дошло до несреће - РАМПА БИЛА СПУШТЕНА?!
Hrvatska policija

СТРАШНА САОБРАЋАЈНА НЕСРЕЋА Воз вукао аутомобил 70 МЕТАРА, познато у каквом је стању возач и како је дошло до несреће - РАМПА БИЛА СПУШТЕНА?!

20.09.2024. 10:48
ПРЕДСЕДНИК СА ГЕНЕРАЛ-МАЈОРОМ ХАРИСОМ: Пренео сам забринутост због све теже ситуације Срба на КиМ, затражио сам јачу подршку САД
Aleksandar Vučić i general Džon Haris

ПРЕДСЕДНИК СА ГЕНЕРАЛ-МАЈОРОМ ХАРИСОМ: Пренео сам забринутост због све теже ситуације Срба на КиМ, затражио сам јачу подршку САД

20.09.2024. 10:39
"ЗАСТАВА 2024": "МИГОВИ" И ЈУРИШНИ ХЕЛИКОПТЕРИ НАПРАВИЛИ НЕБЕСКУ ЧАРОЛИЈУ, уследио и ДЕФИЛЕ специјалаца - Вучић на приказу способности Војске Србије у Батајници
Aleksandar Vučić
УЖИВО

"ЗАСТАВА 2024": "МИГОВИ" И ЈУРИШНИ ХЕЛИКОПТЕРИ НАПРАВИЛИ НЕБЕСКУ ЧАРОЛИЈУ, уследио и ДЕФИЛЕ специјалаца - Вучић на приказу способности Војске Србије у Батајници

20.09.2024. 11:15
"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"
Suđenje za masakr u Ribnikaru

"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"

20.09.2024. 11:19
ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! Пређена граница одбране, ОВАЈ ГРАД налази се пред потопом
Pakistan, poplave

ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! Пређена граница одбране, ОВАЈ ГРАД налази се пред потопом

20.09.2024. 10:50
АПОКАЛИПТИЧНА СЦЕНА ЗА СВЕ: Шта можемо очекивати од рата на Блиском истоку? "Суочавамо се са свим ризицима потпуног сукоба"
rat na Bliskom istoku

АПОКАЛИПТИЧНА СЦЕНА ЗА СВЕ: Шта можемо очекивати од рата на Блиском истоку? "Суочавамо се са свим ризицима потпуног сукоба"

20.09.2024. 08:30