НОВИ СРПСКИ БРЕНД: Воћари из Ивањице праве јединствено жуто вино - од малине (ФОТО)
Жута малина је ремотантна сорта малине, средње крупних плодова и у нижим пределима Србије на брање стиже око 15. јула, а у вишим око 25. јула.
Србија је позната по родним виногорјима и квалитетном вину које осваја светска и европска тржишта. Међутим, нови фаворит стиже из срца Србије, јер тамо где рађа црвено злато вешти произвођачи узгајају и жуту сорту малине, од чега касније праве јединствено жуто вино.
Потрага за балансираним животом је могућа мисија: Откријте мале ствари које ће вас учинити срећним
СЕВЕРИНА КАО ДЕО ОПШТЕ КУЛТУРЕ: Такмичари и учесници "Слагалице" на граници између беса и смеха због питања (ВИДЕО)
ДУХ ТРАДИЦИЈЕ ОПСТАЈЕ И ТРАЈЕ: Милка и Раде ручно шију српске антерије које су обишле свет (ФОТО)
Радовановићи из села Радаљево код Ивањице једни су од ретких чији малињаци се у јеку сезоне не црвене већ жуте, они су одлучили да заокруже процес производње и нису се покајали.
- Људи су били скептични када је у питању ова сорта, мало људи је знало да жута малина уопште постоји. Одлична је због свог састава у себи, има добар однос шећера и киселина што је кључно за проиводњу вина. Када се заврши тај цео процес прављења, потребно је око годину дана да се она вино избистри и да се осети пун сјај жуте малине. Тај ниво арома и укуса може да стане раме уз раме са светским винима - рекао је технолог Лазар Симончевић.
Радовановићи поред производње овог необичног пића нису на томе стали, већ прерађивањем других јагодичастих сорти на најсавременији начин, оно што се некада стављало у тегле данас завршава у боцама.
- Од сваког воћа може да се направи добра ракија, не само од шљива и кајсија. Успели смо са савременим двократним дестилатором да направимо ракије од малине, јагоде и малине, тако да неће ово српско воће завршавати у џемовима већ у новом бренду. Не постоје бољи шећери у природи од воћних шећера, тиме смо покушали да то докажемо на мало другачији начин, да добијемо ракије од јагодичастог воћа, у томе смо и успели, оно што нам је остало да изнађемо тржиште. Тренутно је у дестилатору шумска јагода која је завршила своју ферментацију од 21 дана, уз све примесе и ензиме који се додају које су јој потребни, завршена је дестилација кроз један потпуно затворен круг и ароматизер, мерење процента алкохола она се пуни у бурад и носи у подруме на чување - казао је Симончевић.
Жута малина је ремотантна сорта малине, средње крупних плодова и у нижим пределима Србије на брање стиже око 15. јула, а у вишим око 25. јула. Плодови су погодни за продају у свежем стању на домаћем тржишту и може се користити за замрзавање.
Оно што је чини различитом од осталих сорти малине јесте нешто виша цена, а мањи трошкови производње. Берба ове сорте траје два до три месеца.