У Србији влада ПОМАМА ЗА ОВОМ ВОЋКОМ! Плаћају кило и до 350 ДИНАРА само да му осете СОЧАН УКУС И МИРИС!
Последњих неколико година готово је немогуће купити парадајз који има онај стари препознатљиви мирис и укус.
Последња истраживања показала су да се то није десило само од себе, већ да је транзиција из "сочно и укусно" у "пластично" трајала неколико година и последица је масовног узгајања у комерцијалне сврхе.
Међународни тим стручњака проучио је скоро 400 варијетета парадајза, од савремених до најстаријих сорти, како би утврдиили шта се дешава са најпопуларнијим светским воћем.
Утврдили су да је вишедеценијско узгајање што већег и отпорнијег парадајза довело до губитка 13 елемената које утичу на његов препознатљиви укус.
На губитак укуса утицале су специфичне генетске промене ове биљке.
Да ли сте чули за правило "3-6-9-12"? Спашава живот ДЕЦИ ако га ПРИМЕЊУЈЕТЕ НА ПРАВИ НАЧИН!
НАЈВЕЋИ "АЛБАНСКИ" ЈУНАК ЈЕ СРБИН! Њихов историчар признао ИСТИНУ: Родила га је мајка Војислава! (ВИДЕО)
ПРОГЛАШЕНА НАЈБОЉА СЕЛА У СРБИЈИ У ОВОЈ ГОДИНИ: Шампиони Лозовик, Мрчајевци, Бајмок, Буковица, Крњево и Печењевце
- Узгој парадајза се фокусирао на то да плод буде што тврђи, а самим тим отпоран приликом транспорта, али и да може дуже да се чува. Укус је отишао у неки други план. Да би се постигло да плод буде тврд, мора да се смањи број семених комора, а самим тим парадајз губи на сочности - објашњава Ђорђе Моравчевић, доцент Пољопривредног факултета у Београду, који напомиње да је најбољи начин очувања сорте, чување семена које не потиче из "третираног" парађза.,
Како наводи, такав парадајз је ретко наћи јер није "комерцијалан". Због сочности се тешко транспортује и краћи му је рок трајања. Он се најчешће може наћи у газдинствима који се баве узгојем органског поврћа, па тако мањак квантитета, надокнађују високом ценом.
Органски укуснији, али папрено скуп
Иначе, овај "комерцијални", махом безукусни парадајз у маркетима и на пијаци кошта од 60 до 130 динара по килограму, док се цена органског креће од 200 до 350 по килограму.
- Парадајз више не купујем у продавницама јер је и без укуса и без мириса. Имам осећај као да једем пластику. Ову воћку сада набављамо из домаћинстава, којих има у Србији, а која су успела да складиште семе деценијама и тако сачувају онај стари "сељачки" парадајз који сви волимо и којег се сећамо – прича Горан Ј.
Власници имања на којима се махом гаји органско воће и поврће, кажу да су њихове породице наслутиле да ће стари добри укус парадајза бити буквално "убијен". Зато су константно складиштили властито семе и тако сачували све благодети парадајза, пре свега укус.
- Уколико се бавите овим послом, битно је да сачувате семе, поготово сада када се скоро све генетски модификује. Тако смо ми успели да сачувамо семе парадајза узгојено без вештачких ђубрива и пестицида и које није третирано отровима – каже Дејан Р. на чијем се имању, недалеко од Ваљева узгаја воће и поврће које су успели да сачувају и од тренда "хибриди" од пре неколико деценија и најновијег ГМО третирања.
Уколико вам недостаје прави укус парадајза, довољно вам је да имате мали комад баште или чак веће саксије, као и семе које можете да извадите и осушите из парадајза чији вам се укус највише допада.
Интернет је преплављен видео упутствима како да све то урадите у кућним условима и за своје потребе.
ОПРЕЗ ГРАЂАНИ! РХМЗ издао ЖУТИ АЛАРМ: Олуја која наилази је ОПАСНА, посебно се треба пазити у ОВИМ ДЕЛОВИМА СРБИЈЕ!
Умањује ризик од КАРЦИНОМА ПЛУЋА за петину! Чаша овог напитка дневно може вам САЧУВАТИ ЖИВОТ
НАЈПОТРЕСНИЈА ПРИЧА ДАНА У ЦЕЛОЈ СРБИЈИ: Главни јунаци су пас ЖУЋА и један старији господин! (ФОТО)
(УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО) УЖАС У СРБИЈИ: Домаћин чуо лавеж ПАСА, па затекао РАСКОМАДАНО СТАДО ОВАЦА!
ДА ЛИ ПРОМАЈА СТВАРНО МОЖЕ ДА НАС УБИЈЕ? Др Рогановић даје одговор на питање о највећем српском страху!