Питали смо СВЕШТЕНИКА да ли вам ИШТА ВРЕДИ ако ПОСТИТЕ САМО НА ВЕЛИКИ ПЕТАК
Протојереј-ставрофор Српске православне цркве, професор Димитрије Калезић, објашњава за Србија Данас да ли вреди то што многи верници посте само на Велики петак уместо цео Ускршњи пост
Протојереј-ставрофор Српске православне цркве, професор Димитрије Калезић, објашњава за портал SrbijaDanas.com да је духовни пост битнији од физичког, те да уочи Ускрса треба пронаћи снагу да се опрости чак и свом непријатељу.
Ова техника фарбања јаја је ФЕНОМЕНАЛНА али ако је употребите НАВУЋИЋЕТЕ на себе НЕОПРОСТИВ ГРЕХ
- Ако нема и духовног поста, онда то није пост већ дијета. Духовни пост је чак битнији од физичког. Пост представља отвореност према Богу, према људима, према анђеоском смислу. Чак и када видемо зле људе треба да пронађемо у њима макар скицу доброг и да пронађемо снаге да им опростимо. Треба да му помогнемо да се дозове к себи, да се, што у народу кажу, опасуљи - прича Калезић.
Не треба гладовати ради гладовања
Многи православни верници у Србији не посте цео Ускршњи пост већ само на данас, односно на Велики петак.
- Главни део поста је на Велики петак. То је главни дан припреме за дочек Ускрса, када се фарбају јаја и спрема све остало. Велики петак не представља гладовање ради гладовања, већ уздржавање ради концентрације, духовног добра, самодисциплине - објашњава Калезић.
Српска православна црква у начелу не познаје једнодневни пост на Ускрс, односно само на Велики петак. У теорији, дакле, не постоји правило да је оправдано постити само на Велики петак уместо целог поста.
Смете да пропустите телесни пост
На питање да ли верници који не посте цео Ускршњи пост не треба ни да посте на Велики петак, Калезић одговара:
- Боље икако него никако. Ако неко није одржао цео телесни пост, битно је да се бар духовног придржавао.
Отац Калезић напомиње да није велики грех ако се прескочи телесни пост, али да је он свакако пожељан.
- Многи нису могли да посте због здравља, због обавеза... Има људи који трче на три посла, па ни немају могућности да бирају храну - закључује Калезић.