Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СЈАЈНЕ ВЕСТИ, ЈОШ ЈЕДНО ЦЕПИВО СТИЖЕ У СРБИЈУ? Брнабић: Преговарамо око "Спутњик лајт" вакцине

10.02.2021. 12:20
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен

Свечани дочек за чешког премијера организован је испред Палате Србије, уз интониране химне две земље, постројену Гарду ВС и црвени тепих.

Председница Владе Србије Ана Брнабић дочекала је данас премијера Ческе Републике Андреја Бабиша који борави у једнодневној посети Србији.

"ДИВНА СЛИКА ИЗ ПЕКИНГА" Вучић: 500.000 вакцина утовара се у авион Ер Србије, до краја вечери у Београду (ВИДЕО)

"ДИВНА СЛИКА ИЗ ПЕКИНГА" Вучић: 500.000 вакцина утовара се у авион Ер Србије, до краја вечери у Београду (ВИДЕО)

Председник Вучић данас са чешким премијером Бабишом

Председник Вучић данас са чешким премијером Бабишом

ВУЧИЋЕВ ИНТЕРВЈУ ГЛЕДАЛО ВИШЕ ОД 70 МИЛИОНА ЉУДИ! Председник за кинеску телевизију поручио само једно (ВИДЕО)

ВУЧИЋЕВ ИНТЕРВЈУ ГЛЕДАЛО ВИШЕ ОД 70 МИЛИОНА ЉУДИ! Председник за кинеску телевизију поручио само једно (ВИДЕО)

Питања новинара

На питање чешког новинара да министарска образложи какаве су вакцине и за којом се јавља највећа заинтересованост, да ли се највећи део грађана вакцинише Спутњик В вакцином и да ли имају нека нежељена дејства, премијерка одговара да Србија има све вакцине, и да се нико није жалио на нуспојаве.

У преговорима смо за нову руску вакцину "Спутњик лајт", коју развија Научно-истраживачки центар "Гамалеја", изјавила је данас председница Владе Србије Ана Брнабић.

- Као неко ко није стручан за ту област не могу да процењујем која је од њих боља, све су добре и подједнако ефикасне. Ми смо јуче добили додатну дозу "Спутњика В", њена специфичност јесте да су различине прва и друга вакцина, све људе које знам да су се вакцинисали нису имали никаквих нежељених дејстава. У преговорима смо и око "Спутњик лајт" вакцине и производњи руске вакцине на нашем Институту Торлак. Надамо се да ћемо производити вакцину овде - поручила је Брнабић.

Главна разлика између "Спутњик лајт" и "Спутњик В" је у томе што је "лајт" једнокомпонентна, односно даје се у једној дози, за разлику од "В", која се даје у две дозе.

Како је крајем јануара објављено на Твитер налогу "Спутњика В", "лајт" ће да се појави у фебруару. .

То саопштење уследило је након што је америчка компанија "Џонсон и Џонсон" објавила да ефикасност њихове вакцине која се даје у једној дози варира од 69 до 85 одсто.

- Вакцина "Џонсона и Џонсона" је у суштини само прва доза Спутњика В - написали су творци руске вакцине.

Шеф Руског фонда за директна улагања Кирил Дмитријев изјавио је да ће нова верзија вакцине бити намењена углавном страним тржиштима, односно да ће због лакше примене бити оријентисана на места где постоје жаришта епидемије.

"Лагана" верзија Спутњика В добила је 11. јануара дозволу за клиничка испитивања од стране руског министарства здравља. Испитивање се спроводи на 150 добровољаца и врши се у три медицинске установе: Првом медицинском универзитету "Сечин", Научно-истраживачком центру "Еко-безбедност" и Научно-истраживачком институту за грип "Смородинцева".

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Брнабић је, новинарима на заједничкој конференцији за медије са ческим премијером, казала да су од јутрос српска и чешка експертска делегација разговарале о систему за пријављивање еУправе за масовну вакцинацију, као и утврђивању приоритета у оквиру масовне вакцинације.

- Ми смо до сада 10 пута мењали протокол за лечење заражених вирусом корона - казала је Брнабић и навела да је управо у току 10 ревизија начина лечења, те да сматра да баш због тога Србија бележи успех у борби против корона вируса.

Такође, Брнабић каже и да успех у борби против короне у Србији обезбеђује и велики обим хоспитализације и у том смислу каже да Србија много више хоспитализује у односу на то како се ради у земљама Европе и света.

- Сада је најважнија вакцина, масовна вакцинација, а наше је да у тешким временима поделимо све што можемо са пријатељима и партнерима - навела је премијерка.

Према њеним речима, Србија и Чешка Република имају одличне, изванредне односе који се одржавају кроз редовне посете и састанке на највишем нивоу.

У том смислу подсетила је на њен састанак са премијером Бабишем у Прагу 2018. године, затим учцествовање на састанку Вишеградске групе 2019., као и на присуство председника Александра Вучић на Самиту Вишеградске групе.

Брнабић каже и да се крајем марта очекује у Београду чешки министар иностраних послова који ће доћи са делегацијом коју ће чинити привредници.

Подсећајући да је председник Вучић одликовао чешког председника Милоша Земана, Брнабић је казала да се уговара термин посете председника Вучића Чешкој.

Brnabić i Babiš
Брнабић и Бабиш / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Брнабић је истакла да је Чешка један од највећих промотера политике проширења ЕУ када је у питању Западни Балкан и додала да су већ објавили платформу за њихово председавање 2022. у којој је један од приоритета управо проширење.

Како је навела, добри односи се рефлектују у трговинској и економској сарадњи, а 2020. године трговинска сарадња износила је 1,2 милијарди евра.

- Бележимо суфицит, то говори о насој сарадњи, присуству чешких инвеститора. Имамо све више чешких инвестиција - казала је Брнабић и у том смислу навела да је једна од највећих преузимање Теленора у износу од 2,8 милијарди евра.

Истиче да број инвестиција и велико интересовање чешких инвеститора за улагања у Србији говори у прилог и политичким и економским односима.

Премијеру Чешке је постављено питање улагања, односно инвеститора између Чешке и Србије, и томе како регулишу питање између Теленора, Телекома и СББ на шта је он одговорио да је то унутрашње питање Србије и да се он у то не може мешати. 

На питање да ли постоје поједине области у билатералном односу Чешке и Србије које су пропале у току корона вируса и борби око истог, премијерка одговара:

- Не постоји никаква област у односима, политички смо се ређе виђали, али сада ће посете бити све чешће и радиће се на односу још више - рекла је Брнабић.

Андреј Бабиш додао је да ЕУ неема јасан план што се тиче Шенгејског простора, и ту све мора да буде легално, ми смо 2015. године Србији пружили финансијску помоћ како би регулисали овај вид проблема. Ми не само да подржавамо улазак Србије у ЕУ, већ и у Шенгејску зону. Наши односи су добри, то представља и мост између наших земаља, а корона вирус само је помогла да се још више зближимо - рекао је премијер Чешке 

Обраћање премијера Бабиша

На почетку обраћања захвалио се премијерки Брнабић на гостопримству мене и моје делегације.

- Ми смо задњи пут разговарали у Прагу 2018. године и тада смо организовали, мимо короне, виђање на којем ћу повести делегацију инвеститора, што смо и урадили. Довели смо наше највеће стручњаке у борби против короне како бисмо разменили искуства и наставили бољу и јачу борбу против корона вируса. Ми смо данас дошли са експертима из здравства да изменом искуства, Србија је вакцинисала скоро половину становништва и на тај начин постала друга у Европи, после Велике Британије. Србија је наручила четири милиона вакцине из Кине, Синофарма, која се показала као једна од водећих, као једна од многих за коју се грађани одлучују - истакао је премијер Чешке и додаје:

- Пример оваквог вакцинисања је за нас од велике важности и зато сам захвалан што смо могли да добијемо слику како вакцинација треба да функционише.

Andrej Babiš
Андреј Бабиш / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Што се економије тиче, Бабиш наводи да је сигуран да ће се после короне наставити сарадња и још боља економија.

- Односи су међусобни, пријатељски, обоје разговарамо фрагматично и то је јединствена прилику за сарадњу и развој - рекао је он. 

Обраћање премијерке Ане Брнабић

Премијерка је истакла да Чешка и Србија имају сјајне односе који се одржавају посетама, самитима, састанцима, очекује се посета министра са чешким инвеститорима и слични догађаји који воде ка бољим односима између две земље.

- Хвала премијеру Чешке на свему што су учини да помогну Србији у развоју и на њеном путу ка ЕУ, хвала вам на помоћи и сарадњи, и хвала вам на томе што сте већ дали своју сагласност за бржи развој Србије у ЕУ - нагласила је премијерка и додаје да је Чешка пружила помоћ и када је било речи о Мини Шенгену.

- Наша сарадња 2019. година доста је много новца, оснажила нашу економију и довела многе инвеститоре, и зато желим да још једном захвалим премијеру Бабишу. Од њега учим многе ствари и изузетно ми је задовољство да могу да га угостим и учим од њега. Ми имамо много инвестиција која долазе из Чешке, а једна од највећих је инвестиција Чешке која је купила Јат технику, и то је нешто што много говори о политичким и пријатељским односима - наводи Брнабић. 

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Свечани дочек за чешког премијера организован је испред Палате Србије, уз интониране химне две земље, постројену Гарду ВС и црвени тепих.

Са Бабишом су у Београд допутовали и медицински експерти из Чешке, који су се састали са српским колегама који се боре против вируса корона, а у току дана заједно ће обавити консултације и са премијерима две земље.

Након састанка двоје премијера и две делегације, Брнабић и Бабиш ће се обратити медијима.

Премијер Чешке ће се данас састати и са председником Александром Вучићем, а касније у току дана, Брнабић и Бабиш обићи ће пунктове за вакцинацију на Београдском сајму у хали 3.

ХИТНО ОГЛАШАВАЈЕ ПРЕДСЕДНИКА НАКОН СЕДНИЦЕ: Ванредна ситуација у земљи, ово су КЉУЧНЕ теме о којима треба да бринемо
Aleksandar Vučić

ХИТНО ОГЛАШАВАЈЕ ПРЕДСЕДНИКА НАКОН СЕДНИЦЕ: Ванредна ситуација у земљи, ово су КЉУЧНЕ теме о којима треба да бринемо

20.09.2024. 14:17
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРЕМИНУЛЕ ГЛУМИЦЕ: Радмила Живковић је обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРЕМИНУЛЕ ГЛУМИЦЕ: Радмила Живковић је обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта

20.09.2024. 13:56
МАЛИ О ВОЈНОМ ПРИКАЗУ"ЗАСТАВА 2024": Са поносом гледамо на снагу и посвећеност сваког припадника Војске Србије
"Zastava 2024"

МАЛИ О ВОЈНОМ ПРИКАЗУ"ЗАСТАВА 2024": Са поносом гледамо на снагу и посвећеност сваког припадника Војске Србије

20.09.2024. 13:27
"НЕ ДАМ ЈА, А И НАЧЕЛНИК СЕ НЕ БИ СЛОЖИО" Ево како је Вучић одговорио на питање да ли ћемо дати некоме наше тенкове
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"НЕ ДАМ ЈА, А И НАЧЕЛНИК СЕ НЕ БИ СЛОЖИО" Ево како је Вучић одговорио на питање да ли ћемо дати некоме наше тенкове

20.09.2024. 13:24
ЈЕЗИВА ТЕЛЕГРАМ ГРУПА: Београђанка имала намеру да се освети једном човеку па урадила ОВО!
Dete

ЈЕЗИВА ТЕЛЕГРАМ ГРУПА: Београђанка имала намеру да се освети једном човеку па урадила ОВО!

20.09.2024. 18:31
ЛАНЧАНИ СУДАР НА ЧУКАРИЦИ! У тунелу код Остружнице ЗАСТОЈ - сударило се ВИШЕ ВОЗИЛА
Policija

ЛАНЧАНИ СУДАР НА ЧУКАРИЦИ! У тунелу код Остружнице ЗАСТОЈ - сударило се ВИШЕ ВОЗИЛА

20.09.2024. 18:27
ХАОС У САРАЈЕВУ УСРЕД БЕЛА ДАНА! Чула се РАФАЛНА ПУЦЊАВА из ДВА аутомобила - Полиција још увек ТРАГА за актерима
Pucnjava u Sarajevu

ХАОС У САРАЈЕВУ УСРЕД БЕЛА ДАНА! Чула се РАФАЛНА ПУЦЊАВА из ДВА аутомобила - Полиција још увек ТРАГА за актерима

20.09.2024. 18:13
ПРОНАЂЕНО ЈОШ ЈЕДНО ТЕЛО У БЕОГРАДУ! - Након обдукције биће познати ДЕТАЉИ
Hitna pomoć

ПРОНАЂЕНО ЈОШ ЈЕДНО ТЕЛО У БЕОГРАДУ! - Након обдукције биће познати ДЕТАЉИ

20.09.2024. 17:51
ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену
Ubistvo kod Smederevske Palanke

ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену

20.09.2024. 17:20
ОГЛАСИЛА СЕ ВЛАДА СРБИЈЕ О ВОЈНОМ РОКУ! Ево шта је усвојено на данашњој седници
Vojska Srbije

ОГЛАСИЛА СЕ ВЛАДА СРБИЈЕ О ВОЈНОМ РОКУ! Ево шта је усвојено на данашњој седници

20.09.2024. 17:08
СТАВЉЕНА ЈЕ ТАЧКА: Ивана Шпановић открила да ли завршава каријеру
Ivana Španović

СТАВЉЕНА ЈЕ ТАЧКА: Ивана Шпановић открила да ли завршава каријеру

20.09.2024. 17:41
ПРВИ СНИМЦИ НАКОН ИЗРАЕЛСКОГ НАПАДА НА ЛИБАН: Мртви се броје, стравичне сцене на улицама Бејрута (ВИДЕО)
Pejdžeri

ПРВИ СНИМЦИ НАКОН ИЗРАЕЛСКОГ НАПАДА НА ЛИБАН: Мртви се броје, стравичне сцене на улицама Бејрута (ВИДЕО)

20.09.2024. 16:07