Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СКАНДАЛОЗНА ПРЕСУДА ПИНК ПАНТЕРИМА: Украли драгуље вредне милионе, кажњени као да су опљачкали тезгу на пијаци!

31.10.2020. 21:27
Pink Panteri
Пинк Пантери / Извор: ФОТО: МУП РС

Свет и даље памти крађу организације "Пинк Пантер" која се догодила у Дуждевој палати у Венецији

Свет и даље памти крађу организације "Пинк Пантер" која се догодила у Дуждевој палати у Венецији, а делу осумњичених, који су успешно приведени правди, затворске казне умањене су као да су кривично дело починили у супермаркету, а не украли драгуље вредне три милиона долара из симбола италијанске културе.

УКРАЈИНСКА ПОЛИЦИЈА ИСТРАЖУЈЕ ЗВИЦЕРОВЕ ФИНАНСИЈЕ: Проверавају да ли "пере" новац преко жениних послова

УКРАЈИНСКА ПОЛИЦИЈА ИСТРАЖУЈЕ ЗВИЦЕРОВЕ ФИНАНСИЈЕ: Проверавају да ли "пере" новац преко жениних послова

ХОРОР У РИПЊУ: Осумњичени након свађе избо ножем човека у главу!

ХОРОР У РИПЊУ: Осумњичени након свађе избо ножем човека у главу!

НАПАДНУТИ КОМУНАЛНИ МИЛИЦАЈЦИ! Власница кафане на Врачару и гост нанели повреде припаднику ове службе

НАПАДНУТИ КОМУНАЛНИ МИЛИЦАЈЦИ! Власница кафане на Врачару и гост нанели повреде припаднику ове службе

Након крађе накита из колекције катарског шеика Абдулаха ал-Танија који се налазио у оквиру изложбе "Блага могула и махараџа", судија Енрико Кампалија осудио је Винка Томића, који се сматра вођом банде од шест хрватских и српских лопова, на казну од пет година и четири месеца затвора, док је други бегунац, Драган Младеновић, добио шест година затвора, упркос томе што су се обојица одлучили за скраћени судски поступак, у оквиру ког је казна требало да им буде скраћена за трећину, пише италијански "Corriere дел Венето".

Вест о овом "пучу века", који се догодио 3. Јануара 2018. године обишла је свет и судија је нагласио да "екстремна тежина спорних чињеница и изразита способност извршења кривичног дела заслужују разумну казну". Такође, то што се крађа догодила у "симболу италијанске културе, историје и цивилизације, за последицу има велику јавну узбуну и срамоту" за италијанску државу и њену слику у свету.

Зелено светло за много блаже казне

Годину дана касније, када се афера примирила, Апелациони суд је дао зелено светло за много блаже казне, које су у равни са "крађом у супермаркету": три године за 62-годишњег Томића и три године и четири месеца за 56-годишњег Младеновића.

С друге стране, њихови адвокати пристигли су у "Палацо Гримани", где се одржавају саслушања Апелационог суда, подигавши белу заставу - одрекли су се свих разлога за жалбу, указујући на "преговоре о признању кривице на рочишту", које је сада пракса у другом степену суђења.

Камере забележиле све

Музејске камере за видео надзор снимиле су како Томић проваљује у собу 154 и узима брош и пар минђуша вредне скоро три милиона евра, али осигуране за осам милиона. Младеновић је за то време био "стуб" који је имао задатак да га заклони од ока камере.

Томићева одбрана је првобитно оспоравала оптужбу Ђованија Гаспарија, који покушајем крађе сматра и њихове "припремне инспекције", односно посете музеју 30. децембра и 2. јануара, истичући да је "оптужени само желео да провери стање места, непропусност витрина и карактеристике система безбедности".

Захтев је стога био само за смањење казне и суд га је прихватио након зеленог светла заменице државног тужиоца Марине Кармеле Барбаре Ингоглие.

Један осумњичени побегао

Судије подвлаче "исповедне изјаве" Томића и "мањи кривични протагонизам" Младеновића, који никада није завршио пред судијом јер је побегао из безбедносне ћелије на граници са Хрватском одмах након хапшења 7. новембра 2018. године, бежећи у Србију где не постоје споразуми о изручењу са Италијом.

Постоје две верзије његовог бекства у Србију. Хрватски медији пренели су да је Младеновић на дан хапшења напао полицајца у службеним просторијама на граничном прелазу Товарник, да би потом прешао границу. Италијански медији имају нешто другачију причу, према којој је Младеновић полицајце насамарио рекавши им да мора у тоалет, да би потом побегао кроз прозор док је полицајац стајао испред врата.

Судија Кампалиа је одбацио олакшавајуће околности, истичући да се крађа догодила "по свој прилици, по налогу" и критиковао чињеницу да бандити нису рекли где и код кога су драгуљи завршили, "у јасној намери да обезбеде целој злочиначкој групи огроман профит".

У овој банди били су Желимир Грбавец (50), Звонко Гргић (45), Владимир Ђуркин (48) и Горан Перовић (56). Први, возач, ценкао се за три године и 10 месеци затвора, након што је судија одбацио прву хипотезу о годину дана краћој казни, што је у овом тренутку више него што је добио шеф операције.

Гркић и Дуркин осуђени су на две године и 10 месеци, али су учествовали само у покушајима крађе. Протекле године, суд је одбио њихове споразуме о признању кривице јер их је сматрао неадекватнима у односу на почињену штету.

Перовић, који је изашао из музеја са драгуљима у руци, након што их је добио од Томића, никада није ухапшен и за њим се и даље трага. Он се прошле године налазио у Србији те тако био недоступан италијанском правосуђу, а његов адвокат је истакао да његов брањеник "не може да се сматра бегунцем јер не постоје конкретни докази да он има сазнања да му је у Италији одређен притвор".

minđuše
минђуше / Извор: Фото: Youtube/Printscreen

Подсећамо, драгуље су први пут покушали да украду 30. децембра 2017, кад су на изложбу ушли са улазницама, али их је омело обезбеђење. Опет су дошли у палату 2. јануара 2018, али ни тада нису успели да украду накит јер нису могли да отворе витрину због посетилаца. Тек су сутрадан успели из витрине да украду пар наушница и брош од платине, као и дијаманте. Након тога су ишетали на улицу неприметно се стопивши с масом, да би побегли у Грбавчевом аутомобилу.

У крађи им је највероватније помагала још једна непозната особа, вероватно жена која има директне везе с Дуждевом палатом, оставивши отворена враташца стаклене изложбене кутије у којој је био скупоцени накит. У џеп су ставили златни брош, те пар платинастих наушница с драгим камењем.

Истрага је показала да се аларм у палати активирао с минутом закашњења. Занимљиво је да су лопови оставили десет пута скупљу огрлицу, а истражитељи претпостављају да су тиме хтели да онемогуће да се одмах након паљења аларма уочи где је и шта је украдено.