Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Руски министар одбране у посети Србији: Вулин и Шојгу положили капсулу у спомен плочу "Вечне ватре" (ВИДЕО/ФОТО)

17.02.2020. 10:46 15:25
večna vatra
вечна ватра / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Србија је прва земља у коју министар Шојгу долази у званичну посету након што је поново именован за министра одбране

Министар одбране Руске Федерације генерал армије Сергеј Шојгу дошао је у званичну посету Србији на позив министра одбране Александра Вулина.

Србија је прва земља у коју министар Шојгу долази у званичну посету након што је поново именован за министра одбране Руске Федерације.

Вучић након састанка у Бриселу: БОРИО САМ СЕ ЗА СРБИЈУ, нисам дошао да се свађам! (ВИДЕО/ФОТО)

Вучић након састанка у Бриселу: БОРИО САМ СЕ ЗА СРБИЈУ, нисам дошао да се свађам! (ВИДЕО/ФОТО)

МАКРОН НАХВАЛИО ВУЧИЋА: Српски председник СЈАЈНО ради, Европска унија мора више да инвестира у Балкан!

МАКРОН НАХВАЛИО ВУЧИЋА: Српски председник СЈАЈНО ради, Европска унија мора више да инвестира у Балкан!

ШОЈГУ ДОНОСИ КАПСУЛУ СА "ВЕЧНОМ ВАТРОМ" ИЗ РУСИЈЕ! Посвета херојима који су ослободили Београд

ШОЈГУ ДОНОСИ КАПСУЛУ СА "ВЕЧНОМ ВАТРОМ" ИЗ РУСИЈЕ! Посвета херојима који су ослободили Београд

Вулин и Шојгу положили капсулу у спомен плочу "Вечне ватре"

Министри одбране Србије и Русије, Александар Вулин и Сергеј Шојгу, положили су данас на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда капсулу са земљом из Русије, а на месту будуће скулптурно- архитектонске композиције "Вечна ватра", чиме је и означен почетак њене изградње.

Скулптура "Вечна ватра" подиже се у знак сећања на српске и руске жртве из Другог светског рата.

 

Sergej Šojgu
Сергеј Шојгу / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Пламен "Вечне ватре" почеће да гори за месец дана, а аутор ове композиције је Андреј Тиртишников, академик Руске академије уметности.

Весић:Вечна ватра слободе и братства српског и руског народа

На Гробљу ослободилаца, у славу храбрих предака, ослободилаца Београда, гореће "Вечна ватра", ватра слободе, љубави и братства српског и руског народа, поручио је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић.

- Вечна ватра ће нас заувек подсећати на нашу херојску прошлост, у којој смо заједно били на правој страни историје, бранећи вредности истине и правде, због чега смо као народи тако често страдали - рекао је Весић уочи церемоније полагања темељца за скулптуру "Вечна ватра", који су положили министри одбране Србије и Русије Александар Вулин и Сергеј Шојгу.

Весић је навео да ће неки сигурно питати чему вечна ватра 75 година после победе над фашистима и који ће исмевати тај подухват, али је поручио да нам вечна ватра никада више није била потребна него данас, 75. година после победе над фашизмом, јер се, тврди, фашизам поново пробудио.

- Мислили смо да је фашизам у свету потучен 9. маја 1945. године. Мислили смо да је зло затрто. Они који су се борили на страни фашиста у Другом светском рату чекали су тренутак да подигну главу. Да би прикрили своје злочине пред лицем историје они покушавају да прекроје историјску истину, тежећи да жртве представе као џелате, а џелате као жртве - рекао је Весић.

Они, каже, желе да објасне како је херој Власов, а не Жуков и како је српски фашиста Димитрије Љотић херој, а хероји нису партизани Коча Поповић и Пеко Дапчевић.

- За њих су Павелићеве усташе у Хрватској и Бандеровци у Украјини ослободиоци, а руски и српски народ окупатори. За њих је Јасеновац, један од најстрашнијих нацистичких логора био камп за рекреацију људи. А, ми данас свима њима поручујемо из Београда - нећемо вам то дозволити да прекрајате историју и да поново убијате хероје - поручио је Весић.

Он је истакао да је одговор Србије снажан као и 1945. године, те да ћемо подићи колико год је потребно споменика, учити децу у школама, штампати књиге... неговати сећање на наше жртве, јер се мора јасно рећи - ко је био поражени у Другом светском рату, а ко је у том рату победио и читавој цивилизацији донео слободу и престанак разарања. Весић је поручио да је Србија поносна на своју антифашистичку традицију и на допринос победи савезника у Другом светском рату. Он је подсетио да су Срби, после Руса, сразмерно броју становника, дали највеће жртве у Другом светском рату.

- Кости наших предака уграђене су у темеље данашње Европе и зато нико не може да каже да нисмо Европа - рекао је Весић.

Додао је да Београд са поносном слави 20. октобар, Дан ослобођења града у Другом светском рату, као и 9. мај, Дан победе над фашизмом. Весић је подсетио да се Београд 2016. године придружио светској породици "Бесмртног пука", када за 9. мај десетине хиљада наших грађана шета улицама главног града носећи слике својих предака, који су храбро положили животе за слободу отаџбине. Весић је навео да ће Београд наставити да кроз различите пројекте и иницијативе заједно са руским партнерима негује културу сећања на жртве, јер је народ без сећања народ без будућности.

- Зато данашњим чином, симболички на месту где почива 2.556 бораца Народноослободилачке војске и 940 Црвеноармејаца, који су дали своје животе за слободу Београда, поручујемо целом свету да не заборављамо, нити ћемо икада заборавити своју историју- рекао је Весић и поручио: "Нека вечно живи слава наших хероја! Нека вечно гори ватра љубави, слободе и братства српског и руског народа".

Министри Вулин и Шојгу положили венце на Спомен обележје ослободиоцима Београда

Александар Вулин и Сергеј Шојгу положили су венце на Спомен обележје ослободиоцима Београда и на Споменик црвеноармејцу и положили капсулу у спомен плочу "Вечне ватре". 

Одавање поште борцима почело је интонирањем српске и руске химне и постројавањем Гардиста Војске Србије, а министри су се уписали и у Књигу жалости.

Догађају су присуствовали министар за рад, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, као и глумац Милош Биковић.

Гробље ослободилаца Београда 1944. је спомен-гробље посвећено југословенским и совјетским борцима погинулим у борбама за ослобођење Београда, октобра 1944. године.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

  Београдском офанзивом, која је трајала од 12. до 20. октобра 1944. године, окончана је 1.287 дана дуга немачка окупација Београда.

На том гробљу је сахрањено 1.395 бораца Народноослободилачке војске и партизанских одреда Југославије и 818 бораца Црвене армије.

  

Уручење почасног доктората

У Дому гарде у Топчидеру почиње свечаност уручења почасног доктората Универзитета одбране руском министру одбране Сергеју Шојгуу.

Вулин: Мир у којем живите је последица јаке војске

-Учинили  сте нам велику част што се међу наше докторе науке уписује генерал армије РФ и што можемо да вас зовемо нашим, а да наши кадети једног дана могу да кажу шта су од вас научили. Уз Путина сте од једне деморалисане војске направили војску без премца у свету која је у стању да заштити мир. Мир у којем живите је последица јаке војске. У политици постоје само интереси, нема љубави-то важи за све оне који нису упознали нашег друга и брата генерала Шојгуа - рекао је Вулин.

Обраћање Сергеја Шојгуа

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу примио је почасни докторат и честитао Србији Дан државности.

- Велика је част што сам постао почасни доктор Универзитета одбране у Београду - најпре је рекао министар Шојгу. 

Sergej Šojgu
Сергеј Шојгу / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Tanjug News Agency official

Руски министар одбране је сумирао резултате досадашње сарадње и подсетио на вековну блискост и духовне везе. Он је подсетио на једнострано проглашену независност Косова којом су, како је рекао  прекршена сва међународна правила.

Sergej Šojgu
Сергеј Шојгу / Извор: Танјуг/​Танја Валић

Рекао је и да Србија има подршку Русије у самосталној политици коју сада води. Посебно је истакао захвалност на томе сто Србија заједно са Русијом учествује у обележавању 75 година  од велике победе, укључујући и централну манифестацију која ће бити одржана 9. Маја на Црвеном тргу.

Ректор Универзитета: Докторат за осведоченог пријатеља Србије

Ректор Универзитета, генерал-потпуковник Горан Радовановић, образложио је одлуку да се почасни докторат додели руском министру.

-Универзитет докторат додељује осведоченом пријатељу Србије. Залагањем за јачање односа између Министартава одбране Србије и РФ Шојгу је дао немерљив допринос сарадњи две земље - навео је он.

rektor
ректор / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Tanjug News Agency official

Посебно је истакао значај сарадње у образовању војника и обуци пилота у војним школама у Русији.

Свечаности, између осталих, присуствује и руски амбасадор Александар Боцан-Харченко. Анастасија Холц извела је у пратњи ансамбла Станислав Бинички две нумере "Човек без среће" и "Ово је Србија".

Изложба "Одбрана 78"

Министри Шојгу и Вулин обишли су изложбу "Одбрана 78" у Музеју града Београда.

"Одбрана 78" посвећена је обележавању 20. годишњице од одбране отаџбине од НАТО агресије у Музеју Града Београда.

Ministarstvo odbrane
Министарство одбране / Извор: Фото: Министарство одбране

Аутор изложбе "Одбрана 78" у Музеју Града Београда је Душан Јововић, а мултимедијална и интерактивна поставка подељена је у осам целина, са аутентичним артефактима који су настали током 1998. и 1999. године.

Ministarstvo odbrane
Министарство одбране / Извор: Фото: Министарство одбране

Реч је о пројекту који је иницирало Министарство одбране и Војска Србије. Изложба први пут приказује видео и штампане материјале који до сада јавности нису били приказани, што због своје јачине и начина на који је то снимано 1999. године, а сви материјали су дигитално обрађени.

Ministarstvo odbrane
Министарство одбране / Извор: Фото: Министарство одбране

Изложбена поставка на јединствен начин приказује херојску одбрану земље током 78 дана НАТО агресије, која је почела нападом на СР Југославију 24. марта 1999. године, без одобрења Савета безбедности Уједињених нација и посвећена је страдалим припадницима војске, полиције и цивилима, међу којима је, нажалост, било и мноштво деце.

Радни састанак

Након свечаног дочека испред Палате Србија за министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа, почео је радни састанак двеју делегација. 

Састанак предводе министри одбране Александар Вулин и Сергеј Шогју. Састанку је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

sastanak
састанак / Извор: Фото: Министарство одбране

Министри Вулин и Шојгу разговарали су о сарадњи у области одбране која има узлазни тренд и која се одвија у складу с Декларацијом о стратешком партнерству и истакли заједничко опредељење да сарадња између две земље у наредном периоду буде додатно унапређена, као и да се остваре сви циљеви сарадње на обострано задовољство два пријатељска народа и државе.

Sergej Šojgu
Сергеј Шојгу / Извор: Фото: Министарство одбране

Колико је сарадња унапређена најбоље говори податак да су само у 2019. години реализоване 94 активности у оквиру међународне војне сарадње са Руском Федерацијом, док је у периоду од 2000. до 2012. године реализован занемарљив број активности билатералне војне сарадње.

Aleksandar Vulin
Александар Вулин / Извор: Фото: Министарство одбране

 Министар Вулин је истакао да су лични односи председника и врховних команданата оружаних снага Владимира Путина и Александра Вучића допринели да сарадња две државе буде на највишем историјском нивоу и додао да је председник Вучић једини државник у Европи који је рекао да његова земља никада неће увести санкције Русији. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ. 

Свечани дочек

Министар одбране Александар Вулин приредио је данас за министра одбране Руске Федерације, генерала армије Сергеја Шојгуа, свечани дочек испред Палате Србија, уз интонирање химне две државе и смотру почасне гарде.

Након свечаног дочека испред Палате Србија, очекује се састанак двојице министара.

Данашња посета је девети сусрет министара Вулина и Шојгуа од именовања Александра Вулина за министра одбране Србије.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Шојгуа дочекала три српска ловца

Руски војни авион Ил-96-400 ушао је у ваздушни простор Србије око 11 часова. Након тога, министар одбране Руске Федерације генерал армије Сергеј Шојгу слетео је на Аеродром "Никола Тесла" у Београду.

Авион министра Шојгуа по уласку у вазудушни простор Србије дочекала су три ловца МиГ 29 РВиПВО Војске Србије, који су га пратили до слетања.

Дочеку министра Шојгуа на Аеродрому "Никола Тесла" присуствовали су амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко и представници Министарства одбране Републике Србије.

Више о томе прочитајте ОВДЕ. 

Сусрет и са Вучићем

Председник Србије Алексадар Вучић биће домаћин министру Шојгуу на радном ручку.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

"Вечна ватра"

Вулин и Шојгу положиће венце на Спомен-обележје ослободиоцима Београда и на Споменик црвеноармејцу, а затим ће заједно положити капсулу у спомен-плочу "Вечне ватре". 

Заменик градоначелника Београда Горан Весић, открива да ће "Вечна ватра" бити иза главног улаза у централној алеји:

- Направићемо је тачно у равни са спомеником совјетским ратницима. За ту локацију управо је дао сагласност Завод за заштиту споменика културе Града Београда.

Весић каже да ће "Вечна ватра" представљати вечни помен херојима који су ослободили Београд од нацистичке окупације.

- Већ ове године, уз финансирање Министарства за рад, борачка и социјална питања, Гробље ослободилаца Београда биће реконструисано - открио је заменик градоначелника Београда.

Током посете биће одржан састанак министара одбране Србије и Русије, након чега ће министри обићи изложбу "Одбрана 78" у Музеју града Београда. Шојгу ће у Србији добити и почасни докторат Универзитета одбране због доприноса у развоју сарадње двеју земаља у тој области. 

Убрзо после Шојгуа, у Београд долази још један високи руски званичник. Шеф дипломатије Сергеј Лавров посетиће Србију 24. марта, на дан када се обележава 21. годишњица бомбардовања. Његова посета могла би да буде и прилика да се обави званична примопредаја странице Мирослављевог јеванђеља, која се чува у Санкт Петербургу.

ЗАБРАЊЕНА ИСТИНА О СРЕБРЕНИЦИ: Једина жена у масовној гробници била је СРПКИЊА! (ВИДЕО)

ЗАБРАЊЕНА ИСТИНА О СРЕБРЕНИЦИ: Једина жена у масовној гробници била је СРПКИЊА! (ВИДЕО)

АЛБАНЦИ ОТВОРЕНО ЗАПРЕТИЛИ! Спремили се да ПОНОВО УДАРЕ НА СРБИЈУ, а онда им стигао ХЛАДАН ТУШ ИЗ САД!

АЛБАНЦИ ОТВОРЕНО ЗАПРЕТИЛИ! Спремили се да ПОНОВО УДАРЕ НА СРБИЈУ, а онда им стигао ХЛАДАН ТУШ ИЗ САД!

Обрадовићев пулен извређао председникову ћерку! Оштре реакције јавности након напада на Вучићеву породицу! (ФОТО)

Обрадовићев пулен извређао председникову ћерку! Оштре реакције јавности након напада на Вучићеву породицу! (ФОТО)

Вучићев интервју на Сретење! Председник најавио "чистку" међу министрима и у СНС, а ево зашто су ИЗБОРИ СУДБИНСКИ

Вучићев интервју на Сретење! Председник најавио "чистку" међу министрима и у СНС, а ево зашто су ИЗБОРИ СУДБИНСКИ

Ретко ко је запазио ОВАЈ ДЕТАЉ на Вучићевој фотографији: Неке је разбеснео, али је постао и ХИТ НА ИНТЕРНЕТУ (ФОТО)

Ретко ко је запазио ОВАЈ ДЕТАЉ на Вучићевој фотографији: Неке је разбеснео, али је постао и ХИТ НА ИНТЕРНЕТУ (ФОТО)

 

ВОЈСКА ИЗРАЕЛА СПРЕМНА ЗА КОПНЕНУ ИНВАЗИЈУ НА ЛИБАН Злослутне речи ИДФ-а: "Учинићемо све што је потребно..."
Vojska Izraela

ВОЈСКА ИЗРАЕЛА СПРЕМНА ЗА КОПНЕНУ ИНВАЗИЈУ НА ЛИБАН Злослутне речи ИДФ-а: "Учинићемо све што је потребно..."

23.09.2024. 22:49
ВУЧИЋ ОДЛИКОВАО НЕБЕНЗЈУ ОРДЕНОМ СРПСКЕ ЗАСТАВЕ ПРВОГ СТЕПЕНА: "Русија и Србија годинама гаје братсво и пријатељство"
Vučić i Nebenzja

ВУЧИЋ ОДЛИКОВАО НЕБЕНЗЈУ ОРДЕНОМ СРПСКЕ ЗАСТАВЕ ПРВОГ СТЕПЕНА: "Русија и Србија годинама гаје братсво и пријатељство"

23.09.2024. 22:18
САСЛУШАН ВОЗАЧ КОЈИ ЈЕ УСМРТИО ПОРОДИЦУ: Водник прво ћутао, а онда открио ШОКАНТНЕ детаље трагедије!
Porodica stradala kod Ušća

САСЛУШАН ВОЗАЧ КОЈИ ЈЕ УСМРТИО ПОРОДИЦУ: Водник прво ћутао, а онда открио ШОКАНТНЕ детаље трагедије!

23.09.2024. 21:41
Прелиставање дневних новина за 24. септембар 2024. године
Prelistavanje

Прелиставање дневних новина за 24. септембар 2024. године

23.09.2024. 21:06
МАЈКА СТРАДАЛЕ ДЕЦЕ ТРАЖИЛА ЈЕ ДА СЕ САХРАНЕ КОД ЦРКВЕ: Жели да се тамо остави место и за њу...

ТУЖНО

Stradala porodica

МАЈКА СТРАДАЛЕ ДЕЦЕ ТРАЖИЛА ЈЕ ДА СЕ САХРАНЕ КОД ЦРКВЕ: Жели да се тамо остави место и за њу...

23.09.2024. 22:59
ВОДОСТАЈ ДУНАВА У ПОРАСТУ: Ово су најкритичније тачке и прогноза очекиваних поплава!
Dunav

ВОДОСТАЈ ДУНАВА У ПОРАСТУ: Ово су најкритичније тачке и прогноза очекиваних поплава!

23.09.2024. 22:34
ВУЧИЋ ОДЛИКОВАО НЕБЕНЗЈУ ОРДЕНОМ СРПСКЕ ЗАСТАВЕ ПРВОГ СТЕПЕНА: "Русија и Србија годинама гаје братсво и пријатељство"
Vučić i Nebenzja

ВУЧИЋ ОДЛИКОВАО НЕБЕНЗЈУ ОРДЕНОМ СРПСКЕ ЗАСТАВЕ ПРВОГ СТЕПЕНА: "Русија и Србија годинама гаје братсво и пријатељство"

23.09.2024. 22:18
САСЛУШАН ВОЗАЧ КОЈИ ЈЕ УСМРТИО ПОРОДИЦУ: Водник прво ћутао, а онда открио ШОКАНТНЕ детаље трагедије!
Porodica stradala kod Ušća

САСЛУШАН ВОЗАЧ КОЈИ ЈЕ УСМРТИО ПОРОДИЦУ: Водник прво ћутао, а онда открио ШОКАНТНЕ детаље трагедије!

23.09.2024. 21:41
КАТАСТРОФА ПАРТИЗАНА: Хет-трик Ендиајеа, Звезда се поигравала у Хумској (ВИДЕО)
174. večiti derbi

КАТАСТРОФА ПАРТИЗАНА: Хет-трик Ендиајеа, Звезда се поигравала у Хумској (ВИДЕО)

23.09.2024. 17:56
"ОНИ ЋЕ НОВИХ 100 МИЛИОНА ЕВРА ДА УЛОЖЕ У НАШУ ЗЕМЉУ" Вучић саопштио низ важних вести из Њујорка: Пандорина кутија је отворена 1999. године
Aleksandar Vučić

"ОНИ ЋЕ НОВИХ 100 МИЛИОНА ЕВРА ДА УЛОЖЕ У НАШУ ЗЕМЉУ" Вучић саопштио низ важних вести из Њујорка: Пандорина кутија је отворена 1999. године

23.09.2024. 17:45
СТАНОЈЕВИЋ СЕ ПОЈАВИО СА ФЛАСТЕРОМ НА ГЛАВИ
Aleksandar Stanojević

СТАНОЈЕВИЋ СЕ ПОЈАВИО СА ФЛАСТЕРОМ НА ГЛАВИ

23.09.2024. 21:22
Украјинска војска ПРОБИЛА РУСКУ ГРАНИЦУ на још једном месту?! Објављен снимак жестоког окршаја (ВИДЕО)
Ukrajina

Украјинска војска ПРОБИЛА РУСКУ ГРАНИЦУ на још једном месту?! Објављен снимак жестоког окршаја (ВИДЕО)

23.09.2024. 19:52