Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Какав је ефекат превара у ванредном стању? На ово људи морају ПОСЕБНО обратити пажњу

12.04.2020. 12:56
Milan Marinović
Милан Мариновић / Извор: Фото: Youtube/PrintScreen/Novo јутро

Повереник Милан Мариновић о ванредном стању - шта мисли о људима који крше полицијски час, у каквој су сада ситуацији прекршајни судови, о лажним порукама и објавама на друштвеним мрежама.

- Проблем са лажним вестима је што се њихов ефекат на завршава тренутком њихове објаве већ, нажалост, он тек тада почиње, а последице се не могу унапред предвидети па самим тим ни контролисати - каже Милан Мариновић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Повереник је у претходном периоду реаговао у више наврата због ширења лажних вести на друштвеним мрежама и лажних порука "мамаца" за новац старијих суграђана.

Осим тога Мариновић, који је скоро десет година био на челу Прекршајног суда у Београду, говори и о томе како судије прекршајци сада поступају, како он каже, "и дању и ноћу". Има нешто и да поручи људима који крше прописе у време ванредног стања.

Ово се дешава када ИЗАЂЕТЕ у шетњу, а онај што џогира до вас КИНЕ (ВИДЕО)

Ово се дешава када ИЗАЂЕТЕ у шетњу, а онај што џогира до вас КИНЕ (ВИДЕО)

Од ове две ствари зависи када ће Србија укинути ванредно стање

Од ове две ствари зависи када ће Србија укинути ванредно стање

ДВА НОВА ЖАРИШТА У СРБИЈИ: Србија је имала тешку ноћ! Председник објавио све податке

ДВА НОВА ЖАРИШТА У СРБИЈИ: Србија је имала тешку ноћ! Председник објавио све податке

Мариновић каже да веома добро зна у каквој се ситуацији сада налазе сви прекршајни судови у Србији, а посебно Прекршајни суд у Београду, као неко ко је скоро десет година био председник Прекршајног суда у Београду и као бивши председник Удружења судија прекршајних судова Србије.

- Нажалост, један, срећом веома мали број грађана не поштује прописе који су донети и примењују се за време ванредног стања и крше полицијски час због чега одмах бивају приведени у надлежни прекршајни суд. Тако је само за последњих петнаестак дана у Прекршајном суду у Београду процесуирано преко шест стотина особа - каже Мариновић и додаје:

- Обзиром на чињеницу да је, по мојим сазнањима и из разних оправданих разлога, четири петине судија овог суда "ван строја", а то значи да су судије које суде у наведеном периоду поступале у по више од тридесет предмета, што је изузетно велики број, и то и дању и ноћу - каже Мариновић, објашњавајући да зна да им није лако, али и да им поручује да је уз њих и да издрже.

Повереник такође додаје да очекује да ће надлежни знати да цене допринос који ових дана пружају судије прекршајних судова и да ће, по престанку ванредног стања, коначно отклонити вишегодишњу неправду у нормативном положају ових судија који је неоправдано подређен у односу на све остале судије у Србији, а у тешким ситуацијама као што је ова увек су први на удару из реда правосудних органа.

- А што се тиче грађана који крше прописе у време ванредног стања, саветујем их да то не чине јер се веома лако откривају и брзо процесуирају и кажњавају и таквим понашањем не могу постићи ништа друго до да се пред свима прикажу као крајње неодговорни, несолидарни, па и глупи - каже Мариновић.

penzioneri
пензионери / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

"Лажне вести су веома опасне"

Једна од лажних вести која је недавно узнемирила људе била је порука о увођењу 24-часовног полицијског часа. Та порука се проширила међу људима, завршила и у медијима, да би на крају онај који ју је написао, био и ухапшен.

Мариновић каже да, осим што такве ситуације препознаје и Кривични законик, појава лажних вести је посебно у овом тренутку веома опасна из разлога што може лако довести до стварања код грађана осећаја панике и неспокојства, а услед тога могу настати много теже последице.

- Проблем са лажним вестима је што се њихов ефекат на завршава тренутком њихове објаве већ, нажалост, он тек тада почиње а последице се не могу унапред предвидети па самим тим ни контролисати. Због тога се сви они који, из било којих побуда и разлога, било да то раде свесно из зле намере или, чак, из добре намере у покушају да на нешто укажу грађанима, имају намеру да шире било какве вести, за које не морају ни знати да су лажне, морају, пре него што то започну, запитати какве све последице та њихова објава вести може произвести и како би се они осећали да прочитају такву вест коју је неко други објавио - напомиње Повереник.

Осим овога, у претходном периоду кружиле су лажне СМС поруке у вези са исплатом пензија (због чега је реаговао и МУП) и "понудама за помоћ" старијим лицима због којих је реаговао Повереник. Обе преваре су по истом принципу - циљ је долазак до личних податка и банковних рачуна.

lopovi
лопови / Извор: Профимедиа

- Што се тиче лажних "понуда за помоћ" које се користе како би се од грађана, а посебно оних који су старије животне доби, добили подаци о личности као што су "ЈМБГ", број личне карте, број текућег рачуна и "ПИН" и слични, жалосно је да постоје људи који у оваквим временима, тешким за све нас а нарочито за припаднике старије популације којима је прописаним мерама кретање ограничено, покушавају да се окористе о туђој невољи злоупотребљавајући необавештеност и наивност једног дела грађана - каже Мариновић, додајући да је због тога и апеловао на све грађане који добију такве "понуде" са захтевом за достављањем својих личних података, да их, колико год то могу, провере а, уколико то желе, и да о таквим случајевима обавесте надлежне органе.

Мариновић објашњава да грађани тачност информација могу покушати да провере на разне начине:

- Могу позвати органе из чије је надлежности конкретна информација, на званично објављен број телефона за комуникацију са грађанима, путем службених мејлова и на други начин, а могу извршити и упоређење конкретне информације са већ доступном јавно објављеном званичном и провереном информацијом. У сваком случају, не треба олако прихватати као тачну информацију која потиче од само једног, и то непровереног, извора већ треба покушати сакупити информације из различитих, посебно проверено релевантних, извора - напомиње Мариновић.

"За девет месеци више од 10.000 нових предмета"

Осврћући се на протеклих девет месеци, од када се налази на месту повереника, Мариновић оцењује да се рад службе Повереника одвија веома добро и да је веома задовољан.

Vrata
Врата / Извор: Профимедиа

- Наведени период није био баш уобичајен пошто је, готово на самом почетку мог мандата, почела примена новог Закона о заштити података о личности тако да су у вези са тим спроведене многе активности, почев од израде подзаконских аката за примену закона, држања обука у вези са применом закона, почетка вршења надзора по том закону, давања разноврсних мишљења у вези са законом и друге - каже Повереник и додаје:

- Требало се за кратко време, много краће него што су имале државе чланице Европске Уније, припремити за примену овог закона али мислим да је тај захтеван посао успешно обављен - наводи он.

Мариновић додаје да је надлежним прекршајним судовима поднео дванаест захтева за покретање прекршајног поступка због кршења одредби Закона о заштити података о личности а, поред тога, додаје, овлашћена службена лица из службе Повереника извршила су више надзора у вези кршења поменутог закона и изречене су мере које Повереник може да изрекне по том закону.

- Осим овога, редовно се поступа по бројним жалбама због непоступања или неодговарајућег поступања органа јавне власти по захтевима за слободан приступ информацијама а што је директно повезано са прекршајима прописаним у Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја - додаје Мариновић.

Што се тиче статистичког извештаја о раду, додаје, у периоду од када је повереник укупно је примљено 10.092 нова предмета.

krađa novčanika iz torbe
крађа новчаника из торбе / Извор: Профимедиа/илустрација

- Од тога је у области слободног приступа информацијама од јавног значаја 3.849, у области заштите података о личности 5.281 и у обе области истовремено 962. Решено је 9.989 предмета - од чега у области слободног приступа информацијама од јавног значаја 3.922, у области заштите података о личности 5.116 и у обе области истовремено 951 - каже Мариновић.

"Редовне активности након ванредног стања"

Мариновић додаје да, док траје ванредно стање рад Повереника се одвија на начин прилагођен новонасталим околностима и мерама владе донетим за време и у ситуацији ванредног стања.

Објашњава да то значи да писарница и службена лица Повереника не примају странке, већ да се комуникација остварује путем мејла или телефона.

- Такође, надзори планирани у текућем периоду као и обуке које је требало одржати одложени су до престанка ванредног стања када се ситуација око корона вируса смири и рад почне нормално да се одвија. По престанку ванредног стања, наставиће се са редовним активностима што значи да ће морати да се обаве надзори који су планирани у овој години или за чијем обављањем се укаже потреба, да се изврши што већи број обука у сврху примене Закона о заштити података о личности, да се настави решавање по жалбама на одлуке органа јавне власти по захтевима за слободан приступ информацијама од јавног значаја и други редовни послови из надлежности Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности - додаје Мариновић.

ИЗГУБИЛИ СМО ВОЈНИКЕ Докторка Милошевић се укључила уживо и саопштила шта јој је најтеже пада

ИЗГУБИЛИ СМО ВОЈНИКЕ Докторка Милошевић се укључила уживо и саопштила шта јој је најтеже пада

НАПОКОН ЛЕПА ВЕСТ: У Београду излечен дечак (3) који је имао тежак облик корона вируса

НАПОКОН ЛЕПА ВЕСТ: У Београду излечен дечак (3) који је имао тежак облик корона вируса

Др Кон: Људи очекују неке Супермене, а ми лекари смо само људи, али нико се не бори с вирусом као ми

Др Кон: Људи очекују неке Супермене, а ми лекари смо само људи, али нико се не бори с вирусом као ми

РАТ НА ВИШЕ ФРОНТОВА Исповест докторке Милошевић: Рекла је да је ово велика епидемија, а онда корону упоредила са САРС-ом

РАТ НА ВИШЕ ФРОНТОВА Исповест докторке Милошевић: Рекла је да је ово велика епидемија, а онда корону упоредила са САРС-ом

Сестра преминулог Зорана из Чачка који је имао корону послала отворено писмо: Ово је истина о смрти мог брата

Сестра преминулог Зорана из Чачка који је имао корону послала отворено писмо: Ово је истина о смрти мог брата

 

НЕВРЕМЕ ЋЕ СЕ СРУЧИТИ НА ОВАЈ ДЕО СРБИЈЕ: Обилни пљускови са грмљавином ће ПОТОПИТИ све - Да ли ће све бити поплављено?!
najnovija vest, najnovija

НЕВРЕМЕ ЋЕ СЕ СРУЧИТИ НА ОВАЈ ДЕО СРБИЈЕ: Обилни пљускови са грмљавином ће ПОТОПИТИ све - Да ли ће све бити поплављено?!

20.09.2024. 15:27
ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! Пређена граница одбране, ОВАЈ ГРАД налази се пред потопом
Pakistan, poplave

ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! Пређена граница одбране, ОВАЈ ГРАД налази се пред потопом

20.09.2024. 10:50
СЛЕДИ МАСОВНИ ШТРАЈК ПРОСВЕТАРА: Најавили нове протесте
škola

СЛЕДИ МАСОВНИ ШТРАЈК ПРОСВЕТАРА: Најавили нове протесте

20.09.2024. 10:07
БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ
Kiša

БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ

20.09.2024. 07:18
НЕВРЕМЕ ЋЕ СЕ СРУЧИТИ НА ОВАЈ ДЕО СРБИЈЕ: Обилни пљускови са грмљавином ће ПОТОПИТИ све - Да ли ће све бити поплављено?!
najnovija vest, najnovija

НЕВРЕМЕ ЋЕ СЕ СРУЧИТИ НА ОВАЈ ДЕО СРБИЈЕ: Обилни пљускови са грмљавином ће ПОТОПИТИ све - Да ли ће све бити поплављено?!

20.09.2024. 15:27
ДЕТАЉИ ЈЕЗИВЕ ТРАГЕДИЈЕ КОД СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ: Комшије виделе тело на трему, нису слутиле да се у кући догодио злочин
Policija

ДЕТАЉИ ЈЕЗИВЕ ТРАГЕДИЈЕ КОД СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ: Комшије виделе тело на трему, нису слутиле да се у кући догодио злочин

20.09.2024. 15:19
МУЖ ЈАСТУКОМ УГУШИО ВАНБРАЧНУ СУПРУГУ: Убиство и самоубиство код Смедеревске Паланке
jezivo

МУЖ ЈАСТУКОМ УГУШИО ВАНБРАЧНУ СУПРУГУ: Убиство и самоубиство код Смедеревске Паланке

20.09.2024. 14:39
ХЕЗБОЛАХ КРЕНУО У КРВАВУ ОДМАЗДУ! Лансирано 140 РАКЕТА ка Израелу, потпуна ескалација сукоба на Блиском истоку
Napad na Izrael

ХЕЗБОЛАХ КРЕНУО У КРВАВУ ОДМАЗДУ! Лансирано 140 РАКЕТА ка Израелу, потпуна ескалација сукоба на Блиском истоку

20.09.2024. 14:35
ЗАСТАВА 2024: "ИЗУЗЕТНО САМ ПОНОСАН, ДАНАС ОДЛУКА О ВОЈНОМ РОКУ" Председник Србије се обратио јавности са аеродрома у Батајници
Aleksandar Vučić

ЗАСТАВА 2024: "ИЗУЗЕТНО САМ ПОНОСАН, ДАНАС ОДЛУКА О ВОЈНОМ РОКУ" Председник Србије се обратио јавности са аеродрома у Батајници

20.09.2024. 11:15
ХОРОР У БЕОГРАДУ! Достављач хране покосио децу на пешачком, малишани кренули у музеј
Policija

ХОРОР У БЕОГРАДУ! Достављач хране покосио децу на пешачком, малишани кренули у музеј

20.09.2024. 14:07
ХЕЗБОЛАХ КРЕНУО У КРВАВУ ОДМАЗДУ! Лансирано 140 РАКЕТА ка Израелу, потпуна ескалација сукоба на Блиском истоку
Napad na Izrael

ХЕЗБОЛАХ КРЕНУО У КРВАВУ ОДМАЗДУ! Лансирано 140 РАКЕТА ка Израелу, потпуна ескалација сукоба на Блиском истоку

20.09.2024. 14:35
"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"
Suđenje za masakr u Ribnikaru

"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"

20.09.2024. 11:19