Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СРБИЈА ИСПРАТИЛА СВОГ ПАТРИЈАРХА: Његова светост Иринеј сахрањен у крипти Храма Светог Саве (ФОТО/ВИДЕО)

22.11.2020. 07:54 21:21
Irinej
Иринеј / Извор: Фото: СД/Илустрација

Патријарх СПЦ Иринеј сахрањен је данас у крипти Храма Светог Саве, уједно је и први спрски патријарх који је сахрањен у крипти.

Патријарх Иринеј преминуо је  20. новембра у 07.07 ујутру у Војномедицинској установи на Карабурми одакле је његово тело изнето после подне у пратњи лекара и здравствених радника те установе који су му у "шпалиру" испед главног улаза на тај начин одали пошту. На трону српског патријарха био је 10 година (2010-2020).

"Вучић и патријарх Иринеј имали посебан однос, чули се телефоном из болнице"

"Вучић и патријарх Иринеј имали посебан однос, чули се телефоном из болнице"

ЗВАНИЧНО ЈЕ ОДЛУЧЕНО: Познато ко ће и када говорити на сахрани патријарха Иринеја

ЗВАНИЧНО ЈЕ ОДЛУЧЕНО: Познато ко ће и када говорити на сахрани патријарха Иринеја

"Приликом испраћаја патријарха стриктно придржавање мера": Свети архијерејски синод упутио молбу свим верницима

"Приликом испраћаја патријарха стриктно придржавање мера": Свети архијерејски синод упутио молбу свим верницима  

13:10
Патријарх Иринеј сахрањен је у крипти Храма Светог Саве

Након литургије која је започела јутрос у девет сати, одржано је опело патријарху Иринеју. После завршеног опела, уследиле су беседе председника Србије Александра Вучића, митроплита Хризостома, српског члана Председништва БиХ Милорада Додика и старешина Саборне цркве у Београду протојереј-ставрофор Петар Лукић које су одјекивале Храмом и оставиле вернике у сузама.

Одмах након беседа, свештеници СПЦ затворили су ковчег патријарха Иринеја након чега су гардисти спустили ковчег српског патријарха до његове нове вечне куће, у самој крипти Храма Светог Саве где је и сахрањен.

Патријарх Иринеј за живота оставио је аманет да жели да његово тело буде сахрањено у Храму Светог Саве те је постао и први српски патријарх сахрањен на овом месту.

13:05
Гардисти однели ковчег патријарха у крипту

Након беседа које су говорене у част патријарха Иринеја, свештеницу су затворили ковчег са телом патријарха Иринеја који су понели гардисти до самог места у крипти. 

12:50
Беседа председника Вучића

- Љубав је била основа вере почившег патријарха Иринеја, а његова Србија била је она коју је и сам стварао - Србија мира, Србија која разуме и која окупља - рекао је данас председник Александар Вучић.

Он је у беседи на сахрани патријарха Иринеја, поручио да је почивши поглавар СПЦ склопио очи онако како је и живео - у миру, са собом, Богом, са црквом и људима.

- Тај живот је имао јасне циљеве: Бога, љубав и Србију. И не мање од тога, целокупан српски народ, ма где да живи. Његов Бог је био Бог разума, онај који прашта, који разуме, који воли. Бог свих нас, онај који не дели, него спаја, онај који нас учи и који нас чува - рекао је Вучић.

Како је истакао, љубав је била основа сваке патријархове вере, и као код сваког правог хришћанина, била је већа од свега осталог, јер је добро знао да су и вера и нада немогуће без љубави, без срца које се предаје и Богу и људима.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

- А његова Србија је била управо она, коју је и сам стварао. Србија мира, Србија која разуме, Србија која окупља, која побеђује радом и мудрошћу, Србија која не уме и нема потребу да мрзи - указао је Вучић.

Председник је навео и да је Храм Светог Саве, који је патријарх толико желео и завршио, храм баш те и такве Србије.

- На много начина, он је и био и овај наш храм. Саборни, мудри, пун милости и љубави. Пред њим, нашим духовним оцем, ми се нисмо делили. Пред њим није било зађевица, зависти, злобе и мржње - рекао је Вучић.

Почивши патријарх склопио је , каже, очи и предао душу Богу, са само једном жељом, једним аманетом, за све који смо остали:

- Да његов храм, његов сан, никада не порушимо. Да останемо оно што је стварао, посвећен Богу, љубави, Србији и српству. Да верујемо, волимо и да то радимо заједно, окупљени у храму мудрости и мира - наводи Вучић.

Вучић је указао да је то велика обавеза за нас којима је, каже, увек било лакше било да се делимо, него да се окупљамо, да се свађамо, него да се миримо, да се мрзимо, уместо да се волимо, да се светимо, место да праштамо.

- И много храмова смо порушили, пре него што нас је он убедио да саградимо овај. Хоћемо ли га, учени његовом мудрошћу, сачувати, није више питање само пристојности, него и питање нашег даљег опстанка - рекао је Вучић.

Упитао је да ли ћемо знати, без њега, његове благе руке и мирне речи, да останемо једно, без злобе, верујући једни другима, разумевајући се и праштајући.

- Када је, толико пута, његова светост тврдила да је то могуће, ја сам му веровао. Ви сте му веровали, сваки човек у овој земљи му је веровао. Зато, верујем и данас. Да ће његово учење да остане. Да ћемо наставити да градимо, и храмове, и Србију. Да ћемо имати памети, заједничке циљеве, исту веру и исту љубав - поручио је Вучић.

Када се громада стене одвоји од планине, на њеном месту остаје вечита празнина коју ни векови не могу попунити, поручио је председник Србије.

Упокојени патријарх Иринеј оставио је иза себе дело вредно дивљења, поручио је Вучић и истакао да је патријарх ујединио српски народ, као и да је његова највећа брига била Косово и Метохија, а да је према том питању поступао рационално и хладне главе, разумевајући тешку реалност и све историјске грешке.

Вучић је, у обраћању, казао да је челник СПЦ обновио дух јединства и заједништва српског народа.

- Србију и Српску није одвајао једну од друге. Рођени Чачанин којег су сви прекодрински Срби волели и поштовали. Захваљујући и његовом ангажману, молбама и молитвама није било зађевица и свађа између Срба источно и западно од Дрине. Чували смо и бринули једни о другима као никада у својој историји и притом никога не угрожавајући - рекао је подвукавши да је патријарх Иринеј оставио дело вредно дивљења.

Патријарх је бринуо И о судбини нашег народа у Црној Гори, не прихватајући, и по том питању је био бескомпромисан, поделу наших људи и нашег народа по авнојевским шавовима, иако је поштовао сваку од тако признатих, новостворених држава.

AV
АВ / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Председник је рекао да је упокојеном патријарху највећа брига била Косово и Метохија.

- И ту, и по том питању, иако је део живота провео у Призрену, поступао је рационално и хладне главе, тражећи начине да сачувамо, или бар не признамо независност Косова, разумевајући тешку реалност и све историјске грешке које смо починили, али је веровао и у нарастајућу снагу српске државе и , понекад, помало и наивно, њену моћ да убеди свет да је за Косово и Метохију добро само правично и праведно решење. Поштовао је западни свет и био уверења да ће кад-тад разумети Србе и прихватити бар део наших аргумената - објаснио је он.

Патријарх Иринеј, рекао је Вучић, суштински је изградио најлепши не само православни, већ хришћански храм на свету.

- Заједно смо овде били много пута и знам колико је чекао дан кад ће храм бити завршен, колико је енергије и љубави уложио у то, а ја, ја сам спреман да кажем да њега није било, градили бисмо овај наш храм још деценијама. Он је тај који је за овај храм рекао да је нова Света Софија, да ће бити најважније стециште православних верника у целом свету. Волео је Русију, председнику Путину био је бескрајно захвалан за подршку у изградњи овог храма и веровао у блискост наших народа - указао је он.

Вучић је истакао да је патријарх Иринеј заслужан И за обнову културе сећања.

- Он је био тај који нас је окупио, као прави светосавски духовни витез, око борбе и жртве нашег народа. Срамотили смо се годинама, ћутали о патњи нашег народа, чињенице због страха од политичких санкција сакривали од народа, од себе, док Иринеј, његова светост, то није променио. Захваљујући њему, више него било коме другом, данас са поносом говоримо о јунацима са Кошара, они добијају своје улице, булеваре, споменике. Не стидимо их се, као што је то доскора било, већ се њиховим делом поносимо - рекао је он.

Подсетио је да се већ шест година са патријарховим благословом обележава Нато агресија, “не кампања”, како су нам неки у аманет оставили, и да се не плашимо да истину кажемо у лице целом свету, борећи се за мир и пријатељство и са оним народима који су у тој агресији учествовали.

- Патријарх Иринеј благословио је вечно сећање и свакогодишње одржавање заједничког помена Србије и Српске поводом страшног злочина почињеног над крајишким народом, над јуначним Србима Крајишницима. Зато сваке године уз сузе и бескрајну тугу обележавамо страдање нашег народа у Олуји - додао је он.

Вучић је истакао да је Иринеј био велики патријарх, наводехци да је помирио И ујединио подељену цркву у Америци и изборио се за повратак одузете имовине.

AV
АВ / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

- Успоставио је партнерски однос са државом говорећи да ”држава треба да ради свој посао а црква свој”. Радећи тако јачали су и држава, и црква, на срећу народа. Успоставио је дијалог са Ватиканом и убедио папу Фрању да Степинац није светац - подсетио је он.

Иза патријарха Иринеја, према речима Вучића, остају обновљене цркве, манастири, богословије и никада снажнији добротворни рад цркве од народних кухиња до помоћи болеснима.

- Завршио је Храм Светог Саве, сан девет српских патријарха и београдских митрополита, од митрополита Михаила, који траје 125 година. Он има са чим да изађе пред Светог Саву, светог кнеза Лазара и пред своје претходнике. А нама, и народу, и цркви, биће потребно много мудрости да сачувамо оно што нам је оставио. Такву Србију могуће је заступати и на небу и на земљи. И док он то несебично буде чинио у вишим сферама, овде, на земљи, то можемо само ми - подвукао је он.

Безгранично поштовање и огромну љубав код свога народа патријарх је, каже председник, стекао непрестано делајући са патријархом српским Павлом, сталном спремношћу на жртву, дубоко свестан учења светих отаца да без велике жртве нема велике љубави, а без велике љубави нема ни великих дела.

- Управо та љубав подигла је из пепела десетине и десетине разрушених светиња, и из темеља дигла нове храмове крунишући веру овим велелепним храмом у коме нас је данас окупио наш деда, наш патријарх, да га са свечаном тугом испратимо у Царство небеско, где га са радошћу чекају Св. Симеон и Св. Сава, Св. Василије и Св. Петар - додао је он.

Захвалио се патријарху и на свакој речи којом је све нас подучио, на љубави коју је усадио у нас, на мудрости коју смо пратили.

- Остаће Србија на твом путу, свесна да је сваки други пут пут пропасти, верна твом делу, твом храму, окупљена око твојих циљева. То нам је обавеза, то нам је услов, то нам је заједничка жеља, од данас подељена, а иста, на небу и на земљи - поручио је Вучић.

12:35
Говор Милорада Додика

Преседавајући Прдседништва БиХ Милорад Додик опростио се данас над одром патријарха Иринеја поручивши да је он имао снагу и моћ да сабере Србе где год они живели.

Окупљени и данас, додао је, испуњавамо свештеничку жељу патријарха да се окупимо и будемо заједно.

- Данас нас је сабрао његов одлазак, а до сада су нас сабирали његови доласци - рекао је Додик.

Присећајући се његових долазака у Бањалуку, Додик се присетио и његових речи да је за Републику Српску и Србију најважније јединство, љубав у Бога, љубав према Отаџбини и човеку.

Истакао је да у последњих 11 година у Републици Српској није било весеља ни туге, а да патријарх није био присутан, без обзира на његове обавезе.

- Био је пастир свих наш. био је необично обичан и скроман човек, човек благих речи и чврстих дела - поручио је Додик.

Историчари ће, казао је Додик, сведочити једног дана да је патријарх управљао Српском црквом у комплексном, сложеном и захтевном времену.

Патријарх је Цркву изводио на сигурно без буке, живео је тихо, рекао је Додик и додао да је то био само параван иза којег се крио човек који никада није устукнуо.

Указујући да је био цењен у целом православном свету, Додик је истакао да је патријарх водио рачуна да, како је рекао, наша црква не буде "камен спотицања", већ актер помирења.

Додао је да и Храм Светог Саве завршен његовом заслугом након једног века, али се он тиме није хвалио, јер је то био само једано од храмова у чијој градњи је учествовао.

Milorad Dodik
Милорад Додик / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

- Његов одлазак долази у изузетно тшком тренутку за нашу Цркву, док се нисмо опоравили од одласка епископа Милутина и митрополита Амфилохија. Године ће проћи док се такав губитак надомести - рекао је.

Додик је рекао и да је Српска црква научила на искушења и није јој било лако и изражио изразио наду да ће архијереји "управити кормила наше цркве у правом смеру".

Истакао је и да патријарх није био само пријатељ Републике Српске, већ и његов лични који је сведочио неким од најлепших тренутака у његовој породици, па је зато, рекао, Иринејев одлазак, за њега лично велики губитак.

12:30
Говор проте Петра Лукића

- Данас можемо са сигурношћу рећи да се наш патријарх богатио на духовном путу, његов осмех био је плод његовог смирења и та благост га није напуштала, и тако ће га народ памтити - рекао је Лукић.

- Он је бринуо о свима као прави отац и прави син, његово поштовање у народу било је огромно. Није лако преузети кормило СПЦ након патријарха Павла, а он је то урадио без оптерећења, мада је било дела која су оптерећивала СПЦ. Још увек се сећамо његових речи да ће цео његов рад бити као што је сам Бог рекао и онако како треба - додаје Лукић.

- Све време он се трудио да свима помогне, зато је био пример смирења, љубави и честитости - рекао је Лукић. 

Lukić
Лукић / Извор: Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

- Његов изненадни одлазак у болницу је забринуо све нас, молили смо Бога да оде и да нам се врати јер нам је као такав био потребан до дан данас. Али, сада само господ зна зашто га је позвао себи, због смирења, разборитости, искреног служења Богу... Свештенство га је поштовало, и не само они, него свако ко га је познавао

- Док ми тугујемо, он се радује због сусрета са Богом, зато, молите се за њега, и за све нас, нека ти је вечан спомен и Царство небеско - рекао је Лукић.

12:25
Читање Кириловог писма

Митрополит Руске православне цркве Иларион Алфејев прочитао је писмо руског патријарха Кирила. У писму се, између осталог, наводи да је у име архипастира и пастира, монаштва и мирјана Руске правосланве цркве изразио саучешће.

- Бог је цркви светитеља Саве даровао мудрог патријарха који је цео свој живот посветио њеној духовној бризи. Испуњен хришћанском љубављу за људе новопросветљени патријарх се не штедећи своју снагуувек трудио да буде поред своје пастве, радујући се са радоснима и тугујући са онима који тугују. И у последњи час свог земаљског живота је поделио страдања оних верника чији је живот прекинула страшна епидемија - истиче се у писму.

Како се наводи у писму, последње и неостварена жеља новопрестављеног патријарха била је да освешта храм Светог Саве у Београду.

- Завршетак унутрашњег уређења овог храма ући ће у историју као једно од главних достигнућа његовог патријархслужења - каже се у писму које је приочитао митрополит Иларион. 

12:17
Беседа митрополита Хризостома

"Ваша светости, драги оче и учитељу, опрости нам, ако те било чиме увредисмо и ако те некада не послушасмо. Опрости и благослови овај Синод којем предаде велики терет. Опрости нам што не могадосмо да те опслужимо у овој несрећи и што те остависмо у болници. Нека ти је благословено царство небеско. Амин божији"

Митрополит дабробосански господин Хризостом обратио се верницима над одром блаженопочившег патријарха Иринеја.

- Ево нас неочекивано поред одра. Колико јуче је био са нама и неуморно радио и бринуо о Цркви. Патио је и туговао због најновијих раскола и подела у нашем православљу. Гле, изненада нас затиче вест о његовом упокојењу. Пуних десет година предводио је нас тихо, мудро и стрпљиво ка царству небеском. Показа нам пут којим ћемо једном сви поћи. Тридесет шест година као епископ сведочио нам је љубав и доброту божију, која је исијавала из њега. Црква је пролазила кроз искушења, а он је остао непоколебљиви стуб наше Цркве. Био је достојан наследник учитеља Павла, а то није било лако ни једноставно.

Иако смо, браћо и сестре, данас тужни због привременог растанка са патријархом, помолимо се богу да патријарху буде блажен пут којим ходи у царство божије, у наручје оца небеског. Пре десетина година, можемо рећи од момента рођења, кренуо је путем који га је водио и довео до царства божијег - рекао је поручивши да туга треба да прерасте у радост због његовог сусрета са свецима, а пре свих са господом нашим Исусом Христом.

Путовао је, подсећа, кроз бурна времена наше прошлости, нажалост и наше садашњости.

Али се није предавао нити малаксавао - рекао је.

Уједно, подсетио је на то да је пре десет година тражио да не буде на месту патријарха истакавши да је болестан човек. Ипак, десет година потом остао је на челу Цркве.

mitropolit Hrizostom
митрополит Хризостом / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

- Научио нас је како стрпљењем да служимо јединству и саборности наше Цркве. Показао се као бескомпромисни борац у очувању части и угледа Цркве и нашег народа. Данас се привремено опраштамо од њега, а његово тело предајемо земљи. Тежак је ово губитак. Пре 20 дана изгубисмо дичног и великог митрополита Амфилохија, а већ данас патријарха - рекао је подсећајући да не треба губити наду, већ сакупити храброст за дане који предстоје: - Знамо да нас гледају из небеских висина.

Рекао је и да верници осећају његову љубав, те да се осећа и зна да је својим молитвама он данас на Косову равном и на Метохији славној, у Призрену, у Чачку, Нишу, Бањалуци, Москви...

- Зато не тугујмо, браћо и сестре, као они који немају вере, већ се учимо од њега како да живимо и радимо.

Даље је наставио дрхтавим гласом.

- Ваша светости, драги оче и учитељу, опрости нам, ако те било чиме увредисмо и ако те некада не послушасмо. Опрости и благослови овај Синод којем предаде велики терет. Опрости нам што не могадосмо да те опслужимо у овој несрећи и што те остависмо у болници. Нека ти је благословено царство небеско. Амин божији - изговорио је на крају обраћања.

- Драги наш патријарше, опрости нас и благослови за све што погрешисмо и послушасмо, опрости што смо те у овој пошасти самог оставили у болници, опрости нам и моли Бога за нас - рекао је митрополит Хризостом. 

12:15
Завршено опело

Након завршеног опела, следе беседе председника Србије Александра Вучића, митроплита Хризостома, српског члана Председништва БиХ Милорада Додика и старешина Саборне цркве у Београду протојереј-ставрофор Петар Лукић.

11:25
Почело опело

Почело опело патријарха СПЦ Иринеја, свештеници се налазе у центру Храма, одмах поред ковчега патријарха Иринеја, а епископи заузимају своје место око њих по чину који служе.

После опела у продужетку литургије од патријарха ће се опростити председник Србије Александар Вучић, митроплит Хризостом, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и старешина Саборне цркве у Београду протојереј-ставрофор Петар Лукић.

10:50
Руски митрополит одао пошту

Сахрани патријарха српског Иринеја данас у Храму Светог Саве присуствује шеф делегације Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион. Он је и председник Одјељења за спољне црквене везе Московске патријаршије.

10:44
Председник Србије упутио последњи поздрав и на свом Инстаграм профилу

Председник Србије опростио се и упутио последњи поздрав и захвалност патријарху СПЦ Иринеју и на свом Инстаграм профилу "будућностсрбијеав".

- Последњи опроштај од блаженопочившег патријарха српског Иринеја - речи су на Инстаграм објави председника Вучић.

 Председник Републике Србије Александар Вучић присуствује светој Литургији поводом упокојења патријарха српског Иринеја, која се служи у храму Светог Саве. 

10:05
Председник Србије поклонио се над ковчегом патријарха Иринеја

Председник Србије положио је венац на ковчег патријарха Иринеја и поклонио се над сандуком са земним остацима патријарха Иринеја.

AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

 

AV
АВ / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић
10:00
Председник Србије стигао у Храм

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Храм Светог Саве где ће упутити последњи поздрав и беседу у име и част патријарха СПЦ Иринеја. Са председником Србије стигао је и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик који се поклонио одру патријарха Иринеја.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Павковић

Вучић је око 10 сати стигао у Храм Светог Саве где ће патријарх бити сахрањен и присуствоваће другом делу заупокојене литургије.

Планирано је и обраћање преседника Србије након опела преминулом патријарху Србије.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић
09:40
Говор епископа бачког Иринеја

Епископ бачки Иринеј одржао је говор након литургије упокојења патријарху Иринеју у Храму Светог Саве.

- Наш патријарх Иринеј био је делатни сведок свих речи јеванђеља, човек мира, оваплоћење мира, мироносац и миротворац међу људима, а пре свега, у сопственом народу, истакао је епископ бачки Иринеј у беседи, у оквиру литургије над одром почившег поглавара СПЦ.

- Свако од нас, од људи узраста у веру какву жели, у Христову веру, по благодети његовој и само на тај начин, кроз литургију, кроз свето причешће ми постајемо носиоци њега и само тако можемо бити у вери једни са другима - рекао је епископ бачки Иринеј.

- Он нас сједињује својим страдањем, својом љубављу, својом жртвом од момента када је постојао грех као уљез у историји рода људског. На почетку падом неких анђела, а после и падом неких људи. Али само кроз њега имамо приступ Оцу и Духу светоме, али се нама у човечанству појављује огромна заблуда када кажемо да се крстом укида непријатељство, и морамо да схватимо да то није страдање, него моменат у коме сами себе подижемо и жртвујемо себе због других људи - рекао је он.

- Међутим, није сада тренутак да вам показујем путеве којима морамо ићи, који су толико смислени, и пуни љубави, већ вам представљам живот нашех патријарха који сада лежи пред нама и спрема се за пут у сједињење душе и тела. Он је био сведок мојих речи. Многи су спремни да по себи, судећи по другима, осуђују и расуђују. Тако је и наш патријарх био изложен судовима и осудама који нису били праведни... Међутим, на нашу срећу и на нашу радост, ништа није иста. Наш патријарх, само му име каже, и име по рођењу, и свештено име, био је миротворац и међу нама у цркви, и према народу и према животу. Провео је од најрадније младости у служби народу, цркви и светињама, најпре код нас, а касније у Црној Гори, на Острогу, касније постаје епископ у Нишу где је обнављао храмове и подизао нове, да би на крају био поглавар наше цркве у времену које није било лакше у односу на сада - речи су епископа бачког Иринеја.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Зато је био омиљен код већине људи, поготову код оних са духовном свешћу, његова личност је зрачила лепотом. Он је могао не само да заустави хладнокрвност, него је успевао да у њихове животе унесе срећу и радост, у сваком дијалогу и сусрету био је искрен и добронамеран - додаје он.

- Ја ћу закључити са две, три реченице овај део који сам изнео пред вама. Његова мекоћа је била његова снага, а уздржаност је била његова мудрост. Мирна рука патријарха Иринеја је без реторике и помпе ћврсто држала корене наше цркве, и чврсто држао до тога да се не одрекне српског народа и народа на Косову и Метохији. Уживао је и поверење, и љубав свих светитеља и архијереја која су дошли са свих страна света да одају последњу пошту патријарху Иринеју. А они који нису могли да дођу, из нама свима познатих разлога, послали су макар телеграм саучешћа - рекао је епископ бачки Иринеј.

- Он није умро, он спава, тим речима ћемо завршити сваки говор о Иринеју! Ми се сада молимо за душу нашег патријарха због очинске љубави коју је показивао нашем народу и зато га испраћамо више са радошћу него са жалошћу - рекао је епископ бачки Иринеј на крају беседе.

09:30
Завршена литургија

Завршена је литургија упокојења у Храму Светог Саве након чега следе беседе званичника у част патријарха Иринеја.

09:05
Војска на улазу у Храм

На уласку у храм стоје припадници гарде Војске Србије, а велики број верника пали свеће у малој цркви посвећеној Светом Сави, која се налази поред храма. Испред храма присутан је велики број верника. 

Hram
Храм / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић
09:00
Почела литургија

Литургија за упокојење почела је у 9.00 часова, у централном делу храма, где ће бити изложено тело патријарха Иринеја. Литургију служи митрополит дабробосански Хризостом, присутне владике и 16 свештеника.

Hram Svetog Save
Храм Светог Саве / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић
08:52
Српски званичници одали почаст

Пре почетка литургије, у Храм Светог Саве стигли су премијерка Ана Брнабић, председник Скупштине Ивица Дачић, министри Александар Вулин, Небојша Стефановић, Ненад Поповић, Татјана Матић, Вања Удовичић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, шеф БИА Братислав Гашић, представници Града Београда, надбискуп Станислав Хочевар... Међу присутнима на литургији су и мандатар за састав нове црногорске владе Здравко Кривокапић, као и амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић, те амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Nebojša Stefanović
Небојша Стефановић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

marko đurić
марко ђурић / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Nenad Popović
Ненад Поповић / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Sahrana
Сахрана / Извор: Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

Zdravko Krivokapić
Здравко Кривокапић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Vanja Udovičić
Вања Удовичић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Bocan-Harčenko
Боцан-Харченко / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић

Radojičić
Радојичић / Извор: Фото: Танјуг/Страхинја Аћимовић
08:45
Завршено читање јеванђеља

У Храму Светог Саве на Врачару, где је изложен ковчег са телом патријарха Иринеја, београдски свештеници завршили су читање јеванђеља над одром поглавара Српске православне цркве. 

08:30
Хор "Бранко" из Ниша пева на сахрани Иринеја

Црквено-певацка дружина "Бранко", хор основан при Нишкој епархији пре 133 године, певаће данас на сахрани патријарха Иринеја.

Сам патријарх одликовао је хор Орденом Светог Саве другог степена, а певали су на устоличењу двојице патријарха Павла и Иринеја. Хор је певао широм света, а од 2009. године под покровитељством патријарха, хор "Бранко" домаћин међународног фестивала духовне музике "Музички едикт". 

08:13
Сахрана на празник Св. Нектарија

Патријарх ће бити сахрањен на празник Св. Нектарија Егинског, празник који је веома волео. 

08:10
Верници пристижу у Храм

Верници у све већем броју пристижу испред храма Светог Саве. 

Обустављен је саобраћај у свим споредним улицама око храма Светог Саве.

vernici
верници / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Још увек се читају Јеванђеља над одром патријарха, а тако је било и током читаве ноћи.

Hram Svetog Save
Храм Светог Саве / Извор: Фото: Танјуг/Сава Радовановић

 

08:00
Грађани се читаву ноћ опраштали од Иринеја

Грађани су током читаве ноћи долазили у храм Светог Саве како би одали почаст преминулом патријарху Иринеју 

Скроман пут на царство небеско

Као епископ нишки он је давне 1982. године написао тестамент и одабрао пригодну одежду, коју је желео да му обуку када се упокоји. Тада није ни слутио да ће кроз неко време постати поглавар СПЦ.

Irinej
Иринеј / Извор: Фото: СД/Илустрација

Међутим, како пишу београдски медији, ту одежду је понео када је 2010. из Ниша прешао у Београд и без обзира на то што је десет година седео на трону СПЦ, није куповао нову. Ни свој тадашњи тестамент у међувремену није много променио. Личне ствари попут сата, бројаница и књига намењене су члановима његове породице, а скромна имовина остављена је Српској православној цркви.

Више о овој вести можете прочитати кликом ОВДЕ. 

Литургија за упокојење 

Литургија за упокојење почиње у 9:00 часова, у централном делу храма, где ће бити изложено тело патријарха Иринеја, и служиће је митрополит дабробосански Хризостом, присутне владике и 16 свештеника.

На литургији ће беседити епископ бачки Иринеј.

Irinej
Иринеј / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић

Земне остатке Патријарха у гробницу у крипти спустиће свештеници из Београда.

Свети Архијерејски Синод обавестио је свештенство, монаштво и верни народ да се током молитвеног испраћаја блаженопочившег патријарха Иринеја у Храму Светог Саве стриктно придржавају мера, које су због тешке епидемиолошке ситуације у нашој земљи прописали надлежни државни органи.

На сахрани ће говорити председник Србије Александар Вучићћ

 Патријајарх Иринеј биће сахрањен данас у крипти Храма Светог Саве на Врачару, а како је најављено, над одром патријарха беседиће епископ бачки Иринеј, председник Србије Александар Вучић и председвајући председништва БиХ Милорад Додик. 

Irinej i Vučić
Иринеј и Вучић / Извор: Фото: Србија Данас/Саша Џамбић/Профимедиа
Синод: Приликом испраћаја патријарха стриктно придржавање мера

Свети архијерејски синод Српске православне цркве саопштио је да ће током молитвеног испраћаја блаженопочившег патријарха српског Иринеја, у Спомен-храму Светог Саве на Врачару, бити стриктно поштоване мера које су због тешке епидемиолошке ситуације прописали наделжни државни органи.

Из тог разлога, обезбеђен је директан пренос, а Свети синод позвао је свештенство и вернике да умноже своје личне молитве за покој душе патријарха, каже се у саопштењу. 

Последице корона вируса довеле патријарха Иринеја до смрти

Подсетимо, српски патријарх Иринеј примљен је 5. новембра у Војно медицински центар на Карабурми у Београду. Дан раније, констатовано је да је позитиван на корона вирус.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

У четвртак је дошло до погоршања општег стања Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, као последица COVID 19. Патријарх Српски Иринеј преминуо је у петак у ВМЦ Карабурма. 

(ФОТО) Тако се брани Србија! МИЛОШ ВУЧЕВИЋ ПРУЖИО БЕЗРЕЗЕРВНУ ПОДРШКУ АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ, након председниковог обраћања на Генералној скупштини УН
Miloš Vučević

(ФОТО) Тако се брани Србија! МИЛОШ ВУЧЕВИЋ ПРУЖИО БЕЗРЕЗЕРВНУ ПОДРШКУ АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ, након председниковог обраћања на Генералној скупштини УН

24.09.2024. 22:56
Прелиставање дневних новина за 25. септембар 2024. године
prelistavanje

Прелиставање дневних новина за 25. септембар 2024. године

24.09.2024. 22:25
"ПИТАМ СЕ ЗАШТО НЕ ПОШТУЈУ ПОВЕЉУ УН И РЕЗОЛУЦИЈУ 1244" Вучић на ГС УН говорио о територијалном интегритету Србије и подсетио свет на зло које је учињено нашој земљи
Aleksandar Vučić

"ПИТАМ СЕ ЗАШТО НЕ ПОШТУЈУ ПОВЕЉУ УН И РЕЗОЛУЦИЈУ 1244" Вучић на ГС УН говорио о територијалном интегритету Србије и подсетио свет на зло које је учињено нашој земљи

24.09.2024. 21:33
САМОЗВАНИ ЛИДЕР “ИНИЦИЈАТИВЕ ЗА ОПСТАНАК ПОЉОПРИВРЕДНИКА СРБИЈЕ” У ОЧАЈУ: Милета Сланкаменац упао у бедак
Mileta Slankamenac

САМОЗВАНИ ЛИДЕР “ИНИЦИЈАТИВЕ ЗА ОПСТАНАК ПОЉОПРИВРЕДНИКА СРБИЈЕ” У ОЧАЈУ: Милета Сланкаменац упао у бедак

24.09.2024. 21:22
КО ЋЕ ГА ПОДРЖАТИ? Украјински председник Зеленски представља "план победе" у рату у УН
zelenski

КО ЋЕ ГА ПОДРЖАТИ? Украјински председник Зеленски представља "план победе" у рату у УН

24.09.2024. 22:50
"ПИТАМ СЕ ЗАШТО НЕ ПОШТУЈУ ПОВЕЉУ УН И РЕЗОЛУЦИЈУ 1244" Вучић на ГС УН говорио о територијалном интегритету Србије и подсетио свет на зло које је учињено нашој земљи
Aleksandar Vučić

"ПИТАМ СЕ ЗАШТО НЕ ПОШТУЈУ ПОВЕЉУ УН И РЕЗОЛУЦИЈУ 1244" Вучић на ГС УН говорио о територијалном интегритету Србије и подсетио свет на зло које је учињено нашој земљи

24.09.2024. 21:33
ТЕМПЕРАТУРА СА 30 ПРЕКО НОЋИ ПАДА НА 15 СТЕПЕНИ! Обрт за викенд, па још веће смрзавање, а онда и Михољско лето!
vremenska prognoza, kiša, kišobran, sunce

ТЕМПЕРАТУРА СА 30 ПРЕКО НОЋИ ПАДА НА 15 СТЕПЕНИ! Обрт за викенд, па још веће смрзавање, а онда и Михољско лето!

24.09.2024. 21:52
СРЦЕПАРАЈУЋЕ: Мајка страдале деце код Ушћа на сахрани понављала само једну ствар...
Stradala porodica

СРЦЕПАРАЈУЋЕ: Мајка страдале деце код Ушћа на сахрани понављала само једну ствар...

24.09.2024. 21:31
"ДАНАС СВИ ГОВОРЕ О УКРАЈИНИ, НИКО НЕ СМЕ ДА ПРИЧА О СРБИЈИ" Вучићев говор на ГС УН одзвања светом: На ивици смо нуклеарне катастрофе (ВИДЕО)
Aleksandar Vučić

"ДАНАС СВИ ГОВОРЕ О УКРАЈИНИ, НИКО НЕ СМЕ ДА ПРИЧА О СРБИЈИ" Вучићев говор на ГС УН одзвања светом: На ивици смо нуклеарне катастрофе (ВИДЕО)

24.09.2024. 20:31
БРУКА И СРАМОТА: Бајден у свом говору на ГС УН ударио на мртвог Слободана Милошевића
Džo Bajden

БРУКА И СРАМОТА: Бајден у свом говору на ГС УН ударио на мртвог Слободана Милошевића

24.09.2024. 20:03
ОВО ЈЕ НОВ ПРОТОКОЛ ЗА УЛАЗАК У ЕУ: Од 1. новембра остављате отиске прстију и фотографију или вас неће пустити!
EU granični prelaz

ОВО ЈЕ НОВ ПРОТОКОЛ ЗА УЛАЗАК У ЕУ: Од 1. новембра остављате отиске прстију и фотографију или вас неће пустити!

24.09.2024. 18:57
КЉУЧНИХ 7 МИНУТА: Радили по договору - Нови детаљи могли би послати раднике осумњичене за убиство Данке Илић на доживотну робију?
Danka Ilić

КЉУЧНИХ 7 МИНУТА: Радили по договору - Нови детаљи могли би послати раднике осумњичене за убиство Данке Илић на доживотну робију?

24.09.2024. 20:36