Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СВЕ О НОВИМ ПРАВИЛИМА УЛАСКА У ЕУ: Ако не испуните пријаву и не ПЛАТИТЕ ТАКСУ нема ништа од путовања, а то није све - добро прочитајте ово да се касније не бисте хватали за главу

27.08.2024. 19:21
Putovanje u EU
Путовање у ЕУ / Извор: Shutterstock

"Добар дан. Молимо Вас ваше пасоше. Морамо узети и отиске најмање четири прста. Још само да вас и сликамо. Хвала вам и угодан боравак". Овако би од 10. новембра ове године за држављане око 60 држава, укључујући и земље Западног Балкана, требало да изгледа улазак у Европску унију, Швајцарску, Норвешку, Исланд и Лихтенштајн које су чланице Шенгенског система.

Тад ће почети са радом нови систем уласка и изласка (Entry/Exit System - ЕЕС) који је установљен у новембру 2017. године, а његова примена више пута одлагана.

За следеће лето је најављена имплементација и другог, Европског система путних информација и ауторизације (ЕТИАС) који ће подразумевати да путници из земаља које имају безвизни режим са ЕУ-ом морају путем интернета да аплицирају за дозволу за улазак, уз плаћања таксе од седам евра банковном картицом.

Пасоши у свим земљама Западног Балкана су биометријски, у чиповима се налазе отисци прстију и фотографија, те су у потпуности усклађени са условима које је тражила ЕУ како би земље Западног Балкана добиле безвизни режим.

И даље остају општи услови - да путна исправе не сме истећи за мање од три месеца од датума кад особа планира да се врати у своју земљу или да пасош не сме бити старији од десет година.

Које су нове промене од средине 2025. године?

ЕТИАС ће захтевати да пре путовања држављани око 60 земаља преко интернета или мобилне апликације попуне посебан формулар.

При првом испуњавању пријаве путник уноси личне податке, e-mail и број телефона, као и појединости о путној исправи.

Pasoš
Пасош / Извор: Shutterstock

Путник ће морати да унесе и детаље о образовању и тренутном запослењу, те појединости о планираном путовању и боравку у земљи ЕУ.

Исто тако, тражиће се и појединости о било каквих казненим пресудама, прошлим путовањима у ратне зоне или зоне сукоба, као и информације да ли је особа била протерана из било које земље.

Од путника се тражи и да плате додатну таксу од седам евра која се плаћа платном картицом. Плаћање се врши као и било која интернет куповина, преноси "Радио Слободна Европа".

Уноси се број картице, датум важења, подаци особе на чије име је издата картица, као и ЦВВ/ЦВЦ троцифрени број који је исписан на полеђини картице поред потписа власника. На рачуну мора бити потребни износ новца прерачунат у локалној валути.

Таксу неће плаћати млађи од 18 и старији од 70 година, супружници/регистровани партнери и деца држављана ЕУ и земаља Шенгенског система, као ни деца супружника/партнера који долазе изван ЕУ-а.

Неће бити могуће "групно" аплицирање, односно за ЕТИАС ће морати у случају породичног путовања аплицирати сваки члан посебно.

ЕТИАС систем ће бити доступан на језицима земаља чланица, укључујући хрватски, а систем ће примати искључиво латинична слова.

Попуњавање апликације путник ће моћи да паузира, спреми промене и у периоду од 48 сати настави са уношењем података.

Evropska unija
Европска унија / Извор: Shutterstock

Колико се чека обрада захтева?

Како наводе на званичној страници система ЕТИАС, обрада би требало да траје "неколико минута". Ако потраје дуже, путник би обавештење требало да добије у току четири дана.

Од путника се могу тражити и додатне информације или документација, на пример, потврда о резервацији хотела и потврда о запослењу које треба доставити у року десет дана, а у том случају захтев би требало да буде обрађен у року од две седмице.

Путник може бити позван на разговор у амбасаду земље у коју планира да путује и у том случају захтев би требао бити обрађен у року 30 дана.

Због тога се саветује путницима да формулар попуне најмање месец пре куповине карте или резервисања смештаја.

Ако се путнику одобри улазак у ЕУ, обавештење ће добити e-mailom.

ЕТИАС дозвола ће трајати три године или до замене путне исправе са којом је неко аплицирао.

Формулар је повезан са путном исправом, што значи да вреди само уз пасош с којим се аплицирало за улазак. Нови пасош значи ново аплицирање. Ако је ЕТИАС плаћен и одобрен за путовање у једну земљу, вреди и за другу.

ЕТИАС одобрење не значи да особа може боравити у ЕУ дуже од 90 дана у периоду од шест месеци или да ради у ЕУ.

Путник ће моћи да уђе и изађе из ЕУ-а колико год пута жели и да путује на било коју дестинацију унутар Шенгенског простора у периоду важења дозволе све док поштује наведено временско ограничење.

Batrovci
Батровци / Извор: Shutterstock

Шта ако особа нема интернет, банковну картицу, неписмена је и слично?

Родитељи попуњавају формулар за своју малолетну децу која су изузета од плаћања таксе од седам евра.

Сви могу да овласте трећу страну - другу особу или комерцијалног посредника - да аплицирају у њихово име или у име њихове малолетне деце.

Са посредником, на пример путничком агенцијом, мора се потписати изјава о заступању за сваку особу појединачно, а исто је и у случају да за неку особу аплицирају пријатељ, сусед, ћерка или син.

Формулар изјаве биће доступан кад систем буде оперативан, а њиме се допушта трећој страни да обрађује нечије личне податке. Особа или фирма која је посредник мораће, такође, да унесе своје податке.

Посредник има право да наплати "разумну накнаду", а ЕУ је предвидела и могућност анонимне пријаве оних који наплаћују прекомерну провизију.

Онима који се одлуче да аплицирају преко посредника саветује се да посебно провере да ли су подаци у пријави тачни пре слања, јер се у случају било које грешке – на пример укуцавање нуле (0) уместо слова "О" - пријава може одбити, укинути или поништити.

У случају да путник уочи грешку, може да попуни нову апликацију или затражити исправак грешке у старој пријави, а процедура обраде у том случају траје до 30 дана.

Како ићи на сахрану, посетити родитеља који је ЕУ држављанин и слично?

ЕТИАС формулар неће морати попуњавати особе које имају валидну визу - студентску, радну или слично - или боравишну дозволу у некој земљи ЕУ-а.

Формулар не попуњавају ни особе које живе уз границу и поседују пограничне пропуснице уз чије пропуснице прелазе да би, на пример, обрађивали своја поља с друге стране линије.

Чланови посада на бродовима и авионима за неке земље ЕУ ће требати ЕТИАС формулар, за друге неће, што би требали проверити пре искрцавања.

Изузетак су и одлазак на лечења у случају животне угрожености подноситеља или сродника, одлазак на сахрану члана породице, обавеза појављивања пред судом или нека "важна обавеза".

У том случају путник попуњава ЕТИАС захтев за тзв. ограничену дозволу у којем наводи разлог.

EU
ЕУ / Извор: Shutterstock

Дозволу издаје земља у коју особа путује и важи само за путовање у ту државу до највише до 90 дана. На пример, ако је у питању одлазак на сахрану, држава ЕУ може одобрити улазак само за дане кад је сахрана.

Ако особа у међувремену затражи и добије други ЕТИАС за путовање у све земље Шенгена, ограничена дозвола аутоматски престаје да вреди.

Предвиђени су изузеци и за плаћање таксе.

Ако, на пример, дете путује у земљу у којој живи његов родитељ који је држављанин ЕУ или чланице Шенгенског система, неће морати да плати седам евра, али ако жели путовати у другу земљу, мораће да попуни нови ЕТИАС образац и да плати поменути износ. Исто вреди и за супружнике или регистроване партнере.

За ЕТИАС дозволе не морају аплицирати носитељи дипломатских или посебних пасоша чије земље имају потписане споразуме са ЕУ, запослени НАТО-а, а аплицирати не морају ни особе које су у транзиту преко неког европског аеродрома.

Не морају аплицирати ни особе са двојним држављанством неке земље чланице ЕУ под условом да путују са пасошем или личном картом те земље.

Шта ако ЕУ одбије да да дозволу?

Особама без ЕТИАС ауторизације биће одбијен улазак на граници.

Ни добијање те потврде не значи да је путнику аутоматски одобрен улазак у земљу ЕУ-а. Сви путници ће се и даље контролисати и гранични полицајац може да одбије улазак особе која не испуњава услове.

Неки од услова за улазак су важећа путна исправа најмање три месеца од датума планираног повратка, да пасош није старији од десет година, да је боравак оправдан и да особа има довољно новца до планираног повратка.

Уобичајен износ је око 100 евра по дану и зависи од земље до земље чланице ЕУ.

pasoš
пасош / Извор: Shutterstock

Неки од разлога за одбијање уласка су и претња за сигурност или здравље, ако је особа предмет потернице неке државе и слично што се утврђује провером у базама, лекарским прегледом и слично.

Ако је захтев за ЕТИАС одобрење путовања одбијен, опозван или поништен, особа ће примити е-поруку у којој ће бити наведени разлози одбијања и назив тела које је донело одлуку.

Постоји могућност жалбе, а e-mail ће садржати информације којој земљи или земљама се жалити уз опис одговарајућег жалбеног поступка. Жалбе се решавају у складу са законима тих земаља.

Особа којој је одбијена апликација може поновно да тражи ЕТИАС дозволу.

Ако нека особа сама опозове властити захтев, не може се накнадно предомислити, већ мора да попунити нови формулар.

Такса се не враћа у случају одбијања апликације.

Хоће ли то створити веће гужве на границама?

Увођењем ЕЕС-а остаје скенирање путних докумената, престаје уношење печата у пасоше на граничном прелазу, али би узимање отисака прстију и сликање које ће се вршити при сваком преласку границе могло продужити чекање у колонама.

На аеродромима ће се провере вршити по слетању на аеродромима.

Државе чланице измениле су своје законе како би се смањиле потенцијалне гужве на копненим прелазима.

Узимање биометријских података и провере кроз базе података државе ЕУ могу обављати и пре граничних кућица - док путници чекају у реду - како би се омогућила боља проточност.

То значи да ће гранични полицајци моћи са посебним уређајима да ходају од возила до возила или улазити у аутобусе како би урадили проверу путника.

Зашто је успостављен систем?

Нови ЕЕС систем је успостављен како би базе чланица ЕУ-а биле повезаније како би се олакшало праћење времена и места боравка и осигурало да путници не бораве дуже од 90 дана у периоду од шест месеци.

Неки од циљева нових мера је и отежати криминалцима или терористима улазак у ЕУ са лажним пасошима јер ће се биометријска контрола вршити приликом сваког преласка границе.

Путници неће плаћати накнаду за узимање биометријских података.

Подацима ће моћи приступити полицијске службе земаља чланица Шенгенског система и полицијска агенција ЕУРОПОЛ током истрага казнених дела, посебно тероризма и организованог криминала.

Провере биометријских података биће пооштрене се средином 2025. године, а тачан датум није утврђен.

Сличне системе су већ увеле Сједињене Америчке Државе, Канада и Аустралија.

СЛАВИМО РОДИТЕЉЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА: На данашњи дан добро је помолити се ОВИМ речима
crkva

СЛАВИМО РОДИТЕЉЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА: На данашњи дан добро је помолити се ОВИМ речима

18.09.2024. 07:10
СРБИЈА ДАНАС ПОДЕЉЕНА НА ПОЛА! На северу сунце, на југу пљускови - Од овог ДАТУМА нам се враћа ЛЕТО
vremenska prognoza

СРБИЈА ДАНАС ПОДЕЉЕНА НА ПОЛА! На северу сунце, на југу пљускови - Од овог ДАТУМА нам се враћа ЛЕТО

18.09.2024. 06:57
ПЛАНЕТИ ПРЕТИ ЈЕЗИВА ПОШАСТ Патогени отпорни на лекове стварају забринутост код стручњака, могли би да УМРУ МИЛИОНИ?!
bolnica

ПЛАНЕТИ ПРЕТИ ЈЕЗИВА ПОШАСТ Патогени отпорни на лекове стварају забринутост код стручњака, могли би да УМРУ МИЛИОНИ?!

17.09.2024. 22:27
АУ, КАКВА ЈЕ ОВО ПРОГНОЗА: Температуре скачу на 27 степени, а онда ШОК - Србију удара још јачи поларни вртлог са Арктика, биће права ЛЕДАРА
Vreme u Srbiji

АУ, КАКВА ЈЕ ОВО ПРОГНОЗА: Температуре скачу на 27 степени, а онда ШОК - Србију удара још јачи поларни вртлог са Арктика, биће права ЛЕДАРА

17.09.2024. 21:45
ЗАСТРЕСЛО СЕ УСРЕД НОЋИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ! Земљотрес погодио овај град, а осетио се до Црне Горе
Najnovija vest

ЗАСТРЕСЛО СЕ УСРЕД НОЋИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ! Земљотрес погодио овај град, а осетио се до Црне Горе

18.09.2024. 07:17
СЛАВИМО РОДИТЕЉЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА: На данашњи дан добро је помолити се ОВИМ речима
crkva

СЛАВИМО РОДИТЕЉЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА: На данашњи дан добро је помолити се ОВИМ речима

18.09.2024. 07:10
СРБИЈА ДАНАС ПОДЕЉЕНА НА ПОЛА! На северу сунце, на југу пљускови - Од овог ДАТУМА нам се враћа ЛЕТО
vremenska prognoza

СРБИЈА ДАНАС ПОДЕЉЕНА НА ПОЛА! На северу сунце, на југу пљускови - Од овог ДАТУМА нам се враћа ЛЕТО

18.09.2024. 06:57
ДРАМА ДОСТИЖЕ ВРХУНАЦ Како је атентат на Трампа утицао на јавно мњење у Америци и ко је сада у предности - ДЕТАЉНА АНАЛИЗА
Kamala Haris i Donald Tramp

ДРАМА ДОСТИЖЕ ВРХУНАЦ Како је атентат на Трампа утицао на јавно мњење у Америци и ко је сада у предности - ДЕТАЉНА АНАЛИЗА

17.09.2024. 22:45
БЕОГРАДСКА НАДБИСКУПИЈА ПРОСЛАВЉА 100 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА Вучић: "Упућујем најискреније честитке свим припадницима католичке заједнице у Србији" (ФОТО)
Aleksandar Vučić

БЕОГРАДСКА НАДБИСКУПИЈА ПРОСЛАВЉА 100 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА Вучић: "Упућујем најискреније честитке свим припадницима католичке заједнице у Србији" (ФОТО)

17.09.2024. 20:00
ЗАСТРЕСЛО СЕ УСРЕД НОЋИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ! Земљотрес погодио овај град, а осетио се до Црне Горе
Najnovija vest

ЗАСТРЕСЛО СЕ УСРЕД НОЋИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ! Земљотрес погодио овај град, а осетио се до Црне Горе

18.09.2024. 07:17
ПОЧИЊЕ МИНИ ЛЕДЕНО ДОБА?! "НИЈЕ НАИВНО" Шок прогнозе метеоролога: Ово нисмо видели дуже од 60 година, пред нама је неочекивани период
Vremenska prognoza

ПОЧИЊЕ МИНИ ЛЕДЕНО ДОБА?! "НИЈЕ НАИВНО" Шок прогнозе метеоролога: Ово нисмо видели дуже од 60 година, пред нама је неочекивани период

17.09.2024. 21:24
СЛАВИМО РОДИТЕЉЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА: На данашњи дан добро је помолити се ОВИМ речима
crkva

СЛАВИМО РОДИТЕЉЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА: На данашњи дан добро је помолити се ОВИМ речима

18.09.2024. 07:10