Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

БРНАБИЋ ДОКАЗИМА СТАВИЛА ТАЧКУ НА ЛАЖИ ОПОЗИЦИЈЕ: Морам одговорити на неистине Драгана Ђиласа - ко је довео Рио Тинто у Србију?

16.07.2024. 11:15
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Танјуг/Владимир Шпорчић

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић обратила се нацији на конференцији за медије.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Танјуг/Владимир Шпорчић

Питања новинара

Ана Брнабић рекла је да не ради за приватну компанију, и да ради у интересу грађана Србије.

- Ви мене оптужујете за то, ви мене таргетирате. Што се тиче 2017, када је потписан споразум са Рио Тинтом, ја нисам то заборавила, већ кажем да су они који се данас противе Рио Тинту управо људи који су довели ту фирму у Србију. И ширили опсег истраживања, мењали законе о рударству - нагласила је председница Скупштине.

Она истиче да је 2017. године приуствовала потписивању договора са Рио Тинтом у Влади Србије.

- Све сам медије звала, а нико тада није питао било шта што је имало везе са заштитом животне средине. Тада се само причало да је то огромна шанса за Србију. 2021. године сам била у Лозници, и имала прес конференцију у сали Скупштине града Лозница. Имала сам конференцију зато што је Рио Тинто завршио студију изводљивости. И као одговорна председница Владе изашла сам пред грађане и предочила потенцијале пројекта и тајмлајн. А занимљиво је да тада нико није питао за заштиту животне средине. Нико није дошао из Горњих Недељица да ми каже "али зашто то гурате када то није добро за нас". А онда се за шест месеци све преокреће - истиче Ана Брнабић.

Нагласила је да је све урађено транспарентно, и да је од када је она председница Владе Рио Тинто морао да плаћа за истраживања.

- И све радимо да то остане у Србији. Да привучемо још 12 милијарди инвестиција, и да све буде по највишим стандардима заштите животне средине. И не мењам своје позиције као политички лицемери. Да, 2022. године сам ставила тачку зато што је било потпуно јасно да је та тема политизована, тада је Рио Тинто славио пунолетство у Србији. Одједном је Рио Тинто постао црни ђаво. Нећу ја њих да браним, само причам шта се дешавало, и шта се променило - рекла је она.

Каже да не бежи од било чега што је урадила, и запитала је како је онима којима је литијум био потенцијал, данас протестују против тога.

- Хајмо даље, рекли сте да таргетирам новинаре независних медија. То независно не значи да нисте под било чијом контролом. Ко је цензурисао Сергеја Трифуновића у вашим медијима, пошто сте независни. Хвала вам, отклонили смо термин независни. Дакле, ја не таргетирам никога! Када ја цитирам некога из тајкунских медија, ко Вучића карактерише као: "неискреног, бахатог, радиоактивног, болесног, токсичног, осионог, бескрупулозног, неурачунљивим, вођа навијача, аутократа, вођа хулигана, продукт змијског гнезда, непоменик, нечастиви, шеф ОКГ, Хитлер, Гебелс..." То сам само цитирала са Н1. И онда ја таргетирам вас, а ви не таргетирате Александра Вучића - запитала је Ана Брнабић.

На изјаве Златка Кокановића да Урсула фон дер Лајен и Олаф Шолц нису добродошли ако долазе због литијума, Ана Брнабић каже да је занимљиво да то долази од човека који заговара независност Косова и који је бранио Виолу фон Крамон.

- Замислите, највећи лобиста за независно Косово је добродошао, брани је он секиром од својих комшија. Али Урсула фон дер Лајен није добродошла. Олаф Шолц је председник владе Немачке, чије компаније овде запошљавају преко 90.000 људи. За мене је добродошао. Политички се не слажемо у многим стварима, али Немачка је апсолутно важна земља. Изјава је крајње некоректна, и да поновим, крање лицемерна - рекла је она.

Још једном је подсетила на лицемерје чињенице да су Петковићи, који су продали имовину Рио Тинто, основали удружење "Не дамо Јадар".

- И све то 2021. године. А ја се сећам те године конференције, сви били пресрећни када сам говорила. Нису могли да верују да је такав потенцијал код њих - истиче Ана Брнабић.

Она каже да нема потврду информације да у Србију долазе Олаф Шолц и Урсула фон дер Лајен.

Председница Скупштине рекла је да у одређеним медијима који зависе од тајкуна, када се појави стручњак са Машинског или Рударског факултета, и каже да је овај пројекат добар за Србију, он одмах буде етикетиран као плаћеник Рио Тинта.

- А онда вам дође песник који пљује по Рио Тинту, а они га представе као стручну јавност. Сада ми не треба да верујемо стручњацима са техничких факултета. Али су песник и глумица стручњаци. Господин Цветковић са РГФ, који се уопште не слаже са нама, говорио је о томе. Људи неће ни да дођу на отворени разговор и дискусију, зато што како неко каже да овај пројекат можда није толико лош, он одмах буде брендиран од стране тајкунских медија као плаћеник Рио Тинта. САНУ? Тамо имате и оне који мисле да је лоше, и оне који мисле да је добро. Замислите да те људе таргетирате, па нико неће тако да разговара. И на крају о литијуму причају песник и глумица. Али је професор са факултета лобиста - каже она.

Ана Брнабић каже да је, што се тиче могућих последица рударења, то прича на нивоу "шта би било кад би било".

- Ја заиста желим да чујемо стручну јавност, да видим шта нас плаши толико. Постоје студије процене утицаја на животну средину. Дајте да неко стручан да одговор на то. А то шта би било кад би било није озбиљан аргумент. А ја немам ниједан проблем са сношењем последица за било шта. Али мени је невероватно да они који су поставили ово као стратегију, сада одједном имају амнезију и за све је крив Александар Вучић - рекла је председница Скупштине.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Танјуг/Владимир Шпорчић

Ко је довео Рио Тинто?

Она је истакла да као председница Скупштине и бивша председница Владе осећа потребу да одговори на неистине које је изговорио Драган Ђилас.

- Он је при чистој свести рекао да Демократска странка на чијем је челу био није издала 2006. године дозволу за експлоатацију Рио Тинту. Он је рекао да тада није дата дозвола за ископавање. Хајмо сада поново, полако и темељно. Под један, нашла сам још један документ, јавно доступан свима, из АПР. Када је у Србији основана ћерка фирма Рио Тинта? 16. маја 2001. године - рекла је она.

Запитала је ко је тада био на власти, и ко је довео Рио Тинто у Србију.

- Ко је тада био на власти, Александар Вучић, Ана Брнабић, Дарко Глишић? Не, ДС, у сарадњи са ДСС, Г17 и осталима. Још једном Рио Сава је основана 16 маја 2001. године. Хајмо даље, у јулу 2004. године тадашња Влада дала је истражну дозволу Рио Тинту. Председник Владе био је Коштуница. Ја сада могу да разумем да неко својој странци да назив Нова ДСС, као да немају везе са том ДСС, па је у неслагању са тиме што је тај ДСС радио 11 година. Пошто они ваљда нису ДСС, него Нови ДСС. Министар рударства Радомир Наумов - ДСС. Министар за заштиту животне средине Александар Поповић - ДСС. Председник Србије Борис Тадић - ДС. Председник Скупштине Предраг Марковић - Г17 - подсетила је она.

Други документ, 17 март 2005 године, одобрено је истраживање Рио Тинту у проширеним границама, подсетила је она.

- И тада су били на власти ДСС, ДС, и Г17 . А сада се Нова ДСС прави као да овога није било. Јер они су заувек тобоже били против ископавања литијума. Као да нема континуитета. У том тренутку Драган Ђилас је већ био у политици, само да погледам документе, у том тренутку био је директор Народне канцеларије председника републике. Али никаква сазнања нема о Рио Тинту - рекла је она.

Ана Брнабић је прочитала да су 26. септембра 2005. године одобрена геолошка истраживања на територији Лознице.

- Након тога, 2006. године доноси се нови закон о рударству. Зашто је то важно? Хајде да видимо какав је био тај закон до 2006. године. Донет је 1995. године, и било је прописано да се након истраживања давање минералних сировина на коришћење врши јавним наметањем. Дакле дозвола за експлоатацију се врши путем јавног наметања, па ко да више и боље услове, добије дозволу. У закону пише следеће: "Посебно у случају када се дају на коришћење минералне сировине од стратешког значаја за Републику Србију". 2006. године ово се укида, нема више јавног надметања, нема прикупљања понуда, већ се уводи правило да онај ко има истражну дозволу једини може да добије право на експлоатацију - истиче председника Скупштине.

Она каже да је могућност да раде српске компаније управо укинуо Драган Ђилас и његови тадашњи партијски саборци.

- Председник Владе је тада био Коштуница, председник Борис Тадић. Само је потписао тај закон, ништа више од тога... ДС никакве везе није имао, пали су са Марса, као и Драган Ђилас. Идемо даље, документ од 15. јануара 2007. године, одобрена су нова, додатна поља за истраживање Рио Тинту. Цела плејада на врху држава је била иста. 5 документ од 4. јануара 2008. године, наставак геолошких истраживања на додатних 9 поља. Дозволу дали Коштуница, министар рударства Александар Поповић. Заменили су места, он је из заштите животне средине постао министар рударства и енергетике. Министар за заштиту животне средине 2008. године био је Саша Драгин, из ДС. Шта каже Ђилас, ниједну дозволу за Рио Тинто није дала ДС - запитала је Ана Брнабић.

Показала је још један документ из 2008. године.

- Министар за заштиту животне средине Оливер Дулић, председник Борис Тадић, све ДС. Идемо даље, седми документ, 15. септембар 2009. године. Нових осам истражних тачака, пошто све ово није било довољно, и сви су били против литијума. Председник Владе Мирко Цветковић, министар за заштиту животне средине Оливер Дулић, Борис Тадић председник. Све исто. Хајмо даље, иде осми документ - 14. април 2011. године. Председник Владе Мирко Цветковић. Министар рударства Петар Шкундрић СПС. Оно што је занимљиво, ту сада ДС придаје министарство за заштиту животне средине и рударства. Тако да је то практично Рио Тинто министарство. Ту је био Оливер Дулић, и више нико није потребан осим тог министарства да Рио Тинто ради у Србији - истакла је она.

Додаје да је занимљиво што се тада, 2011. године, поново мења закон о рударству.

- Влада ДС, на предлог Оливера Дулића, 22. новембра 2011. године шаље закон и у скупштини се усваја обједињени закон о рударству и геолошким истраживањима. Од два закона они праве један, којим лакше контролишу процесе чланом 52 тог закона, и праве директну везу између експлоатације и истраживања, и права континуитета та два. Оно што су урадили 2006. године додатно цементирају. "Носилац експлоатације може бити привредно друштво или лице које је носилац истраживања". Поред тога, експлоатацију минералних ресурса могу да врше и страна лица, по закону који је утврђен. Одмах након тога, практично паралелно са тиме, Влада Србије, коју води ДС, доноси и усваја стратегију управљања минералним сировинама, 26. јануара 2012. године - каже она.

Подсећа да се диреткно у том документу помиње да "Рио Сава врши истраживања у области Јадарског басена".

- То је стратегија коју усваја влада ДС 2012. године. Даље пише, "процене су да ће до 2020. године, учешће у производњи литијума из Србије чинити преко 10 одсто светске производње, и преко 90 одсто производње у Европи". Дакле, ту имају и рудник већ, и све. То каже стратегија ДС, коју је усвојила њихова влада. Они су сада сви против рударства. Даље пише да је Министарство животне средине, рударства и просторног планирања, одредило дугорочан циљ повећање учешћа рударске индустрије у БДП на преко 5 одсто. Ти исти људи су сада против рударства! Када су грешили, сада или када су били власт? Није им важна Србија, већ политичка каријера - истиче она.

Ана Брнабић је прочитала из тог документа да је "веома извесна" експлоатација литијума, и да је "Рио Тинто једна од водећих светских рударских компанија".

- А сада не знају ко је Рио Тинто, и не знају ко их је довео. И Вучић им је крив. Како вас бре није срамота, како се погледате у огледало када дођете кући. Али добро, важно је само да грађане Србије нико не прави на будале - каже председница Скупштине.

Запитала је и да ли новинари знају када је издата прва дозвола за бушотине великог обима у басену Јадра.

- 1. фебруара 2012. године. И сада господин Ђилас не зна када су издате дозволе. То је тај девети документ. Њиме је одобрено извођење радова у лежиштима великог обима. Председник Владе Мирко Цветковић ДС. Министар за заштиту животне средине и рударства Оливер Дулић. Председник републике Борис Тадић - ДС. Толико о томе да нису знали шта се дешава - каже она.

Истиче да је занимљиво када види Срђана Миливојевића да виче "Не дамо Јадар".

- Што то није викао у то време, када су зацементирали права Рио Тинта да експлоатише ресурсе. Нешто га тада нисам видела тамо да виче како не да Јадар. Ни Маринику Тепић, која је била владајућа коалиција. Ни Зеленовића који живи тамо у Шапцу, ваљда је знао шта се дешава. И сви вичу не дамо Јадар, а продали су своју земљу. Од Марка Благојевића, кума Драгана Ђиласа, који је продао своју земљу за 717.000 евра. А ми сада ваљда треба да национализујемо ту земљу, вратимо му је, па да је прода поново. Па господина Петковића који је такође продао земљу, али је његова жена говорила на скупу против Рио Тинта. И последње, породица Ђедовић, из које је, гле чуда, жена била кандидат за градоначелника Лознице испред коалиције Србија против насиља. А они продали своју земљу Рио Тинту. А сада су изашли и буне се - каже председница Скупштине.

Ана Брнабић додаје да је пре 10 дана чула многе нове информације од локалаца, о борцима против литијума који су продали земљу Рио Тинту.

- Такво политичко лицемерје! То је практично то, и коначно да се вратимо на Драгана Ђиласа. 2017. године, он не мења своју причу. И каже "хајде да причамо о концесији на те руднике, али да фабрика батерија буде код нас. То ће запослити хиљаде људи, замислите у сваком телефону да буде део на ком пише Маде ин Србија". Шта, тада нису знали. Па баш лепо, Србија је била у сигурним рукама. Он је 2023. године поновио на Јуроњузу да је литијум велика развојна шанса за нас. А сада каже да не зна ко је то причао о отварању радних места. Па ти си причао! Толико о томе да ДС баш никакве везе није имала са тиме. И толико о томе да сателити ДС никакве везе нису имали, и да су сви против Рио Тинта. Него 12 година нису били против, већ су били за. Али шта ћете, политички опортунизам се увек испречи националним интересима - истакла је она.

Она је истакла да као председница Скупштине и бивша председница Владе осећа потребу да одговори на неистине које је изговорио Драган Ђилас.

Прелиставање дневних новина за 24. август 2024. године
Prelistavanje

Прелиставање дневних новина за 24. август 2024. године

23.08.2024. 20:55
ВЕЛИКА ЧАСТ ЗА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ: Александар Вучић добио високо државно одликовање Мађарске
Aleksandar-Vučić,-Viktor-Orban

ВЕЛИКА ЧАСТ ЗА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ: Александар Вучић добио високо државно одликовање Мађарске

23.08.2024. 19:26
Весић: Још једно обећање председника Вучића се испуњава - Овим би се похвалио сваки град у Европи
Goran Vesić

Весић: Још једно обећање председника Вучића се испуњава - Овим би се похвалио сваки град у Европи

23.08.2024. 18:07
"ЗНАЈУ ДА ИХ НАРОД НЕ ЖЕЛИ, ХОЋЕ ВЛАСТ НА СИЛУ" Ана Брнабић: Добро је да народ види са ким и са чим имамо посла
Ana Brnabić

"ЗНАЈУ ДА ИХ НАРОД НЕ ЖЕЛИ, ХОЋЕ ВЛАСТ НА СИЛУ" Ана Брнабић: Добро је да народ види са ким и са чим имамо посла

23.08.2024. 16:55
УСРЕД ОВОГ ПАКЛА, СТВАРАЈУ СЕ УСЛОВИ ЗА ОЛУЈЕ?! Објављена шок прогноза, ево којим деловима у Србији прете ПЉУСКОВИ са грмљавином
vremenska prognoza

УСРЕД ОВОГ ПАКЛА, СТВАРАЈУ СЕ УСЛОВИ ЗА ОЛУЈЕ?! Објављена шок прогноза, ево којим деловима у Србији прете ПЉУСКОВИ са грмљавином

24.08.2024. 06:51
СПЦ данас слави светог Евпла: Помоћи ће сваком ко му се обрати овом молитвом
Krst

СПЦ данас слави светог Евпла: Помоћи ће сваком ко му се обрати овом молитвом

24.08.2024. 07:21
ВИШЕ ЉУДИ УБИЈЕНО НА ЧУВЕНОМ ФЕСТИВАЛУ: Блокиран град, специјалци трагају за нападачем - испливали ЈЕЗИВИ СНИМЦИ са лица места (ВИДЕО)
Napad u Nemačkoj

ВИШЕ ЉУДИ УБИЈЕНО НА ЧУВЕНОМ ФЕСТИВАЛУ: Блокиран град, специјалци трагају за нападачем - испливали ЈЕЗИВИ СНИМЦИ са лица места (ВИДЕО)

24.08.2024. 00:04
ПАЛА НОЋ, А ВАТРА У ЛЕСКОВЦУ И ДАЉЕ КУЉА: Ватрана стихија се види у кругу од 40 километра, језиви снимци круже мрежама (ВИДЕО)
Požar u Leskovcu

ПАЛА НОЋ, А ВАТРА У ЛЕСКОВЦУ И ДАЉЕ КУЉА: Ватрана стихија се види у кругу од 40 километра, језиви снимци круже мрежама (ВИДЕО)

23.08.2024. 22:39
УСРЕД ОВОГ ПАКЛА, СТВАРАЈУ СЕ УСЛОВИ ЗА ОЛУЈЕ?! Објављена шок прогноза, ево којим деловима у Србији прете ПЉУСКОВИ са грмљавином
vremenska prognoza

УСРЕД ОВОГ ПАКЛА, СТВАРАЈУ СЕ УСЛОВИ ЗА ОЛУЈЕ?! Објављена шок прогноза, ево којим деловима у Србији прете ПЉУСКОВИ са грмљавином

24.08.2024. 06:51
ВИШЕ ЉУДИ УБИЈЕНО НА ЧУВЕНОМ ФЕСТИВАЛУ: Блокиран град, специјалци трагају за нападачем - испливали ЈЕЗИВИ СНИМЦИ са лица места (ВИДЕО)
Napad u Nemačkoj

ВИШЕ ЉУДИ УБИЈЕНО НА ЧУВЕНОМ ФЕСТИВАЛУ: Блокиран град, специјалци трагају за нападачем - испливали ЈЕЗИВИ СНИМЦИ са лица места (ВИДЕО)

24.08.2024. 00:04
"ТРЕБАЛИ СМО ДА СЛАВИМО РОЂЕНДАН, А САДА ПРИПРЕМАМО САХРАНУ" Речи баке настрадалих малишана у Новом Саду расплакале Србију: Шта су они Богу згрешили?!
Nastradala porodica

"ТРЕБАЛИ СМО ДА СЛАВИМО РОЂЕНДАН, А САДА ПРИПРЕМАМО САХРАНУ" Речи баке настрадалих малишана у Новом Саду расплакале Србију: Шта су они Богу згрешили?!

23.08.2024. 21:30
ВЕЛИКА ЧАСТ ЗА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ: Александар Вучић добио високо државно одликовање Мађарске
Aleksandar-Vučić,-Viktor-Orban

ВЕЛИКА ЧАСТ ЗА ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ: Александар Вучић добио високо државно одликовање Мађарске

23.08.2024. 19:26