Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПРОТОКОЛАРНА ПОДРШКА ДИЈАЛОГУ ИЛИ ГАРАНЦИЈА ЗА ЈАЧИ ВЕТАР У ЛЕЂА: Кофер пун чега ће вратити Лајчак из Америке?

06.10.2021. 23:35
Miroslav Lajčak
Мирослав Лајчак / Извор: Профимедиа

Лајчак је своју мисију специјалног изасланика започео почетком априла прошле године

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак започео је пре два дана прву званичну посету Америци од како је пре годину и по дана преузео дужност. Посета је уприличена у занимљивом моменту, одмах након што је у Бриселу гасио ватру око косовског питања, у чему му је помагао изасланик Стејт дипертмента Габријел Ескобар. Са каквим ће се кофером вратити, протоколарном подршком дијалогу или гаранцијама за јачи ветар у леђа?

"ДА ЛИ СИ СЕ НЕКАД ДРОГИРАО?" Хаос у студију - нико није очекивао овакав Шешељев одговор (ВИДЕО)

"ДА ЛИ СИ СЕ НЕКАД ДРОГИРАО?" Хаос у студију - нико није очекивао овакав Шешељев одговор (ВИДЕО)

ИСПЛИВАЛА ИСТИНА О ТИТУ И ЈОВАНКИ! Строго забрањено било да се слика - Броз са собом водио девојку од 29 година

ИСПЛИВАЛА ИСТИНА О ТИТУ И ЈОВАНКИ! Строго забрањено било да се слика - Броз са собом водио девојку од 29 година

БИЋЕ САХРАЊЕН УЗ НАЈВИШЕ ВОЈНЕ ПОЧАСТИ У АЛЕЈИ ЗАСЛУЖНИХ ГРАЂАНА: Последњи испраћај доктора Зорана Станковића

БИЋЕ САХРАЊЕН УЗ НАЈВИШЕ ВОЈНЕ ПОЧАСТИ У АЛЕЈИ ЗАСЛУЖНИХ ГРАЂАНА: Последњи испраћај доктора Зорана Станковића

Лајчак је своју мисију специјалног изасланика започео почетком априла прошле године, и себи зацртао амбициозан план да у току мандата приведе крају дијалог Београда и Приштине. Показало се да је био оптимиста, а за ових осамнаест месеци ауторитет и снага ЕУ стављени су неколико пута на пробу.

Прво су избори у Приштини успорили дијалог, па онда одбијање Приштине да разговара о формирању Заједница српских општина, а последњи пут криза је избила након што је Приштина увела реципроцитет око регистарских таблица.

Не само то, довукли су оклопна возила и специјалне јединице РОСУ на административне прелазе Јариње и Брњак, што је изазвало огорчење Срба који су онда поставили барикаде.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Десет дана су се две стране гледале преко тих барикада, ЕУ је за то време апеловала, исказивала забринутост, све док технички преговарачи Београда и Приштине Петар Петковић и Бесим Бисљими нису отпутовали у Брисел.

После два дана преговора договор је направљен, али не без помоћи Америке. Важну улогу иза кулиса одиграо је Габријел Екобар, а само његово присуство дало је сигнал да без ЕУ САД нема договора.

Истина, Ескобар је након што је договор у Бриселу постигнут, у разговору са новинарима истицао важност улоге ЕУ у дијалогу и похвале на рачун Лајчаковог рада.

Brisel
Брисел / Извор: Фото: Profimedia/SD/ilustracija/Twitter/Miroslav Лајчáк

Али, није искључио могућност да САД именују изасланика за дијалог, што је у администрацији бившег председника Доналда Трампа био Ричард Гренел,

- Остаје да се види да ли ће до тога доћи. У међувремену ја ћу радити као представник Стејт департмента у региону што сматрам да је веома озбиљно и бићу активан и отворен за проналажење билатералних решења у координацији са ЕУ - рекао је Ескобар током недавне аудио конференције.

А управо је Гренел убацио дијалог у "пету брзину" и довео до потписивања Вашингтонског споразума.

Трампов "булдожер", како су га медији звали Гренела, буквално је "киднаповао" дијалог и прво издејствовао споразум о железничком саобраћају који је потписан у Берлину, а онда и довео представнике Београда и Приштине у Белу кућу на потписивање Бриселског споразума.

žozep borelj
жозеп борељ / Извор: Профимедиа

Све би то било по вољи Брисела, да у овим важним дипломатским акцијама није наступао као соло играч, далеко од очију и званичника ЕУ.

Зато и не чуди изјава високог представника ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Ђузепа Бореља који је оценио да је сарадња са САД по питању Западног Балкана много боља, а недавна криза између Београда и Приштине решена јзахваљујући добром послу Лајчака.

- Морам да кажем да је наша сарадња са америчким изаслаником (Габријелом Ескобаром) била веома позитивна - рекао је Борељ.

Он је истакао да САД остају најближи и најважнији стратешки партнер ЕУ и да не треба имати сумњу око тога.

Да ЕУ не жели ништа да препусте случају, ни да се понови солирање САД, показује Лајчаково путовање у Америку. Нарочито ако се има у виду да је и Ескобар, попут Гренела, започео мандат амбициозном прогнозом: да би косовско питање могло да се реши у року од годину дана.

То сматра и Страхиња Суботић, програмски менаџер у Центру за европске политике.

EU, Srbija
ЕУ, Србија / Извор: Профимедиа

- Чињеница је да ЕУ не жели да се понови сценарио у којем амерички изасланик самостално и без координацију ЕУ решава самостално тако комплексно питање. Видели смо да је то дизало тензије, показало нејединство трансатлантског партнерства. САД прави кораке како би сачувала утицај у региону, а када има жељу да буде активна, Брисел жели да то Америка чини у координацији са ЕУ - напомиње Суботић.

А да ли ће успети?

- Бајденова адмистрација има мало више поверења у ЕУ него Трампова, што показује и ова Лајчакова посета. Ипак, ни Бајденова админстрација није успела да врати односе са ЕУ на ниво као пре Трампа, што показује и недавни договор оку куповине подморница. ЕУ се осећа занемареном, покушава то да промени и што се питања Београда и Приштине- закључује Суботић.

Последњи пут високи представници Београда и Приштине, председник Србије Александар Вучић и премијер Косова Аљбин Курти, састали су се у Бриселу крајем јула. Требало је да се поново састану у септембру, али је криза око реципроцитета то одложила.