СРБИ ТРИ ДАНА ПРИМАЈУ ГОСТЕ НА СЛАВУ Ако не урадите једну ствар после Светог Николе, чините велики ГРЕХ!
Ако и дан након славе имате госте ваљало би да се помолите Богу и упалите свећу. Једна од главних одлика православља је свакако крсна слава, а три основне ствари које припремамо за тај дан су свећа, жито и славски колач.
Постоји много обичаја везаних за начин спремања славе, али оно што често чујемо је полемика међу људима шта се након славе ради са свећом и славским житом. Једни тврде да се и други дан славе пали свећа, а гости се житом служе све док се не поједе.
Сви знате ко је Баја Мали Книнџа, а погледајте како му изгледају ЋЕРКЕ (ФОТО)
СНИМАК КОЈИ ЈЕ УЗНЕМИРИО НОВИ САД: Човек дошао до улаза зграде само да би урадио ГРОЗНУ СТВАР (ВИДЕО)
ЧУДО НА НИКОЉДАН У ПОРОДИЦИ ПАНИЋ! Доживели трагедију пред славу, секли колач у немаштини, а сада се СВЕ МЕЊА (ФОТО)
Други заступају мишљење да се након славе служи само жито, али се не пали свећа, док трећи сматрају да су жито и свећа "резервисани" искључиво за дан свеца ког обележавамо. Свећа и њена светлост симболизују светлост Христове науке. Свећа гори целог дана на дан славе, а када желимо да је угасимо то чинимо са славским вином, а претходно се прекрстимо.
Ипак, према проповедањима свештеника, славска свећа, која је углавном доста велика и не догори на сам дан славе, када се угаси ставља се пред икону или на неко друго место у кући. Обичај је да ту стоји до следеће године, а пали се приликом заједничких породичних молитви.
Ако и дан након славе имате госте ваљало би да се помолите Богу и упалите свећу. Славско жито се кува и приноси у славу Божију, у част светитеља који се слави, за здравље и напредак дома и његових укућана, али првенствено за покој душа свих предака у том дому. Верници треба да знају да се жито служи за душе упокојених предака.
Пшенично зрно у хришћанству је симбол вечног живота, смрти и васкрсења, када се сеје оно умире и клија, али из њега се рађа нови живот који доноси стоструки род. Жито се служи гостима и укућанима док се не поједе, јер је грех да се баци.