Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НОВИ СИСТЕМ УЛАСКА У ЕУ ОД 10. НОВЕМБРА! Ако желите да путујете Европом ево шта морате да знате - СВЕ СЕ МЕЊА

29.08.2024. 17:21
Evropska unija
Европска унија / Извор: Shutterstock

Ако су вам досад главне бриге код поласка на путовања биле да ли сте понели пасош, новац и авионску карту, ускоро ћете имати једну обавезу више.

BBC на српском наводи да ће Европска унија и још четири земље Европе од лета 2025. године увести нову процедуру за стране држављане који желе да пређу њене спољне границе, а путници ће морати да плаћају и таксу од седам евра.

Нови прописи налажу обавезно тражење дозволе за приступ земљама чланицама кроз Европски систем за информисање и ауторизацију (ЕТИАС).

Она ће се примењивати за путовања у укупно 30 европских земаља: у све ЕУ чланице осим Ирске и Кипра, као и за Лихтенштајн, Норвешку, Исланд и Швајцарску.

Прописи ће се односити на путнике из 60 земаља, међу којима су Америка, Аустралија, Велика Британија, Украјина, Јапан, Бразил, Аргентина, али и државе Западног Балкана, попут Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Северне Македоније и Албаније, наводи се на сајту ЕУ.

Пре увођења ЕТИАС дозвола, од 10. новембра ове године почеће да се користи Систем уласка и изласка (Entry/Exit System - ЕЕС) у ових 30 земаља и за путнике којима није потребна виза за приступ Европској унији.

Овај „пробни период" или „први корак", како га назива Владимир Влахо, председник скупштине Националне асоцијације туристичких агенција (YUTA) Србије, неће много утицати на могућност путовања у земље Европске уније..

Док је ЕТИАС „дозвола" која се плаћа, ЕЕС је „евиденција" и спроводи се без накнаде.

Не постоји шанса да путник буде одбијен на основу попуњеног формулара, објашњава он за BBC на српском

„Тако могу да прате ко улази и колико остаје у ЕУ, а сврха је да се убрза прелазак границе, јер више неће бити 'лупања' печата у пасошима.

„Систем ће бити централизован, па ће регулаторно тело ЕУ за миграције моћи у реалном времену тачно да зна шта се догађа, док је досад свака држава посебно бележила податке који су се делили ако постоји посебан захтев", објашњава Влахо.

Шта је Систем уласка и изласка (ЕЕС)?

Закон о увођењу овог система усвојен је у Европском парламенту још 2017. године, а после неколико одлагања, почеће да се примењује 10. новембра 2024.

Ради се о аутоматизованом информационо-технолошком систему за регистровање преласка спољних граница Европске уније за људе који немају пасоше земаља блока, као и Исланда, Лихтенштајна, Швајцарске или Норвешке.

Односи се на путнике који планирају краћи боравак, најдуже 90 дана у пола године.

Важиће за власнике пасоша земаља којима је потребна виза за улазак у ЕУ, као и оних држава којима она није неопходна, попут Србије, која је чланица Шенген зоне од децембра 2009.

Систем ће омогућити строгу дигиталну контролу границе на „сваком аеродрому, луци или путу у Европи", сматра Илва Јохансон, чланица Европске комисије задужена за унутрашње послове.

„Знаћемо ако су људи остали предуго, а криминалцима, терористима и руским шпијунима отежаћемо употребу лажних пасоша", упозорава.

Evropska unija
Европска унија / Извор: Shutterstock

При уласку у 30 европских земаља регистроваће се име путника, тип пасоша, биометријски подаци попут отисака прстију и фотографија лица, као и датуми и места уласка и изласка.

Када се једном попуни, формулар важи три године, али ће документ бити провераван на сваком преласку границе, те више неће бити потребе за печатирањем пасоша.

Неки стручњаци упозоравају да би могло да дође до редова на граничним прелазима, јер је досадашњи просечан период провере података путника трајао 45 секунди, а коришћењем ЕЕС-а ће бити продужен на два минута.

Изузетак међу чланицама Европске уније ће бити Кипар и Ирска, где ће обележавање пасоша печатом остати на снази.

Шта се мења од 10. новембра?

За 60 светских држава чијим становницима није потребна виза за улазак у ЕУ, од 10. новембра услов за свако путовање у неку од земаља блока биће попуњавање једноставног формулара.

„Апликација преко које ће се попуњавати подаци пушта се у рад 6. октобра, а од 10. новембра ће се уносити само неколико података", каже Влахо.

Нова правила су „ствар евидентирања, а не провере", систем путницима не шаље повратну информацију, не издају се додатни документи за прелазак границе неке од ЕУ земаља и не постоји могућност забране уласка у ЕУ само на основу попуњеног формулара, објашњава.

„Када предате пасош на граници, систем спаја вашу апликацију са подацима пасоша, а процедура је иста за све начине превоза", каже он.

Иако су се на Западном Балкану покренуле полемике хоће ли процедура бити слична аплицирању за визу, Влахо сматра да такво поређење није прикладно.

„Виза је много оштрија контрола, обавезан је одлазак у амбасаду или конзулат, прилично кошта и изискује много више времена, а формулари за визе садрже по седам или осам страна.

„Ово је далеко једноставније и мања је формалност", каже он.

Шта доноси ЕЕС Европској унији?

Из блока поручују да ће нови систем „модернизовати управљање границама ЕУ и постепено побољшати искуство путовања".

Помоћи ће и у регистровању оних који остају дуже од дозвољеног ограничења унутар граница ЕУ и сакупљати поуздане податке о уласцима, изласцима и забранама уласка путника.

Прикупљањем биометријских података омогућиће ефикаснију борбу против оних који користе лажне идентитете, додају.

Утицаће и на повећање безбедности у ЕУ због ефикаснијих граничних контрола, употребе електорпнске архиве и биометријских података.

Коришћењем новог система информације ће се међу земљама делити тренутно.

А шта је ЕТИАС и када ће почети да се примењује?

Путници из Велике Британије или земаља Западног Балкана могу да уђу у зону Шенгена, у којој могу да се крећу неометано и задрже се највише 90 дана у укупном периоду од 180 дана без визе.

Увођењем ЕТИАС дозвола, то ће се променити.

Власници пасоша земаља које нису чланице ЕУ морају да аплицирају преко интернета за ову дозволу како би провели исти период унутар граница блока, док ће за дуже боравке морати да затраже визу.

Тај документ провераваће гранична полиција на сваком уласку у 30 земаља Европе у којима ће важити.

Премењиваће се за путовања у Аустрију, Белгију, Бугарску, Хрватску, Чешку, Данску, Естонију, Финску, Француску, Немачку, Грчку, Мађарску, Исланд, Италију, Летонију, Лихтенштајн, Литванију, Луксембург, Малту, Холандију, Норвешку, Пољску, Португал, Румунију, Словачку, Словенију, Шпанију, Шведску и Швајцарску.

Eu
Еу / Извор: Shutterstock

ЕТИАС ће важити три године, и у том периоду биће омогућен неограничен број посета овим земљама.

Биће повезан са пасошем путника, па је са истеком путног документа потребно аплицирати за нову дозволу.

Иако из ЕУ није потврђен тачан датум увођења ове новине, на сајту се наводи да би требало да почне „у првој половини 2025. године".

„Најмање у првих шест месеци" после увођења неће бити обавезан, али се препоручује путницима да поднесу захтев за ову дозволу.

Колико ће коштати ЕТИАС?

За добијање дозволе биће потребно платити седам евра, а из Европске комисије кажу да је то „далеко мање" од сертификата Еста, који се издаје путницима у Америку и кошта нешто мање од 19 евра (21 долар).

Такса ће се наплаћивати свим путницима који имају између 18 и 70 година, док ће за малолетнике и старије од 70 бити бесплатан.

„Плаћа се банковном картицом преко интернета, иако она не мора да буде у власништву путника.

„Ако се неко не сналази на рачунару или нема личну картицу, то може и неко други да уради за њега", каже Владимир Влахо.

Како се подноси захтев за ЕТИАС?

Захтев се подноси на интернету или путем мобилне апликације.

Попуњавање формулара је „нужна и кратка процедура", за коју ће бити неопходно око 10 минута, кажу из ЕУ.

Путници ће уносити податке из пасоша, забележена кривична дела, уколико их имају, као и податке о здравственом стању.

Више од 95 одсто захтева ће бити одобрено кроз неколико минута, док ће у неким случајевима бити потребно највише 72 сата, наводе из ЕУ.

У ванредним околностима, захтеви могу бити одбијени или обрађивани и до четири недеље.

Зашто ЕУ уводи ЕТИАС?

У заједници европских земаља одлучили су да појачају контролу граница услед мигрантске кризе и забринутости због тероризма.

Овај систем ће „повећати ниво безбедносних провера људи који у ЕУ путују без виза", кажу из блока.

ЕТИАС ће помоћи државама чланицама да „боље процене могуће ризике" које носи прелазак границе посетилаца.

Циљ је да се спречи „међународни криминал и тероризам".

Србија Данас/BBC на српском

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО РХМЗ! Критична ситуација са Дунавом у Србији, ових ПЕТ тачака су кључне
Pakistan, poplave

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО РХМЗ! Критична ситуација са Дунавом у Србији, ових ПЕТ тачака су кључне

18.09.2024. 10:04
ЛИДЛ И БЕБАЦ: ЛУПИЛУ РАДИОНИЦЕ РАНОГ РАЗВОЈА
Lupilu Lidl i Bebac.com

ЛИДЛ И БЕБАЦ: ЛУПИЛУ РАДИОНИЦЕ РАНОГ РАЗВОЈА

18.09.2024. 10:00
Будућност припада научницима – Представљен програм 15. Европске ноћи истраживача
Noć istraživača

Будућност припада научницима – Представљен програм 15. Европске ноћи истраживача

18.09.2024. 09:52
СЛАВИМО РОДИТЕЉЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА: На данашњи дан добро је помолити се ОВИМ речима
crkva

СЛАВИМО РОДИТЕЉЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА: На данашњи дан добро је помолити се ОВИМ речима

18.09.2024. 07:10
ВУЧИЋ ВЕЧЕРАС О СВИМ АКТУЕЛНИМ ТЕМАМА: Председник у 18:30 гост Националног дневника на ТВ Пинк
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ ВЕЧЕРАС О СВИМ АКТУЕЛНИМ ТЕМАМА: Председник у 18:30 гост Националног дневника на ТВ Пинк

18.09.2024. 11:08
Везао га и МУЧИО до ПОСЛЕДЊЕГ ТРЕНУТКА - Ухапшен убица угоститеља из Боговине
policija

Везао га и МУЧИО до ПОСЛЕДЊЕГ ТРЕНУТКА - Ухапшен убица угоститеља из Боговине

18.09.2024. 10:56
Створене ВЕЛИКЕ гужве, СВИ желе да иду на ОВЕ дестинације - Позната авио компанија уводи додатне летове из Ниша
Avion

Створене ВЕЛИКЕ гужве, СВИ желе да иду на ОВЕ дестинације - Позната авио компанија уводи додатне летове из Ниша

18.09.2024. 10:56
СПОМЕНИК ДРАЖИ МИХАЈЛОВИЋУ ИЗАЗАВАО БУРНУ РЕАКЦИЈУ "ЦРНОГОРАЦА": Градоначелник Цетиња вређа Шапића, а не смета му споменик крвнику Мирку у Подгорици који је убијао децу
Gradnačelnik Cetinja

СПОМЕНИК ДРАЖИ МИХАЈЛОВИЋУ ИЗАЗАВАО БУРНУ РЕАКЦИЈУ "ЦРНОГОРАЦА": Градоначелник Цетиња вређа Шапића, а не смета му споменик крвнику Мирку у Подгорици који је убијао децу

18.09.2024. 10:51
ОТКРИВЕН КЉУЧАН ДОКАЗ У СЛУЧАЈУ ДАНКЕ ИЛИЋ? Жена из Хрватска упутила мистериозан позив који открио "шта се десило" са девојчицом - "Све је спремно за оптужницу"
Danka Ilić

ОТКРИВЕН КЉУЧАН ДОКАЗ У СЛУЧАЈУ ДАНКЕ ИЛИЋ? Жена из Хрватска упутила мистериозан позив који открио "шта се десило" са девојчицом - "Све је спремно за оптужницу"

18.09.2024. 10:31
ВУЧИЋ УПУТИО ЈАСНУ ПОРУКУ: "Учините све да Сергеј Трифуновић буде пуштен на слободу и враћен у Србију!" (ВИДЕО)
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ УПУТИО ЈАСНУ ПОРУКУ: "Учините све да Сергеј Трифуновић буде пуштен на слободу и враћен у Србију!" (ВИДЕО)

18.09.2024. 10:41
ХИТНО СЕ ОГЛАСИО РХМЗ! Критична ситуација са Дунавом у Србији, ових ПЕТ тачака су кључне
Pakistan, poplave

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО РХМЗ! Критична ситуација са Дунавом у Србији, ових ПЕТ тачака су кључне

18.09.2024. 10:04
ХОЋЕ ДА ОПТУЖЕ СРБИЈУ ЗА ГЕНОЦИД! Црногорске "патриоте" спремају нову резолуцију - Навели период од 1918. до 1929 да би се додворили Хрватској
Crna Gora

ХОЋЕ ДА ОПТУЖЕ СРБИЈУ ЗА ГЕНОЦИД! Црногорске "патриоте" спремају нову резолуцију - Навели период од 1918. до 1929 да би се додворили Хрватској

18.09.2024. 07:39