Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЕКСКЛУЗИВНО! Црни биланс Јунајтед Групе: И ПРЕЗАДУЖЕНИ, И ГУБИТАШИ!

01.07.2024. 09:04
Dragan Šolak
Драган Шолак / Извор: Youtube Printscreen

Драган Шолак податке о пословању крије као најстрожу тајну, али успели смо да дођемо до финансијског извештаја УГ за први квартал ове године и закључак је крајње негативан.

Према најновијим доступним подацима, Јунајтед Група је оптерећена финансијским обавезама од огромних 7,2 милијарде евра, а компаније у њеном саставу направиле су пословне губитке тешке 47,5 милиона евра!

Пословно-криминална хоботница, на чијем је челу контроверзни тајкун Драган Шолак, своје финансијске извештаје крије “као змија ноге”, док у исто време најгрубље злоупотребљава максималну транспарентност тржишне конкуренције, пре свега Телекома Србија, о чијим јавно доступним пословним резултатима износи брутална спиновања, па чак и фрапантне дезинформације.

Какво је заправо финансијско стање Шолакове пословно-криминалне хоботнице, која је међународно најпознатија по бројним аферама на свим тржиштима где послује, од којих су неке “са друге стране закона”, као и по чињеници да њен већински акционар, инвестициони фонд БЦ Партнерс, већ годину дана не успева да пронађе купца за свој власнички удео?

Ексклузивно смо имали увид у интерни извештај о пословању Јунајтед Групе за први квартал 2024, дакле за период 1. јануар - 31. март, у којем се наводи црни биланс Шолаковог бизниса: ем презадужени, ем губиташи!

Наиме, укупне финансијске обавезе Јунајтед Групе, што подразумева обвезнице, кредите, лизинге и слично, на крају првог квартала 2024. износиле су астрономских 7.227.331.000 евра. Од тога, обавезе по основу емисије обвезница тешке су 3.969.396.000, што је раст од читавих 492 милиона евра у односу на први квартал 2023. године!

Компаније које чине пипке Шолакове међународне хоботнице у исто време су забележиле минус у пословању од укупно 47.507.000 евра.

Јунајтед Група је 31. марта 2024. имала приходе од 701.504.000 евра, што је за 7 одсто више него пре годину дана. Међутим, уз солидан раст прихода имали су још већи раст трошкова, тако да им је ЕБИТДА (оперативна добит) за анализирани период смањена за 2 одсто и износи 230,3 милиона евра.

Посебно занимљиво је да су нето финансијски трошкови Јунајтед Групе порасли за читавих 31 одсто у односу на претходну годину, на укупно 87.508.000 евра у првом кварталу 2024. године. Како се објашњава у извештају, то је “углавном због већих расхода камата од додатних обвезница емитованих 2024. и утицаја трансакцијских трошкова продаје и повратног закупа повезаних са пословном продајом торњева 2023. године”.

Највеће приходе газди Шолаку и партнерима доносе бизниси у Бугарској и Грчкој - где су у претходне три године обавили бројне аквизиције вредне милијарде евра, али праћене оптужбама за корупцију, прање пара, злоупотребе фондова ЕУ и помагање лицима под америчким санкцијама.

Холдинг “Нова” у Грчкој остварио је приходе од 209,7 милиона евра, а “Виваком” у Бугарској 171,7 милиона евра, што је раст од 7 и 13 одсто у односу на први квартал прошле године.

СББ најслабија карика

Убедљиво најнеуспешнији део Јунајтед Групе је оператер СББ Србија, закључује се из извештаја о пословању УГ за први квартал 2024. године.

СББ је у протеклих годину дана остао без 50.000 јединствених кабловских претплатника, тако да их је на крају марта имао 711.000, што је пола милиона мање од Телекома Србија! Губитак претплатника од чак 5 одсто СББ бележи у сектору “Дајрект то хоум пеј ТВ” (DTH pay-TV), са 216 на 205 хиљада.

Због поскупљења услуга, СББ је ипак успео да направи некакав раст прихода, мада од симболичних 1 одсто, далеко мање у односу на бизнисе Јунајтед Групе у Бугарској и Грчкој.

После овог оператера, најслабије пословне резултате у Шолаковој групацији направили су Телемах Словенија (раст од 3 одсто) и Јунајтед Медија, непосредни власник Н1 и Нова С (раст од 4 одсто), закључује се из извештаја о пословању УГ.

Црна пропаганда против Телекома и Лучића

Већ дуги низ година, медији у власништву Јунајтед Групе попут Н1 и Нова С, али и разне “истраживачке организације”, воде константну кампању такозване црне пропаганде против Телекома Србија, којег је газда Шолак прогласио за смртног непријатеља.
Напади на званично најуспешнију српску компанију и њеног првог човека Владимира Лучића постају све бруталнији како се Телеком, од националног и регионалног лидера, развија у глобалног играча, успешно присутног на тржиштима од Турске до Немачке, са ширењем на САД најављеним за ову годину.
У претходних годину дана, Јунајтед Група је против Телекома Србија изгубила и неколико судских спорова, тако да им се улагање од читавих 4,2 милиона евра (раст са 354 хиљаде) за “адвокатске и саветодавне накнаде” испоставило као крајње неуспешно.