"ТВРД ЈЕ ОРАХ ВОЋКА ЧУДНОВАТА" Споља обични, а унутра шок! Ово је у Србији само код њих виђено (ФОТО)
О њиховој берби ораха од прошле године и данас се прича
Породица Андроновић из Тополе сусрела се с веома необичним плодовима, и несвакидашњим за наше подручје.
НАЈНОВИЈИ КОРОНА ПРЕСЕК! Још 1.309 позитивних, преминуло 35 особа: Др Кон открио да ли бустер доза штити од омикрона!
А ЗА СУТРА, СПРЕМИТЕ КАПЕ И РУКАВИЦЕ! Киша ће се претворити у СНЕГ - забелеће се и Београд!
ОВО ЈЕ ТРЕНЕР КОЈИ ЈЕ УДАРИО ДЕВОЈЧИЦУ (16) НА УТАКМИЦИ: Снимак који је обишао друштвене мреже РАЗБЕСНЕО СВЕ (ВИДЕО)
Наиме, о њиховој берби ораха од прошле године и данас се прича, јер су споља изголедали попут обичних а кад су их отворили имали су шта и да виде.
Наиме, плодови су били црвени, а Андровићи су мислили да се то сасвим случајно десило само једне године.
- Кад смо кренули да их крцамо видели смо да су унутра потпуно црвени. Средишњи део је чисто беле боје, али је ова мембрана која га обавија црвене боје. Сада у овој фази када се прикупљају плодови, мембрана је тамно црвена, али касније када се орах већ осуши полако постаје тамније боје. По укусу нема разлике, подједнако је леп као и сваки други орах. Чули смо да црвени орах воли виноградарска подручја и да посебно добро успева у таквим зонама, онда није чудо што се овде код нас примила садница и рађа из године у годину све више - каже Андрија Андровић.
Овај необичан орах породица Андровић добила је на поклон од пријатеља пре десетак година, а ове је како кажу, рекордно родио. На први поглед не разликује се од класичног који успева свуда. Стабло, крошња, плодови, а и по укусу се не разликује од обичног, другачији је само по боји.
- Црвени орах води порекло из Немачке. Има средње бујно стабло и велику моћ родности. Плодови су крупни, глатки, али језгро је због своје црвене боје изузетно атрактивно, па се често користи као декорација.
Истраживања показују да употреба ораха и ораховог уља смањује стрес, као и да помаже код поправљања интелектуалних и моторичких способности. Ово језграсто воће веома је нутритивно вредно, поготово у погледу беланчевина и есенцијалних масних киселина.