ОНИ СУ НАЈТРАЖЕНИЈИ МАЈСТОРИ ПРЕКО ЗИМЕ: Имају пуне руке посла, а од њиховог рада много тога зависи (ФОТО)
Иако су снег и лед прекрил воћњаке у планинским селима, посла у воћњацма ипак има на претек.
На врхове Каблара стигла је специјална чета орезивача из Бруса која током зимских месеци одради веома важн орезивање воћки од чега зависи бетба током летњих месеци.
- Сезона орезивања кренула је још пре Светог НИколе, од тада не прекидамо посао, осим за празнике када смо ишли кући да проведемо време са породицом. У зависности од воћа, зависи и наш учинак. Које је воће у питању и техника орезивања, није свако стабло исто. Треба уочити све неправилне и неродне гране и одсећи да не би угрозиле оне које су родне. - прича за РИНУ, Драгоје Павловић.
Након орезивања у висинским зонама, на преко 1000 метара надморске висине, силазе у Миоковце чувене по жутом злату. Њихов дневник резервисан је до краја априла.
- Људи крену у јесен да заказују, и навала је велика. Наша екипа броји пет чланова, и сатница се креће око пет евра по човеку, који за дан могу да пређу површину преко једног хектара, што није мало. Након орезивања шљива селимо се на ове крупније плодове, од јабука, кајсија, крушака и остало, додао је он.
Орезивање воћа, ма колико изгледало лако, тежак је посао. Добробити орезивања свима су познате, међутим на резачу је велика одговорност, он својим умећем и знањем регулише род и квалитет будућих плодова. Добар резач мора да познаје физиологију биљака, карактеристике родних гранчица, где се налазе родни, а где лисни пупољци и на који начин се која воћа врста орезује.