НИЈЕ СВАКО ДРВО ЗА СВИРАЛО: Код Краљева настају "чаробне фруле", а један од највећих мајстора открива тајне заната (ФОТО)
Направити добру фрулу је изузетно тежак посао.
Павле Обрадовић из села Чукојевац код Краљева један је од најпознатијих градитеља фрула из чије радионице је изашло на хиљаде модела овог инструмента, а умилни звуци разлежу се свим континентима. Неуморно прави фруле преко две деценије, а представљајући се на највећим српским саборима стекао је мајсторско писмо. Ипак, како каже - није свако дрво за свирало.
"НЕКАДА ЈЕ У АПРИЛУ БИЛО 30 СТЕПЕНИ" Чувени метеоролог објаснио актуелне временске прилике и какво нас лето чека! (ФОТО)
ОТО СЕП ЈУНАЧКИ ДАО ЖИВОТ ЗА СРБИЈУ: Подигнут споменик Немцу који је јуришао на ескадриле Трећег рајха и погинуо
КАКО ИХ НАУЧИТИ ДА КАЖУ - НЕ? Све више језивих случајева злостављања деце, ово је важно да знате
- Стабло шљиве, багрема или маслине може послужити као одличан материјал за прављење чаробне фруле, мада у нашем крају у равници се они теже налазе, и има их на већим надморским висинама. Показало се да најлепши звуци излазе из шљивовог дрвета. Када се фрула прави, грађа се мора извадити из самог срцета дрвета, сушити напољу на промаји, а да би се добио облик дрво се обради на стругу, и најбитније је да није сирово - рекао је овај дугогодишњи мајстор прављења фруле.
Павле за сваки звук и тоналитет зна која је дужина и пречник дрвета потребан и за сваки прст има стандард.
- Мора да се направи склад рупица са размером саме фруле како би тоналитет био леп, јер захтевају одређену кубатуру ваздуха. Све се ради по књизи, зна се колика рупа мора бити, рецимо за палац је 195 милиметара, ја све радим према таблици коју сам сам исписао. Свеже направљена фрула мора се два пута прокувати и то једном у маслиновом уљу, други пут у воску, како би се попуниле све поре које има, али и заштитила да потраје дуже, а остане исти звук - казао је Обрадовић.
Направити добру фрулу је изузетно тежак посао, а најзахтевнији део свакако је писак који може бити од разног дрвећа али мора бити од чвора, како би био чврст као камен и потрајао много година.
- Најчешће се користи бор који је масан и никада не труне, дуговечан је. Да би се направила једна добра фрула неопходно је да прође око два дана, ја волим да кажем "две наднице", али ако имаш припремљен материјал. Мало ко зна да се фруле склапају из два дела да би могле да се штимују, када је хладно време она је тиха и оркестар не чује, ви је наштимујете, тиме је појачавате и онда је то друга прича - додао је Павле.
Дуго ће Павлове фруле и мелодије из њих задиркивати многа срца, не само ибарском долином већ широм света.