Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

(ВИДЕО) Родитељи дечака-убице ИСПРОВОЦИРАЛИ породице убијених?! "Нељудско понашање" ШОКИРА ЈАВНОСТ - Пуномоћник породице Дукић изнела своје процене

27.06.2024. 14:30
Ribnikar
Рибникар / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Пуномоћник породице Дукић чија је ћерка убијена у масакру у ОШ "Владислав Рибникар" Снежана Дуњић изјавила је данас да родитељи дечака који је починио убиства на суђењу нису показали емпатију према родитељима страдале деце, додајући да су, и када су им изјавили саучешће, то урадили на "увредљив начин".

Дуњић је сматра да родитељи дечака који је починио масакр, не познају аутентични израз саучешћа и да нису показали да осећају да је неко емотивно погођен свим болом који трпе родитељи убијене деце. Наводи да родитељи убијених све време траже неку врсту емотивне сатисфакције, људског нормалног понашања, израза којим би родитељи дечака-убице показали да им је искрено жао. Гостујући емисији Уранак на телевизији К1 Дуњић се осврнула и на вештачење дечака који је починио масовно убиство, а које ће се како је рекала највероватније обавити током лета.

- Врло је индикативно да до сада нисмо имали никакве конкретније информације о томе какво је то понашање малолетног убице било. Сви сведоци су говорили да нису имали представу да постоји било какав проблем - навела је Дуњић. Пуномоћница је навела да је тек на претходном суђењу сазнала шта је био проблем, када је психолог на њено питање рекла да пре 3. маја није приметила необично понашање и да зато ништа није предузимала, док је на питање да ли би са сазнањима након тог 3. маја предузела активности из своје надлежности одговорила "наравно да бих".

- Тиме се пре свега мисли на чињеницу неуобичајеног понашања да је дечак-убица спавао обучен на фотељи током екскурзије у Француској, при чему је његов кревет у истој соби био сложен врло прецизно као у војсци. Дете од 13 година које се понаша на такав начин, сигурно није уобичајено - оценила је Дуњић. Додала је да психолог није знала да се у кући дечака чува толико оружја, као и да он иде у стрељану.

- Психолог је рекла да би, да је све то знала, разговарала и са дечакоми са његовим родитељима - истакла је Дуњић и додала да у тој школи очигледно није функционисао систем и комуникација између стручних служби, психолога, педагога, директора и разредне. Подсетила је и да је директорка током сведочења навела да нису имали довољан број стручних саветника, тако да педагог и психолог нису могли да покрију хиљаду ученика, као и да им је Министарство онемогућило да ангажују још људи.

На питање да ли вештачења утичу на коначну пресуду, Дуњић је одговорила да ће сигурно утицати и објаснила да се вештачењем тужиоца мора утврдити степен и интензитет страха, као и колика је та душевна бол коју они носе, док би вештачењем дечака-убице требало да се утврди да ли је био потпуно урачунљив и свестан последица онога што чини, што она сматра да јесте. Дуњић је упитана и за поруку коју је Биљана Дукић, мајка убијене девојчице коју она заступа у парничном поступку, објавила на друштвеним мрежама, на шта је одговорила да су тог дана на суђењу сведочиле педагог и психолог школе, док је на претходном сведочила директорка школе, те да је Дукић вероватно била испровцирана њиховим наступом.

- Верујем да је моја клијенткиња била испровоцирана њиховим наступом. Већ је објављено да директорка школе, педагог и психолог нису прихватили никакву одговорност, али оно што стоји у списима јесте да је и Министарство просвете утврдило пропусте у раду школе. У њиховом извештају има 37 тачака. Није лако прихватити да сви негирају одговорност - рекла је Дуњић. Она је навела да је и сама директорка током сведичења навела да су у питању само административни пропусти, док је Дуњић нагласила да је врло чудно што директорка није била у школи у тренутку масовног убиства и додала да није добила одговор на питање да ли је то било њено радно време и зашто директорка тад није била у школи.

- Када поставите питање о томе како је дечак-убица променио разред, након што је 30. августа одбијен захтев родитеља за прелазак у ВИИ/2, а већ сутрадан промењена одлука, опет добијете нејасно образложење. Према претходној разредној, он је променио разред након што је директорка нагло променила одлуку, али објашњења су нејасна. Наводно, то је било због ослобађања места у року од 24 сата. Када питате који ученик је уступио место њему, не добијате одговор - нагласила је Дуњић. На питање шта родитељи убијене деце кажу када чују одговоре који се дају у судници, адвокат је истакла да су они разочарани, девастирани јер виде "нељудско и незаконито понашање", док се одговорност уопште не прихвата. Дуњић је објаснила да су на припремном рочишту они као тужилачка страна дали своје доказне предлоге, као и материјалне доказе и документацију у корист својих тврдњи, те је започет поступак, али да судија још није одлучила о свим предлозима. Осврнувши се на испитивање сведока Дуњић је рекла да је судија одбијала одређена питања, поготову која су била упућена педагогу и психологу и додала да у том случају они преформулишу питања на начин који би био судији прихватљив покушавајући да добију тражене одгворе.

- Тврдимо да су солидарно одговорни родитељи, дечак-убица, школа и држава Србија. Имајући у виду да постоје и други докази који треба да буду изведени, па нећу говорити о њима, али поготову данас у самом иницијалном моменту када је тужба поднета, нису биле јасне многе позиције и чињенице, али већ сада сам сигурна да одговорност све ове три групе тужених постоји - рекла је она. Дуњић је на питање зашто Дукићи нису поднели тужбу са осталим члановима породица настрадале деце објаснила да је добила информацију да мајка дечака покушава да располаже својом имовином. 

- Потпуно је било јасно да она жели да онемогући оштећене у наплати свог потраживања за учињену штету. Било је нужно да се одмах иницира поступак по предлогу одређене мере забране располагања њеном имовином. Ја сам у том моменту заступала четири оштећена, мени је било много лакше него колеги Божовићу који је заступа велики број оштећених, да се организујем и одмах поднесем тај предлог - навела је. Она је како је рекла, тражила забрану распологања имовином која је била уписана на име мајке дечака-убице, док је адвокат Огњен Божовић касније тај захтев проширио и на осталу имовину, односно око четири или пет непокретности.

У другом поступку је, како је објаснила Дуњић, тражена забрана на банковним рачунима и имовини ван Београда, док је суд донео решење у врло кратком року, а Дуњић је имала рок од 30 дана, да као заступник тужилаца достави суду тужбу и оправда захтев за одређивања привремене мере. На питање да ли је оправдан страх Биљане Дукић да нико неће бити одговоран за масовно убиство, Дуњић је исткла да је потпуно разумљиво што се она осећа тако. 

- Потпуно је разумљиво зашто се она тако осећа јер нико није рекао да је одговоран из било ког разлога, али ја заиста верујем да ће суд направити правилну процену засновану на свим доказима и да ће утврдити одговорност свих које смо тужили и који су одговорни за трагедију - закључила је Дуњић.

Извор: Србија Данас/Телеграф