Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НАЈМРАЧНИЈА СТРАНА ГОРАНА ЏОНИЋА! Класичан пример социопате и психопате - застрашујуће особине убице Ђокића

30.10.2021. 08:21
Goran Džonić
Горан Џонић / Извор: Фото: Facebook/Goran Дзониц

Језиво

Лидију познавао откако се родила, чувао је кад је била мала, са Гораном био изузетно близак, код Гордане попио кафу на дан убиства, а онда је ухапшен због сумње да их је брутално побио, након што је шест месеци планирао и организовао убиство.

ТРИ НЕОЧЕКИВАНА ПОТЕЗА ЏОНИЋА: На сахрани породице Ђокић направио кобну грешку, ево шта га је одало!

ТРИ НЕОЧЕКИВАНА ПОТЕЗА ЏОНИЋА: На сахрани породице Ђокић направио кобну грешку, ево шта га је одало!

НЕДОСТАЈЕ ЈОШ 50.000 ЕВРА! Откривено шта је Џонић урадио када је полиција пронашла новац у воћњаку

НЕДОСТАЈЕ ЈОШ 50.000 ЕВРА! Откривено шта је Џонић урадио када је полиција пронашла новац у воћњаку

УМАЛО САВРШЕН ЗЛОЧИН: Џонић направио неколико КОБНИХ грешака након свирепе ликвидације читаве породице

УМАЛО САВРШЕН ЗЛОЧИН: Џонић направио неколико КОБНИХ грешака након свирепе ликвидације читаве породице

Монструозно убиство породице Ђокић, Горана (57), Гордане (56) и њихове кћерке Лидије (25) узнемирило је целу Србију. Када је, након месец дана од злочина, дошло до епилога, односно када је за сурову ликвидацију осумњичен њихов близак рођак Горан Џонић, јавност се додатно узнемирила.

Први разлог за то било је не само крвно сродство осумњиченог са жртвама - Џонић је брат од тетке убијеног Горана и живи у комшилуку његове мајке, већ и чињеница да су читавог живота били изузетно блиски и да је заправо био Ђокићева особа од поверења. Лидију, за чије је убиство сада осумњичен, познавао је откако се родила, држао је у крилу, како кажу комшије. Код Ђокића је одлазио на славља, као и они код њега, чак им је и на дан убиства био у кући и пио кафу са њима.

Онда је их је, како се сумња, отео, убио, запалио и опљачкао. Наставио је да долази код Горанове мајке Станојке Ђокић, јео је и пио са њима, како сама жена каже, био им је на сахрани, плакао је, правио се да их жали.

Онда је ухапшен и откривено је да се сумња да је злочин припремао пуних шест месеци - сковао је план, наручио пригушивач, купио бензин, дан пред убиство одвезао скутер до места злочина, оставио га у шибљу и отео их тако што им је рекао да му се скутер покварио и да му треба да га одвезу по њега.

Људи у Моравцу су, када се чуло за то, почели су да говоре о томе каквог га познају. Колеге су навеле да је каријериста, да је увек морао да буде први и најбољи у свему. Мештани Моравца су то потврдили, та његова манична потреба да буде неприкосновен огледала се у свим сегментима живота, од каријере, преко материјалних ствари - имао је увек најбоље аутобомиле, најбољи мотор, луксузну кућу. На вест да се сумња да је некога убио, људи су махом говорили да на основу познавања његове преке нарави и нису толико шокирани самим убиством, међутим све их је без речи оставило то кога је, наводно, изабрао за жртве.

Када је, како се сумња, након убиства опљачкао Ђокиће, а новац је, претпоставља се, био мотив незапамћеног злодела, закопао је плен у двориште сина. У полицији је потом у целу причу увукао двојицу својих синова Стефана и Милана, а кривицу је покушао да свали на локалне алексиначке криминалце Костантина и Костадина Милошевића, познатије у крају под надимком "Јојке".

О томе о каквом се профилу личности ради, на основу до сада познатих чињеница о Горану Џонићу, говори криминолог Добривоје Радованоцић.

- Док побрајамо све што знамо, покушавам да одредим у коју категорију он спада, односно који је профил личности у питању и доста ми је тешко да пронађем објашњење за све чињенице које прате овај случај - започео је причу Радовановић:

- Чини се да је таква структура најближа ономе што зовемо психопатија, зато што је та нарцисоидност код њега доминатна. Нарцисоидност се огледа у томе да он мора бити увек најбољи у свему. Управо је та особина једна од карактеристичних код психопатског склопа личности. Међутим, да ли је само нарцисоидност или још нешто, тешко је рећи.

Он објашњава и да психопатију не чини само једна особина.

- То је склоп особина у којем нарцисоидност има исти ранг као и агресивност, као и импулсивност, а ја сада не знам да ли је он имао раније испаде агресије, импулсивности и да ли је учествовао у другим кривичним радњама да бих са извесношћу могао да кажем - јесте, то је психопатски склоп - наводи криминолог и наставља да је то ипак највероватније:

- Он није душевни болесник, то је овде у процени важно, дакле, кривично је одговоран, а начин на који је учинио дело говори да просто нема другог него да јесте психопата.

На то да је са убијенима у крвном сродству и да су били изузетно блиски, Радовановић тврди да је управо то један од доказа одсуства било каквих моралних норми и осећања.

- Он је био близак формално, јер људи који планирају тако нешто могу бити из формалних разлога блиски како би добро испланирали злочин - каже и додаје:

- Они јесу браћа, али имате рођену браћу која се међусобно не трпе и један од њих убије другог. Тако је јер психопатски лик нема скрупула, па ако је он тај профил, а верујем да јесте због свих наведених особина, онда њега карактерише у социјалном подручју тотално одсуство било каквих моралних норми и онда је сасвим свеједно да ли је у питању рођени брат или је било који други човек.

Посебно се осврнуо, као на још једну потврду Џонићеве, наводне, психопатије, на његово понашање након хапшења и на уплитање синова у целу причу.

- Човек који покушава да подели одговорност са синовима не може бити ништа друго осим психопате и то где је психопатија онако звечећа, са дубоким нарцисоидним осећањима и агресијом и са потпуним одсуством морала - тврди Радовановић, а тиме објашњава и то што је, према сумњама полиције, убио ни криву ни дужну Лидију, практично дете:

- Нико други осим психопате то не би могао да уради.

Према његовим речима, психопатија је присутна у 70 одсто убистава.

- Могао је то извршити на другачији начин. Он у својој психи носи страшну мржњу према тој породици и то је разлог зашто их је убио све - закључује Добривоје Радовановић.

Понашање осумњиченог за коментарисао је и психијатар Ивица Младеновић.

- Интелигентне особе прилагођавају одбрану и алиби реалности, односно, текстовима и теоријама који су се већ појавили у јавности, упиру прст у друге људе. Они крећу буквално од тога шта су прочитали у медијима и што може бити реално, до потпуних измишљотина. Свако ко сматра да је у критичној ситуацији, зна да мора да обезбеди себи алиби и што логичнију одбрану - каже психијатар:

- Што је прича логичнија, то он више у својој глави верује да ће избећи казну. Могуће је да је и у случају Ђокића осумњичени пратио медије, као и да је успео све то да укомпонује.

Некадашњи шеф Одсека за крвне деликте Жарко Поповић Поп је анализирајући случај убиства трочлане породице из Алексинца је оценио да је Горан Џонић, осумњичени за злочин, класичан пример социопате.

- То је имовински деликт пре свега. Било је таквих злочина, али људи притиснути доказима нису правили проблеме на суду, и кајали су се и плакали. Овај човек не показује никакву емпатију, покушава на разне начине да се ишчупа - каже Поповић, преносе београдски медиј.

Подсетимо, подорица Ђокић је нестала 26. септембра после поноћи, када им се на раскрсници у близини куће Горанове мајке у алексиначком селу Моравац, одакле су кренули, изгубио сваки траг. Два дана касније породица је пријавила полицији нестанак, а за Ђокићима је почела опсежна потрага. Трагало се пет дана, док у суботу 2. октобра није пронађен спаљен Горанов аутомобил у атару села Тешица, а онда и, десет километара даље, у атару села Моравац, тела Горана, Гордане и Лидије Ђокић.

Обдукцијом је утврђено да су убијени из пиштоља, Горан са једним метком у главу, а Лидија и Гордана са по два - у груди и главу.

Полција је недељама испитивала све који су били повезани са Ђокићима, испитан је готово цео Моравац, да би докази на крају довели до њиховог рођака Горана Џонића, који је ухапшен 21. октобра.

Goran Džonić
Горан Џонић / Извор: Фото: Facebook

У дворишту куће његовог сина и у његовој кући пронађено је 53 хиљаде евра за које се сумња да су припадале Ђокићима, а на врећи у којој се новац налазио пронађени су трагови осумњиченог за убиство и убијеног.

Џонић је у полицији мењао исказе, а у причу је увукао синове Стефана и Милана, као и браћу Константина и Костадина Милошевић, наводећи да су га они уценама и претњама натерали да намами брата до места где су га убили.

 

СРАМАН НАПАД У ЛАЗАРЕВЦУ: Нападнут радник градске чистоће - "Пијани возач га је ударио"
Policija

СРАМАН НАПАД У ЛАЗАРЕВЦУ: Нападнут радник градске чистоће - "Пијани возач га је ударио"

19.09.2024. 22:19
ДАНКУ ИЛИЋ СТАВИЛИ У ЏАК, ПА У ГЕПЕК? Након завршених вештачења овог сценарија се сви плаше - Постоје ДВА РАЗЛОГА нема трагова у колима
Danka Ilić

ДАНКУ ИЛИЋ СТАВИЛИ У ЏАК, ПА У ГЕПЕК? Након завршених вештачења овог сценарија се сви плаше - Постоје ДВА РАЗЛОГА нема трагова у колима

19.09.2024. 21:02
ХИТНО ОПЕРИСАН младић након ЕКСПЛОЗИЈЕ у Новом Саду: УКЦ Војводине саопштио у каквом је СТАЊУ
Hitna pomoć

ХИТНО ОПЕРИСАН младић након ЕКСПЛОЗИЈЕ у Новом Саду: УКЦ Војводине саопштио у каквом је СТАЊУ

19.09.2024. 20:10
ДУШКУ ШАРИЋУ УКИНУТ КУЋНИ ПРИТВОР: Мора на хитну операцију срца
Duško Šarić

ДУШКУ ШАРИЋУ УКИНУТ КУЋНИ ПРИТВОР: Мора на хитну операцију срца

19.09.2024. 20:09
ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену
Hitna pomoć, policija

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену

19.09.2024. 22:05
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани
FK Crvena zvezda

МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани

19.09.2024. 18:27
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45
СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)
Ukrajinska vojska

СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:38