УГОСТИТЕЉИ НА МУКАМА: "Скраћивање радног времена утицаће на промет, санкционисати само оне који не поштују мере"
Угоститељи кажу да се додатним скраћењем радног времена продубљује већ "поприлично проблематична ситуација".
Одлука Владе Србије да радно време угоститељских објеката додатно ограничено до 21 сат, у београдским ресторанима оцењују као меру која ће утицати на промет и сматрају да би оне требало да се односе само на угоститеље који не поштују већ донете мере.
Према речима Ивана Бастаје, оперативног менаџера хотела "Москва" у оквиру којег послује ресторан, требало би донети системско решење којим би били санкционисани само они који се не придржавају мера и препорука.
ОГРОМАН ПОРАСТ ТЕСТОВА КОЈИ ПРИСТИЖУ У "ВАТРЕНО ОКО": "Дешава се да више од половине резултата буде позитивно"
ОГЛАСИО СЕ ДР ЈАНКОВИЋ: КЦ Ниш ослобађа и трећи спрат зграде, прилив пацијената огроман
КОРОНА УЗЕЛА МАХА У ЦЕЛОМ СВЕТУ: Број оболелих премашио 55 милиона, Америка и даље рекордер по броју заражених
- На овај начин они санкционишу све нас. Ми се од самог почетка епидемије трудимо да испоштујемо сваку препоруку и меру јер нам је у интересу да немамо заражене пре свега међу запосленима, али ни међу гостима - рекао је Бастаја.
Каже да се додатним скраћењем радног времена продубљује већ "поприлично проблематична ситуација".
- Нама, на срећу, та два сата нису пик, односно у том периоду немамо највећи број гостију, али ће то свакако утицати на промет - рекао је Бастаја.
Са тиме је сагласан и Ненад Радовановић, менаџер ресторана "Иштар" на Обилићевом венцу.
- Што се нас тиче, новом мером и јесмо и нисмо задовољни. Требало би ограничити рад локала где се не поштују мере које су раније донете у циљу спречавања ширења корона вируса, а они у којима се то поштује требало би да раде као и до сада, до 23 сата - рекао је Радовановић.
Истакао је да се у локалу "Иштар" поштују мере, наводећи да запослени без маске не долазе на посао, а да гости који немају маску добијају је при уласку у локал, као и да се поштује прописана физичка дистанца.
У ресторану "Руски цар" кажу да нова мера неће пуно утицати на пословање тог ресторана јер је у њему највећа фреквенција људи током дана, али да ће већих проблема имати угоститељски објекти који највише гостију имају у поподневним и вечерњим сатима.
Менаџер у "Руском цару" Јелена Свјетличић каже да је радно време до 21 сат период у којем ће моћи пристојно да раде, као што су и до сада радили током епидемије са смањеним капацитетима, али да није задовољнашто се нова мера односи на све угоститеље јер, како каже, већина њих поштује мере, а међу њима је и "Руски цар".
- Ми заиста поштујемо све мере и мало ми је нелагодно када се угоститељске објекте зову ''легло заразе'' што апсолутно није тачно. Не можемо због појединаца, који крше мере и дозвољавају да много већи број људи буде у угоститељским објектима, сви да испаштамо и будемо тако етикетирани - рекла је она.
Влада Србије донела је јуче одлуку да ограничи рад угоститељских објеката, кафића, ноћних клубова, ресторана, као и тржних центара, продавница, од 21 сат до пет сати ујутру.
Од те мере изузете су апотеке, достава хране, пумпе за точење горива и привреда која ради и "трећу смену". Ове мере ступају на снагу сутра, 17. новембра, и важиће 15 дана, до 1. децембра, када ће влада поново одлучивати о мерама.