Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ДА ЛИ СУ ТЕРОРИСТИ СПРЕМАЛИ НЕШТО ВИШЕ?! Откривена права истина о вехабији из Младеновца - "Покушали смо да га спасемо, али ето шта је урадио..."

30.06.2024. 21:22
Terorista iz Mladenovca
Терориста из Младеновца / Извор: Србија Данас/Друштвене мреже

Милош Жујовић, који је извео терористички напад испред амбасаде Израела у Београду, после чега је убијен, придружио се екстремистима када је упознао осуђиваног терористу Игора Деспотовића

Милош Жујовић (25) који је у суботу извео терористички напад испред израелске амбасаде у Београду и стрелом из самострела ранио припадника Жандармерије Милоша Јевремовића (34), после чега је убијен, био је дете из срца Шумадије које је пре четири године променило веру у ислам и придружило се Вехабијама. Он је преко пријатеља, Игора Деспотовића који је осуђиван за тероризам, упознао девојку коју је и оженио, а сада се испитује и њена улога у нападу.

Полиција је темељним радом дошла до сазнања да су се управо Деспотовић, који је пекјуче ухапшен, и Жујовић договарили када ће, где и како да изврше овај напад, а о томе су размењивали и СМС поруке, сазнаје незванично Курир.

Реконструкција кретања

Реконструкцијом кретања Жујовића утврђено је да је он у суботу ујутру дошао из Младеновца аутобусом у Београд, прво је ишао по граду и отишао до синагоге. Пошто је тамо била полиција, наставио је даље и дошао до амбасаде. Курир је дан након терористичког напада, обишао породичну кућу Жујовића, а један од рођака нам каже да је Милоша видео у петак у аутобусу.

- Милошев отац Зоран је добар човек и радан, мајка исто. Иако смо се последњих година слабо виђали са њима, а камоли са Милошем, прекјуче сам га срео у аутобусу, ваљда је долазио да посети родитеље. Јавио ми се само зато што сам се ја њему јавио први - каже рођак за Курир и додаје да су приметили да се са породицом нешто дешава, али нису знали шта, све док Милоша нису први пут видели са брадом и без косе.

 Тад сам прво помислио "па добро, можда му се тако свиђа", али сам питао Зорана и он ми је рекао шта се дешава. Нисам могао да верујем, а Зоран од тада склања поглед од људи због срамоте. Он је био против тога, хтео је да га спасе, али изгледа да није успео - каже нам рођак из Младеновца.

Улога жене

Да ли је саучесница?

Супруга терористе Жујовића, рођена је иначе у Беранама, а наводно је Србију напустила само два дана пре него што је он извео терористички напад.

- Она је 27. јуна отишла за Црну Гору. Засад се не зна поуздано да ли је знала за терористички план супруга, односно да ли је саучесница у терористичком нападу мужа на израелску амбасаду у Београду - рекао је министар Ивица Дачић, а МУП Србије затражио је од црногорске полиције привођење и испитивање Жујовићеве супруге са којом је он живео у Новом Пазару.

Према речима комшија, Милош је ту долазио и са женом, али не често.

- Ја сам је једном видео, а пријатељ каже да је била више пута. Па, ми оно кад смо видели... Никада раније то нисмо видели овде. Нисам имао ништа против људи друге вере, само сам остао у шоку да видим да је то Милошева жена, само су јој се очи виделе - каже комшија.

Све је било чудно

Жујовић је, како сазнајемо, рођен у Младеновцу где је живео у стану са мајком, баком и ујаком.

- Од његовог рођења они су живели у нашој згради на другом спрату. Виђали смо га као дете, некако је и он, а и породични однос, све је код њих било чудно. Није се играо са другом децом, кад би то и покушао мајка би га одмах звала да дође кући - кажу комшије из зграде у Младеновцу и објашњавају:

- Његовог оца нико од нас није никад видео овде. Живели су њих четворо, а онда је Милошу преминула бака, а затим и брат, и њих двоје су се преселили у Малу Врбицу где је све време био отац Зоран, а овај стан овде издају.

Зоран Жујовић, Милошев отац, испричао је јуче за медије да је покушао да преобрати сина, али да у томе није успео.

- Уплео се у секту, ми смо покушавали да га извучемо, али нисмо успели никако. Сад кад су га узели од нас, нека га онда они и сахране, не знам шта да радим - рекао је Зоран и додао да његов син има сина, а да би Милошева супруга требало да се до краја године породи по други пут.

Како је објаснио, Милош и Игор Деспотовић су се упознали тако што је Деспотовић оженио најбољу другарицу Милошеве жене пре шест година.

И мој син је жртва

- То је било пре него што је она упознала Милоша. Касније је Милош дошао на његову свадбу да му буде гарант (кум), па је тако упознао своју жену. Деспотовић их је обе натерао да носе хиџаб. Ништа ми нисмо криви, крива је ова секта која је забрљавила, а он слуша њих. Ми смо се борили колико смо могли, али спаса није било. Ухватила га је секта и готово. Покушали смо, хајде без свађе, хајде да види да има неког свог, али ето шта је урадио - закључио је Жујовић и напоменуо да је његов син раније ишао на такмичења из историје, да је читао и Библију и Куран, а да се онда заљубио.

- И мој син је жртва, али шта да радим - рекао је Зоран и истакао да стално мисли на рањеног жандарма и да се нада његовом брзом опоравку.


Наставница убијеног вехабије

Имао је фанатичке елементе понашања

Милош је, када је прешао у ислам, постао Салахудин, а као дечак ишао је у ОШ "Момчило Живојиновић". Његова наставница (име и презиме познато редакцији Курира) описала је какав је он био.

- Био је необичан, али нисам веровала да ће бити овако екстреман. Годинама након основне и средње школе виђала сам га како на локалним Фејсбук групама коментарише разне садржаје. Ту је већ био екстреман и агресиван и често је "србовао". Имао је те фанатичке и екстремистичке елементе понашања, па је вероватно и из тог разлога био добар материјал за програмирање, односно врбовање од стране верских секти - каже наставница.

Претреси и хапшења

Нађене заставе исламске државе и оружје

Полиција је ухапсила и задржала Игора Деспотовића, Кемала Беговића из Новог Пазара, као и Хариса Шунда, држављанина БиХ. Извршен је и претрес куће и стана Милоша Жујовића, као и претрес на више локација у Новом Пазару, где је у последње време Жујовић живео.

- Приликом претреса његове куће пронашли смо и рачун. Купио је самострел дан пред терористички напад у радњи у Земуну за 6.700 динара. Сумња се да је реч о терористичком удруживању, ухапсили смо и привели неколико лица - рекао је Ивица Дачић, министар полиције:

- Код Кемала Беговића из Новог Пазара је пронађен прслук са заставом исламске државе. Харис Шундо је задржан, нема одобрен боравак и биће му изречена мера удаљења из Србије.

Како је рекао министар, у једној претресеној кући пронађен је видео на ком се види мушкарац који се са ножем заклиње на верност Исламској држави. У једном од станова пронађена је гомила ножева и застава Исламске државе. иначе, ухапшени Деспотовић је био најближи са Жујовићем, а он је већ хапшен због припремања терористичких напада који су спречени на време. Он је на три године осуђен јер је од почетка марта 2020. до 5. фебруара 2022. на друштвеним мрежама постављао садржај у ком велича Исламску државу и позива на џихад.

Био насилан

Напао жену у аутобусу

Мерсиха Г., описала је за портал Санџак данас свој немили сусрет са Жујовићем који се десило у мају 2023. у аутобусу који је ишао из Београда за Бар. Како је рекла Жујовић је са супругом ушао у Новом Пазару.

- Улази жена и прилази задњем реду где седимо ја, мој син и нека госпођа са девојчицом. Између нас има једно слободно место. Жена долази право до нас, с тим да је била читава у црном, носи никаб и обраћа ми се нељубазно, да ја треба да устанем и ослободим њој и њеном супругу место. На то ја реагујем љубазно да не могу устати, да путујем из Београда и да ми у крилу лежи мој болесни син. Након тога њен супруг добацује: "Полако драга, долази наше време када ће кафири нестати", с тим што је мислио да сам ја православне вере - испричала је Мерхиса и додала:

- Та жена је мени добацила да сам кафирска (шејтанска) кур**, а онда је устала и бацила ми наочаре на под. Онда је њен супруг устао и почео са вређањем и цепањем моје мајице. Да није кондуктер дошао да га склони, ко зна како бих била физички повређена.

Србија Данас/Курир