Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Годину дана рада Владе Ане Брнабић: Премијерка представила резултате и поручила - РАДИЛИ СМО КАО ТИМ

05.07.2018. 17:06 18:33
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Представљање резултата рада и приоритета за наредни период

Годину дана рада Владе Србије обележено је данас у Суботици, а премијерка Ана Брнабић, са члановима њеног тима, представила је резултате рада и приоритете за наредни период.

Министри и премијерка одговарају на новинарска питања

Када су у питању три најзначајнија пројекта, председница Владе издвојила је Клинички центар Ниш, музеје и за њу лично, увођење информатике и програмирање од петог разреда у основним школама.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

По питању реконструкције, премијерка каже да никада није рекла да није задовољна, већа да сматра да Влада може да ради боље.

- Чини ми се да је неозбиљно да причамо о реконструкцији, када морамо да помажемо председнику Вучићу око решавања пиртања Косова - рекла је она. 

По питању Самита 16 1 Кине и земаља Централне и Источне Европе у Софији, који почиње сутра и где ће бити потписано неколико уговора, Брнабићка је рекла да очекује много.

Коментаришући Самит Западног Балкана у Лондону 9. и 10. јула у оквиру Берлинског процеса, рекла да су важни регионално повезивање и сарадња, али да много више очекује од Самита у Софији.

Говорећи о регионалној сарадњи, истакла је да је важно да се регион енергетски и инфраструктурно повезује, као и да јој је жао што није мало више времена посветила Регионалној канцералији младих.

Окупљање се завршило свечаним коктелом

Окупљенима се обратио и Ивица Дачић

- Ово је било најтежих 40 минута у раду Владе, мислим под рефлекторима на 40 степени - рекао је Дачић и показао јавну ноту Папуе Нове Гвинеје, шесте земље која је повукла признање Косова.

 

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић
Обраћање Ане Брнабић
  • Повећања плата и пензија 

- Поштовани грађани и грађанке Србије, уважени председниче Владе Војводине, поштовани представници медија, желим данас пре свега да поднесем извештај грађанима Србије шта је урадила њихова Влада у протеклој години. Влади, која ради у интересу својих грађана, важно је да смо отворени и да испуњавамо обећања која смо дали. Желим прво да кажем да је цела Влада, као и министри, радила вредно и да смо јако задовољни резултатима које смо постигли. Желим такође да нагласим да смо ми овде у Влади Републике Србије исти тим са председником Александром Вучићем. Трудила сам се да у извештају који подносим грађанима само износим важније резултате. Почећу од животног стандарда јер је то ствар за коју су грађани највише заинтересовани -  нагласила је премијерка.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Прва и најважнија ствар је то што смо пшовећали пензије за 5 одсто и још ћемо додатно повећати пензије онима са најмањим примањима,  тако да се свим пензионерима повећа за 7 одсто  Повећали смо плате заполсенима у јавном сектору од 5 до 10 одсто и до краја године планирамо још једно повећање, а то је могуће само захваљујући стабилној фискланој политици - рекла је Брнабићева.

- Повећали смо цену рада за 10 одсто, са 130 на 143 динара, и да је подигнут цензус за неопорезиви део са 11.790 на 15.000 динара, чиме је значајно растерећена привреда. 

  • Дигитализација

Премијерка каже да нам је неопходан и искорак у дигиталном смислу.

Дигитализација је велика шанса за нашу земљу и реформа образовања, те је премијерка истакла и да је отворен центар за дигитализацију пољопривреде Биосенс и да је у Бачкој Тополи отворена прва дигитална фарма у региону, затим отворен је први државни дејта центар у Београду, а од 1. октобра биће укинут печат за привреду, који се шаље у историју.

Навела је да су уведене елекронске здравствене књижице, те да је проширен и пројекат е-беба, који је сада ушао у другу фазу и омогућава родитељима да већ у породилишту поднесу и захтев за родитељски додатак.

Додала је и да је уведен систем е-рецепт, који омогућава аутоматско издавање рецепата хроничним болесницима, те да је покренута и платформа е-суд.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Говорећи о пројекту адресни регистар, Брнабић је казала да ће тај пројекат омогућити да до краја ове године се коначно уведе у ред државна управа, односно да сви грађани имају број и улицу на којој живе и раде.

Пре годину дана пустили смо у рад систем електронске јавне управе, како грађани не би више били курири државе, казала је Брнабић и додала да је тиме грађанима уштеђено 500.000 сати чекања у реду, а држави око 20 милиона динара за штампање папира.

  • Инфраструктура

Брнабић је навела да је у претходних годину дана инвестирано више од 81 милијарде динара у путну и железничку инфраструктуру, отворили смо 36 километара аутопута на коридору 10, потписали уговор вредан 450 милиона евра за деоницу Прељина - Пожега, те да је реконструисано и пуштено у саобраћај 77,6 километара пруге.

Казала је да је након 19 година после НАТО бомбардовања обновљен Жежељев мост у Новом Саду и поново успостављен железнички саобраћај.

Инвестиција од пет милиона евра укључује изградњу аутопута Мира, од Ниша до Приштине, Фрушкогорског аутопута и аутопута Београд - Сарајево и то је оно што нас очекује у наредном периоду, додала је.

Истакла је и да је Србија отворила први икада завршени Клинички центар, а то је центар у Нишу, те да ће бити реконструисан и Клинички центар у Београду, као и Клинички центра Војводина и центар у Крагујевцу.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Танјуг/​Јарослав Пап

Каже да је обновљена Универзитетску клинику у Тиршовој, у коју је већ уложено више од 6,5 милиона евра.

- Поносни смо на то што смо коначно завршили реконструкцију Народног и Савременог музеја, као што смо завршили и реконструкцију Галерије Матице српске у Новом Саду - казала је Брнабић и додала да и то доказује колико су фокусирани на резултате. 

  • Образовање

- Млади су наша снага и потенцијал за будућност, тако да ми је драго да смо у протеклих годину дана увели информатику и рачунарство као обавезан предмет од 5. разреда.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Успели смо да све основне школе повежено на интернет, набавили смо нове компјутере за све основне школе и умрежили их. Да је све ово поменуто урађено за последњих годину дана је само доказ да смо уигран тим. Важно је и да смо увели електронски дневник који смањује време које наставници троше на администрацију, те ће моћи више да се посвете ђацима, а тако су смањени и изостанци у школама захваљујући њима - истакла је премијерка и додала да би волела да се до краја године у свим основним школама уведе електорнски дневник, а да се онда имплементира у средњим школама.

Такође, ових дана ученицима ће бити на располагању више од 40 ИТ одељања у гимназијама широм Србије, што је за пет пута више него пре.

Брнабиаћ је нагласила да је 1.000 младих научника добило први посао на научно истраживачким пројектима, а 100 најсупешнијих дипломаца на медицинским факултетима добило је посао.

  • Аранжман са ММФ

Влада је у првих годину мандата привела крају аранжман са ММФ.

- Ту смо похваљени, а сада смо уговорили нови аранжман како бисмо обезбедили наставак структорних реформи у нашој земљи - додала је Брнабић.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је веома задовољна радом владе у првих годину дана и да су на дан 4. јул имали суфицит у буџету од 29,7 милијарди динара и поручила да економски раст остаје приоритет.

Брнабић је на Великој тераси на Палићком језеру представљајући резултате рекла да јавни дуг смањен и да износи 59,6 одсто.

Она је нагласила да је проблем Галенике, Агрокора, Срем Шида решен и да су сада стављени на ноге.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Премијерка је рекла да је на дуинг бизнис листи Светске банке Србија дошла на 43 место од 190 земаља широм света, а СБ је прогласила Србију лидером у спровођену реформи у Југоисточној Европи.

- То је најбоља позиција икада откада се Србија налази на овој листи - рекла је премијерка.

Фајненшл тајмс је навео да је Србија за 12 пута више привукла директних страних инвестиција него што се очекује за земљу њене величине и по томе смо први у свету од 194 земље.

Потписано је у 35 нових уговора са домаћим и страним инвеститорима, који су вредни 250 мииона евра и обезбедиће 9.227 нових радних места.

Она је истакла да у првом кварталу ове године забележен раст од 4,6 одсто што је највећи раст у протеклој деценији.

Обраћању Ане Брнабић претходио је филм о резултатима Владе Србије.

Брнабић је током посете Суботици обишла више локација са ресорним министрима и председником Покрајинске Владе Игором Мировићем.

Премјерка је прво посетила немачку компанију Норма група, где је обишла производни погон компаније која је од почетка свог пословања у Србију инвестирала више од 32 милиона евра.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Танјуг/​Јарослав Пап

Потом је отишла у Хемијско-технолошку школу, познату по ученичком предузетништву, а која се тренутно реновира. 

Брнабић је посетила и апотеку "Суботица", где се упознала са функционисањем система еРецепт и централизованом апликацијом јединствена листа чекања.

"СРПСКА ВОЈСКА ПОКАЗАЛА МИШИЋЕ" Хрватски медији се расписали након приказа МОЋНОГ наоружања наше армије
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"СРПСКА ВОЈСКА ПОКАЗАЛА МИШИЋЕ" Хрватски медији се расписали након приказа МОЋНОГ наоружања наше армије

21.09.2024. 10:21
ПЉУШТЕ КОМПЛИМЕНТИ ЗА ВУЧИЋА: Популарни интернет портал о дипломатским успесима Србије
Aleksandar Vučić

ПЉУШТЕ КОМПЛИМЕНТИ ЗА ВУЧИЋА: Популарни интернет портал о дипломатским успесима Србије

21.09.2024. 08:52
КОНФЕРЕНЦИЈА "ДАНИ АМЕРИКЕ У БЕОГРАДУ": Србија и САД настављају унапређење стратешког партнерства на свим пољима
Dani Amerike u Srbiji

КОНФЕРЕНЦИЈА "ДАНИ АМЕРИКЕ У БЕОГРАДУ": Србија и САД настављају унапређење стратешког партнерства на свим пољима

20.09.2024. 21:40
Прелиставање дневних новина за 21. септембар 2024. године
Prelistavanje dnevnih novina

Прелиставање дневних новина за 21. септембар 2024. године

20.09.2024. 20:54
ХОРОР СЦЕНА У ЛЕСКОВЦУ! Тело жене плута у Јужној Морави
najnovija vest, najnovija

ХОРОР СЦЕНА У ЛЕСКОВЦУ! Тело жене плута у Јужној Морави

21.09.2024. 11:34
ВОЈНИ РОК ЋЕ БИТИ ОБАВЕЗАН, А ШТА ТО ЗНАЧИ ЗА ВАШ ПОСАО? Ево шта каже Закон у том случају и како ће то утицати на радни однос
Vojska Srbije

ВОЈНИ РОК ЋЕ БИТИ ОБАВЕЗАН, А ШТА ТО ЗНАЧИ ЗА ВАШ ПОСАО? Ево шта каже Закон у том случају и како ће то утицати на радни однос

21.09.2024. 11:27
БУДИМПЕШТА СЕ ПРИПРЕМА ЗА НОВИ ХАОС! Од кључног значаја ноћ која следи, Орбан упутио УЗНЕМИРУЈУЋУ поруку
poplave

БУДИМПЕШТА СЕ ПРИПРЕМА ЗА НОВИ ХАОС! Од кључног значаја ноћ која следи, Орбан упутио УЗНЕМИРУЈУЋУ поруку

21.09.2024. 11:07
МУП ИЗДАО ХИТАН АПЕЛ ГРАЂАНИМА! Почиње измештање ОГРОМНЕ ГРАНАТЕ - ево која су детаљна упуства како треба да се поступа
Policija

МУП ИЗДАО ХИТАН АПЕЛ ГРАЂАНИМА! Почиње измештање ОГРОМНЕ ГРАНАТЕ - ево која су детаљна упуства како треба да се поступа

21.09.2024. 10:39
ХОРОР СЦЕНА У ЛЕСКОВЦУ! Тело жене плута у Јужној Морави
najnovija vest, najnovija

ХОРОР СЦЕНА У ЛЕСКОВЦУ! Тело жене плута у Јужној Морави

21.09.2024. 11:34
Слобода Мићаловић масно опсовала Ивана Босиљчића - многима омиљени пар у жестоком клинчу
Ivan Bosiljčić, Sloboda Mićalović

Слобода Мићаловић масно опсовала Ивана Босиљчића - многима омиљени пар у жестоком клинчу

21.09.2024. 11:28
"СРПСКА ВОЈСКА ПОКАЗАЛА МИШИЋЕ" Хрватски медији се расписали након приказа МОЋНОГ наоружања наше армије
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"СРПСКА ВОЈСКА ПОКАЗАЛА МИШИЋЕ" Хрватски медији се расписали након приказа МОЋНОГ наоружања наше армије

21.09.2024. 10:21
ЗАПАД ПРЕВИШЕ ТОЛЕРАНТАН ПРЕМА СРБИЈИ? Још једна срамна изјава терористе Куртија, дотакао се моста на Ибру "Знам шта желе, то се НЕЋЕ догодити!"
Aljbin Kurti

ЗАПАД ПРЕВИШЕ ТОЛЕРАНТАН ПРЕМА СРБИЈИ? Још једна срамна изјава терористе Куртија, дотакао се моста на Ибру "Знам шта желе, то се НЕЋЕ догодити!"

21.09.2024. 10:16