Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СВИ КОЈИ СУ НАМ ЗАТВАРАЛИ ВРАТА САДА СУ ГОРИ ОД НАС: Србија убедљиво најбоља у региону и у европском врху!

10.11.2020. 18:51
Krizni štab
Кризни штаб / Извор: Србија Данас

У Србији је корона вирус, закључно са данашњим даном, потврђен код 66.888‬ особа

Док "неверне Томе" критикују чланове Кризног штаба за борбу против короне, статистика показује да је Србија убедљиво најбоља у региону и рангира се у самом европском врху.

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ДР КОНА: Близу смо катастрофалне ситуације - људи немају више где да се лече!

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ДР КОНА: Близу смо катастрофалне ситуације - људи немају више где да се лече!

ПОСЛЕ РАСПУСТА ШКОЛЕ ПРЕЛАЗЕ НА ОНЛАЈН РЕЖИМ НАСТАВЕ? Ево који су услови и опције да се тако нешто деси

ПОСЛЕ РАСПУСТА ШКОЛЕ ПРЕЛАЗЕ НА ОНЛАЈН РЕЖИМ НАСТАВЕ? Ево који су услови и опције да се тако нешто деси

ЦРНИ ДАН ЗА ПИРОТСКИ ОКРУГ: Највише новооболелих до сада, све више људи се јавља за преглед

ЦРНИ ДАН ЗА ПИРОТСКИ ОКРУГ: Највише новооболелих до сада, све више људи се јавља за преглед

Србија се већ осам месеци бори са корона вирусом, тренутно је у трећем таласу, а иако нам последњих дана бројке које се односе и на број нових заражених, и на број преминулих, и на број пацијената на респиартору, делују застрашујуће, наша земље се са овом пошасти бори много боље у односу на регион, па чак и државе у Европи.

Гледајући српску ковид статистику, која је прве колоне отворила 6. марта ове године, када смо имали први дијагностиковани случај заражен короном, а узимајући у обзир и то да је Србија у трећем таласу, можемо се, ипак, похвалити да имамо мање и заражених и преминулих у односу на регион, али и у односу на многе европске земље. Статистика, јавно доступна свима, наиме, не иде у корист "неверним Томама" који причају како је у Србији све лоше, и критикују чланове Кризног штаба за борбу против короне због мера.

Ангажовањем председника Србије Александра Вучича, имамо и више респиратора него што нам је довољно, упркос отимачини за машине за механичку вентилацију у свету. Кисеоник нам никада није недостајао, а сада трошимо 5 тона дневно.

Иако имамо довољно болничких постеља, градимо нове болнице. Како је у суботу изјавио председник Вучић, до 1. децембра, како је и планирано биће отворена ковид болница у Батајници, а затим и у Крушевцу до Светог Николе, 19. децембра.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Ја молим све људе у Србији да нам ова болница не остане једини спас, ни ова ни она у Крушевцу. Имаћемо 250 места за интензивну негу, биће највећа болница. Добили смо информацију да се ковид неће брзо завршити и одлучили смо да уложимо велики новац - рекао је председник док је обилазио најбрже изграђену болницу у региону, која ће имати најбољу опрема која постоји - од респиратора, боца са кисеоником...

Када се Србија борила са другим таласом, у јулу и августу, да подсетимо, друге земље су мировале. Тада су нам многе државе закључале врата, условиле улазак код њих. Међутим, крајем лета су само једна по једна држава почеле да се уписују на мапу земаља у којима је корона вирус експлодирао, па су нас многе земље престигле и са бројем заражених, и што је најпоразније са бројем преминулих.

У Србији је корона вирус, закључно са данашњим даном, потврђен код 66.888‬ особа од укупно тестираних 1.442.642. Ковид нам је однео 915 живота.

Хрватска, са друге стране, у којој је корона, према званичним извештајима почела да се шири у августу, сада већ има више заражених него ми - 67. 247 заражених, и  чак 794 преминулих.  Босна и Херцеговина нас са 62.423 позиотивних није престигла по броју заражених, али имају 1.510 преминулих од последица ове болести.

Више преминулих од нас има и Македонија - 1.136 а вирус је потврђен код 39.760. У Црној Гори, у којој је такође, током лета проглашена епидемије, вирус је дијагностикован код 22.805 особа, а преминуло је 337 од последица ковид 19.

Дисциплинована Словенија, која се у нашем првом таласу добро држала, почела је да "пише" поразну статсистику, па већ имају 382  жртве короне, и 45.161 заражен.

Бугарска има 75.160 позитивних и 1.665 преминулих,  Грчка 56.698 званично заражених и 784 преминулих, у Словачкој је вирус потврђен код 75.495 особа, а однео је 351 живот, док је у Мађарској 114.778 ковид позитивних и чак 2.493 преминулих од последица ковида.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа/илустрација

Стари модел организације 

Мада су нам болнице пуне, пацијенти већ преусмеравају из једних у друге здравствене центре, иако морамо да отварамо нове ковид амбуланте, и расте број и заражених пацијената али и болесника који дишу уз помоћ респиратора, Србија се још добри држи.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек каже да је Србија у таквој позицији захваљујући добрим одлукама и старој организацији здравственог система.

- Ми смо, за разлику, од много јачих европских земаља, задржали домове здравља, превентивне амбуланте, тај стари модел, који су други избацили одавно. То нам је у овом тренутку био најјачи адут, да се људи прво јављају у ковид амбуланте дома здравља па тек онда ако треба, хоспитализују се у ковид болнице. Таква организација здравственог система показала је добре резултате у борби са ранијим инфекцијама, па ево и сада - каже Ђерлек.

Додаје да су Министарство здравља и Влада Србије увек  били корак, два испред ковида. 

- Последњи пример за то су ове две болнице које се граде, једна у  Батајници, друга у Крушевцу. Да их немамо, за месец дана бисмо могли да дођемо у лошу ситуацију. Такође, у односу на остале брже смо доносили одлуке које се тичу епидемиолошких мера, иако има један део становништва који није задовољан. Али, у свакој земљи има 10 одсто људи који нису задовољни  - закључује Ђерлек.

И док одређени број становништва у Србији није задовољан прописаним мерама, други се пита зашто се Србија и сада не затвори као што је то учинила у марту, пошто сада имамо на дневном нивоу и по више од 2.000 заражених корона вирусом.

Стручњаци су у вези са тим више пута објаснили да је у марту ванредно стање и увођење полицијског часа било оправдано јер се о вирусу јако мало знало, сви су се закључавали, па и ми.

Данас, осам месеци касније, када су познати најбољи протоколи лечења, зна се како се тачно вирус преноси, понаша, зна се и да ПЦР тест може бити негативан а скенер плућа да указује на корона вирус, онда је упркос већим бројкама, здравственом систему лакше да се носи са овим вирусом. 

Zlatibor Lončar
Златибор Лончар / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Србија је, показују све радње, спремна и за гори сценаријо.

Али, као што је јуче рекао министар здравља Златибор Лончар, то што земље у региону и у Европи имају већи број оболелих не треба да нас опушта. 

-  Имамо одређен број болнички постеља и здравствених радника. Ако мислите да земље у региону и Европи имају већи број оболелих и то вас чини опуштеним, ја вам кажем да то није добро. То је крање  непоштовање свих здравствених радника, који даноноћно месцима раде - нагласио је Лончар.

Велики успех сваки пацијент који изађе са интензивне 

Јер, како је у разговору за наш портал објаснила проф. др Марија Здравковић, директорка КБЦ "Бежанијска коса", болнице која је у ковид систему од јуна, велики се напори улажу да се пацијенти у животу скину са респиратора, изађу из интензивне неге. Кад се то догоди то су велики успеси не само за Србију, већ како на је рекла и за велике европске центре.

- Само тако можемо до изузетних резултата лечења пацијената, иако ова болест има висок морталитет а највећи морталитет је овде. Тешко нам је да кажемо, али сви пацијенти који уђу у интензивну негу, њих 50 одсто нема шансу да изађу из ње у старту. И све више се повећава тај ризик како време одмиче. Али, јако се трудимо. И, врло смо срећни, и велики је успех и сестара и лекара који даноноћно дају себе намештајући апарате, параметре, дајући лекове, за сваког ко изађе са интезивне неге. То су велики успеси медицине, уопште, не само у Србији - казала је проф. др Здравковић.

Србији, наиме, није проблем да затвори градове, највећа жаришта. Да затвори државу, ограничи кретање. Није проблем у новцу. Проблем је у животима који се боре јер их је напала корона, и у животима који брину о онима који се боре са ковидом.

ТЕМПЕРАТУРА СА 30 ПРЕКО НОЋИ ПАДА НА 15 СТЕПЕНИ! Обрт за викенд, па још веће смрзавање, а онда и Михољско лето!
vremenska prognoza, kiša, kišobran, sunce

ТЕМПЕРАТУРА СА 30 ПРЕКО НОЋИ ПАДА НА 15 СТЕПЕНИ! Обрт за викенд, па још веће смрзавање, а онда и Михољско лето!

24.09.2024. 21:52
ОВО ЈЕ НОВ ПРОТОКОЛ ЗА УЛАЗАК У ЕУ: Од 1. новембра остављате отиске прстију и фотографију или вас неће пустити!
EU granični prelaz

ОВО ЈЕ НОВ ПРОТОКОЛ ЗА УЛАЗАК У ЕУ: Од 1. новембра остављате отиске прстију и фотографију или вас неће пустити!

24.09.2024. 18:57
ЗЛОКОБНИ ОБЛАЦИ ТУТЊЕ СРБИЈОМ: Овим деловима прете пљускови, а ево какво време ће бити у Београду - спремите се
vremenska prognoza

ЗЛОКОБНИ ОБЛАЦИ ТУТЊЕ СРБИЈОМ: Овим деловима прете пљускови, а ево какво време ће бити у Београду - спремите се

24.09.2024. 16:12
СРАМАН ГЕСТ - ЋУТА БАЦИО УСТАВ! Пљунуо на Србију и њену скупштину
Skupština

СРАМАН ГЕСТ - ЋУТА БАЦИО УСТАВ! Пљунуо на Србију и њену скупштину

24.09.2024. 14:38
КО ЋЕ ГА ПОДРЖАТИ? Украјински председник Зеленски представља "план победе" у рату у УН
zelenski

КО ЋЕ ГА ПОДРЖАТИ? Украјински председник Зеленски представља "план победе" у рату у УН

24.09.2024. 22:50
"ПИТАМ СЕ ЗАШТО НЕ ПОШТУЈУ ПОВЕЉУ УН И РЕЗОЛУЦИЈУ 1244" Вучић на ГС УН говорио о територијалном интегритету Србије и подсетио свет на зло које је учињено нашој земљи
Aleksandar Vučić

"ПИТАМ СЕ ЗАШТО НЕ ПОШТУЈУ ПОВЕЉУ УН И РЕЗОЛУЦИЈУ 1244" Вучић на ГС УН говорио о територијалном интегритету Србије и подсетио свет на зло које је учињено нашој земљи

24.09.2024. 21:33
ТЕМПЕРАТУРА СА 30 ПРЕКО НОЋИ ПАДА НА 15 СТЕПЕНИ! Обрт за викенд, па још веће смрзавање, а онда и Михољско лето!
vremenska prognoza, kiša, kišobran, sunce

ТЕМПЕРАТУРА СА 30 ПРЕКО НОЋИ ПАДА НА 15 СТЕПЕНИ! Обрт за викенд, па још веће смрзавање, а онда и Михољско лето!

24.09.2024. 21:52
СРЦЕПАРАЈУЋЕ: Мајка страдале деце код Ушћа на сахрани понављала само једну ствар...
Stradala porodica

СРЦЕПАРАЈУЋЕ: Мајка страдале деце код Ушћа на сахрани понављала само једну ствар...

24.09.2024. 21:31
"ДАНАС СВИ ГОВОРЕ О УКРАЈИНИ, НИКО НЕ СМЕ ДА ПРИЧА О СРБИЈИ" Вучићев говор на ГС УН одзвања светом: На ивици смо нуклеарне катастрофе (ВИДЕО)
Aleksandar Vučić

"ДАНАС СВИ ГОВОРЕ О УКРАЈИНИ, НИКО НЕ СМЕ ДА ПРИЧА О СРБИЈИ" Вучићев говор на ГС УН одзвања светом: На ивици смо нуклеарне катастрофе (ВИДЕО)

24.09.2024. 20:31
БРУКА И СРАМОТА: Бајден у свом говору на ГС УН ударио на мртвог Слободана Милошевића
Džo Bajden

БРУКА И СРАМОТА: Бајден у свом говору на ГС УН ударио на мртвог Слободана Милошевића

24.09.2024. 20:03
ОВО ЈЕ НОВ ПРОТОКОЛ ЗА УЛАЗАК У ЕУ: Од 1. новембра остављате отиске прстију и фотографију или вас неће пустити!
EU granični prelaz

ОВО ЈЕ НОВ ПРОТОКОЛ ЗА УЛАЗАК У ЕУ: Од 1. новембра остављате отиске прстију и фотографију или вас неће пустити!

24.09.2024. 18:57
КЉУЧНИХ 7 МИНУТА: Радили по договору - Нови детаљи могли би послати раднике осумњичене за убиство Данке Илић на доживотну робију?
Danka Ilić

КЉУЧНИХ 7 МИНУТА: Радили по договору - Нови детаљи могли би послати раднике осумњичене за убиство Данке Илић на доживотну робију?

24.09.2024. 20:36