Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СЛАВЕ СУ ИДЕАЛНА ПРИЛИКА ДА ДОБИЈЕТЕ КОРОНУ: Како испоштовати традицију, а избећи опаки вирус?

09.11.2021. 07:23
slava
слава / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Морате бити опрезни и паметни

- Док сам жив, ја ћу славити - коментар је једног од суграђана који би могао да отвори бесконачну дискусију о томе треба ли поштовати обичаје у тренутку када корона вирус односи дневно више од 60 живота, а болнице су пребукиране пацијентима који само пристижу на лечење.

ОД ДАНАС У СРБИЈИ НА РАСПОЛАГАЊУ ПЕТ ВРСТА ВАКЦИНА: Ево која цепива се користе, како се распоређују и на којим пунктовима их има

ОД ДАНАС У СРБИЈИ НА РАСПОЛАГАЊУ ПЕТ ВРСТА ВАКЦИНА: Ево која цепива се користе, како се распоређују и на којим пунктовима их има

КИШОБРАН И ТОПЛА ЈАКНА ЈЕ СВЕ ШТО ВАМ ТРЕБА ДАНАС: Кишно јутро, ево какво нас време очекује до краја недеље

КИШОБРАН И ТОПЛА ЈАКНА ЈЕ СВЕ ШТО ВАМ ТРЕБА ДАНАС: Кишно јутро, ево какво нас време очекује до краја недеље

ЦРНЕ ПРОГНОЗЕ ЗА НОВУ ГОДИНУ: Др Тиодоровић упозорио грађане - ево да ли ће бити прослава

ЦРНЕ ПРОГНОЗЕ ЗА НОВУ ГОДИНУ: Др Тиодоровић упозорио грађане - ево да ли ће бити прослава

Али, питање је, заправо, много једноставније него што се то чини: Да ли ћете славу славити или прослављати?

Први део, који се тиче обреда у кругу породице, а који подразумева одлазак у цркву или пак долазак свештеника у кућу, у којем се освештава жито и колач, свечано пали свећа и чита молитва, то је оно што зовемо славом.

Корона никога не може и не треба да спречи да слави славу онако како обичаји налажу.

Дискусија која нема краја односи се на прославу, онај други део светковине у ком позивао пријатеље, комшије и рођаке на гозбу. За неке је ово, заправо, слава, што је погрешно тумачење. Ако нема богате трпезе, ића и пића, гостију и галаме, песме и смеха, то за неке значи као да нису ни славили. А ова прослава која следи после обреда управо је нешто што у време епидемије корона вируса мора да буде ограничено.

Да ли ћете звати најближу родбину и комшије или ћете одустати од тога; Да ли ћете, пак правити велику фешту и прославу која ће вам напунити целу кућу, хоћете ли се усудити да питате госте јесу ли се вакцинисали или прележали ковид - све то је ствар ваше личне процене и одговорности.

krsna slava
крсна слава / Извор: Профимедиа/илустрација

Постоји и могужност поделе гостију, на оне који су вакцинисани или прележали ковид и на оне који нису... Тако би гости могли да долазе дан за даном и да једни друге не угрожавају.

Треба знати, ипак, да се вирус лако шири у затвореном простору, али и да ваша слава није једина у сезони, а када се све прославе саберу, постоји реална опасност да се у критичним зимским месецима вирусу омогући права "домаћинска атмосфера" да се несметано шири од славе до славе...

Вирусолог др Тања Јовановић, чланица Кризног штаба, рекла је раније за медије да је прослава славе у току пандемије ковида велики ризик за све и да, уколико се људи не придржавају препорука лекара, можемо да очекујемо повећан број новозаражених после периода великих слава.

- У јеку пандемије, када на дневном нивоу имамо преко 60 преминулих пацијената, када су интензивне пуне болесника с тешком клиничком сликом, када имамо велики број људи на респираторима широм Србије, славу треба прославити искључиво само у кругу породице, уз обележавање обичаја и без позивања гостију. Ову препоруку стручњака, с којом је сагласна и СПЦ, треба озбиљно схватити. Свако позивање гостију представља велики ризик од заражавања. Госта не можете натерати да све време носи маску, да држи дистанцу и да ћути. Све супротно од тога, онако како обично и бива на славама, повећава ризик од ширења вируса. Опасно је то што има доста асимптоматских случајева, а вирус може лако да се шири у затвореном простору без поштовања епидемиолошких мера - објаснила је др Јовановић.

Велика прослава, која практићно постаје фешта, свакако није добродошла. Ипак, на вама је да одаберете колики круг људи ћете тог дана угостити. Добро размислите и одмерите одговорност, јер грешку у процени нећете лако исправити. Није срамота и питати госте да ли су вакцинисани и охрабрити их да и сами одлуче да ли желе да се излажу ризику, омогућити им да, ако желе дођу у неком другом термину.

slava
слава / Извор: Профимедиа/илустрација

Др Кон је био стриктан - нема окупљања више од 5 особа.

Поводом предстојеће сезоне слава, др Кон каже да и даље стоји при томе да би требало да буде забрана јавног окупљања преко пет људи.

Прошле године, која је у ово време била слична по епидемијској ситуацији, лекари су такође позивали на опрез.

- Славе треба организовати, ту нема дилеме. Потребно је да сваки домаћин размисли како ће створити услове, како ће се безбедно одвијати то важно породично славље - поручио је Тиодоровић, и нагласио да сваки домаћин треба да крене од тога колика му је просторија где слави, колико гостију ту може да прими.