Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗА ТРИ МЕСЕЦА МОГУ НА СЛОБОДУ Ово су докази против осумњичених за убиство Данке Илић - да ли су довољни да остану иза решетака? (ФОТО/ВИДЕО)

07.06.2024. 09:35
Ubijena Danka Ilić
Убијена Данка Илић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић/Гоогл Maps/printscreen/Privatna архива

Од мале Данке Илић (2) која је 26. марта нестала у Бањском Пољу, већ два и по месеца нема ни трага ни гласа.

Полиција је пречешљала сваки педаљ овога краја. Урађена су вештачења предмета узетих из аутомобила којим је ударена девојчица као и предмети из породичне куће осумњиченог за убиство Данке Илић, међутим за сада ниједно вештачење није указало на ДНК девојчице. 

Док се вештачења чекају, Тужилаштво саслушава сведоке, а још 3 и по месеца остало је до одлуке о подизању оптужнице - у супротном осумњичени за злочин биће пуштени да се бране са слободе.

Двогодишња Данка Илић нестала је 26. марта око 13.22 сати из дворишта породичног имања у Бањском Пољу. Потрага за њом од тог дана не јењава, а полиција и тужилаштво све време покушавају да нађу доказе и потврде своје сумње да су девојчицу убила двојица мушкараца.

Док је један од осумњичених признао злочин и до детаља описао како су убили несрећну девојчицу, други је до уторка ћутао, а онда све негирао.

За доказивање сумње коју имају, тужилаштво и полиција имају рок 6 месеци од хапшења, у овом случају нешто више од наредна 3 месеца, иначе ће осумњичени бити пуштени да се бране са слободе.

То значи да у овом законском року, колико је предвиђено да осумњичени најдуже могу да буду у притвору, а да оптужница није подигнута, морају да се прикупе докази који ће указивати на кривицу осумњичених.

Међу њима су, ДНК вештачења, ГПС вештачења, сведочења људи који имају посредна и непосредна сазнања о томе како су се осумњичени понашали после злочина.

За сада, ово су кључни докази за смрт девојчице:

Последња слика Данке Илић

Бивши министар полиције саопштио је раније да је Данку Илић и њеног брата мајка довела у Бањско поље у 13.10 сати.

Деца су се играла у дворишту породичне појате, а Ивана их је сликала. Последњу слику деце је послала мужу у 13.22 сати. Данкин ујак рекао је да је његова сестра снимила ту слику тачно у 13.20 сати.

Према исказу једног од осумњичених за убиство, њих двојица су тог уторка били на радном задатку у Бањском пољу, где је требало да провере шахт у Озренској улици. Стигли су у 13.20 сати.

Danka Ilić
Данка Илић / Извор: Друштвене мреже

После слања последње фотографије, нешто мало после 13.22 часова, Данкина мајка је отишла до аутомобила по воду јер јој је син ожеднео. Када се вратила, Данке није било.

Пошто није успевала да нађе Данку, њена мајка је у тачно 13.41 сати позвала мужа, а у 13.45 и полицију.

Бивши министар полиције је изјавио да је негде "у периоду од 13.45 до 13.52 сати Данка изашла из дворишта и кретала се асфалтом", и да су то потврдила два очевица.

Камера снимила "фијат панду", ГПС открио кретање

МУП је након открића да је девојчица убијена објавио прву фотографију "фијата панде", којим су осумњичени, наводно, ударили Данку.

Како се види на фотографији, она је забележена 26. марта, на дан када је Данка Илић нестала, у 13.35 часова и 35 секунди у Улици Радомира Путника.

Време када је снимљен "фијат панда" поклапа се са податком да је Данкина мајка око 13.50 сати, тражећи ћеркицу, видела бели ауто и мушкарца који стоји поред њега. Током истраге се испоставило да је реч о "фијат панди" у којем су били осумњичени.

Возило у коме су били осумњичени је испред капије било два и по минута, а према изјави осумњичених, ту су стали због потребе за тоалетом. Када су кренули ударили су девојчицу на неких 30 до 40 метара од места заустављања.

Јер, око 14 сати осумњичени су се кретали у "фијат панди" Старобањским путем и убрзо стигли до дивље депоније, где су избацили тело Данке Илић с десне стране пута. Код депоније су се задржали минут и 40 секунди, после чега су се вратили у фирму.

Психијатријско вештачење

Осумњичени за убиство Данке Илић су у априлу били упућени на психијатријско вештачење у Специјалну затворску болницу у Београду, а након што је вештачење завршено они су враћени из Београда. Ово вештачење указало је на то да су осумњичени били урачунљиви у време извршења кривичног дела које им се ставља на терет.

Сведок до детаља описао шта је видео кобног дана код депоније

У Вишем јавном тужилаштву саслушани су и сведоци који имају непосредна сазнања о злочину. Међу њима је и мушкарац који је кобног дана видео осумњичене.

- Последњи пут сам видео осумњичене, осумњичене за убиство девојчице, колима надомак депоније, на Старобањском путу, али са супротне стране када се долази из Бора. Било је то 26. марта око 14,45 минута. Кренуо сам из Дома здравља код мајке своје супруге, која на том потезу има викендицу. Видео сам аутомобил, не могу се сетити које је марке био, поред кога је стајао један од осумњичених, док је други већ сишао делом низ литицу пуне смећа и отпада. Уредно сам му се јавио, међутим, осумњичени је деловао збуњено и као да није хтео да ми се јави нити да ме погледа. Тада нисам знао шта се догодило. Било ми је то необична реакција, али нисам тада размишљао зашто је то тако. Да је девојчица нестала сазнало се касније. Одмах сам се обратио полицији и испричао све што сам видео. Претпостављам да су нешто ту већ урадили, јер сам се касније стално питао шта ће њих двојица баш ту код те депоније у то време - испричао је раније један Боранин, а пренео Информер.

Чекају се резултати ДНК

Више јавно тужилаштво добило је резултате ДНК вештачења који су показали да у аутомобилу, за који се претпоставља да су га осумњичени користили када су ударили Данку Илић, нису пронађени њени биолошки трагови.

Како је истакао тужилац Вишег јавног тужилаштва, пристигли резултати представљају само један део вештачења, будући да се вештачи велики број предмета.

- Ово је резултат вештачења делова ствари из службеног аутомобила. Стигло је само првих неколико извештаја вештачења која је обавио Национални центар за криминалистичку форензику, а очекујемо и извештај вештачења са Биолошког факултета - рекао је тужилац Вишег јавног тужилаштва.

Извор: Србија Данас/Блиц/Пренео: Ненад Ђукић