Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СТРОГА ПРАВИЛА ОБЛАЧЕЊА НА ВИШЕ ОД +35 СТЕПЕНИ: Погледајте шта је у школама све недозвољено!

03.09.2024. 13:55
škola
школа / Извор: Shutterstock

Директори школа у Србији најавили су нова правила облачења, нова правила за фризуре, а кодекс облачења прописује установа.

Изненадила ме је реакција моје ћерке која има десет година и кренула је у четврти разред, када је видела да сам јој за школу припремила мајицу на шире бретеле и три-четврт панталоне. Рекла је да не може да носи такву мајицу у школу, иако је то пристојна дечја мајица, неупадљива и памучна. Драго ми је што поштује правила облачења, али пошто је претопло мислим да би, поготово у нижим разредима, требало дозволити опуштенију варијанту облачења. Дрес код разумем у случају старијих основаца, рецимо, девојчице које желе да буду „модерне“ и носе мајице изнад пупка. То није у реду, али мајица на бретеле на детету од 10 година када је тропска температура је сасвим нормална ствар – сматра Сања В. (48) из Суботице.

Док се ученици основних и средњих школа у Србији и њихови родитељи питају да ли због врућина морају стриктно да поштују дрес код или постоји, барем ове седмице док не стигне захлађење, „гледање кроз прсте“ када је облачење у питању, с обзиром да школе нису климатизоване и да спарина и високе температуре отежавају наставу, у Босни и Херцеговини је одложен почетак школске године.

Нашим ђацима је сада помало и необично да се у школске клупе врате на 35 и више степени обучени у мајице са рукавима и дуже панталоне, да скину „јапанке“ и друге папуче, међутим, правила постоје и морају да се поштују, од првог до осмог разреда и у средњим школама.

- Има довољно летњих ствари, комотних, које нису за плажу, чак и свечане одеће на бретеле, и зато би требало попустити сада и барем ове недеље им дозволити да буду лаганије обучени – каже мајка ученице четвртог разреда.

Бермуде може, али до колена

Са таквим ставом се у појединим основним школама уопште не слажу. Рецимо, у Основној школи „Матко Вуковић“ у Суботици објашњавају да су увек дозвољавали: панталоне испод колена, бермуде до колена и мајице са и без рукава, док мајице на бретеле не сматрају прикладном одећом без обзира на временске прилике.

- Да ли је мајица без рукава или је на бретеле заиста није велика разлика. Важно је да нису бретеле танке и никако не долази у обзир да је мајица изнад пупка и да ученице носе хеланке. На неки начин смо попустљиви према тренеркама зато што у малој школи немамо салу за физичко и деца раде вежбе у дворишту, а немају где да се пресвуку. За нашу школу важи следећи дрес код: ђак треба да буде пристојно обучен, уредно и да је очешљан. Зна се шта је пристојна одећа. Треба да знају да су у школи и да размишљају о томе где улазе – каже за „Блиц“ Мирјана Стевановић, директорка школе „Матко Вуковић“.

Према њеним речима, када је јако топло и сунчано боље да је тело покривено. Осим тога, мајица на бретеле нема функцију да прикупи зној испод пазуха, док мајица кратких рукава обавља и ту функцију – упија зној.

Проблем су и фризуре

- Памучна мајица, памучне панталонице испод колена или сукња до и испод колена су одличан избор. То важи за ђаке од првог до четвртог и за ђаке од петог до осмог разреда. Код нас су проблем понекад њихове фризуре. Родитељи их подшишавају, имају чироки чак, а и дошла су ми и два блајхована родитеља – очеви. На средини главе је један имао као гнездо блајховано. Нисам знала шта да кажем. Школа је у јако тешком положају, јер је школа лакмус папир друштва и породице – каже Стевановићева.

farbanje
фарбање / Извор: Shutterstock

Додаје да је најважније да деца буду пристојно обучена, да су уредни и да одећа врши основну намену, а то је да детету буде пријатно у ономе што носи.

Шортс не долази у обзир!

- Шортс не долази у обзир. Али зашто још није добро да носе шортс? То не могу да објасним ни родитељима, а инсистирамо да одећа буде испод или до колена зато што одећа штити кожу и организам. Штити нас од паразита, бактерија и других штетних ствари, а свуда је то изопачено. Сукња и панталоне су брана да деца не би села голом кожом на столицу на којој је већ седело 20 деце. Пошаљете дете у шортсу и када дођу кући са паразитима или нечим другим ко ће бити крив? Зато су правила одевања, на првом месту, заштита ученика – поручује Мирјана Стевановић.

Њен суграђанин, Дејан Анђеловић, директор Основне школе „Кизур Иштван“, каже за „Блиц“, да није било захтева родитеља да измену дрес кода због високих температура.

- Мајица кратких руква је сасвим у реду, а мајица на бретеле није велика разлика што се тиче регулације температуре тела, али је велика разлика у изгледу. Замислите да ја дођем у атлет мајици на посао. Не би никоме било симпатично. У реду је да деца носе три-четврт панталонице, сукњице до колена и дуже и мајице са кратким рукавима, али у нашим учионицама уопште није јако топло као напољу. Пријатно је. Правила облачења важе за све ученике. Првог дана школе смо скратили наставу, имали су по два часа, само су им се представили учитељи и наставници и имали смо пријем првака и у школи није било уопште екстремно топло да би уводили измене – каже Анђеловић.

Тешко се одвија настава у неклиматизованим учионицама

Напомиње да се све просторије ујутру проветравају, уколико јако сија сунце навлаче се завесе и нико од ученика се није жалио.

Пајица Бешлић, директор ОШ „Соња Маринковић“ каже да мајице на бретеле као за плажу, шортсеви и мајице изнад пупка не долазе у обзир без обзира на високе температуре.

- Бермуде памучне и мајица кратких рукава и све што је пристојно и годи деци а изгледа пристојно може да се носи у школи. Не могу да се носе ствари које су за плажу, а сви знамо како то изгледа – каже Бешлић.

"Треба одложити почетак школске године"

Милорад Антић из Формума средњих стручних сматра да је Србија попут земаља које су одложиле почетак школске године требала да уради исто.

- Треба одложити почетак школске године. Нисам за то да се сада крше правила, да се ученицима дозволе бермуде, шортсеви, бретеле и друго што је неприкладно, али сам за одлагање наставе док не падну температуре, а то је око седам радних дана. Ретко која школи је климатизована у Србији, а оне које су климатизоване имају климе које не могу да створе услове пријатне за предавање – каже Антић.

Свака школа одређује правила

Александар Марков из Форума београдских гимназија каже да кодекс облачења прописује установа, свака школа га прописује за себе и поштовање тог кодекса зависи од школе до школе.

- Да ли ће неке школе гледати „кроз прсте“ деци у односу на то што је прописано због екстремно високих температура је на нивоу школа. Неке ће сигурно гледати, неке само пропишу одређени кодекс али га не примењују, а негде се стриктно примењује. Чињеница је да неће бити јединственог решења нити било каква препорука из Министарства просвете постоји. У Босни је одложена школска година због високих температура, а и код су температуре екстремно високе, школе немају клима уређаје, услови рада су јако тешки на овим температурама у учионицама са великим бројем ђака, тако да је било простора, не да се одложи почетак школе, али да се бар да сугестија да часови буду скраћени, јер је сада ионако време упознавања ученика са школским планом и програмом – каже Марков.

škola
школа / Извор: Shutterstock

Према правилима, напомиње Александар Марков, ученици не би смели ни да пију воду на часу, али то опет зависи од наставника до наставника да ли ће толерисати хидратацију деце или не.

- Све је препуштено стихији, а мислим да је заиста било простора да се неко из Министарства просвете досети да бар скрати часове. Кодекс облачења у школама је исти као и у другим јавним институцијама, нема посебне разлика, сам акт прописује школа јер од школе зависи да ли ће он бити примењиван или неће. У неким школама кажу да је дозвољена тренерка, а у некима да није, али често се та правила крше, поготово када су овако високе температуре, а онда толеранција зависи од управе школе и наставника – каже Марков.

Суботичка гимназија дозволила бермуде до колена

Директор Гимназије „Светозар Марковић“ у Суботици Душан Павловић каже да је због тропских температура донео одлуку и проследио је одељенским старешинама да до даљњег деца могу да носе бермуде до колена.

- Стварно је превруће на 35 степени. Група ђака је пребацивала неке књиге и после сат времена смо морали да их пошаљемо да се пресвуку јер је јако вруће у школи. Ако не отворимо прозоре онда је загушљиво, ако их отворимо улази врелина. Гледамо да деци олакшамо. Прва и друга смена данас имају по четири часа и онда је лако, али сутра ће седети у 13, 14, 15 часова у улионицама, биће им јако тешко, а није лако ни професорима. Када су мајице у питању, проблем је ако дођу у кратким мајицама, изнад пупка. Сви знамо колико је женска гардероба различита и колико је варијанти да је некада тешко и објаснити границе. Због врућине ћемо мало проглеати „кроз прсте“ и дозволити им да дођу у летњој гардероби, али и даље морају да буду пристојно обучени – закључује Павловић.

Извор: Србија Данас/Курир

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену
Hitna pomoć, policija

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену

19.09.2024. 22:05
ОТВОРЕНЕ КАПИЈЕ ВОЈНОГ АЕРДОДРОМА: Ево како аутобусом доћи у посету способности Војске Србије "Застава 2024" Промена аутобуских линија
autobus

ОТВОРЕНЕ КАПИЈЕ ВОЈНОГ АЕРДОДРОМА: Ево како аутобусом доћи у посету способности Војске Србије "Застава 2024" Промена аутобуских линија

19.09.2024. 19:51
ВОЗАЧИ СТРПИТЕ СЕ: Ево колике су гужве на свакој граници у зависности од тога шта возите, негде се чека ПОЛА ДАНА
saobraćaj u Beogradu

ВОЗАЧИ СТРПИТЕ СЕ: Ево колике су гужве на свакој граници у зависности од тога шта возите, негде се чека ПОЛА ДАНА

19.09.2024. 18:56
ВЕЧЕРАС СЕ СПРЕМА ВЕЛИКИ ОБРТ У ЦЕЛОЈ СРБИЈИ: Пљускови ће захватити ОВЕ делове земље - Спремите се за ПОТОП због ЦИКЛОНА
Vreme

ВЕЧЕРАС СЕ СПРЕМА ВЕЛИКИ ОБРТ У ЦЕЛОЈ СРБИЈИ: Пљускови ће захватити ОВЕ делове земље - Спремите се за ПОТОП због ЦИКЛОНА

19.09.2024. 18:28
ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену
Hitna pomoć, policija

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену

19.09.2024. 22:05
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани
FK Crvena zvezda

МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани

19.09.2024. 18:27
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45
СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)
Ukrajinska vojska

СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:38