Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Злостављао, присиљавао да пију и сликао голе девојке: Најмање 20 жртава сексуалног насиља у Петници

24.06.2021. 08:50
Petnica
Петница / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/RTV МАРШ ХД VALJEVO/Shutterstock

Жртве које су одлучиле да иступе, доживеле су сексуално насиље и узнемиравање од једне исте особе

Годинама нико ништа није предузимао да помогне жртвама сексуалног насиља које се, према сведочењу пет девојака, дешавало у престижној Истраживачкој станици Петница у периоду од 2003. до 2014. године. Пет жртава злостављања тек сада је јавно проговорило о својим искуствима, а бивши и садашњи директор Петнице потврдили су да им се прва жртва јавила још 2014. године.

Прича о фотографу? Азил? Да ли је измислила силовање? Огласила се Данијела Штајнфелд и дала одговоре на питања

Прича о фотографу? Азил? Да ли је измислила силовање? Огласила се Данијела Штајнфелд и дала одговоре на питања

ЈЕЗИВО! Претукао инвалида због свађе у саобраћају па ПОБЕГАО, син једва одбранио оца

ЈЕЗИВО! Претукао инвалида због свађе у саобраћају па ПОБЕГАО, син једва одбранио оца

ТЕШКА НОЋ У БЕОГРАДУ: Три саобраћајне несреће, мотоциклиста теже повређен на Зрењанинском путу

ТЕШКА НОЋ У БЕОГРАДУ: Три саобраћајне несреће, мотоциклиста теже повређен на Зрењанинском путу

Жртве које су одлучиле да иступе, доживеле су сексуално насиље и узнемиравање од једне исте особе, пише у новом броју недељник "Време". У периоду од 2003. до 2014. године све их је малтретирао исти злостављач у Истраживачкој станици Петница.

Како пише "Време" насилник је таргетирао малолетне и тек пунолетне девојаке. Приморавао их је на фотографисање без одеће, служио се бројним манипулацијама, а неке од жртава је prisilljavao на испијање алкохола, уцењивао их, претио... У два случаја је дошло и до физичке агресије, а у једном до фотографисања жртве у несвесном стању.

У исповести за овај недељник проговорило је пет жртава, али према њиховим сазнањима тај број је много већи и прелази чак и 20 девојака које су се поверавале неком да су искусиле насиље у Петници. Стваран број за за сада није познат. Неке од жртава које су иступиле испричале су да су годинама покушавале да питање сексуалног злостављања покрену пред управом Петнице, па и да случај пријаве полицији.

С. је полазницима програма у Петници, у којој је био "можда и од оснивања", представљан као ауторитет и омиљена особа, и био је задужен за прегледање радова које су писали а који су касније објављивани у "Петничким свескама". Оно што деца нису знала је да С. нема ауторитет да одлучи да ли ће рад изаћи у тој публикацији - што је била ствар престижа и успеха за полазнике, гаранција позива за наредну годину. Али, С. их је уцењивао говорећи им да им радови неће изаћи ако га не буду слушали.

devojka
девојка / Извор: Профимедиа

Многи описују С. као чудног, мрачног, грубог или циничног, али и харизматичног. Правио је седељке за одабране, увек уз много вина, којим је додатно онеспособљавао девојчице. На тим седељкама је, каже једна од њих, било "уобичајено" да се те фотографије разгледају, и у Петници се знало да С. фотографише девојчице.

- У Петници влада уверење да треба да ти буде част ако ти понуди да се сликаш. Док прегледа рад, ти си затворена с њим у том ћумезу у ком живи, наизменично те хвали и прича ти да си глупа. Онда у паузи узме фотоапарат. Ако кажеш да нећеш, прети да ти неће објавити рад - говори једна од полазница и додаје да је њој било "представљено као да је нормално" да С. фотографише децу.

На силу ми је давао алкохол и сликао док сам лежала у несвести

Како су жртве испричале састанци с њим почињали су касно увече и могли да потрају по шест сати, уз вербално злостављање, ако девојчица не би пристала на фотографисање. Једна од оних која је иступила, имала је у то време 16 година када јој је, током прегледања рада, С. тражио да остане у мајици али скине брусхалтер.

- Почињем да се освешћујем да је то погрешно. Он непрекидно шкљоца, слика ме из разних углова, али све време убрзано дише и дахће, почињем да се бојим да га та ситуација сексуално узбуђује - испричала је девојка.

С. јој је показао друге слике голих девојчица да би је "убедио да су уметничке". Дала му је изговор да ће сутрадан доћи, и тада са собом повела дечака, што су девојчице у Петници често радиле. Али С. би "пратњу" игнорисао или једноставно - избацио напоље.

Лета 2014, једна од полазница одлази код С. и он је тера да пије алкохол, прети јој да скине брусхалтер, покушава насилно да јој смакне бретелу мајице. Постоје фотографије на којима ова девојка склупчана плаче на столици. Коначно је побегла и завриштала, што је алармирало околину и довело до првих покушаја да се деца заштите. Реаговао је Томица Мишљеновић, тадашњи руководилац семинара биологије, и обавестио управу. Тада долази информација да је са С. разговарано и да се "неприхватљива ситуација више неће поновити". Мишљеновић каже да је тада својим полазницима увео праксу да се код С. одлази само у групи. То су урадили још неки руководиоци програма, али не сви.

Деца су се поверавала једна другима, и на све начине се довијала како не би ишла код С. сама. Једна саговорница наводи да му је казала да она воли да фотографише, након чега ју је брутално вређао и терао је да му пере судове, а онда да из једне од прљавих чаша пије. Друга девојка наводи да је морала код њега и да је тражила другарима да после сат и по времена закуцају на врата, да кажу да је стигао лек који мора да попије одмах јер се претходног дана повредила.

Једну од полазница С. је позвао на вино, отишла је с дечком. Када је дечко отишао да спава, С. је извређао, да је занима само секс, све време је терајући да пије.

- Говорио је да мора да ме казни. Натерао ме да се скинем, говорио ми које позе да заузимам. Све време ме присиљавао да пијем, пролила сам вино по себи у једном тренутку. Натерао ме да одем да се туширам, и гледао ме док сам се туширала. Онда ме је опет полио вином и отерао на туширање. Тек када је мој дечко почео да се буди, престао је - испричала је она.

Наредне године, ова девојка долази у Петницу у намери да се расправи са С., од којег добија "тужну причу о жени, ратишту, деци". Ту прави паузу у причи. Касније га среће, препречивао јој је пут и ситуација је била претећа, али је од њега добила УСБ стик са својим сликама.

- Видела сам све фотографије. Оне за које сам знала када су настале, и фотографије себе без свести. Потпуно голе. Стављао је на мене јабуке, тканине, премештао моје тело у разне позе - прича она и додаје да су те слике настале када је дошла код њега да разговарају. Само нагађа како је остала без свести, да ли због алкохола или јаког анксиозног напада.

Одлази у управу и пријављује оснивачу и бившем директору, Вигору Мајићу, и директору Николи Божићу шта се догодило. Одговарају јој да је с њим разговарано, да је он тежак човек, па и суицидалан. Кажу јој да је хард диск са фотографијама "склоњен". Током целог тог разговора, С. стоји испод прозора и слуша. Исте године, с њим је споразумно раскинут радни однос, али наредне године ову девојку зове колегиница и говори јој да је С. управо у Петници.

Управа знала за насиље, три године ништа нису урадили

У тексту о злостављању цитиране су и изјаве бившег директора Петнице Вигора Мајића који се лично извинио жртвама насиља, али и и садашњег директора Николе Божића. Обојица су потврдила да је управа, како кажу, од 2014. имала сазнања да проблем постоји, али да су прве мере предузете су тек 2017. Нису говорили о томе зашто се толико чекало и ћутало.

Божић је у писаном одговору за Радио Слободна Европа рекао да та независна институција подржава своје колегинице и "жели да оснажи све жртве насиља да проговоре".

Devojka sedi na podu
Девојка седи на поду / Извор: Профимедиа

- Време је да се прича, али најпре треба да говоре жене које су имале храбрости да поделе своја искуства. Зато, у наредним данима препуштамо да се у медијском простору чује њихов глас - навео је тренутни директор Петнице али није прокоментарисао да ли је случај пријављен полицији.

На исто питање нема одговора ни из Министарства унутрашњих послова Србије.

Званично, од 2017. особа коју су девојке оптужиле, нема никакве везе са Истраживачком станицом Петница, али мејл преписке у које је "Време" имало увид показују да је активно учествовао у изради "Петничких свезака". Управа наводи да су га ангажовали хонорарно јер су чули да је у тешкој материјалној ситуацији, и да није имао никакав контакт с децом.

Иначе, већ почетком године, како је у јавности почело да се говори и по медијима пише о случајевима сексуалног насиља у школи глуме Мирослава Мике Алексића, појавили су се и коментари на друштвеним мрежама управо на тему Петнице и девојчица које су тамо злостављане. Ово је међутим први пут, да је неко иступио јавно.

СРАМАН НАПАД У ЛАЗАРЕВЦУ: Нападнут радник градске чистоће - "Пијани возач га је ударио"
Policija

СРАМАН НАПАД У ЛАЗАРЕВЦУ: Нападнут радник градске чистоће - "Пијани возач га је ударио"

19.09.2024. 22:19
ДАНКУ ИЛИЋ СТАВИЛИ У ЏАК, ПА У ГЕПЕК? Након завршених вештачења овог сценарија се сви плаше - Постоје ДВА РАЗЛОГА нема трагова у колима
Danka Ilić

ДАНКУ ИЛИЋ СТАВИЛИ У ЏАК, ПА У ГЕПЕК? Након завршених вештачења овог сценарија се сви плаше - Постоје ДВА РАЗЛОГА нема трагова у колима

19.09.2024. 21:02
ХИТНО ОПЕРИСАН младић након ЕКСПЛОЗИЈЕ у Новом Саду: УКЦ Војводине саопштио у каквом је СТАЊУ
Hitna pomoć

ХИТНО ОПЕРИСАН младић након ЕКСПЛОЗИЈЕ у Новом Саду: УКЦ Војводине саопштио у каквом је СТАЊУ

19.09.2024. 20:10
ДУШКУ ШАРИЋУ УКИНУТ КУЋНИ ПРИТВОР: Мора на хитну операцију срца
Duško Šarić

ДУШКУ ШАРИЋУ УКИНУТ КУЋНИ ПРИТВОР: Мора на хитну операцију срца

19.09.2024. 20:09
ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену
Hitna pomoć, policija

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену

19.09.2024. 22:05
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани
FK Crvena zvezda

МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани

19.09.2024. 18:27
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45
СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)
Ukrajinska vojska

СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:38