Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"НАШ ПРЛЕ ЈЕ ВОЛЕО ДА ИГРА ФУДБАЛ СА ДЕЦОМ" Стриц и стрина патријарха Порфирија открили ДЕТАЉЕ из његовог живота

21.02.2021. 16:02
Patrijarh Porfirije
Патријарх Порфирије / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Нови детаљи о животу новог српског патријарха

Овде је често и радо, поготово на летње школске распусте, долазио наш Првослав или наш Прле, како смо га сви од миља звали. Доле у Барама волео је да са децом игра фудбал, а у речици Илови да се купа. Али, изнад свега волео је да чита и стиче нова знања. Знало се, рецимо, десити да се запутимо из Црнче пешке у Дервенту, а да он успут прочита књигу од корица до корица. Веровао је у Бога и био му је посвећен. Знали смо да ће досегнути изнад просечне висине, али ни сањали нисмо да ће, на радост и дику свих нас, једног дана бити изабран за патријарха Српске православне цркве.

"НИЈЕ БИЛО У СЦЕНАРИЈУ, ТО ЈЕ НЕКА ВИША СИЛА" Отац мале Даре открио догађај са снимања који тера сузе на очи (ФОТО)

"НИЈЕ БИЛО У СЦЕНАРИЈУ, ТО ЈЕ НЕКА ВИША СИЛА" Отац мале Даре открио догађај са снимања који тера сузе на очи (ФОТО)

Песма се ори док сузе капљу низ лице у вагону смрти: Шта се крије иза ПЕСМЕ ЖЕНА у филму "Дара из Јасеновца"?

Песма се ори док сузе капљу низ лице у вагону смрти: Шта се крије иза ПЕСМЕ ЖЕНА у филму "Дара из Јасеновца"?

ВЛАДИКА ЛАВРЕНТИЈЕ ВРАТИО СЕ ОБАВЕЗАМА: Епископ потпуно опорављен, изашао из Клиничког центра

ВЛАДИКА ЛАВРЕНТИЈЕ ВРАТИО СЕ ОБАВЕЗАМА: Епископ потпуно опорављен, изашао из Клиничког центра

Овако сијајући од среће, баш као и цео дервентски крај и Српска, казују Слободан (70) и Загорка (64) Перић, стриц и стрина управо устоличеног поглавара СПЦ Порфирија. Вест их је затекла у њиховом топлом дому у дервентском селу Црнча, на граници са Осињом, местима патријарховог одрастања.

Подсећају да је нови патријарх Порфирије, световно име Првослав Перић, рођен у Бечеју 1961. године као прво од троје деце сада упокојеног оца Радивоја и мајке Радојке, који су се после Другог светског рата из родне Црнче и Дервенте доселили у Србију.

- Мој брат Радивоје, патријархов отац, отишао је у Војводину још као момак. Наравно, он, Првослав и остали чланови њихове породице, увек радо и често су се враћали својим коренима. Поготово у детињству, готово да није било распуста, а да нисмо раширених руку дочекали нашег Прла, сада патријарха - присећа се Слободан.

Patrijarh Porfirije
Патријарх Порфирије / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Патријарх крштен у Осињи

Избор новог патријарха СПЦ са посебном радошћу је одјекнуо међу дервентским православним свештенством које још очекује благослов да се тим поводом огласи.

Нови поглавар СПЦ крштен је у цркви Светог Пантелејмона у дервентском селу у Осињи.

- Било је то почетком шездесетих година, што говори о духовној и свакој другој нераскидивој вези нашег новог партријарха са овим крајем - казује добро обавештени извор поткрепљујући ту чињеницу подацима из матичне књиге крштених.

Сазнање да му је братанац изабран за православног поглавара, како каже, примио је са неизмерном радошћу и поносом, али и неизбежном сузом радосницом. А, откако су одјекнула црквена звона да огласе избор новог патријарха, не само они, већ и остали овдашњи сродници примају честитке са свих страна.

- Честитке не заобилазе ни нашу најмлађу унуку Кристину која је на факултету у Бањалуци, сина Миломира, патријарховог првог рођака у Добоју. Кћерка Љубица, Порфиријева прва рођака, јавља нам из Немачке да јој је посебно драга честитка пристигла из тамошње православне цркве у Хамбургу - прича стрина Загорка.

Деда Симеон умро седећи

Патријархов отац Радивоје био је једно од десеторо деце (осам синова) Симеона и Јоване Перић. Стрина Загорка се сећа упокојења патријарховог деде у 86. години посебно по једном детаљу:

- Мој свекар, а нашег патријарха деда Симеон, умро је седећи. Са овог света је отишао само неки тренутак након што се прекрстио и затим заувек склопио очи.

Гостољубљиви домаћини додају да новоустоличени патријарх у дервентском крају има још два стрица, Богољуба и Чеду, на раду у Аустрији. Први рођаци су му још и Боро, Ненад и Милорад. И они, уз честитке, деле ту радост и почаст.

Са нарастајућим обавезама, Првослав Перић, како наводе, био је ређе у прилици да посећује место својих корена и одрастања. Ипак је за то користио сваку згоду, као и августа 2019. кад је као митрополит загребачко-љубљански освештао пет нових звона на Саборном храму Успења Пресвете Богородице, која са узвишења у Дервенти позивају на молитву, не само верујући народ Посавине.

- Наравно да верујемо да ће нам ускоро доћи и као нови патријарх. Знамо ми да га, уз све остало, красе и скромност и нераскидива спона са његовом Дервентом, Црнчом и Осињом. Да нам је жив и здрав, а и ми са њим - поручују Слободан и Загорка Перић.