Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ НАКОН НАПАДА: "Терористи су били праћени - САД ИХ ЛОВИМО СВЕ"

29.06.2024. 17:03
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: РТС printscreen

Председник Србије Александар Вучић обраћа се медијима након посете повређеном припаднику Жандармерије у данашњем терористичком акту на Дедињу.

Aleksandar Vučić o teroristima
Александар Вучић о терористима / Извор: РТС Printscreen

Дачић открио детаље о нападачу

Министар Дачић је рекао да је убијени терориста из Младеновца, да је променио веру и прешао да живи у Нови Пазар.

- Само да вам покажем још једну ствар. Када погледате све ствари које имамо, видите, реч је о фотографији која је настала у нашој управи за странце, у марту ове године. Он је довео жену из Црне Горе, из Плава, Беса се зове жена. Довео је да је пријави у управу за странце. Ево погледајте - показао је Дачић фотографију новинарима.

Он истиче да ова фотографија говори о степену заслепљености терористе.

- Иначе, отац му се зове Зоран, он је Милош. Не желим да бацимо љагу на нашу браћу муслимане, тј Бошњаке. Овде је реч о Србима који су конвертити. Ја сам рекао да се изврше претреси свуда, и да се то решава и проналазе трагови. И похапсе сви ти људи - казао је он.

Дачић је рекао да је проглашен црвени ниво претње од тероризма, и да све јединице полиције поступају по упутствима.

- Грађани ће видети веће присуство полиције, на местима која су од јавног интереса. Што се тиче "реноа", ја не знам ништа о томе, не знам да ли Цмољић има те информације. То је дезинформација, ми немамо тај правац истраге. Она не води ка колима, већ о комуникацији чланова терористичке мреже. Врше се претреси и у Младеновцу, и у Новом Пазару - истиче министар полиције.

Каже и да је терориста заустављен на почетку акције.

- Тај самострел, за који ја мислим да већина људи и не зна како функционише. Али сада људи шаљу информације, и испада да ви то можете да купите у слободној продаји. Па да неко треба да мери да ли је дозвољено или не. То је средство употребљено као терористичко оружје - додаје он.

Дачић истиче да не зна шта је био план терориста, пошто је одмах убијен, на почетку напада.

- Израелски амбасадор је изразио жаљење због овог акта, и веома је захвалан на чувању амбасаде. Постоје два прстена, један је жандармерија испред објекта, а унутра је јединица за заштиту личности. Значи ако је неко желео да искуша полицију, показало се да то не може. И баш зато је било важно да се на првом кораку види да то не може да прође. Терористички акт је пропао у првом кораку. Нажалост наш припадник је тешко рањен. Када сам видео слику са стрелом у врату, мислим да нема грађанина Србије који не би емотивно реаговао - рекао је министар.

"Они су праћени због нелегалних активности"

Знамо да је један терориста дошао да посети мајку, открио је председник, и након тога му се изгубио траг.

- Ми акцију настављамо, гарантујемо сигурност и безбедност свим грађанима. Ја честитам свим командирима жандармерије и полиције, тако су добро обучени. Честитам и министру, честитам на изузетном понашању жандарма Милоша Јевремовића. Биће одликован чим изађе из болнице - истакао је председник.

Они су праћени због нелегалних активности, а да су постојали докази да крећу у напад, били би одмах ухапшени.

- А да смо их раније ухапсили, онда би се жалили новинари, и тражили би да им се исплати накнада. Сада се настављају акције, да наше улице буду сигурне. Сада их ловимо све, и то је питање тренутка и технике. Знамо имена и све друго, наставићемо тај посао, и обавићемо га. Важно је да је наш јунак Милош жив, на понос својој породици, и показао је како се реагује. Нећемо имати милости према тероризму у Србији - нагласио је Вучић.

Председник обишао рањеног припадника Жандармерије

- Обишли смо Милоша Јевремовића, он је потпуно свестан. Операција је успешно обављена. Захваљујући вештини и самоконтроли спасао се. Из кесе и изненада је Салахудин Жујовић испалио стрелу и погодио у врат Милоша Јевремовића. Он је вешто али на озбиљан и одговоран начин реаговао и ликвидирао терористу - казао је председник.

Истиче да је важно што се жандарм уздржао од вађења стреле из врата.

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је лице које је извршило терористички напад Милош Жујовић (25), верско име Салахудин, конвертит из Младеновца. У наставку акције, полиција ће извршити претресе на више локација. Све наше снаге су у највишем степену приправности.

Жандарм Милош Јевремовић (34) је оперисан након што је рањен.

Завршена је операција жандарма који је раније данас рањен стрелом у врат испред зграде Амбасаде Израела у Београду и он је пребачен на Интензивну негу. Како се сазнаје у Ургентном центру, рањени жандарм није животно угрожен,.