Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"НЕЋУ ЗНАТИ ДА ВАМ ПРОТУМАЧИМ РЕЗУЛТАТЕ" Наш имунолог др Марковић открива све о антителима - џаба вам бројке, ово је кључно

27.10.2021. 08:16
korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

У току су студије широм света у којима се анализирају људи који су природно отпорни на коронавирус. У њиховим генима могао би да буде кључ за лечење те болести, сматрају научници.  

Професор Милош Марковић, имунолог са Медицинског факултета у Београду, каже за РТС да су антитела само један вид одбране од коронавируса, као и да се на основу њихове количине не може тачно одредити да ли смо имуни или не. Добијте вакцину онако како је речено и број доза онако како је речено и немојте мерити количину антитела, јер ја нећу знати да вам протумачим резултат, поручује професор.

ОЖИВЉАВАО ГА КОМШИЈА, БИО ЈЕ МОДАР: Познато стање дечака (3) који је упао у септичку јаму у Добановцима

ОЖИВЉАВАО ГА КОМШИЈА, БИО ЈЕ МОДАР: Познато стање дечака (3) који је упао у септичку јаму у Добановцима

МОЖДА СТЕ БАШ ВИ ОТПОРНИ НА КОРОНУ: Најновија истраживања показала - овакви случајеви постоје

МОЖДА СТЕ БАШ ВИ ОТПОРНИ НА КОРОНУ: Најновија истраживања показала - овакви случајеви постоје

"НАДАМ СЕ ДА ЋУ ЗА ДВЕ НЕДЕЉЕ НА ПАЛАЧИНКЕ, АКО НЕ - БИЋЕ ЖИТА" Последња објава директора ДБА слама срца (ФОТО)

"НАДАМ СЕ ДА ЋУ ЗА ДВЕ НЕДЕЉЕ НА ПАЛАЧИНКЕ, АКО НЕ - БИЋЕ ЖИТА" Последња објава директора ДБА слама срца (ФОТО)

У току су студије широм света у којима се анализирају људи који су природно отпорни на коронавирус. У њиховим генима могао би да буде кључ за лечење те болести, сматрају научници.  

Професор др Милош Марковић, имунолог са Медицинског факултета у Београду рекао је да постоје велике индивидуалне разлике у отпорности према овој болести и начинима како се она развија.

- Ми уопште не знамо зашто неко има асимтоматску форму, зашто један број има блажу, а неки тако тешку и са смртним исходом, али је чињица да је то тако, и чињеница је да не постоји начин да ми то унапред предвидимо - рекао је доктор Марковић.

Сва истраживања су, наводи, усмерена на генетске предиспозиције које би могле да одреде зашто неко има блажу или тежу форму.

- У овом тренутку, ми то не знамо, и ја се на то не бих ослањао - рекао је професор.

Најлакше је измерити антитела, али... 

Указао је да количина антитела није једина одбрана нашег организма од коронавируса, али да је то нешто што најлакше можемо да измеримо.

- Антитела су само један вид одбране, свака инфекција покреће Т-лимфоците, ми правимо и неке меморијске ћелије које дуго живе и памте и које, када поново сретну вирус, боље одреагују и заштите нас - објаснио је професор Марковић.

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

То је, како каже, уствари имунолошка меморија и на основу тога ми имамо имунитет када прележимо инфекцију и после вакцине.

Једина антитела, истиче, која дају неку јаснију информацију су неутралишућа антитела, чију количину могу да раде само специјализоване лабораторије.

- Ма шта ви мерили у било којој лабораторији, ви нећете измерити ниједан параметар да ли сте имуни или нисте - навео је професор Марковић.

- Чак и да урадите тај тест, ми не знамо који је ниво заштите и моја порука је јасна - немојте уопште да мерите антитела - рекао је професор Марковић.

Поновна инфекција је реална могућност 

Указао је да би епидемиолошка ситуација била боља када би број вакцинисаних био већи, јер би тада ушли у ток епидемије.

- Не бих баратао са бројевима, али велика већина људи мора да буде имуна, а то може само ако прележите болест или да сте вакцинисани. Не постоји трећи начин - објаснио је професор.

На нама је, каже, да одлучимо да ли ћемо да "платимо тежу или лакшу цену".

Beograd, korona virus
Београд, корона вирус / Извор: Профимедиа

- Не може нико да вам каже да имунитет траје година када од првог случаја није прошло годину и по дана, ми можемо само да претпостављамо на основу неких имунолошких знања - рекао је професор.

Према његовим речима, поновна инфекција је реална могућност, и најважнија ствар јесте да будемо заштићени од тешке форме болести што је и циљ вакцинације.

О трећој дози вакцине 

На питање ко и када треба да прими и трећу дозу вакцине и како да је одабере, професор је рекао да свако треба да сам да процењује кога ће да слуша. 

- Мој савет је да у овом лудилу има смисла добити трећу дозу, а нарочито ако сте хронични болесник, ако имате неку терпију која вам смањује имуни одговор, неку малигну болест - рекао је професор Марковић.

Сматра да свако треба да добије РКН-Фајзер вакцину, што је била и иницијална препорука стручног комитета за имунизацију. 

- То је вакцина која индукује најснажнији имуни одговор и која може поновљено да се даје - рекао је професор Марковић. 

vakcinacija
вакцинација / Извор: Профимедиа

- Добијте вакцину, онако како је речено, и број доза онако како је речено и немојте мерити количину антитела, јер ја нећу знати да вам протумачим резултат - поручио је професор.

Сматра да треба вакцинисати и децу и каже да је Фајзерова вакцина једина вакцина која је регистрована за узраст од 12 до 18 година.

- Сваки родитељ треба да процени, али корист од вакцинације и ризици од вакцинације су драстично мањи у поређењу са ковидом - рекао је професор.