Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

РЕГИОНАЛНИ МЕДИЈИ БРУЈАЛИ О ПУТИНОВОЈ ПОСЕТИ: Медији Мила Ђукановића се правили да се НИШТА БИТНО НЕ ДЕШАВА!

17.01.2019. 20:02
Srbi idu da dočekaju Putina
Срби иду да дочекају Путина / Извор: Танјуг/​Филип Краинчанић

Сви значајнији медији у земљама у региону с великом пажњом прате посету руског председника, Владимира Путина, од тренутка слетања његовог авиона на београдски аеродром, где га је дочекао председник Србије Александар Вучић, као и све активности двојице председника.

У Хрватској и БиХ, односно у Републици Српској, посету шефа руске државе Београду, део медија пратио је чак из минута у минут и уживо, а најмање простора овом догађају дато је у црногорским медијима.

Агенција ХИНА је јавила да је председник Вучић захвалио Путину на подршци коју даје Србији, рекавши да је званични Београд увек могао да рачуна на Русију, а да му је Путин узвратио поруком о могућностима развоја билатералне сарадње у још више области, те да је Србија главни савезник његове земље на Балкану.

Srbi idu da dočekaju Putina
Срби иду да дочекају Путина / Извор: Танјуг/​Филип Краинчанић

Алџазира Балканс је у опширном извештају издвојила да је председник Русије одликовао Вучића Орденом Александра Невског, те да су Русија и Србија потписале више билатералних споразума. Хрватски медији имали су различите приступе данашњем догађају, а како је тачно писано можете да прочитате у одвојеној вести.

И медији у БиХ, посебно у Републици Српској, где је Радио-телевизија уживо преносила посету Путина Београду, с пажњом су извештавали о свим активностима двојице председника. Радио Сарајево је пренело Вучићеве речи да Србија не заборавља да је Русија ставила вето на резолуцију о Сребреници, те да је председник Србије добио од Путина Орден Александра Невског. Вучићево помињање руског вета у СБ УН на британску резолуцију о Сребреници је, иначе, "хајлајт" у готово свим медијима у Федерацији БиХ.

Srbi idu da dočekaju Putina
Срби иду да дочекају Путина / Извор: Танјуг/​Филип Краинчанић

Готово сви албански и приштински медији известили су да је Путин са Вучићем разговарао и о Косову и Метохији. Коха је пренела да је Путин од Вучића добио штене шарпланинца. Такође, овај медиј преноси и да је Путин оценио да понашање Приштине и одлука о трансформацији КБС изазива тензије у региону.

Портал објављује и да је Путин у Београду оптужио Приштину за, како се наводи, "неке провокације".

Портал Фламе је пренео да је "Вучић новинарима рекао да Београд има подршку Русије по питању Косова и постизању компромисног споразума са Косовом".

Ево како је изгледао српски ручак за Путина: Дачић отпевао Путину ОВЕ ДВЕ ПЕСМЕ!

Приштински портал Телеграф је пренео да је Вучић поручио да без Русије неће бити решења за Косово, те да је Путин позвао на поштовање Резолуције 1244. Зери онлајн пише да је Вучић "током заједничке конференције са руским председником говорио о дијалогу с Косовом", а Бота сот је пренео да је Путин казао да се став Русије према Косову није променио, те да наметање стопостотно увећаних такси на производе из Србије и БиХ и трансформација КБС подижу тензије у региону.

Srbi idu da dočekaju Putina
Срби иду да дочекају Путина / Извор: Танјуг/​Филип Краинчанић

Македонски медији, такође, с пажњом и у континуитету прате посету шефа руске државе током читавог дана.

Портал А1Он је пренео да је велики број грађана из целе Србије дошао поподне у Београд да би поздравио руског председника и Вучића.

Процена МУП-а: Код Храма између 120.000 и 125.000 грађана

Портал МКД је приметио да је председник Путин током поздрављања с члановима српске делегације једино загрлио шефа спољних послова Ивицу Дачића, а да се са другима само руковао.

Радио Слободна Европа на македонском језику је пренела да је Путин рекао да Русија дели забринутост Београда због понашања Приштине, те да је, како наводе, позвао Београд и Приштину да постигну узајамно прихватљиво решење у складу с резолуцијом 1244.

Скопска Нова Македонија пише да Путинова посета Београду шаље скривене поруке Западу, односно да би западне депломате могле да се забрину када виде како је Србија, иначе, кандидат за чланство у ЕУ, поставља црвени тепих за руског председника. Канал 5 је јавио да је Путин у Србију стигао са четири идентична авиона и много агената, те да су мере безбедности у Београду данас подигнуте на највиши степен.

Путин ЈЕДНОМ РУСКОМ НАРОДНОМ ПОСЛОВИЦОМ описао односе Србије и Русије

Најмање простора посети председника Путина Београду дали су црногорски медији под контролом Мила Ђукановића. Јавни сервис РТЦГ пренео је, осим вести да је Путин од Вучића добио штене шарпланинца, речи руског председника да је Русија један од највецих инвеститора у Србији. Он је такоде рекао и да је робна размена измеду Русије и Србије драстицно порасла и да сада износи две милијарде долара, навео је РТЦГ.