Лековити катран пече се још само на падинама Златибора, а некад су од њега живеле многе породице (ФОТО)
Ова злата вредна течност цеди се из пањева старог бора
Отпорни Златиборци цео свој живот проводе у суживоту са природом, од ње уче, прилагођавају се, али и њене потенцијале користе како би зарадили динар. Тако је било некада, а тако и сад. Само у златиборским селима још увек се могу видети мале зидане кућице у којима се пече катран – магични лек од смоле бора који се користи и у медицини и у фармацији. Иако је овај занат при издисају, Љубенко Радовић још увек по шумама трага за добрим пањем, како би од њега направио квалитетан катран.
ВАКЦИНА ИЛИ ИМУНИТЕТ? Т-ЋЕЛИЈЕ срушиле сва научна истраживања до сада о корона вирусу
ТМУРНО И ОБЛАЧНО, А СУБЈЕКТИВНИ ОСЕЋАЈ КАО ДА ИМА 37 СТЕПЕНИ: Ово је разлог због ког се чини да је топлије него што јесте
БУЈИЦА ОШТЕТИЛА МОСТ КОД КРАЉЕВА: Смеће се гомилало, стубови нису могли да издрже удар (ВИДЕО)
- То је црна течност, јаког мириса и опорог укуса. Деценијама уназад овде се пече од пањева црног бора и многи га користе у лечењу проблема са дисањем, код кожних инфекција. Људи у наше село долазе из свих делова Србије и купују на десетине килограма, касније од тога праве мелеме и креме. Катран се користи и као лек за животиње, јер се њим мажу њихове ране и брже зарастају - каже овај искусни катранџија из Јабланице.
У златиборским селима од производње катрана некад су живеле и прехрањивале се читаве породице и то је био главни извор прихода. Сада се велике ватре пале само у неколико домаћинстава, омладина је изабрала друге, како кажу, чистије послове.
- Мој отац је имао нас осморо деце и све нас је ишколовао правећи и продавајући катран. Нигде није радио у фабрици већ само то код куће, а живели смо лепо. Сада се само нас неколико и даље тиме бави, нисмо одустали од катранџијског заната. Треба доста рада, може бити и напорно, али може да се заради. Цена једног килограма катрана креће се око десет евра - каже Љубенко.
Највише смоле има у старом стаблу, а пањеви црног бора се ваде две деценије након сече. Катран се пече у катраницама. У земљи се ископа темељ и на њега се зидају облице у ћерпове који се облепе иловачом. У катраницу се затим слаже луч, све то се прекрива отпадом од пањева и запали.
- То гори једно сат времена док створи потребну температуру. Жар се зажари и кад се почне показивати црни дим, покривамо ситном земљом, затворимо пламен и гасимо. Оставимо само мало простора на средини, да има пламена како не бисмо угасили одједном -поделио је Љубинко тајну свог заната.
У Јабланицу по катран и даље долазе купци из свих делова Србије, а од неких 1200 килограма луча добије се око 250 килограма изузетног катрана, па ако се то помножи са десет евра колико се креће цена ове црне течности, рачуница је јасна, као и порука – ко хоће да ради и заради увек има како.
БРНАБИЋ САОПШТИЛА ОХРАБРУЈУЋЕ ВЕСТИ: Број хоспитализованих опада већ 11 дана, а вакцину ћемо добити МЕЂУ ПРВИМА
Прележали сте корону? ЕВО ШТА СМЕТЕ, А ШТА НИКАКО НЕ ТРЕБА ДА РАДИТЕ
ПЛАВА ГРОБНИЦА ОПЕТ ПОСТАЛА КУПАЛИШТЕ: На месту где почива 2.764 српских јунака постављене лежаљке (ФОТО)
Чудна светлећа кугла је била поред авиона: АМЕРИЧКИ ПИЛОТИ СУ КРЕНУЛИ У АГРЕСИЈУ НА СРБИЈУ И ВИДЕЛИ НЕШТО НЕОБИЧНО (ВИДЕО)
НИ НАРОД НИ ЦРКВА ТО НИКАДА НЕЋЕ ПРИХВАТИТИ! Патријарх Иринеј: Нема расправе о томе чији су српски православни храмови