Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"Ово прераста у ТЕРОРИСТИЧКИ АТАК на председника Вучића" Опозиција НЕПРЕСТАНО долива уље на ватру - претње су све бруталније

25.07.2024. 20:57
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/РАДЕ ПРЕЛИЋ (СТФ)

Болесне изливе мржње и претње нико не зауставља, а надлежне институције, чини се, само спорадично реагују. Опозиција уместо да осуди и допринесе смиривању тензија у друштву заправо само долива уље на ватру.

У српском друштву последње време интензивирана је болесна атмосфера линча која је усмерена на председника Србије Александра Вучића. Последње језиве претње упућене шефу државе освануле су на популарној друштвеној мрежи Икс, где је објављена узнемирујућа фотографија председника републике на вешалима уз поруку да "само преки народни суд Србију спасава", а осим тога се и наводи: "Макар да умре, ако ништа друго." Саговорници Курира истичу да су претње председнику Србије атак на државу и да је неопходно да буду судски санкционисане.


Претње вешањем

- Само преки народни суд Србију спасава! Главни сувласници "Рио Тинта" су Вучић, Брнабићева и Мали - наводи се, између осталог, у објави једног корисника са Икс налогу, уз фотографију Вучића на вешалима, а потом додаје:

- Ово није претња, него сасвим логичан коментар. Најсврсисходнији и најпаметнији потез, ако народ узме правду у своје руке, јесте да обеси најодговорније за пропаст и велеиздају земље као пример за све остале који би то радили у будућности. Ово нисам измислио ја, већ стручњаци психологије.

Међутим, претњама Вучићу на Иксу ту није био крај.

На наводе једне кориснице која је написала: "Да ме сад неко пита или Вучић, или литијум, кунем се да бих изабрала литијум - толико је он погубан по Србију", уследио је одговор једног корисника:

- Велика грешка. Вучић ће морати да оде кад-тад, макар да умре ако ништа друго. А после копања литијума овде ће живот бити немогућ.

Језиве речи

Ово су ко зна које претње по реду упућене шефу државе. Међутим, оно што је једнако страшно јесте што веома често нису поштеђени ни чланови његове најуже породице. Болесне изливе мржње и претње нико не зауставља, а надлежне институције, чини се, само спорадично реагују. Тако и опозиција, која уместо да осуди и допринесе смиривању тензија у друштву, заправо само долива уље на ватру.

Тако копредседница странке Заједно Биљана Стојковић уз Вучићеву фотографију поручује: "Народ ће му пресудити", а председник Демократске странке Зоран Лутовац усуђује се на Иксу чак да напише следеће:

- Њима сумпорна киселина не смета. Напротив, добро им дође да се припреме за вечно боравиште.

Народни посланик Александар Јовановић Ћута, лидер Еколошког устанка, чак помиње и војну тактику одбране Горњих Недељица у последњем броју недељника Нин.

- Најавио сам план одбране Горњих Недељица. То јесте војна терминологија и биће разрађен војни, технички и стратешки план одбране. Оног момента кад дођу, бранићемо се физички, логистички, тактички. Како заслужује борба против непријатеља - рекао је Јовановић у интервјуу за недељник Нин.

Он је потом и навео:

- Јадан је председник државе који се зарад опстанка на власти ставља на страну стране компаније која је оставила пустош иза себе свуда по свету, у чијем пројекту пише да је неопходна релокација становништва. То је чиста претња и напад. А када раселе једном, то ће постати уобичајено јер није само долина Јадра у питању - рекао је, између осталог, Јовановић.

Јовановић оваквом својом изјавом покушава Вучића да представи као монструма који је, зарад својих личних интереса и останка на власти по сваку цену, спреман да подави и потрује сопствени народ, а не да од Србије, и то захваљујући литијуму као развојној шанси, направи просперитетну државу.

Оваквим наративом представника опозиције Вучић постаје легитимна мета, глинени голуб, а његово евентуално смакнуће у таквој атмосфери не би требало никога да потресе, што је, мало је рећи, болесно и страшно.

Дехуманизација

Политички аналитичар Дејан Милетић за Курир оцењује да све учесталије претње председнику Србије делују као оркестриран напад на нечији сигнал.

- То је оно што је најопасније у свему, јер је реч о покушају дехуманизације председника, покушају да се нормализује нељудски наратив јер се ради о заиста бруталним нападима који представљају буквално атак на живот. Један модел је већ успостављен и у нападу на Трампа и на Фица и забрињава зато овакво понашање и не сме се олако схватити. Дефинитивно неки диригент са стране постоји и зато овакве претње треба да буду судски санкционисане, да постоји брза реакција институција и да се онемогући такав вербални напад који прераста у један насилнички, терористички атак на председника Србије. Притом, није то само Вучић, већ институција председника државе и не би смело да се дозволи - истиче Милетић.

Политички филозоф Драгољуб Којчић за Курир истиче да је свака претња на физички интегритет било ког човека нецивилизованост, неваспитање и криминални акт.

- Претња председнику Србије је атак на државу. Политичка структура из које долазе те претње хтела је да себе представи као демократску и европску, али се показује да је тоталитарна и злочиначка. Две ствари су неразумљиве: ко гласа за такву опозицију, а себе смвара демократом, и како политички врх ЕУ може да подржава такву опозицију и посебно да не реагује на такве претње - нагласио је Којчић.

 

Владимир Ђукановић

Ово им је једина политика

На претње Вучићу на друштвеним мрежама јуче је реаговао и адвокат и члан Председништва Српске напредне странке Владимир Ђукановић.

- Ово им је једина политика. Претње да ће да вешају, да стрељају, да спроводе лустрацију, да урлају... Никада никакве чињенице. Зато ће увек губити. Апел за тужилаштво да хитно пронађе овог идиота и да га процесуира - навео је Ђукановић на друштвеној мрежи Икс.

 

Оштре реакције

Вучевић и Брнабићева осудили Лутовчеву објаву

Премијер Србије и председник СНС Милош Вучевић осудио је стравичне претње вешањем председнику републике, а реаговао је и на објаву лидера демократа Зорана Лутоваца, који је јуче на свом Икс налогу написао да садашњој власти "не смета сумпорна киселина јер им добро дође да се припреме за вечно коначиште".

- Ваш образ ни варикина не би опрала. Уживајте у политичком нафталину! И даље ћемо вас убедљиво побеђивати - поручио је Вучевић оштро осудивши Лутовчеве претње.

Лутовцу је одговорила и председница парламента Ана Брнабић, упитавши га како је могуће да неко ко је председник нечега што се зове Демократска странка може нешто тако да напише.

- Ви сте председник Демократске странке који је пре 20 минута твитовао да ћемо сви ми да завршимо у паклу? И то је вама у реду, то је демократско размишљање? То је ваљда слобода мишљења? То по вашим стандардима није претња - рекла је Брнабићева.

 

Огласио се тужилац Стефановић

Наложено хитно идентификовање и процесуирање

Главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненад Стефановић изразио је забринутост због најновијих претњи смрћу упућених председнику Вучићу путем друштвене мреже Икс и наложио хитно идентификовање и процесуирање твораца објаве. Посебно одељење за Високотехнолошки криминал ВЈТ у Београду је по налогу Стефановића упутило захтев полицији за прикупљање потребних обавештења поводом поменуте објаве у којој је објављена фотографија председника на вешалима уз поруку да "само преки народни суд Србију спасава".

- Недопустиво је свако понашање којим се позива на линч представника највиших државних органа. Већ месецима на друштвеним мрежама траје кампања против председника републике уз озбиљне претње смрћу, због чега очекујем од свих државних органа да покажу максималну озбиљност и ефикасност у процесуирању учинилаца оваквих и сличних претњи упућених представницима државних органа - наглашава главни јавни тужилац ВЈТ у Београду.

 

Извор: Србија Данас/Курир

Прелиставање дневних новина за 7. септембар 2024. године
Prelistavanje dnevnih novina

Прелиставање дневних новина за 7. септембар 2024. године

07.09.2024. 20:53
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО БОРИСЛАВИ ПЕРИЋ-РАНКОВИЋ: Хвала Вам на освојеном сребру, на поносу и радости коју сте донели Србији!
Aleksandar Vučić

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО БОРИСЛАВИ ПЕРИЋ-РАНКОВИЋ: Хвала Вам на освојеном сребру, на поносу и радости коју сте донели Србији!

07.09.2024. 18:58
"ВЕОМА ОЗБИЉНО СХВАТАМО КВАЛИТЕТ НАШЕГ РАДА" Директор "Рио Тинта" у Љубовији грађанима дао ШЕСТ ОБЕЋАЊА
Direktor Rio Tinta

"ВЕОМА ОЗБИЉНО СХВАТАМО КВАЛИТЕТ НАШЕГ РАДА" Директор "Рио Тинта" у Љубовији грађанима дао ШЕСТ ОБЕЋАЊА

07.09.2024. 15:56
ВУЧИЋ У ЉУБОВИЈИ ОСАМ САТИ ПРИЧАО СА МЕШТАНИМА: Ево шта је обећао директор компаније грађанима Србије и шта је председник захтевао од Рио Тинта (ВИДЕО)
Aleksandar Vučić i Siniša Mali

ВУЧИЋ У ЉУБОВИЈИ ОСАМ САТИ ПРИЧАО СА МЕШТАНИМА: Ево шта је обећао директор компаније грађанима Србије и шта је председник захтевао од Рио Тинта (ВИДЕО)

07.09.2024. 15:02
ПРОНАЂЕНО ТЕЛО НЕСТАЛОГ СРБИНА? Огласили детективи и открили шта је све пронађено
Nestali Aleksandar

ПРОНАЂЕНО ТЕЛО НЕСТАЛОГ СРБИНА? Огласили детективи и открили шта је све пронађено

07.09.2024. 22:25
ЛАНАЧАНИ СУДАР НА ГАЗЕЛИ! Екипе хитне на терену, међу повређенима и дете
hitna pomoć

ЛАНАЧАНИ СУДАР НА ГАЗЕЛИ! Екипе хитне на терену, међу повређенима и дете

07.09.2024. 21:57
Интерпол се укључио у потрагу, ОВДЕ ЛЕЖИ ОДГОВОР о нестанку Ратке Јовановић?! Огласила се њена пријатељица Марица: "Ништа не знам, чекам да ми неко нешто јави"
Nestala Ratka Jovanović

Интерпол се укључио у потрагу, ОВДЕ ЛЕЖИ ОДГОВОР о нестанку Ратке Јовановић?! Огласила се њена пријатељица Марица: "Ништа не знам, чекам да ми неко нешто јави"

07.09.2024. 21:48
Риболовац не може да задржи сузе - ова слика са Ибра је ТУЖНИЈА од сваке природне катастрофе: "Корито са смећем НИКАД пресушити неће" (ФОТО/ВИДЕО)

ПОТРЕСНИ ПРИЗОРИ

Reka Ibar

Риболовац не може да задржи сузе - ова слика са Ибра је ТУЖНИЈА од сваке природне катастрофе: "Корито са смећем НИКАД пресушити неће" (ФОТО/ВИДЕО)

07.09.2024. 21:03
ВУЧИЋ У ЉУБОВИЈИ ОСАМ САТИ ПРИЧАО СА МЕШТАНИМА: Ево шта је обећао директор компаније грађанима Србије и шта је председник захтевао од Рио Тинта (ВИДЕО)
Aleksandar Vučić i Siniša Mali

ВУЧИЋ У ЉУБОВИЈИ ОСАМ САТИ ПРИЧАО СА МЕШТАНИМА: Ево шта је обећао директор компаније грађанима Србије и шта је председник захтевао од Рио Тинта (ВИДЕО)

07.09.2024. 15:02
Потпуно неочекивано, она је ПРВА УЧЕСНИЦА "Елите 8" - њен улазак успео да изненади и Душицу Јаковљевић
Anđela Đuričić, Dušica Jakovljević

Потпуно неочекивано, она је ПРВА УЧЕСНИЦА "Елите 8" - њен улазак успео да изненади и Душицу Јаковљевић

07.09.2024. 21:57
ПРВИ СНИМЦИ НАКОН ДОЈАВЕ О БОМБИ: Стампедо људи у Смедереву похрлио ка излазу, трчали главом без обзира када су чули о чему се ради (ВИДЕО)
Smederevo

ПРВИ СНИМЦИ НАКОН ДОЈАВЕ О БОМБИ: Стампедо људи у Смедереву похрлио ка излазу, трчали главом без обзира када су чули о чему се ради (ВИДЕО)

07.09.2024. 21:59
Миљеница народа открила да ли УЛАЗИ у "Елиту 8" - Анита Станојловић дошла сама, признала зашто Анђело НИЈЕ СА ЊОМ
Anita Stanojlović

Миљеница народа открила да ли УЛАЗИ у "Елиту 8" - Анита Станојловић дошла сама, признала зашто Анђело НИЈЕ СА ЊОМ

07.09.2024. 22:19