Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

БЕЖИТЕ ИЗ ГРАДА И ПРАВИТЕ КУЋУ? Ево колико би могао да вас кошта овај ПРОЈЕКАТ

20.09.2020. 08:44
izgradnja kuće
изградња куће / Извор: Профимедиа/илустрација

Наоружајте се стрпљењем јер ће вам бити потребно док не скупите сву потребну документацију пре него што градња и почне

Пандемија корона вируса променила је многе навике, а људи су морали да се прилагођавају тренутним околностима. Тако су и многи грађани Србије током ванредног стања и карантина схватили да уведене мере ограничења много лакше могу поднети у кући са двориштем, него у скученим становима.

НЕ ХАЈУ ЗА ТУЂЕ ЗДРАВЉЕ! УПРКОС ЗАБРАНАМА ОРГАНИЗОВАЛИ КУПУСИЈАДУ: Све због зараде у Мрчајевцима не поштују мере

НЕ ХАЈУ ЗА ТУЂЕ ЗДРАВЉЕ! УПРКОС ЗАБРАНАМА ОРГАНИЗОВАЛИ КУПУСИЈАДУ: Све због зараде у Мрчајевцима не поштују мере

ВЕЋИНА ЉУДИ ПРЕЛЕЖАЛА ЈЕ КОРОНУ А ДА ТОГА НИЈЕ НИ СВЕСНА: Ово су јасни симптоми који могу указати на то

ВЕЋИНА ЉУДИ ПРЕЛЕЖАЛА ЈЕ КОРОНУ А ДА ТОГА НИЈЕ НИ СВЕСНА: Ово су јасни симптоми који могу указати на то

ВЕРНИЦИ ДАНАС СЛАВЕ ВЕЛИКОГ МУЧЕНИКА СОЗОНТА: Мучитељи га тукли, а потом обесили о дрво и стругали гвозденим четкама

ВЕРНИЦИ ДАНАС СЛАВЕ ВЕЛИКОГ МУЧЕНИКА СОЗОНТА: Мучитељи га тукли, а потом обесили о дрво и стругали гвозденим четкама

То је изазвало и велики раст потражње за викендицама у претходних неколико месеци, а све је више и оних који уместо стамбеног кредита размишљају о градњи куће. Ипак, колико кошта један такав подухват и шта вам је све потребно да бисте изградили свој нови дом?

Стручњаци кажу да би за један овакав пројекат требало издвојити најмање 50.000 евра, па навише, у зависности од величине куће, квалитета уграђених материјала, локације... Додатно улагање представља време потребно за изградњу, али пре свега тога, за прикупљање свих потребних дозвола и документације неопходне за почетак зидања.

На основу досадашњих искустава, неке процене говоре да од тренутка када купите плац до "прве лопате", односно почетка градње, најчешће прође око годину дана. Трошење живаца док обијате прагове разних институција и установа, кажу, добијате "бесплатно".

Први корак власнички лист

Први документ, без кога не можете да почнете ни да размишљата о градњи куће, јесте власнички лист, односно потврда да земљиште на коме градите припада вама. Затим следи парцелизација терена, да би се добио акт о урбанистичко-техничким условима, а адреса за то је Геодетски завод. Овај процес траје најмање месец дана и тек тада можете да проверите да ли је парцела обухваћена регулационим планом.

Уколико не постоји регулациони план за ту парцелу, потребно је урадити урбанистички пројекат, а за то морате да ангажујете лиценцираног пројектанта за урбанизам и планско планирање и да прикупите сагласности свих комуналних и јавних установа које у градском Секретаријиату за урбанизам назначе као потребне. Готов пројекат прегледа секретаријат за урбанизам и овај део посла, ако имате потпуну документацију, може да траје и до четири месеца.

Нешто једноставнија процедура је у случају да је земљиште на коме се гради обухваћено регулационим планом и тада Секретаријат за урбанизам издаје "Урбанистичко-техничке услове", што такође може да потраје до три месеца.

Пројекат, печат, па пријава радова

Када се добије наведени акт, може се почети са израдом идејног пројекта, а за прикупљање документације потребно је најмање два месеца. За израду главног пројекта потребне су сагласности од електродистрибуције, топлане, противпожарне бригаде МУП, ЈКП "Водовод и канализација" и ЈКП "Склоништа".

После идејног следи израда главног пројекта и тек када се на све те докумете стави печат градског Секретаријата за урбанизам, могу се пријавити радови на парцели.

izgradnja konstrukcije
изградња конструкције / Извор: Профимедиа/илустрација

Материјал за градњу куће

Ако се одлучите за монтажну кућу, њена градња може да вас кошта од 200 евра по квадрату (без занатских радова), па до 450 евра за систем "кључ у руке". У мањим местима у унутрашњости Србије, монтажну кућицу од 30 квадрата можете добити већ за десетак хиљада евра.

Ако се одлучите за класичну градњу, направили смо оквирну рачуницу колико би могла да вас кошта кућа од 150 м2, са подрумом од 80 м2. Ипак, имајте у виду да се цене материјала разликују у зависности од квалитета, али и стоваришта, па се пре почетка градње саветује добро упознавање са тржиштем и свим доступним опцијама.

Бетон: потребно је од 90 до 120 метара кубних. Цена бетона је око 60 евра по метру кубном, мада зависи и од превоза и попуњености мешалице. Дакле, око 7.200 евра.

Гвожђе: потребно је од 80 до 100 килограма по метру кубном. Цена је 0,5 евра до 1 евра по килограму, у зависности од пречника. Рачунајте на 12.000 евра.

Блок: потребан за градњу темеља и основних зидова. За кућу од 150 квадрата потребно је око 7.000 комада блока. Цена једног блока је око 0,3 евра по комаду, што значи да за ову ставку треба издвојити 2.100 евра.

Цигла: потребно је од 3.000 до 5.000 комада за изградњу преградних зидова. Цена је 0,15 евра по комаду. Укупно 750 евра.

Грађа (дрво, даске, греде): потребно је од 10 до 15 метара кубних. Цена је око 200 до 250 евра по метру кубном, што значи укупно 3.750 евра.

Песак: потребно је око 20 метара кубних. Цена је око 12 евра по кубику, дакле до 250 евра.

Креч и цемент: потребно је од 6 до 8 тона. Цена је око 120 евра по тони. Укупно 960 евра.

Кровни покривач: потребно је око 175 м2 кровног покривача. Цена црепа је око 5,5 евра по квадрату, што значи укупно нешто мање од 1.000 евра.

Столарија: овде је важно питање да ли сте се определили за дрвену или све популарнију АЛУ/ПВЦ столарију. Цена дрвеног двокрилног прозора величине 120×140 цм креће се око 120 евра. Унутрашња врата коштају од 60 до 120 евра у зависности од материјала и величине, док се улазна врата могу наћи од 190, па све до 500 евра. Када је реч о ПВЦ столарији, цена прозора креће се од 110 евра, док се улазна врата могу наћи од 200 евра па навише.