Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

БЕЗ ПРВОГ ПЛЕСА, ЉУБЉЕЊА И ГРЉЕЊА: Како ће изгледати свадбе у Србији после 21. јуна - враћамо се у нормалу?

20.05.2021. 07:51
svadba
свадба / Извор: Профимедиа

Без првог плеса и игре уопште, без грљења, љубљења и честитања, а између музике и публике плексиглас - тако би у наредном периоду могле да изгледају свадбе у Србији.

Београђанка Ђурђа Лакић током пандемије корона вируса већ два пута је отказала венчање и није једина у Србији. Ђурђа и процењује се још око 40.000 парова чека 21. јун, када је најављено могуће попуштање мера, да стане на луди камен и приреди весеље из снова.

ДА ЛИ ВАКЦИНА БРИШЕ ПОСЛЕДИЦЕ ДУГОГ КОВИДА: Цепиво заиста брише последице короне попут умора и малаксалости?

ДА ЛИ ВАКЦИНА БРИШЕ ПОСЛЕДИЦЕ ДУГОГ КОВИДА: Цепиво заиста брише последице короне попут умора и малаксалости?

УПОЗОРЕЊЕ СВИМ ГРАЂАНИМА: Интернетом у Србији кружи превара, ако сте добили овај мејл никако га НЕ ОТВАРАЈТЕ (ФОТО)

УПОЗОРЕЊЕ СВИМ ГРАЂАНИМА: Интернетом у Србији кружи превара, ако сте добили овај мејл никако га НЕ ОТВАРАЈТЕ (ФОТО)

ВОЗАЧИ, СТИЖУ ДОБРЕ ВЕСТИ: Министарство саобраћаја припрема измене правилника, могућа регистрација и без ове ствари

ВОЗАЧИ, СТИЖУ ДОБРЕ ВЕСТИ: Министарство саобраћаја припрема измене правилника, могућа регистрација и без ове ствари

Више од годину дана Ђурђа чека датум своје велике, српске, православне свадбе, а како је испричала, све је већ до танчина испланирано, али је труд и рад пандемија корона вируса је бацила низ воду.

- Одувек сам сањала о великој свадби, и желела да тај тренутак овековечим са родбином и пријатељима. Да се сви заједно радујемо и веселимо са осмехом на лицу, а не са маскама - испричала је Ђурђа.

Да она није једина која чека свој датум, рекао је и председник Удружења ивент индустрије Никола Јанковић.

- Од прошлогодишњих планираних 25.000 венчања око 5.000 је реализовано са весељима, осталих 20.000 померено је за ову годину, а са истом толиком годишњом потражњом и у 2021. години, процене су да је у Србији на чекању потенцијалних 25 до 40.000 хиљада венчања - рекао је Јанковић.

Парови оптимистични

Добра вест за све ове парове јесте да како падају бројке заражених корона вирусом тако расте нада да ће до попуштања мера доћи за месец дана.

- Ти људи су већ почели да заказују и теренска венчања. С тим, што морам да напоменем, још је на снази забрана окупљања више од пет људи, укључујући и матичара. Тако да за сада ми венчавамо само викендима у холу градске општине поступајући по тој наредби и поштујући све мере - рекао је Виктор Стојковић, шеф Матичне службе у Обреновцу за "МАГ" телевизију.

Многи од њих су већ похитали да закажу свој датум у наредним месецима не би ли коначно ступили у брак. Док понеки парови страхују од новог "таласања" корона вируса на јесен.

svadba
свадба / Извор: Профимедиа

- Људи заказују за јун, јул, август, септембар па чак и за октобар са изласком матичара на терен. Али морам да се оградим, да морамо поштовати ситуацију, односно наредбу која тада буде на снази. Односно, ако тада буде дозвољено окупљање матичари ће излазити на терен, уколико не буде, веначња ће се одржати у згради општине. Увек омогућавамо младенцима да промене термин или да откажу. За сада имамо доста слободних термина за наредни период - каже Стојковић.

Поједини парови можда још нису заказали своје венчање, а и треба разумети да до поетнецијалног попуштања мера има још месец дана, ипак, у специјализованом порталу "Луди камен" који се бави темом организовања венчања кажу да је интересовање порасло.

- Повећан је број будућих младенаца који се интересују за организовање свадби. Распитују се и зову, а не да је повећан број за 100 одсто него за 1.000 - казали су из овог портала.

Колико су младенци оптимистични, толико ивент индустрија није

Ипак, наредни проблем са којим се суочавају будући младенци јесте и место где ће приредити своју свадбу из снова. Након дуготрајних протеста ивент индустрије због епидемиолошких мера које забрањују окупљања и прославе, многобројне сале за венчања и даље не раде, а и, како кажу, имају мало поверења у најављено попуштање мера. Из тог разлога капарисање простора за весеље, младенцима тренутно може бити један од основних проблема.

Ипак, у једној сали за венчања у Земуну, рекли су да је повећан број свадби које су заказане за наредне месеце.

Nova godina, proslava
Нова година, прослава / Извор: Профимедиа/илустрација

- Имамо више свадби у односу на то колико је претходни период био мртав, али још се ништа спектакуларно не дешава - казали су у овом ивент центру и додали да се број прослава још не враћа на онај од пре короне.

Након седнице Кризног штаба одржане 15. маја, покрајински секретар Зоран Гојковић саопштио је да ће бити попуштања мера за угоститељске објекте и организовање других активности које посећују млади и истакао да ће те мере бити донете само ако после 21. јуна епидемиолошка ситуација буде још боља, односно не буде новог скока заражених, а број укупно вакцинисаних пређе 50 одсто.

Бал под маскама

Ипак, свадбе можда ни тада свадбе неће бити баш онакве на какве смо навикли, већ ће више личити на бал под маскама и то оним заштитним.

Град Београд, Градски завод за јавно здравље (GZZJZ) и Привредна комора Србије (ПКС) већ су припремили предлог како би све то могло да буде организовано на безбедан начин, уз поштовање противепидемиолошких мера.

Без првог плеса и игре уопште, без грљења, љубљења и честитања, а између музике и публике плексиглас - тако би у наредном периоду могле да изгледају свадбе у Србији.

Размак између столова морао би да буде минимум два метра, за столом не би смело да седи више од пет особа, биће укинут подијум за игру, а између музичара и гостију требало би да се налази чак и баријера од плексигласа.

svadba
свадба / Извор: Профимедиа/илустрација

По овом предлогу, на свадбама би изостале традиционалне честитке, грљење и љубљење, али и шведски сто, већ би конобари са маскама послуживали званице.

Организатори свадби, пријема и других сличних скупова морали би да имају спискове гостију и да их чувају барем 30 дана, а за организацију би били задужени и редари. У оквиру листе препорука на прво место стављено је ограничавање директног контакта и обезбеђење сигурне дистанце, на другом висок степен хигијене, дезинфекције и коришћења личне заштитне опреме, а на трећем висок степен хигијене објеката у којима се скуп одржава.