Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПОТРЕСНА СВЕДОЧЕЊА РОДИТЕЉА НА СУЂЕНУ УРОШУ БЛАЖИЋУ: Родитељи у очају, не могу да се обуздају, мајке уплакане, очеви поручили само једно убици

22.08.2024. 11:35
Uroš Blažić
Урош Блажић / Извор: МУП/Србија Данас

У Специјалном суду у Београду данас би сведочењем оштећених требало да се настави суђење Урошу Блажићу оптуженом да је 4. маја прошле године у селима Мало Орашје и Дубона убио девет и ранио 12 особа.

Наставак суђења сутра

Суђење је за данас завршено и наставља се сутра где би оштећене породице требало да сведоче и причају о кобној вечери, као и о животима пре и након злочина.

За говорницу је изашла Милица Ивковић

Она је бесно почела своје сведочење и обратила се окривљенима: Слушајте ме добро, ја као ваша комшиница, знам најбоље ко сте и шта сте. Срам вас било. Уништили сте животе, прво својим комшијама Ивану и Невени које су доживотни инвалиди. Радиша, причаш о поштењу, ком?! Којим чиновима се ти хвалиш кад си направио овог монструма. Уроше, уништио си живот дечку који је играо фудбал за два клуба, добио је метак за цео живот, тај метак му шета у бутини. Он учи да хода. То си направио дечку који ти је позајмио патике како би ишао да играш фудбал са Далибором и Миланом које си убио. 15 месеци бола, то си му дао, свима нама. Направио си он њега инвалида, слушам те јуче шта причаш и не могу да верујем. Радиша, причаш да си васпитавао сина, а јеси ли га васпитавао да од мог сина направи инвалида и да побије ову децу. Да ли си га тако васпитавао?! Срамно је да полиција и даље чува Урошевог деду у Дубони, знате шта, ми знамо све путеве у селу и да смо хтели нешто да урадимо већ би смо урадили.

После Милице последњи за данашње рочиште се обратио и њен супруг Милан Ивковић који је рекао да остаје при свему што је рекао у смедеревском суду током истраге, али се обратио окривљеним Блажићима: Сутра треба да вас пусте, сами ћемо ми то решити.

Миша Тодоровић, отац убијеног младића Далибора Тодоровића

Тодоровић је за говорницу и навео да остаје при свему што је до сада рекао на саслушању у Вишем јавном тужилаштву у Смедереву.

"Ваздух ћу да вам узмем, не требају ми ваше паре"

После Зорице за говорницу је изашао њен супруг Саша Панић који је потресним гласом рекао: Изгубио сам сина и ћерку, а овима хоћу да поручим глава за главу. Уроше ти си ми први, а ти Радиша други. Сећи ћу те на комаде, да ли си ме чуо Уроше, ја ћу седети ту где си ти, али ћеш бити испод земље коа моја деца. Наћи ћу те за пет, 10 година ја ћу ти пресудити и нећу се смирити док то не урадим и не будем седео на његовом месту. Овде нема п од породице, а ја бих свима пожелео да су имали породицу као што сам ја имао. Нажалост, имао сам такву породицу, ти си ми је одузео монструме. Мени децу нико не више да ми врати и плати.

Тужилац Иван Конатар је питао сведока да ли је Радиша Блажић поседовао оружје, где је Саша Панић навео "да се по селу причало да имао оружја и да се хвалио да уколико избије рат може да побије целу Дубону."

Саша Панић: Брига ме шта ћеш да причаш Уроше, хоћу разлог зашто си ми убио ћерки и сина, убио си ми децу. Смеј се смеј, научићу те ја памети!

Саша Панић је одговорајући на питања адвоката оштећених истакао да је Радиша Блажић тукао своју супругу Биљану, као и његовог оца.

"Ваздух ћу да вам узмем, не требају ми ваше паре" рекао је Саша Панић када га је судија Лидија Јовановски упитала да ли жели да кривично гони окривљене и да ли се жели имовинско правни захтев.

Били су дивни људи

За говорницу је изашла мајка убијених Кристине и Милана Панића, Зорица која је видно бесна и у болу имала свашта да каже окривљенима. Она је своје сведочење излагала повремено окренута ка боксу огде седе окривљени.

Зорица Панић: Убили су ми све! Моја ћерка и син су били дивни млади људи, Дача, али и ова деца из Орашја су била за пример. Данас му ништа није смешно видим, није ти смешно мајмуне! Имам премедбу и на вас судија како водите поступак, једино хвала тужиоцу Ивану Конатару који је био оштар према њима, требао је да буде још оштрији. Тресем се. Зашто његова породица није дошла овде да се тресе са нама, да проживљавају ово нешто, јел Биљана Блажић треба да буде изостављена из свега овога. Радиша, жена ти је нашла другог дечка, а теби ћу да кажем за моју децу ћеш да платиш чим буде требало, видим није ти више смешно. Кунем ти се Уроше осетићеш чари тог лошег живота. Имаш брата, колико су били складна, о којој су јуче причали, а не причају о томе да је Биљана Блажић има пријаву да је тукла Радиша, твоју љубавницу у Гроцкој где имаш љубавницу и ванбрачно дете. Толико о складној породици, маму ти ј*бем. Можда ми је стао мозак. Морам да дођем мало себи. Убили су ми све, ово је ријалити, ја више живот немам. Докле поигравање, и ова трудница час је трудна час није. Нека се одлучи. Не знам колико ће ме ова снага држати, али морам због моје деце. И тај Радиша је једном давио мог свекра цео дан, јели су моје прасе, дабогда им пресело. Не треба да имају људска права. Ставите се на наше место. Докле више.

Родитељи се обратили Урошу Блажићу

Након ње за говорницу су изашли родитељи Николе Милића, прво Дејан Милић који је навео да остаје при свему што је рекао у тужилаштву у Вишем суду у Смедереву и обратио се окривљенима који седе у боксу. "Погледај монструме, причаш јуче о васпитању, а направио си и васпитао монструма! И не мора овај суд да ти суди, ми ћемо!"

За говорницу после супруга је изашла Данијела Вујадиновић која се такође, обратила убици: Господине, када си возио мотор поред наше куће молила сам се да не погинеш, а сада видим да сам погрешила требала сам да се молим да погинеш, монструме један.

Мајка Немање Стевановића у сузама

Мирјана Стевановић, мајка Немање Стевановића плачући је једва успела да исприча шта се десило кобне вечери код споменика Мало Орашје.

Мирјана Стевановић: Рекао ми је иде до Равног Гаја да средимо мало испред споменика, пошто су хтели да прославе Ђурђевдан, а и имали су поштовања према свему што се догодило 3. маја, да испоштују жртве. Исто, хтели су да прославе јер је Марко постао ујак. Отишао је, а Теодора је отишла после њега, три или четри сата. Муж је заспао и телефон ми је зазвонио око 23.03, позвала ме је мајка повређене Анђеле Стевановић: Мирјана дођи хитно у Раван Гај побили су нам децу. Муж и ја смо кренули а код врата нам је већ био Милан, Лазарев отац, сели смо у ауто и отишли до Равног Гаја. У Равном Гају је било доста милиције, видела сам Владу, Петрвог оца, који се онако удара по глави улазимо у тај споменик видим, држи у наручје своје дете и видим Немању како лежи. Прилазим му и хватам га за шаку, видим да је сломљена нигде крв нисам видела. Рекла сам сине молим те немој да заспиш, рекао је хоћу мајка, у том тренутку каже Маријана Стевановић, Анђелима мајка "нема нам женске деце".

Долази Хитна помоћ, Милан и мој муж убацили у кола Лазара да га возе у Хитну помоћ и ја све време зовем Теодору која је недоступна и долази Хитна помоћ и убацује Немању у санитет. Хоће да му ставе инфузију, он то кида, отац му каже, хоће да ти помогну, тако му је рекао, буди добар, он му је одмахнуо руком. "О Боже, нема тата ништа од мене". Покушавам да добијем Теодору, зовем мог брата и кажем му да хитно оде у Ургентни или Драгише Мишовић да видимо где је она, јер не знам,о шта се дешава у Дубони. Јавља се Теодора и пита за Немању, само је погођен у ногу, само сам ту рану видела, после нам и је муж рекао да је имао седам метака у себи.

Отац убијеног Немање Стевановића

Горан Стевановић отац убијеног Немање Стевановића из Малог Орашја дошао је за говорницу у црној мајици са фотографијама убијених жртава. Навео је да остаје при свему што је до сада рекао у смедеревском тужилаштву.

Горан Стевановић: Хтео бих само да додам везано за оверавање жртава, нисам видео лепо ту ноћ, али сам сутра дошао на лице места код споменика Равни Гај. Убица се окренуо и оверавао их је, то се види на мецима у великом дрвету.

"Оверавао је жртве"

За говорницу је изашао Никола Митровић из Малог Орашја који је био тешко повређен у масакру, а неколико месеци касније имао је тешку саобраћајну несрећу у којој је једва преживео. Једва ходајући и још теже причајући успео је да наведе да остаје при свему што је испричао у истрази.

На питања тужиоца Ивана Конатара навео је да је Урош Блажић оверавао своје жртве и да је прилазио на неких пет ii шест метара од жртве како би био сигуран да је убио.

За говорницу је изашла оштећена Јована Павловић, чији је отац Зоран рањен у Дубони

Испричала је да је за злочин сазнала док је била у приземљу куће која се налази преко пута школског дворишта у Дубони.

Јована Павловић: Десет минута пре злочина била сам у продавници и затворила сам радњу. Причала сам са Далибором Тодоровићем. Затим сам ушла у кућу. Чула се нека пуцњава, сестра је била горе на спрату са децом мислила је да је у питању неки ватромет. Изашла је на тересу окренута ка школском дворишту, кренула је и децу да изведе да виде ватромет. А онда је само видела да се цигла на кући окрзла, Урош Блажић је држао уперену пушку у њу, она је успела да уведе децу у кућу и ставила их под сто. Отац је чуо пуцњаву и истрчао на пут, био је неколико метара од њега, једном руком пуцао је у њега, у вис, свуда је пуцао. Пуком срећом га није убио. Када је Урош Блажић изашао из школског дворишта гледао је око себе хтео је још неког да убије.

Она је током сведочења плакала.

Таксиста: Тражио ми је новац

Таксиста Драгослав Антонијевић у црној мајици стао је за говорницу и навео да остаје при свему што је раније у истрази рекао у Вишем јавном тужилаштву у Смедереву, али је на питања од стране тужиоца Оливера Милојевић објаснио да је Урош Блажић читао вести на интернету током вожње и узбуђено му се хвалио да је побио 20 људи. У разговору је рекао да не зна шта је Урош Блажић све причао са путницом Јеленом Ајдиновић јер је била укључена музика на радију. Затим је додао да му је Урош Блажић рекао: "Дај ми 3.000 динара да имам нешто да једем." што је он и урадио.

Таксиста је затим рекао да му Урош Блажић није рекао "да је цар и краљ" након што је побио своје вршњаке.

Он је објаснио да је пријавио полицији у Крагујевцу да је возио осумњиченог убицу који је претходно починио масакр у Дубони и Малом Орашју.

Драгослав Антонијевић: Када сам га оставио, обавио сам нужду од узбуђења, запалио цигару, па сео у кола. Погледао сам на навигацији где се налазим и кренуо ка полицијској станици у Крагујевцу где сам пријавио да сам возио убицу.

Мирољуб Миловановић, отац убијеног Александра

Након тога за говорницу је изашао Мирољуб Миловановић отац убијеног Александра (17) из Малог Орашја који је рекао да остаје при свему што је рекао у тужилаштву и додао: Ј*баћу ти маму, ти коњу! Подигни главу! Чекаћу те целог живота, пустите га сад да му ја пресудим. Он је само мој!

Видно бесан Мирољуб Миловановић док је изговарао ове речи окренуо се ка боксу где су били окривљени Урош и Радиша Блажић.

Након тога ожалошћени отац навео је да се придружује кривичном гоњену затражио имовинско правни захтев. Након њега требало је да сведочи његова супруга али она није била у стању да се изађе за говорницу.

За говорницу је изашла видно потресена Лазарева мајка

Ивана Миловановић: Дан је кренуо као и сваки други. Нешто сам радила код куће Лазар је устао и дошао до нас питао је шта радимо, јесмо ли доручковали. Спремала сам се за посао, да идем у другу смену, а ми смо га замолили да направи доручак, није му било тешко. Отишао је да припреми, спремио нам је доручак поставио све, ручали смо заједно. Спремила сам се и одвезао ме до станице. То је било око 13 часова, тада сам га видела последњи пут. Радила сам другу смену, искомуницирали смо поруком и догооворили се да ме ме чека и да ме одвезе до куће. Није ми се одмах јавио, али у 10.31 стиже поруика" да ме чека код Равног Гаја". Видела сам поруку, а онда и код нашег комшије покојног Немања Стевановића на сторију на Инстаграму - видела сам да седе ватра гори, и помислим заједно су добро је.

Треба ту да ме сачека, међутим ја кад сам стигла сачекао ме је страшан призор,. У 22.30 сати чули су се рафали, видела сам да се нешто дешава, ротација полиције која нас је заобишла. Пишем му поруку, али нема одговора, полако стижемо горе, људи само долазе и ватра та гори, а возач каже да не иде горе. А ја му кажем мораш горе, горе ми је дете. Како сам изашла из аутобуса, погледала сам у том правцу видим његову белу дуксерицу, видела сам га. Када сам пришла био је без свести, био је у крви. Поред њега су били Немања Илић и Немања Стевановић коме сам рекла да се држи и да стиже помоћ. Сви су живи око њега, али ето он није. Шок, рекао ми је да позовем оца, шта да вам кажем некако не знам ни ко ми је помогао ту да га убацимо у ауто, али већ тада сам видела да је готово. После тих рана сам, видела, један метак од седам му је разорио срце. Не знам како смо уопште дошли у Смедерево, пипнули су му пулс и климнули главом. Деца су само тако долазила. Чекали смо само да нам кажу... Тако су нам саопштавали да је једно по једно дете убијено.

Тужилац Иван Конатар питао је да њен син или неко од њихове фамилије био у било каквој заводи, а Ивана Миловановић је навела да се њен син никад ни посвађао са неким и да је био оличење добра.

Отац убијеног Лазара Миловановића

После Ђорђевића за говорницу је изашао сведок Милан Миловановић, отац убијеног Лазара Миловановића и навео је да остаје при свему што је рекао у тужилаштву.

Милан Миловановић: Остајем при свему што сам рекао.

Како је навео придружује се кривичном гоњену и затражио имовинско правни захтев. Иначе, неколико дана пре годишњице злочина несрећни човек је завршио у болници и једва преживео, али се данас појавио на суђење.

Алекса Ђорђевић: Ово ми је променило живот

За говорницу је изашао Алекса Ђорђевић који је кобне вечери био код споменика Равни Гај у селу Мало Орашје када је Урош Блажић пуцао на недужну дружину која се дружила око ватре.

Алекса Ђорђевић: Остајем при свему што сам испричао у тужилаштву.

На питање тужиоца Ивана Контара да ли се и даље осећа лоше, он наводи да му је ово променило живот. Након овога придружио се кривичном гоњену и затражио имовинско правни захтев.

Судско веће у судници

Судско веће ушло је у највећу судницу у Устаничкој улици у Београду и рочиште окривљенима Урошу и Радиши Блажићу почиње након прозивке свих присутних.

Судија Лидија Јовановски рекла је да је адвокат Милош Мунић који заступа оштећену Јелене Ајдиновић, иначе путницу у таксију која је те вечери 4. маја 2023. заједно са таксистом Драгославном Антоновићем била отета од стране помахниталог масовног убице, поднео молбу да се она не саслуша јер јој је лекар са Палилуле констатовао да мора да одмара и да се не излаже стресу с обзиром да је у другом стању.

Урош и његов отац Радиша Блажић, оптужен због нелегалне набавке и држања велике количине оружја, своју одбрану изнели су на јучерашњем сујдењу.

Током јучерашњег суђења Урош Блажић је први пут јавно изнео одбрану и признао кривично дело, али није желео да прича о убиствима.

БРУТАЛНО НАСИЉЕ У ПАНЧЕВУ: Три малолетнице крвнички претукле девојчицу због дечка! - Снимак узнемирујућ (ВИДЕО)
jezivo

БРУТАЛНО НАСИЉЕ У ПАНЧЕВУ: Три малолетнице крвнички претукле девојчицу због дечка! - Снимак узнемирујућ (ВИДЕО)

19.09.2024. 10:30
СЛУЧАЈ КОЈИ ЈЕ ПОТРЕСАО ЦЕЛУ СРБИЈУ: Мајка убијеног полицајца кроз јецаје проговорила о НАЈЦРЊЕМ дану свога живота - Потресне сцене са гроба Николе Крсмановића (ВИДЕО)
Nikola Krsmanović

СЛУЧАЈ КОЈИ ЈЕ ПОТРЕСАО ЦЕЛУ СРБИЈУ: Мајка убијеног полицајца кроз јецаје проговорила о НАЈЦРЊЕМ дану свога живота - Потресне сцене са гроба Николе Крсмановића (ВИДЕО)

19.09.2024. 08:15
УЗНЕМИРУЈУЋИ ИНЦИДЕНТ У БЕОГРАДУ: Манијак пратио групу младих, па онда урадио нешто што их је ЗГРОЗИЛО
Foto: Shutterstock

УЗНЕМИРУЈУЋИ ИНЦИДЕНТ У БЕОГРАДУ: Манијак пратио групу младих, па онда урадио нешто што их је ЗГРОЗИЛО

19.09.2024. 07:42
ТРАГИЧНА СМРТ МЛАДИЋА НА КАЛЕМЕГДАНУ: Отац сумња у званичну верзију догађаја
Mladić iz Sokobanje

ТРАГИЧНА СМРТ МЛАДИЋА НА КАЛЕМЕГДАНУ: Отац сумња у званичну верзију догађаја

18.09.2024. 21:52
БРУТАЛНО НАСИЉЕ У ПАНЧЕВУ: Три малолетнице крвнички претукле девојчицу због дечка! - Снимак узнемирујућ (ВИДЕО)
jezivo

БРУТАЛНО НАСИЉЕ У ПАНЧЕВУ: Три малолетнице крвнички претукле девојчицу због дечка! - Снимак узнемирујућ (ВИДЕО)

19.09.2024. 10:30
ИЗРАЕЛ НАЈАВЉУЈЕ "НОВУ ЕРУ" РАТА НАКОН ЕКСПЛОЗИЈА ПЕЈЏЕРА У ЛИБАНУ: Шта је следеће?
Eksplozija u Libanu

ИЗРАЕЛ НАЈАВЉУЈЕ "НОВУ ЕРУ" РАТА НАКОН ЕКСПЛОЗИЈА ПЕЈЏЕРА У ЛИБАНУ: Шта је следеће?

19.09.2024. 09:43
"САРАДЊА И ПРИЈАТЕЉСТВО НАСТАВЉАЈУ ДА ЈАЧАЈУ" Вучић поводом 75 година од оснивања Кине
Aleksandar Vučić

"САРАДЊА И ПРИЈАТЕЉСТВО НАСТАВЉАЈУ ДА ЈАЧАЈУ" Вучић поводом 75 година од оснивања Кине

19.09.2024. 09:38
ТРАГЕДИЈА НА ЕКСКУРЗИЈИ У ИТАЛИЈИ: Жена у пуној брзини налетела на групу средњошколаца - две девојчице страдале (ФОТО)
Saobraćajna nesreća

ТРАГЕДИЈА НА ЕКСКУРЗИЈИ У ИТАЛИЈИ: Жена у пуној брзини налетела на групу средњошколаца - две девојчице страдале (ФОТО)

19.09.2024. 08:52
"САРАДЊА И ПРИЈАТЕЉСТВО НАСТАВЉАЈУ ДА ЈАЧАЈУ" Вучић поводом 75 година од оснивања Кине
Aleksandar Vučić

"САРАДЊА И ПРИЈАТЕЉСТВО НАСТАВЉАЈУ ДА ЈАЧАЈУ" Вучић поводом 75 година од оснивања Кине

19.09.2024. 09:38
НЕВИЂЕНА ДРАМА У АВИОНУ! Путници почели да крваре из уста и ушију, пилот ХИТНО морао да слети (ФОТО)
Avion

НЕВИЂЕНА ДРАМА У АВИОНУ! Путници почели да крваре из уста и ушију, пилот ХИТНО морао да слети (ФОТО)

19.09.2024. 08:23
ЦИКЛОН "БОРИС" ЋЕ ОПУСТОШИТИ СРБИЈУ! Упаљени сви метео аларми, ситуација са Дунавом све КРИТИЧНИЈА - РХМЗ издао хитно саопштење!
poplave

ЦИКЛОН "БОРИС" ЋЕ ОПУСТОШИТИ СРБИЈУ! Упаљени сви метео аларми, ситуација са Дунавом све КРИТИЧНИЈА - РХМЗ издао хитно саопштење!

19.09.2024. 09:54
ПОВЛАЧИ СЕ СА РАФОВА ПОПУЛАРНИ КЕКС КОЈИ СВИ ВОЛИМО: Потрошачи који су купили производе се позивају да их врате на продајно место
najnovija vest, najnovija

ПОВЛАЧИ СЕ СА РАФОВА ПОПУЛАРНИ КЕКС КОЈИ СВИ ВОЛИМО: Потрошачи који су купили производе се позивају да их врате на продајно место

19.09.2024. 10:14