Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

САМИТ О СТРАТЕШКИМ СИРОВИНАМА СРБИЈЕ: Потписани меморандуми донеће Србији инвестиције од 6 МИЛИЈАРДИ ЕВРА - "Историјски дан за нашу земљу"

19.07.2024. 08:24

Председник Србије Александар Вучић дочекао је јутрос у Палати Србија канцелара Немачке Олафа Шолца, који је синоћ стигао у посету Београду.

Питања новинара

За председника Вучића, како ће гаранције за ланац производње да се остваре у Србији

- Изражавам захвалност свим претходним властима јер Рио Тинто је овде 23 године и зато смо најдаље отишли. Нажалост Рио Тинто је био арогантнији у том периоду. То је на крају наша одлука, ми смо ти који процењујемо, да ли смо задоовљни достигнутим нивоом заштите животне средине. Највише верујем својим очима, нисам експерт, али умем да видим да ли се то испуњава или се не испуњава. Мој посао је да штитим интересе Србије. Ако мислите да постоји било ко у свету да може боље да нам гарантује, ја не мислим, посебно када добијете овако чврсте речи и гаранције. Тек је почетак, нисмо о уговорима говорили ни разговарали. Веома велику наду полажем у све ово, не бих да причам шта би било да смо пројекат уништили и какве би пенале имамо. Ово сматрам огромном приликом, знам да то неће ићи лако из три разлога. Први је тај што постоји део људи који живе у Јадру и Рађевини који имају сумње, са тим људима биће најлакше јер они ће са нама да разговарају. Имате други део људи забринут јер су читали и слушали свашта и зато што су изложени пропаганди. Борићемо се да сазнају истину. постоји трећи круг којима није ни важно шта се тамо збива и шта је истина. Није им важно шта то доноси Србије него мисле да је политички популарно и мисле да ће тако да ме сруше и дођу на власт. Нећу губити превише енергије у објашњењу оних који не желе да их чују. Што се тиче прве и друге групе људи, што се народа тиче увек сам спреман за сваку врсту разговора и разговараћу са љуидима. За мене је једино Србија важна и мој посао је да служим Србији а не њима.

За канцелара Шолца, на који начин Немачка може да гарантује да неће доћи до загађења?

- Можда је најбоља гаранција, као што вам је познато, када је реч о заштити животне средине, то је наш циљ, да останемо јака индустријска земља, да добијемо на снази, али да 2045. можемо пословати на климатски неутралан начин. То је велики изазов. Немачка има 84 милиона становника, трећа по реду макроекономија света, имамо велику индустрију и индустријских процеса. Потребна нам је велика количина енергије. Обавеза за све нас, и у Немачкој и у другим државама, ово што радимо овде тражи исто тако поступање према сировинама које имамо у нашим земљама, морамо користити и спроводити сваки рентибилан пројекат. Одговор на питање је јасно, морамо сви заједно успети у томе у нашим земљама да тежимо највећим могућим еколошким стандардима.

За Шефчовића, коментари критичара да ће ЕУ зарад зелене агенде жртвовати неку територију

- Овај пројекат је повезан и са приступањем нашем јединственом тржишту и ЕУ ће поштовати највише еколошке стандарде. То у пракси, шта значи? Прво и пре свега, ако је реч о критичним сировинама, батеријама, најсвеобухватнија, прописи о батеријама и критичним сировинама је ступио на снагу прошле године. Можете проверити са свима да има најсвеобухватнији оквир на свету. Свака батерија која ће изаћи на тржиште имаће дигитални пасош где ће јавност моћи да приступи инфомацијама да ли су испуњени стандарди, да ли су људи били третирани достојанствено, све ће бити у дигиталном пасошу. Постоје и велике казне и пенали које су дефинисане али када су уведена нова правила није било проблема. Данашње технике нуде могућности како да се рудари на еколошки исправан начин.

Обраћање Мароша Шефчовича

- Историјски дан, историјска прилика за Србију. Доказујемо да већ живимо у ери чисте технологије. Ово ће отворити врата највећим страним директним инвестицијама Србији. ЕУ је већ главни инвеститиор и трговински партнер Србије. Након овога ће још већи број европских компанија доћи да ради овде, сачуваћ бројна радна места, створиће нов привредни раст, повећаће нови БДП. Ово је важан пројекат ЕУ али није једини. Зелена транзиција захтева критичне сировине и зато смо увели нову стратегију и исти такав пројекат промовишемо и у Србији, Немачкој, Финској и другим земљама. То је нови талас како би се више фокусирали на критичне сировине. То радимо на одговоран начин. Видимо вас, желимо вас у ЕУ и пројекат као овај ће само убрзати процес.

Обраћање Олафа Шолца

- Ова одлука тражи храброст али је донесена у исправом тренутку. Копањем литијума у Србији, желимо мобилност, литијум морамо користити када је реч о батеријама. Потребно нам је климатски неутрално произведена енергија, потребне су нам батерије. Желим да кажем да је пројекат Јадар добар за Србију, доноси економске перспективе које ће се десити и то је тако због два принципа која ћемо поштовати, реч је о томе да се рударство остварује уз поштовање када је реч о заштити животне средине. Даћемо допринос томе и да ће до тога и доћи, помагаћемо да се све тако деси. Грађани морају да се увере у то. Истовремено ће то створити радна места у Србији.

Обраћање председника Вучића

- Размишљао сам како данас да се обратим људима и увек сам више бринуо о суштини него о форми. Поносан сам на ово што смо данас започели. Посебно хвала нашим партнерима из Немачке, канцелару Шолцу што му није било тешко да дође, хвала Шевчовићу који је од почетка био са нама. Данас овде сте видели људе који су потписивали меморандуме, крем де ла крем европске привреде, индустрије, финансијских организација, све из Европе што је значајно и вреди успели смо да доведемо у Србију. Важно је ово за Европу, Немачку, за нас у Србији најважније. Ово ће да представља прекретницу, велику промену, скок у будућност. Када сма ово све рекао знам и тешкоће са којима се суочавамо. И пре него што смо потписали било какав уговор а данас је само меморанду,, ништа нисмо крили, све радимо транспарентно. Поносим се тим пројектом. Ништа не желимо да тајимо и кријемо од наших људи. Србија ће инсистирати и лично ћу као председник Републике, борити се и за животну средину и за живот нашег народа да им и ваздух и земља и вода остану чисти. То је од кључног значаја, све експерте имаћемо на располагању. За нас је заштита животне средине од суштинског значаја. Под три велики економски напредк наше земље, донеће нам најмање 6 милијарди евра нових инвестиција. То су огромне промене, за нас је од пресудног значаја економски ланац о ком смо говорили. Данас ми је Шолц потврдио, не мора да ми потписује ништа, верујем му на реч.

- Имаћу још разговора после овога. Ми смо око минералних сировина потписали, морамо да сагледавамо ствари да искористимо оно што има, Србија нема море, нафте, гаса, али оно што имамо да то искористимо у најбоље, да сачувамо људе, да им обезбедимо веће плате, пензије и ово је веома важно и на нашем европском путу. Трговинску размену смо са Немачком увећали три пута последњих година. Од понедељка моћи ћете да видите нове велике вести за нашу земљу.

Церемонија потписивања докумената




Обраћање Мароша Шефчовича

- Сигуран сам да ће 19. јул ући у књиге историје као датум битан за развој Србије. Данас Србија постаје земља која прави кораке напред да заузме централну улогу у економији. Заузеће централно место у ланцу стратешких вредности. Сматрам да за успешност пословања, за значај овог пројекта, треба нагласити колико је битан. Убеђен сам да ће Србија напредовати, да ће се ојачати српска привреда са високо-квалитетним радним местима, други циљ је да се поштују еколошки стандарди и да се одговори на забринутост становништва у транспарентност. И ЕУ ће бити срећна да помогне Србији да постигне ова два централна циља. Помагањем изградње локалног ланца вредности за сировине и електрична возила. Такође знамо да неки глобални инвеститори су заинтересовани за сировине и не обраћају пажњу да максимисују користи за локалну економију али то није наш приступ. Сваки корак који се предузима ради поштовања европских стандарда је корак даље ка приступању ЕУ и то су амбиције Србије, а наша амбиција је да убрзамо тај процес. Србија са 1,5 милијарди евра добија највише средстава и Србија може да осети користи придруживања пре него што се заправо придржи. То је осетити сви грађани Србије. Европа жели просперитет Србије зато што је Србија у срцу Европе и Србија припада ЕУ.

Шолц: Има доста разлога за пројекат Јадар - добар за Србију

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је данас да му је драго што у Београду види велики број представника тржишта сировина који су укључени у пројекат искоришћавања минералних сировина и истакао да има доста разлога за реализацију пројекта Јадар у Србији.

- Ово је важан тренутак, да би се разговарало о знатном потенцијалу пројекта Јадар. Велики број људи је неуморно радио на томе да то данас све буде могуће и захвалио бих се на залагањима за ангажовање, на марљивости. Само на тај начин је било могуће да се састанемо данас и да можемо разговарати. Како је рекао, има доста разлога за овај пројекат и то је по његовом мишљењу добар пројекат за Србију.

- Он ствара нове потенцијале ланца вредности, обезбеђује могућности за стварање радних места, не само када је реч о рударству, него и у другим корацима прераде, повезује Србију са будућношћу мобилности, која мора радити без емисије ЦО2. Дакле, реч је о прекретници за мобилност у будућности - рекао је Шолц и истакао да ће све бити урађено по највишим еколошким стандардима.

Обраћање председника Вучића у "Палати Србија"

- Канцелар Шолц је рекао јутрос исто оно што и у Чилеу "зар се прерада ових материјала којих ствара хиљаде радник места не може преместити у земље одакле потичу ти материјали", желећи да покаже подршку. Истовремено желим да кажем да имамо три велике и важне ствари, број један је нешто са чим су сагласни и наши партнери из ЕУ и Немачке, а то је пуна заштита животне средине и ту су највећи експерти. Без пуне заштите живота људи и природе неће бити пројекта, а знамо да ће га бити управо јер најбоље из Европе и света доводимо у Србију да нам по том питању помогну. И ми ћемо заједно са њима да обезбедимо то за наше људе који живе на западу Србије. Тачка два је економски процват Србије. При томе мислимо не само на руду већ и на фабрике. Само фабрике катода су милијарде улагања, највеће инвестиције. Запослиће десетине хиљада људи. Нама су плате у Мачви и Подрињу ниже, ово је прилика да се то промени. Шолц је рекао да ће немачка влада да помаже у томе, а кад асе овде буду производиле батерије, сигуран сам да ћемо моћи да имамо још произвођача електричних аутомобила. Број три, ово што радимо, знамо да нећемо да имамо подршку јавности, али сам сигурна да ће људи све више стајати уз своју државу када буду видели са колико посвећености смо приступили. Ми ћемо да их молимо и тражимо да буде ово до највишег степена поштовано. Знам са ким смо договарали и разговарали и знам са ким меморандум данас потписујемо. Наше је да будемо поуздан партнер Европи, Немачкој, целој ЕУ - рекао је председник Вучић.

Након радног доручка, састанак Вучића, Шолца и Шефчовича

Након радног доручка, следи трилатерални састанак председника Александра Вучића, немачког канцелара Олафа Шолца и потпредседника Евроспке комисије Мароша Шефчевича.

Уочи трилатералног састанка, Вучић, Шолца и Шефчовић прошетали су испред Палате "Србија".

Radni sastanak
Радни састанак / Извор: Танјуг/Раде Прелић

Радни доручак

У току је радни доручак који је председник Вучић приредио за немачког канцелара, а потом ће уследити састанак Вучића и Шолца.

Затим ће бити одржана пленарна сесија или Самит о критичним сировинама Србије, на којем ће учестовати председник Александар Вучић, канцелар Олаф Шолц и потпредседник Европске комисије и европски комесар за међуинституционалне односе и стратешко предвиђање Марош Шефчович.

Србија и ЕУ потписаће Меморандум о разумевању између ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама, ланцима производње батерија и електричним возилима.

Након церемоније потписивања меморандума предвиђене су изјаве за медије Вучића и Шолца.

Немачки канцелар Олаф Шолц допутовао је синоћ у посету Београду, а на аеродрому "Никола Тесла" дочекао га је председник Србије Александар Вучић.

Осим председника Вучића, дочеку су присуствовали и председница Народне скупштине Ана Брнабић, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, амбасадорка Немачке у Београду Анке Конрад, као и амбасадорка Србије у Берлину Снежана Јанковић.

Приликом уласка у ваздушни простор Србије, Шолцов авион су дочекала два ловачка пара авиона МиГ-29 РВ и ПВО Војске Србије, а за дочек немачког канцелара и делегације на аеродрому је постављен црвени тепих и почасни вод Гарде Војске Србије.

У част доласка Шолца, на више места у Београду, дуж путева и улица постављене су немачке заставице.

Вучић је најавио да ће данас имати билатерални састанак са Шолцом у Београду и да ће разговарати и о европском путу Србије, политичким односима, развоју наше економије, као и да ће са ЕУ бити потписан меморандум о разумевању у вези са минералним сировинама.

Председник је изјавио да ће бити потписан Меморандум о разумевању између ЕУ и Србије о стратешком партнерству о одрживим сировинама, као и Писмо о намерама да се у Србији формира цео вредносни ланац.

Вучић је навео да ће у име Европске комисије уговор са представницима Владе Србије потписати потпредседник Европске комисије Марош Шевчович.

Најавио је да у Београд доћи и представници Европске банке за обнову и развој, представници КФВ-а, представници Италијанске развојне банке, као и представници Мерцедес-Бенца.

Прелиставање дневних новина за 20. септембар 2024. године
Prelistavanje dnevnih novina

Прелиставање дневних новина за 20. септембар 2024. године

19.09.2024. 20:49
ВУЧЕВИЋ СЕ ОБРАТИО ПЕНЗИОНЕРИМА: "Да није било вас не би Србија опстала"
Miloš Vučević

ВУЧЕВИЋ СЕ ОБРАТИО ПЕНЗИОНЕРИМА: "Да није било вас не би Србија опстала"

19.09.2024. 20:02
ВУЧИЋ СТИГАО НА МАРАКАНУ: Председник Србије са млађим сином дошао да бодри Црвену Звезду против Бенфике
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ СТИГАО НА МАРАКАНУ: Председник Србије са млађим сином дошао да бодри Црвену Звезду против Бенфике

19.09.2024. 18:45
Сајам спорта општине Земун свечано отворен у ОШ "Светислав Голубовић Митраљета"
Sajam sporta

Сајам спорта општине Земун свечано отворен у ОШ "Светислав Голубовић Митраљета"

19.09.2024. 14:49
ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену
Hitna pomoć, policija

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену

19.09.2024. 22:05
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани
FK Crvena zvezda

МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани

19.09.2024. 18:27
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45
СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)
Ukrajinska vojska

СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:38