Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

12 НАЈОДАНИЈИХ: Ово су НАЈБЛИЖИ САРАДНИЦИ ЛУКЕ БОЈОВИЋА који су дочекали ЦРНУ СУДБИНУ

30.05.2018. 11:04
Kriminalci
Криминалци / Извор: СД/илустрација

Повезују их четири оптужнице

Из групе од 12 најближих сарадника Луке Бојовића у Србији и Шпанији, закључно са Милорадовићем, убијена су четворица, седморица су осуђена за различита кривична дела, а судбина једног од њих је непозната. 

Вељко Бановић (44), Вотка 

Осуђен за шверцовање кокаина Бановић је 2007. године ухапшен у Београду са Бојовићем. Уследило је суђење за нелегално ношење оружја, поседовање дроге и фалсификовање докумената, након чега је је осуђен на 18 месеци затвора (неправоснажно) Само месец дана касније, оптужен је и за шверц кокаина и хероина, због чега је 2010. године ossuđen на шест и по година робије. Један је од ретких Бојовићевих сарадника који је осуђиван у Србији. 

Илија Нововић (43) , Дебели

Нововић је био припадник Земунског клана који је у августу 2003. године са Луком Бојовићем организовао бекство "земунаца" из земље јер им је полиција "дисала за вратом". "Земунци" су тада побегли по земљама региона али и у Шпанију и Холандију. Са Бојовићем и Бановићем хапшен је 2007. године и био је као и Вотка осуђен због фалш докумената. Бојовић је у наредним годинама стасао у новог вођу клана, а полиција га је ухапсила 2008. године у штек-стану код ЦЗ где је пронађена и опрема која је указивала да се припрема за ослобађање Легије. До 2009. године убијени су Илија Нововић и Горан Марић, затим и Цветко Симић, сарадници клана који су били веза између прстенова ове групе. Сви су убијени да би ћутали. Из истог разлога 2009. године убијен је у Нововић. Он је иначе био задужен да буде на вези са његовим главним супарником, Сретеном Јоцићем. Нововићево угљенисано тело пронађено је 24 априла у спрженом "џипу", а претходно је убијен хицима из пиштоља.

Цветко Симић, Цвеле

Лукиног најбољег пријатеља убио је, по сопственом признању, Сретко Калинић у Загребу 2010. године. Мотив није познат (говорило се о сукобу због девојке). Симић је држао кладионицу “Таш” у Београду, а био је и директор Бојовићевих фирми лоцираних у америчком Делаверу.

Сретко Калинић (44), Звер

Калинића је Бојовић “преузео” након пада земунског клана после “Сабље” 2003. године. Прича о Калинићу добро је позната: најсуровији плаћени убица са ових простора надимак Звер зарадио је због посебно бруталних убистава, од којих су нека била и - наизглед - без мотива. Жртве би након ликвидације самлео у машини за месо.

Sretko Kalinić
Сретко Калинић / Извор: Профимедиа

Милош Симовић (39)

Један од најопаснијих припадника земунског клана наводно је радио за Бојовића након “Сабље”. Извршио и учествовао у (према једној од пресуда) најмање 12 убистава, бомбашком нападу на “Дифенс роуд” Љубише Бухе Чумета, отмицама Вука Бајрушевића, Милије Бабовића и Сувада Мусића, убиству премијера Ђинђића.

Владимир Милисављевић (42), Влада Будала 

Милисављевић је ухапшен у Шпанији са Бојовићем 2012. године, заједно су и осуђен пред мадридским судом (Влада Будала добио 21 годину робије). Претходно је у Србији избегао све оптужбе за убиство Ђинђића и учествовање у раду земунског клана.

Синиша Петрић (44), Зеница

И Петрић је ухапшен у Шпанији са Бојовићем и осуђен 15 година затвора. Претходно је у Србији и региону вишеструко осуђиван за разбојништва (као члан групе Маринка Магде) и убиства. Са Бојовићем је ратовао у Аркановој паравојној јединици у Хрватској.

Siniša Petrić
Синиша Петрић / Извор: Профимедиа

 Владимир Мијановић (44), Зуба 

Ухапшен у Шпанији са Бојовићем, издржава затворску казну од пет година, која ускоро истиче. Србија је тражила његову екстрадицију због сумње да је учествовао у низу убистава са Бојовићем. Један од Лукиних најближих пријатеља.

Раде Ракоњац

Лукин ратни друг са фронта, Арканов кум. Убијен је 2014. године, усред бела дана, у кафићу у ширем центру Београда. Ово убиство (нерешено до данас) приписује се обрачуну Бојовића са браћом Шарановић, односно крвном осветом која је горела између породица годинама уназад.

Божидар Цакић (45)

Цакић је оптуживан за мучење и пребијање Мирка Елезовића, за шта је, заједно са Ракоњцем и Бојовићем, ослобођен. Ухапшен 2011. године, као део групе наводно повезане са Дејаном Стојановићем Кеком, због изнуда. Од 2016. године служи казну на шест година робије.

Дејан Долашевић

Осим што је и он био део групе која је наводно мучила и тукла Елезовића, о њему се не зна готово ништа. Није познат да ли је на слободи или је осуђиван након 2008. године.

Драгослав Милорадовић (44)

Драгослав Милорадовић сарадник и кум Луке Бојовића ликвидиран је у понедељак увече у дворишту ауто-перионице коју је до убиства Николе Бојовића водио са њим. Он је давно био један од Лукиних најближих сарадника који му је чувао фалсификована документа којима је Бојовић крио свој идентитет.

Поп ухапшен са товаром СКАНКА једва заради за ПАРЧЕ ХЛЕБА у кућном притвору

КРВ на Милошевачком језеру: Риболовци се посвађали, а онда је једном заривен НОЖ У ЛЕЂА?

Поменуту дванаесторицу са Бојовићем повезују четири оптужнице на којима се заједно помињу и за које су одговарали пред српским и шпанским судовима од 2005. до 2014. године. Оптужнице се односе на разноврсна кривична дела: од фалш докумената с почетка 2000. (за која му је било суђено управо са Драгојловићем) до организованог криминала у Шпанији (за који је осуђен са Милисављевићем, Мијановићем и Петрићем). Између њих уметнуле су се и две ослобађајуће пресуде - за низ убистава криминалних ривала и мучење Мирка Елезовића.

Што се тиче четворице убијених, њихова убиства до данас нису решена. Према сведочењу Сретка Калинића, Бојовић је директно наредио убиство Нововића. Симића је, верује се, убио управо Калинић, док је Раде Ракоњац изрешетан у сукобу са породицом Шарановић. Истрага Милорадовићевог убиства је у току.