Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Олимпијски комитет Србије, Министарство спорта и Делегација ЕУ у Србији најавили Европску недељу спорта 2024

19.09.2024. 10:11
Potpredsednica Olimpijskog komiteta Srbije, Milica Đuričić
Потпредседница Олимпијског комитета Србије, Милица Ђуричић / Извор: Олимпијски комитет Србије

Олимпијски комитет Србије ће и ове године Европску недељу спорта обележити низом различитих манифестација широм Србије у периоду од 23. до 30. септембра.

Званичан почетак Европске недеље спорта у нашој земљи обележиће се 23. септембра, организацијом  великог броја догађаја широм Србије - Београд, Зајечар, Зрењанин, Бор, Сомбор, Пирот, Аранђеловац, Пожаревац, Панчево и Књажевац биће домаћини „Спортског изазова“. Током целе недеље у овим градовима, у оквиру „Спортског изазова“, организоваће се бројне спортске и едукативне активности, као што су демонстрације различитих спортова, јавни тренинзи, едукативне радионице и турнири у различитим спортовима.

По први пут, манифестација „БеАцтиве ноћ“ и „БеАцтиве ноћна трка“ биће организовани у Суботици. Овај фестивал спорта праћен музиком и великим бројем светлосних ефеката биће одржан у суботу, 28. септембра, у парку „Прозивка“ у Суботици. Исте вечери, званично ће почети и шести ТренинГО изазов „Трчим за школу“ који ће трајати до 31. октобра.

Централни догађај ове године „Урбан Спорт Фест“ биће одржан у недељу, 29. септембра, у Силосима Београда. Сви који у недељу дођу у Силосе, моћи ће да се опробају у великом броју урбаних спортова као што су брејкденс, паркур, текбол и баскет, али и у цртању, BMX-u и плесном изазову, а цео догађај биће испраћен уз ди џеја, као и наступе домаћих извођача. 

Потпредседница Олимпијског комитета Србије, Милица Ђуричић, овом приликом истакла је: „Желим да се захвалим свим институцијама, локалним самоуправама и појединцима који су се укључили у овај пројекат, као и Министарству спорта и Делегацији ЕУ у Србији на успешној сарадњи која се наставља и ове године. Током овогодишње Европске недеље спорта, широм Србије биће организовано више од 150 спортских догађаја на преко 40 локација, прилагођених свим узрастима и нивоима физичке кондиције. Верујемо да ћемо, захваљујући изванредној синергији коју смо изградили са Министарством спорта, као и локалним самоуправама, националним спортским савезима, спортским клубовима, школама и универзитетима, активирати велики број наших суграђана и мотивисати их да наставе са физичком активношћу и након ове недеље“.

„Амбасадори Европске недеље спорта имају важну улогу у овој иницијативи. Њихов лични пример и посвећеност спорту служе као инспирација свима да се брину о свом здрављу и да пронађу време за физичку активност, чак и у изазовним условима савременог живота. Ове године, посебно се радујемо што смо нашој листи амбасадора додали и олимпијску вицешампионку Александру Перишић, која је на Олимпијским играма у Паризу освојила сребрну медаљу у теквондоу. Њено достигнуће је велики подстицај и потврда вредности које промовишемо кроз Европску недељу спорта“, додала је Милица Ђуричић и позвала грађане Србије да се прикључе некој од активности које ће се организовати широм наше земље у оквиру Европске недеље спорта.

„У Члану 1. Међународне повеље о физичком образовању и спорту УНЕСКА се каже “Свако људско биће има основно право на физичко образовање и спорт, који су од суштинског значаја за развој личности”. Задатак нас који смо носиоци јавних власти је да усвојимо и имплементирамо јавну политику којом ће се омогућити деци и младима да развију позитивне ставове према бављењу спортом и физичким активностима, и то у складу са Европском повељом и Европским етичким кодексом, и тако да створимо основе за доживотно бављење спортом и физичким активностима. Са тим у вези Министарство спорта, којим данас руководим, отпочело је процес израде Стратегије развоја спорта за период 2025-2035. године, у којој ће један од посебних циљева управо бити усмерен на значај бављења спортом у циљу подизања унутрашњих капацитета свих грађанки и грађана Републике Србије. Европска недеља спорта има посебан значај у борби да се што више људи, нарочито младих, определи за здраве стилове живота и да у том смислу многи већ од сутра почну редовно да се баве физичком културом. Србија ће током одржавања Европске недеље спорта у правом смислу те речи бити део Европе и као и увек делићемо вредности Европске уније које ће се видети кроз активности које ће бити организоване у градовима широм Србије”, истакао је министар спорта Зоран Гајић.

Ministar sporta Zoran Gajić
Министар спорта Зоран Гајић / Извор: Олимпијски комитет Србије

„Спорт не дискриминише на основу пола, старости, вере, етничке припадности, образовања или сексуалне оријентације. Спорт је универзални језик инклузије, а Европска унија подстиче све да буду активни – било да се активно бавите спортом или не, спорт ствара окружење у ком се сви осећамо добродошло. Подршка Европске уније спортском сектору Србије потврђује посвећеност унапређењу друштвене кохезије, стварању нових прилика и побољшању добробити свих грађана. Стога, Европска унија је пружила значајну подршку спортском сектору Србије, оснажујући локалне спортске актере и градећи кључну инфраструктуру за добробит свих грађана. У протекле четири године, уз подршку ЕУ, реновирано је или изграђено преко 25 спортских објеката широм Србије: фудбалски терени, спортски терени, сале у основним и средњим школама, јавни базени и спортски центри. Такође, кроз Ерасмус програм, више од 16.000 појединаца из Србије имало је прилику да учествује у  различитим спортским пројектима обогаћујући своје животе међународним искуствима, а више од 90 организација и спортских савеза у Србији остварило је корист од Ерасмус пројеката. Србија, као поносна спортска нација, има много разлога да слави Европску недељу спорта и њену поруку о здравом и активном начину живота, зато будите активни (#BeActive)“, истакла је Пламена Халачева, заменица амбасадора Делегације Европске уније у Републици Србији.
Милица Жабић, репрезентативка Србије у џудоу и учесница Олимпијских игара Париз 2024, упознала је представнике медија са овогодишњим програмом Европске недеље спорта. 

Plamena Halačeva, zamenica ambasadora Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.
Пламена Халачева, заменица амбасадора Делегације Европске уније у Републици Србији. / Извор: Олимпијски комитет Србије

У сарадњи са Савезом за школски спорт, организоваће се „Школски спортски дан“ у Панчеву, Алексинцу, Лесковцу и Параћину, као и активација „Буди активан и креативан“ која ће у Европску недељу спорта укључити бројне руралне школе широм Србије.

Током Европске недеље спорта, кроз изложбу „Пут правих вредности“ која ће бити уприличена на Градском музеју Сомбора у периоду од 24. септембра до 10. октобра, посетиоци ће имати прилику и да се упознају са историјатом олимпијског покрета.

Ово је јубиларна десета Европска недеља спорта на нивоу ЕУ, а пројекат је покренула Европска комисија и обележава се многобројним спортским и едукативним догађајима широм Европе. Циљ пројекта је промоција спорта, подстицање грађана да се баве физичком активношћу, без обзира на године или физичку спремност, као и едукација људи о здравом начину живота. Национални координатори за нашу земљу су Олимпијски комитет Србије и Министарство спорта, а догађај је суфинансиран средствима Европске уније. 

Кроз шест година реализације овог пројекта у нашој земљи, Олимпијски комитет Србије је у сарадњи са великим бројем екстерних партнера, а у координацији са Министарством спорта, успео да анимира и активира више од 200.000 грађана у Србији, приближавајући спорт свима и чинећи га доступним свакоме. 

Milica Žabić, reprezentativka Srbije u džudou
Милица Жабић, репрезентативка Србије у џудоу / Извор: Олимпијски комитет Србије

Више информација о Европској недељи спорта и догађајима који су планирани да се реализују широм Србије током последње недеље септембра можете пронаћи на сајту: www.evropskanedeljasporta.rs
 

ОТВОРЕНЕ КАПИЈЕ ВОЈНОГ АЕРДОДРОМА: Ево како аутобусом доћи у посету способности Војске Србије "Застава 2024" Промена аутобуских линија
autobus

ОТВОРЕНЕ КАПИЈЕ ВОЈНОГ АЕРДОДРОМА: Ево како аутобусом доћи у посету способности Војске Србије "Застава 2024" Промена аутобуских линија

19.09.2024. 19:51
ВОЗАЧИ СТРПИТЕ СЕ: Ево колике су гужве на свакој граници у зависности од тога шта возите, негде се чека ПОЛА ДАНА
saobraćaj u Beogradu

ВОЗАЧИ СТРПИТЕ СЕ: Ево колике су гужве на свакој граници у зависности од тога шта возите, негде се чека ПОЛА ДАНА

19.09.2024. 18:56
ВЕЧЕРАС СЕ СПРЕМА ВЕЛИКИ ОБРТ У ЦЕЛОЈ СРБИЈИ: Пљускови ће захватити ОВЕ делове земље - Спремите се за ПОТОП због ЦИКЛОНА
Vreme

ВЕЧЕРАС СЕ СПРЕМА ВЕЛИКИ ОБРТ У ЦЕЛОЈ СРБИЈИ: Пљускови ће захватити ОВЕ делове земље - Спремите се за ПОТОП због ЦИКЛОНА

19.09.2024. 18:28
УМРЛА ЧУВЕНА НОВИНАРКА РТС: Сви ће је памтити по једној ствари - Велики губитак за целу Србију
sveća

УМРЛА ЧУВЕНА НОВИНАРКА РТС: Сви ће је памтити по једној ствари - Велики губитак за целу Србију

19.09.2024. 18:07
Прелиставање дневних новина за 20. септембар 2024. године
Prelistavanje dnevnih novina

Прелиставање дневних новина за 20. септембар 2024. године

19.09.2024. 20:49
ЗБОГ ЉУБАВИ ХТЕЛА ДА РАЗНЕСЕ АВИОН? Откривају се НОВИ ДЕТАЉИ ДРАМЕ у Подгорици
Aerodrom Podgorica

ЗБОГ ЉУБАВИ ХТЕЛА ДА РАЗНЕСЕ АВИОН? Откривају се НОВИ ДЕТАЉИ ДРАМЕ у Подгорици

19.09.2024. 20:27
ХИТНО ОПЕРИСАН младић након ЕКСПЛОЗИЈЕ у Новом Саду: УКЦ Војводине саопштио у каквом је СТАЊУ
Hitna pomoć

ХИТНО ОПЕРИСАН младић након ЕКСПЛОЗИЈЕ у Новом Саду: УКЦ Војводине саопштио у каквом је СТАЊУ

19.09.2024. 20:10
ДУШКУ ШАРИЋУ УКИНУТ КУЋНИ ПРИТВОР: Мора на хитну операцију срца
Duško Šarić

ДУШКУ ШАРИЋУ УКИНУТ КУЋНИ ПРИТВОР: Мора на хитну операцију срца

19.09.2024. 20:09
МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани
FK Crvena zvezda
УЖИВО

МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани

19.09.2024. 18:27
ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БЕОГРАДУ: Сцене као у ХОРОР филму - Ево шта се догодило (ФОТО)
Saobraćajna nesreća

ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БЕОГРАДУ: Сцене као у ХОРОР филму - Ево шта се догодило (ФОТО)

19.09.2024. 17:25
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45
СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)
Ukrajinska vojska

СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:38