ЧУДНА МОДА НА ЗЛАТИБОРУ: Док странци МАСТЕ БРК комплет лепињом и домаћим кајмаком, гости из Србије наручују бифтеке, пасте и пице (ФОТО)
Шта је то што привлачи туристе на Златибор?
Да је Златибор једна од најпосећенијих српских планина и омиљено место за одмор како домаћих, тако и страних гостију потврђује и велики број остварених ноћења током корона године, где је највећи ударац претрпео управо туристички сектор. Природно пространство, атрактивни садржаји, али и домаћи специјалитети основни су фактори који привлаче госте управо на Златибор.
ЉУДИ САМО ЈЕДНУ ЗЕМЉУ ИМАМО, ДАЈ ДА О ЊОЈ ВОДИМО РАЧУНА! Смеће око контејнера, реком плутају мртве свиње
МОГЛО ЈЕ БИТИ КОБНО ПО БИЛО КОГА У БЛИЗИНИ: Део терасе отпао са шестог спрата у Новом Саду, станари у шоку
НЕ УЛАЗИТЕ У БАЗЕН НАГЛО! Екстремне ВРУЋИНЕ вам могу НАШКОДИТИ уколико не будете опрезни, ево ШТА УРАДИТИ пре уласка у воду
- Они који први пут долазе, желе да пробају апсолутно све. Предјело је обавезно и подразумева сир, кајмак,пршуту и то је избор за доручак уз неизоставну комплет лепињу којом су странци заиста највише одушевљени. Златиборска комплет лепиња обавезно садржи кајмак, јаја и претоп познатији као моча која се испушта приликом печења јагњета или прасета. Обично се служи уз кисело млеко,а додаје је се јос један састојак који је тајна па ће остати тајна. Наша домаћа кухиња има доста куваних јела , док је интернационална базирана на пасте, рижота и пице. Наша храна и дрвосечу држи ситим цео дан, док је интернационална доста лаганија - каже кувар Никола Урошевић.
Традиционална српска јела се спремају од намирница искључиво произведених са овог поднебља. Сир, кајмак и сви сувомеснати производи који су квалитетом препознатљиви као златиборски, комплетно поврће и воће, као и све врсте меса.
Оно што изненађује,јесте избор хране за коју се опредељују гости.
- Веровали или не, за традиционалну домаћу храну најчешће се опредељују странци. Они желе да пробају златиборски сир, кајмак, печење, јагњетину испод сача, пршуту и ћевапе. Одушевљени су пројом као и златиборском запеченом лепињом. Када је реч о домаћим гостима, они се одлучују за бифтеке, пасте и пице - додаје Катарина Савин, менадзер ресторана на Златибору.
Звезда водиља у пословању угоститељских објеката на Златибору свакако је гастрономска понуда, као и спој традионалне српске хране и интернационалне кухиње.
- Не можете само ентеријером привући госте. Иако је уређен у футуристичком стилу, амбијент који пружамо омогућава сваком госту удобност, а храном да се осечају као да су код своје куће. Желели смо да спојимо наизглед неспојиво, традиционалну српску храну са интернационалном кухињом и верујете да смо и сами изненађени чињеницом да је то добитна комбинација - каже Жељко Перендић, власник ресторана на Златибору.
Перендић додаје да услед ковид ситуације, година за нама била тешка за све угоститеље , али се нада да ће ова летња сезона донети боље дане за све који се баве овом делатношћу.