Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Председник Србије у емисији "Фокус": Не верујем да на референдуму може проћи КОМПРОМИСНО РЕШЕЊЕ ЗА КОСОВО

13.06.2020. 21:00 22:39
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Б92/Принтсцреен

Поред председника Александра Вучића гости Фокуса су и главни уредник Вечерњих новости, Милорад Вучелић и новинар Јакша Шћекић.

Председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић гост је емисије Фокус на телевизији Б92.

На поклон Ајфон ко воли

На поклон Ајфон ко воли

Вучић обишао Београд на води: Врхунско окрепљење на паузи (ФОТО)

Вучић обишао Београд на води: Врхунско окрепљење на паузи (ФОТО)

Вучић посетио Мандића у болници: Братска порука за брзо оздрављење (ФОТО)

Вучић посетио Мандића у болници: Братска порука за брзо оздрављење (ФОТО)

Председник у емисији говори о актуелној политичкој ситуацији, изборима који се одржавају у Србији 21. јуна, као и о другим политичким темама.

Поред председника Александра Вучића гости Фокуса су и главни уредник Вечерњих новости, Милорад Вучелић и новинар Јакша Шћекић.

Напочетку емисије, председник се осврнуо на изјаву Ивице Дачића.

- Ако нисам говорио лоше о онима који су водили кампању против мене, нећу ни о Дачићу, али бих волео да чујем ко је то састављао питања водитељки Прве. Погледао сам кад су ми јавили. Нисам коментарисао многе друге током кампање, још мање жеље имам да коментаришем Дачића са којим сам радио дуго. Ако нисам желео да говорим о свему, па и о ономе који су водили бруталну кампању против мене. Замолио бих га да каже ко је постављао питања, то сам поменуо и кад сам био код Јоване Јанковић. Ако хоће, хоће, ако неће, неће. Ако сви други и он буду имали већину. Или ћемо добити јасан мандат од народа или нека други владају. Не мислим ништа лоше, хвала му за све те речи, како год да је било. Мислим да то о мени не говори ништа лоше - рекао је Вучић.

- Ја нећу да говорим ништа лоше о њему, хвала му за све те речи - додао је председник.

На питање водитеља, зашто сваког дана долази до нових увреда и претњи из Хрватске, председник одговара.

- Разумем јер не могу да ми кажу да сам их увредио, да сам био непристојан, да сам говорио нешто против Европе што би одмах искористили да нас окрену против осталих 26 чланица ЕУ. Ту видите једну компилацију бесмислица које немају никакву кохерентност, козистентност. Ту видите, ако смем да кажем, мада је претерано, неки лакши облик мржње. Суштина је оваква, Србија је данас много успешнија него пре 8, 10, 12 година, у свакој сфери живота. Србија више није џак за ударање. Хрватска је увек била богатија, и на територијама бивше Југославије у прошлости. Први пут Србија значајно снажнија стопом раста. Неко ће рећи да је непристојно о томе говорити, али то је мени за понос. Не заборавите да увек пружамо руку када је реч о изградњи пруга, прелаза и када год сам то предлагао, добијао сам одговор да нису за источне излазнице. Западне имамо, уредили смо тај пут на који сам такође поносан. Желим им све најбоље - додао је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Б92/Принтсцреен

- Уредили смо путеве, од Батровца до Кузмина, то сада изгледа као писта, боље од ЕУ, и то њих вређа, али ја њима желим све најбоље - додао је председник.

Вучелић, уредник листа Вечерње новости, додао је.

- Ја не могу да се начудим српским медијима кад се они нешто чуде, ми се стално изненађујемо тим вестима, када се то дешава стално, онда нема више изненађења. Председник често говори "само ви радите свој посао", они који знају шта значи та реченица и када се то каже, то има више значаја - рекао је Вучелић.

- Када говоре о томе, питам се како је могуће данас у 15 градова Хрватске имате улице Будака. Сви о томе ћуте. Наравно, као неко ко представља нашу земљу не желим да било ког тренутка угрозим односе који су добри, када су на прагматичној основи. Када сам био у Загребу, оно што ми је било најтеже у последњих осам година, не рачунајући последње дане и хајку на моје дете, то ми је била посета Вргинмосту. То је било ужасно, тако организовано... Могао бих књигу да напишем о питањима где сам био заустављан, како је то текло. Знам шта раде службе на разне начине, све сам видео. Србин чију сам кућу посетио осетио се сигурним тек када је спустио ролетне. Начин, ту врсту харанге кроз коју сам прошао... - подсетио је председник посету Хрватској.

На тему избора, Вучелић је поменуо коалиционе партнере.

- Очекивао сам, пошто ценим да смо равноправни гости у емисији... Водили смо кампању која је чиста као суза, никог нисмо увредили, ниједан негативан спот, реклама, ником нисмо дирали породицу, чак нисмо говорили и о прошлости. Изабрали смо, наши стручњаци су урадили, а мислим да су најбољи у овом делу Европе који су рекли Вучић има најбоље оцене, избори су парламентарни, убацићемо младе људе којима нико не може да каже ништа лоше и идемо на изборе. И победићемо. Мислим да такав став даје резултате. Мислио сам да ће много више листа ући у парламент, неке неће јер људи не желе на професионалан начин да се тиме баве - рекао је Вучић.

- Када неког слушате 15 минута и видите да нема плана и програма... Такве сцене су као представљање 91. и 92. године. Неки су напредовали, неки нису. Биће више странака у парламенту, али са мањим бројевима него раније, јер људи - морате да идете по Србији. На терену нема нигде никога, то није питање короне. Ми смо избројали 480 штандова само у Војводини, то је само мали део посла. Сви остали укупно нису имали 40. Како људи мислите, којим радом да победите? Али, 20 осталих листа су ту као наша листа. Ја сам неко ко би волео да увек имамо што шири консензус у друштву и што више партнера. Да владамо под уценама, не долази у обзир - додао је он.

- Што се тиче вашег питања, ја сам од оних који би волели да имамо што шири консензус и коалиционих партнера - додао је председник.

- Људи, ја не могу ником да кажем да ћу решити питање око Косова јер не знам како - рекао је Вучић на питање већине на изборима да би се решило питање Косова.

- Кога брига када ћемо се Лајчак и ја састати, битно је шта је агенда, због чега се састајемо, а када ја то питам, нема одговора, нико не каже ништа. Ствари су суштински много озбиљније и много теже за нас него што можемо да их представимо, зато имамо највећу подршку на Косову јер људи тамо верују у оно што радимо - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Б92/Принтсцреен

- О документима за КиМ знам доста, за нас то има већу тежину и духовну и сваку другу. Али када кажете да ли да решава народ на референдуму или политичари... Уколико се мења устав, онда морате да идете путем референдум. Компромисно решење на референдуму? У то не верујем. Да ли сам срећан због тога? Да сам најсрећнији нисам, иако знам да ће до тога тешко доћи. Неретко се понашамо ирационално, као и 99. године, јер тада нисмо успели да израчунамо колика нас сила напада и зашто смо изгубили 3.000 људи и преко 300 мостова. Ја сам једини председник који је почео да обележава НАТО агресију и не зовем то интервенцијом, јер то није код зубара, већ је агресија. Сутра подижем заставу 63. Падобранске која је била забрањена. Ојачали смо војску која је најснажнија у својој историји. Превентивно делујемо због нашег народа - рекао је Вучић. 

На питање, ако је ЕУ кредибилан партнер, зашто САД није мада су показале да су натерале Приштину да нешто уради, Вучић је рекао.

- За нас морају да буду и Европа, и Америка и Русија и Кина... Сувише смо мали да бисмо говорили увек оно што мислимо. Имам више директног искуства, не смем да угрожавам будућност земље тако што ћу говорити све што знам. Има код мог оца у селу пословица која каже "Змију глади испод ње се вади, и то је суштина целе ствари". Знамо ми колико ту има проблема за нас и колико мука, али нисмо довољно снажни да се супротставимо свима њима - рекао је председник.

- Знамо ми колико ту има проблема и мука за нас, али нисмо толико снажни за њих - додао је Вучић.

- У резолуцији 1244 говори се о томе да тек треба да се дође до решења. То је условна капитулација, при томе, Руси су тражили да добију некакав оквир који ће рећи "ми смо заштитили себе"... То је тежак задатак за нас. Каже се да ће се до коначног решења доћи путем референдума. Албанци су били аљкави, што су се осећали толико моћно, да могу да ураде шта год желе, па се позвали на Руговин референдум из 99, што је Запад прихватио. Ми смо желели да покажемо да је био лош потез. Ми не враћамо полицајце и војнике, зашто. Прво, то морате да урадите уз пуну сагласност КФОР-А. Друго, не желимо сукоб са НАТО-ом. Извините што сам вам рекао каква је стварна истина о документима - рекао је председник.

- Уз ужасну српску власт која није умела да поведе кампању и све погубила... Жао ми је због вишка емоција, оне нису личне природе, али сам љут на нас што смо били неспособни и имали мало знања, као да нико није знао како се воде кампање. У тим условима око Косова, имаћемо тешку ситуацију, много мука. Људи да не брину, бранићемо се као лавови. Велике грешке Албанаца са тим таксама, али дали су нам време. Дали су нам време да подигнемо економију, живот. Бојим се да решења нема - рекао је Вучић.

- Осам година Александар Вучић живи под оптужницом да ће Вучић издати Косово, а нико није изашао на суд и нешто доказао. Косово је компликован, ужасно тежак, историјски проблем који је већ годинама ту - рекао је Вучелић.

- А сваки државник у историју по мојим сазнањима, увек је имао декларисани програм, и програм који није декларисан и то је једини правац када Србија иде добрим путем, и сада се стално очекује да Вучић изађе и каже "овај ми је рекао ово, овај оно", а то не иде тако, то је процес који се мора решити - додао је Вучелић.

- Ја се бојим да одлуку донесу грађани, ми зато и бирамо политичаре који ће донети ту одлуку, а ми ћемо касније да на изборимо одлучимо да ли је њихова одлука исправна или не - додао је Јакшић.

- Што се Косова тиче имаћемо много мука и проблема, али ми ћемо се борити као лавови и нећемо одустати. Људи морају да имају поверење, морамо да радимо на економију, то је приоритет, морамо младима да обезбедимо посао, да их вратимо из иностранства, морамо да идемо даље и да престигнемо оне који су много испред нас - рекао је Вучић.

- Плашим се да замрзнути конфликти нису решење, али се исто тако плашим да решења нема - додао је председник.

- Противника можете да направите, кога год да бих поменуо подигао бих га за 2-3%, а ја то не желим, ми противнике имамо али нам је сада јако битно да будемо уједињени и да као такви идемо напред - рекао је Вучић.

- Супер, дебео сам, ружан сам, све сам то, али је ли Србија икада имала овакву економију - упитао је председник.

- Зато је јако битно да идемо даље уједињени, ево нека нам Немачка буде пример, од 1945. до 1948. није било Немаца, нестали су, па су знали како да се понашају одговорно и да поврате све шта су изгубили. То је сада ситуација и у нашој земљи, не смемо да попуштамо пред непријатељима, него да идемо даље и напред уједињени - нагласио је председник.

Новина Јакшић додао је.

- Од првих пет питања проблема, четири су економија, Косово је на петом месту, ако је уопште на том месту. Пандемија је донела катастрофу, зато сада на овим изборима морамо да се осврнемо на економију, да обновимо фабрике, да отварамо нова радна места - рекао је Јакшић.

- Имамо план за све то, што се Ер Србије тиче, имамо разговор са шефовима из Емирата, видећемо да они дају половину пара за ове губитке, ми смо спремни да уђемо са нашим новце, ако они неће дати новац, ми ћемо дати веће инвестиције и већи део акција ће бити наш, што је битно за нас и настављамо са унапређење - додао је Вучић на констатацију Јакшића.

- Ми имамо пирамиду на чијем врху је Вучић који даје даља упутства и на тај начин се планови разводњавају и доводе до испуњења - рекао је Јакшић.

- Бојкот би многе довео до нестанка, када би ушли у бојкот, нестали би - додао је Јакшић на тему бојкота.

- Ми радимо фокус групе, кризне групе, нисмо једини који то раде и уредно плаћамо, према правилима како би видели шта људи мисле, и како би ишли напред и са оним што људи хоће. Хоћемо да људи имају још више поверења у оно што радимо - рекао је председник.

- СНС неће бити у проблему ако ја одем са власти, јер смо направили добру и јаку странку, можда ће ући и у уџбенике због онога што смо радили, градили, и ономе колико смо дали и у путеве, и у болнице и у изградњу Храма, а то све можете да радите само ако радите на економији - рекао је Вучић.

- Безброј пута сам чуо да ми неко дође и каже "рекао ми Вучић". Милион пута се догодило у Србији, и људи су сити таквих. Зато је потребно подмлађивање странке, промене у Влади. Једна кока-кола која је најуспешнија у својој сфери, сваке године мења 15 одсто руководство. Не мали број министара ће бити промењен. Треба да чувамо стабилност, подижемо економију, да млади буду задовољни да се враћају у земљу - рекао је Вучић. 

- Функционерска кампања? Звучи бесмислено. Кажу, "зову грађане телефоном"? Па наравно, како то? Од врата до врата, то је нормална ствар! То се свуда ради, тако се води кампања. Да не позовете нигде никога? Како резултати? Код нас је постало све нешто блесаво, да не смеш да питаш никог ништа? Смеш, наравно.

СПЦ у Црној Гори

- Србија је дискримисана у Црној Гори, као и правима народа тамо и наших грађана - рекао је Вучелић.

- Мислим да Србија може да допринесе још мало више, са разним манифестацијама које можемо горе направити - рекао је Вучелић.

- Милорад није запазио, али ми смо послали новац у Црну Гору, финансирамо све српске куће, улажемо у наш народ тамо, ми улажемо и помажемо и не желим ни да говорим о томе. Ја кажем, ако неко може за нешто да ме окриви, то је једино због тога колико сам улагао у Републику Српску и наш народ у Црној Гори - рекао је председник.

- Милорад је као мој отац, мој отац исто тако, шта год да се деси и шта год да ми урадимо, он ће бити на страни Руса - рекао је кроз смех председник.

- Можете ли ви да замислите колико је сада Србија моћна када се на сваком заседању појављује и амбасада Србије, ја Путина, Меркел, Кину, све их доживљавам као пријатеље и када са неким имамо мање пријатељске односе, ја ћу се свакако трудити да направим пријатељске односе него обрнуто - нагласио је председник.

На питање око корона вируса и избора, председник каже.

- Ја сам увек за здравље људи, на страну све, битно је да су нам људи добро. Али колико видим, сем у Београду, вирус се не шири толико у околним местима и другим градовима. На сваком бирачком месту биће маске, свако ко жели може да узме маску, ако то жели. Више ме плаши јесен, више него избори, али ми ћемо доћекати јесен спремни, зато и не очекујем да ће сада избори бити толики проблем, али и на јесен ћемо бити спремни - рекао је председник.

За сам крај емисије, провукла се и тема око утакмице Црвена Звезда - Партизан.

- Капа доле, честитам, колико сам се нервирао око Звезде, толико сам срећан због победе Партизана, били су бољи, нема шта - рекао је председник.

- То је све понос Србије - рекао је председник.

ПРЕДСЕДНИК ОТВОРИО ДУШУ У ПРОГРАМУ: Оно што ми је било најтеже у последњих осам година, изузев хајке на моје дете...

ПРЕДСЕДНИК ОТВОРИО ДУШУ У ПРОГРАМУ: Оно што ми је било најтеже у последњих осам година, изузев хајке на моје дете...

УВОДЕ СЕ НОВЕ МЕРЕ? Ана Брнабић најавила проширено тестирање и интензитет истог

УВОДЕ СЕ НОВЕ МЕРЕ? Ана Брнабић најавила проширено тестирање и интензитет истог

"Нећу дозволити да се ово дешава било ком детету": Премијерка о нападима на председникову породицу

"Нећу дозволити да се ово дешава било ком детету": Премијерка о нападима на председникову породицу

Вучић о посети Москви и сусрету са Путином 23. јуна

Вучић о посети Москви и сусрету са Путином 23. јуна

ВУЧИЋ: Америка и Немачка отворено ратују ко ће да води главну реч око Косова

ВУЧИЋ: Америка и Немачка отворено ратују ко ће да води главну реч око Косова

 

Прелиставање дневних новина за 20. септембар 2024. године
Prelistavanje dnevnih novina

Прелиставање дневних новина за 20. септембар 2024. године

19.09.2024. 20:49
ВУЧЕВИЋ СЕ ОБРАТИО ПЕНЗИОНЕРИМА: "Да није било вас не би Србија опстала"
Miloš Vučević

ВУЧЕВИЋ СЕ ОБРАТИО ПЕНЗИОНЕРИМА: "Да није било вас не би Србија опстала"

19.09.2024. 20:02
ВУЧИЋ СТИГАО НА МАРАКАНУ: Председник Србије са млађим сином дошао да бодри Црвену Звезду против Бенфике
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ СТИГАО НА МАРАКАНУ: Председник Србије са млађим сином дошао да бодри Црвену Звезду против Бенфике

19.09.2024. 18:45
Сајам спорта општине Земун свечано отворен у ОШ "Светислав Голубовић Митраљета"
Sajam sporta

Сајам спорта општине Земун свечано отворен у ОШ "Светислав Голубовић Митраљета"

19.09.2024. 14:49
ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену
Hitna pomoć, policija

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену

19.09.2024. 22:05
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани
FK Crvena zvezda

МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани

19.09.2024. 18:27
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45
СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)
Ukrajinska vojska

СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:38