Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СНЕГ ИЗАЗВАО ХАОС ШИРОМ СРБИЈЕ: 280 ученика завејано на Гочу! Саобраћај на овим деоницама у тоталном колапсу

25.11.2023. 14:55
Sneg
Снег / Извор: Фото: Shutterstock

Око 280 ученика из Србије и Републике Српске налази се у дечјем одмаралишту “Добре воде“ на Гочу, где због квара на далеководима и даље нема струје. Снег је изазвао и друге проблеме - отежан саобраћај, али и непроходне деонице путева.

Ален Мушановић из Ужичких путева каже да су падавине током ноћи биле интензивне и да је из предострожности уведена забрана саобраћаја за камионе са приколицом и шлепере.

Истиче да екипе нон-стоп чисте путеве првог приоритета, те да је део механизације послат и на путеве другог приоритета.

СТРАВИЧНО НЕВРЕМЕ У ПРИЈЕПОЉУ: Снег правио хаос, без струје преко 2.000 домаћинставаFoto: Shutterstock

СТРАВИЧНО НЕВРЕМЕ У ПРИЈЕПОЉУ: Снег правио хаос, без струје преко 2.000 домаћинстава

НАПАДАЛО 40 ЦЕНТИМЕТАРА СНЕГА: Сатима веје у овом делу Србије! Једна ствар отежава ситуацијуSneg

НАПАДАЛО 40 ЦЕНТИМЕТАРА СНЕГА: Сатима веје у овом делу Србије! Једна ствар отежава ситуацију

ПАКЛЕНА НОЋ ЗА ПУТАРЕ: Камиони нису гашени читаву ноћ, ови делови Србије били су најкритичнији!Foto: Shutterstock

ПАКЛЕНА НОЋ ЗА ПУТАРЕ: Камиони нису гашени читаву ноћ, ови делови Србије били су најкритичнији!

Надамо се да ће падавине током дана стати, каже Мушановић и упозорава возаче да је зимска опрема обавезна.

Без струје 500 домаћинстава у краљевачком крају

Око 500 домаћинстава у краљевачком крају је без струје, телефонских веза и интернета, јавља дописник РТС-а.

Управник дечјег одмаралишта на Гочу Дарко Миловановић каже да снег пада од јуче, а да су проблеми са струјом вишегодишњи проблем.

Укључили смо агрегатско напајање. Сналазимо се. Надамо се да надлежни реше тај проблем“, каже Миловановић.

Око 280 ученика из Србије и Републике Српске налази се у дечјем одмаралишту “Добре воде“ на Гочу, где због квара на далеководима и даље нема струје.

Снег на КиМ отежао саобраћај

У већем делу Косова и Метохије ноћас и јутрос пао је први снег, а у вишим пределима пада и даље. Службе за одржавање путева су касно реаговале, па је дошло до проблема у саобраћају.

Потпуно прекривен снегом је пут који од села Жур води ка Драгашу, у региону Призрена. На овом путу је готово непроходно, пренели су на друштвеним мрежама учесници у сабраћају.

Због снежних падавина догодила се и саобраћајна незгода на магистралном путу Приштина-Гњилане. Полиција је саопштила да су три особе повређене у судару два аутомобила, али да нису животно угрожене.

Услед јаког наноса снега био је отежан саобраћај на путу Приштина – Пећ. Интервенцијом службе за чишћење снега саобраћај је нормализован иако се одвија спорије.

Оствариле су се прогнозе метеоролога о снежним падавинама на крају новембра. Минималне температуре кретаће се између -1 и 0 степени Целзијусових, док се максималне дневне очекују од 0-3 степена.

Sneg
Снег / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

На планинама појачан снег

У брдским и планинским пределима дошло је до повећања снежног покривача, као што је и најавио Републички хидрометеоролошки завод.

У Рудну на Голији је до 30 центиметара снежног покривача. Саобраћај на тој планини функционише. До 40 центиметара нападало је на Гочу. И у Рудну и у деловима Гоча нема струје, због кварова на далеководима.

Струје нема ни у студеничком крају. Висина снежног покривача је око 10 центиметара, снег се не задржава на коловозима и сви путеви су проходни, али влажан снег кида електрокаблове.

Ниво река је испод границе редовне одбране од поплава и поред кише која у том крају пада 36 сати.

Снег који је на Копаонику почео да пада синоћ, од 23 часа, достигао је 16 центиметара висине. Овога јутра измерена температура је -5 степени, видљивост је 600 метара и дува североисточни ветар.

Ниске температуре погодовале су производњи вештачког снега па су ноћас активирани и топови за вештачко оснежавање главних стаза у центру скијалишта.

"Ски опенинг", манифестација која означава званични почетак зимске туристичке сезоне на Копаонику, биће организован од 7. до 10.12. уз бесплатно скијање првог дана за све посетиоце.

Највише посла у Златиборском округу путари су имали преко Златибора и у Новој Вароши.

У ужичком крају од ноћас снег пада у вишим пределима, а од јутрос и у нижим пределима благо провејавају пахуље.

Снежни покривач на Златару висине је до 20 центиметара, што није неуобичајено за овај крај у ово доба године. Без струје је једно село, а електричари на терену уклањају квар.

Проходни су сви путеви, нема снега на магистрали. Због најављених нових падавина и даље важи забрана за камионе са приколицом и шлепере.

Хаос у Ивањици

Први већи снег на територији општине Ивањица опет је направио колапс у појединим селима. У Маскови су сва домаћинства због квара на репетитору остала без струје, али и без сигнала на мобилним телефонима.

Струју немамо сатима и не знамо кад ћемо је добити. Грејемо се на дрва, али нам је сва храна у замрзивачима и плашимо се сада да се не поквари. Телефони нам се празне, везу немамо никакву, нема ни сигнала. Ја сам ишао до Катића, али ни тамо није било струје. Изгледа да ћемо као некада давно наши стари морати да се дозивамо са брда на брдо, рекао је мештанин Маскове Алекса Зарић.

Прилазни путеви до њихових кућа тешко су проходни, али оно што отежава ситуацију јесте дрвеће које се од силине снега сручило на пут. Мештани су се сами ангажовали да га уклоне.

- Понели смо моторке како би пререзали стабла и уклонили их са прилазних путева. Много дрвећа је пало и не можемо да прођемо. Ово је тек први снег, а већ је колапс. Не знам како ћемо презимити зиму кад нам је струја највећи проблем. Овде има пуно деце, али и болесних старијих људи, каже Зоран Цветковић.

Они апелују на надлежне екипе Електродистрибуције да им изађу у сусрет и помогну кад је у питању снабдевање електричном енергијом.