ЈЕДИНСТВЕНО НА СВЕТУ: Ћупријски пољопривредник има ватрене плодове за ГИНИСА!
Производи оно што нико други у Србији нема!
Живојин Антић из Ћуприје желео је да производи оно што нико други у Србији нема. Већ седам година на двадесетак ари гаји најљуће папричице на свету. На свом имању има 250 врста љутих паприка које продаје за тинктуре или прави сосове без којих индијска, тајландска или мексичка кухиња не могу да се замисле.
Прочитајте и:
„Каролина рипер“ до Ћуприје је стигла преко Индије. Званично, ова папричица настала у Јужној Каролини Гинисов је рекордер и има чак два и по милиона сковила којима се мери љутина. Поређења ради, најљућа феферона чак 25.000 пута мање.
- Оном који први пут проба то је шок, неоспорно шок за човека и за организам. Иначе, због тог осећаја и шока најљуће паприке на свету се користе за прављење тинктура против инфаркта, значи под језик се ставе две-три капљице и диже из мртвих - прича Живојин.
Папричице које Живојин узгаја пореклом су из Тринидада, Индије, Тајланда. Производња је органска, некада ради и по 16 сати дневно, а током година стекао је искуство шта од које сорте може да направи.
Најљућа паприка на свету позната је по завијутку на крају плода. Иначе, толико је љута да казан од 50 литара пасуља само један овај плод може да учини потпуно нејестивим за обичног гурмана који воли љуто.
- Те паприке се користе за сада код људи за прављење лековитих тинктура, за циркулацију, док сосове које правим, да кажем, те органске сосове кажу да у Мексику и у земљама где се користи изузетно љуто, канцер дебелог црева је сведен на један до два посто за разлику од осталих делова света где се не користи љута паприка у исхрани - истакао је Живојин.
Капсаицин који паприкама даје љутину има и лековита дејства, али се не треба заваравати. Ове црвене, наранџасте и жуте лепотице нису нимало наивне и потврђују изреку да се отров чува у малим бочицама.