Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Вучић: Забрана окупљања више од 2 особе, полицијски час продужен викендом (ВИДЕО)

02.04.2020. 19:19 20:37
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: РТС/ПринтСцреен

Седница кризних штабова почела је у 18 часова

Председник Републике Србије данас је присуствовао седници Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19 и Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести COVID-19 по привреду.

UNIQA осигурање донирало 5 МИЛИОНА динара за набавку РЕСПИРАТОРА

UNIQA осигурање донирало 5 МИЛИОНА динара за набавку РЕСПИРАТОРА

Огласио се Вучић након састанка са Путином: Стиже значајна помоћ из Русије, али и руски лекари!

Огласио се Вучић након састанка са Путином: Стиже значајна помоћ из Русије, али и руски лекари!

Вучић објавио важну поруку након разговора са Макроном: Француски народ свим срцем уз Србију (ФОТО)

Вучић објавио важну поруку након разговора са Макроном: Француски народ свим срцем уз Србију (ФОТО)

Обраћање председника Вучића након седнице кризних штабова

- Нису лепе вести, очекујем у наредна 72 сата још већи број оболелих и умрлих. Ово није предвиђање, ово је нешто што је логично очекивати. Данас смо имали три смртна случаја, а 81 особа је на респиратору. Ти људи који су на респиратору су критично, боримо им се за живот. Остала лица која се налазе у нашим болницама осећају се добро и стабилно су - рекао је Вучић. 

Како каже, већи број позитивних долази из четири средине, Београда, Ћуприје, Чачка и Ваљева.

-Ниш је после много тешких случајева, и посебно после целе приче о Лугану, некако успео да се стабилизује - рекао је Вучић и рекао да су у Ћуиприју послали сву могућу опрему и лекаре као и у Ваљево а да се гледа како да се помогне и Чачку.

-Разговарао сам са председником Путином и сутра већ стиже авион са опремом и лекарима, са њиховом опремом и свиме што је неопходно. Они долазе сутра у 11 сати. Имао сам и добар разговор и са Макроном, имамо подршку Француске. Они ће нам помоћи не само на путу ка ЕУ, него и у овој кризи -  рекао је Вучић и додао да добијамо исти пакет као што је добила и Италија.

Како је председник истакао, Република Србије се свим силама тврди да највећи део неопходне опреме за борбу против короне производи сама. 

-Имаћемо ускоро сопствене хируршке маске, стужу нам машине из Кине. Трудимо се да материјале који нам могу затребати сами производимо - рекао је Вучић и каже да би много било добро да уђемо и у производњу лека Хлорокин.

НОВЕ МЕРЕ ВЛАДЕ

Према његовим речима, Влада у договору са кризним штабовима донели су мере да уведу забрану кретања у суботу од 13 до понедељка у 5 ујутру.

-Викенди су правили највеће проблеме. ОСтављамо време људима да купе шта им треба а да викендом буду у кућама - рекао је Вучић и додао да то не значи за пензионере који и даље могу да оду ујутру у недељу у набавку.

Како каже, труди се да анализира готово сваки случај и додаје да су мале шансе за старије људе када дођу до респиратора.

-Истовремено, неће више од двоје људи моћи да се окупља на једном месту, од вечерас - рекао је Вучић и додао да је трећа мера олакшавајућа и важи од суботе увече.

Вучић је истакао да је двоје максимално колико може бити напољу, и додао да се то посебно односи на оне који изводе љубимце у шетњу. Како каже, од 23 до један сат иза поноћи, у распону од 200 метара од места пребивалишта, биће дозвољена шетња кућних љубимаца.

Економске мере, набавка респиратора и помоћ Републици Српској

-Такође, данас смо формирали имплементациони тим за економске мере. Епидемиолозима ће држава трећину плате исплаћивати и неће их више тражити на тржиштима -рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су болнице добро опремљене и захвалио Војсци Србије која је улиожила огроман труд и енергију.

-Прве респираторе данас смо увели у ВМЦ Карабурма. У овом тренутку их имамо довољно, али свакога дана нам стижу нови, јер не желимо да нам се догоди ситуација коју имамо у Њујјорку и неким другим земљама - рекао је Вучић.

Додао је да је од пресудног значаја да се понашамо дисциплиновано.

-Нигде у здравственим установама не не достаје никаква опрема. Имамо и стабилних и мобилних респиратора у резерви - рекао је Вучић и рекао да ће сутра поново бити снабдевене апотеке и маскама и рукавицама.

Како каже, више нема проблема ни са квасцем и додао да је дозвољен извоз у Републику Српску, а најавио је и да ће Србија послати и другу пошиљку за Републику Српску.

Највећи проблем је у ГАК Народни фронт

-Оно што је важно за здравље здравствених радника, урадили смо анализу људи у нашим болницама, у Батуту нема ни једна особа позитивна, у Мишовићу 47, у Земуну 5, на ВМА нема оболелих, на Бежанијској коси нико, у Народном фронту је 12 позитивно - рекао је Вучић и додао да ништа не крију и да желе све да покажу.

Председник је рекао да је у Нишу у почетку било много проблема и додао да је сада боља ситуација.

-Неки лекари које смо молили нису желели у Ниш, али сада је успостављено боље. Ускоро ћу доћи у Ниш да се обратим Нишлијама - рекао је Вучић.

Вучић: Дивим се Словенији и Аустрији

Председник Србије је рекао да су српски авиони презаузетим довожењем хуманитарне помоћи, и додао да се губи много времена у летовима тих авиона, али да се неће одустати од довожења Срба из иностранства.

-Трудимо се да одемо по све људе, пуно нам се људи пријављује из многих земаља - рекао је Вучић.

Како је председник истакао, Србија је купила око 1.100 респиратора, плус 500 који су под кључем и за три или четири дана бити у Србији.

-Хвала нашим кинеским пријатељима што су нам омогућили да дођемо до машине која производи маске- рекао је Вучић.

Како је истако Вучић, оно што је важно, јесте да је данас у Италији око 14.000 мртвих, у Шпанији 10.000, бројеви се драматично повећавају, али код нас је ситуација под контролом, и додао да се диви Аустрији и Словенији које фантастично раде свој посао.

-Такође, мислимо да смо на време кренули са тешким мерама и да нам је то пружило шансу, јер се само још једна земља суочила са толиким приливом људи који су били заражени коронавирусом у овом делу Европе. За нас следи најтежи удар у наредних 15 дана, то ће бити и врхунац кризе и проблема и зато је важно да се сада чувамо - рекао је Вучић.

Председник је истакао да све долази сада од тог 15. марта, када смо имали велики прилив и велики број новозаражених.

-Изградићемо и додатну лабораторију за тестирање. Врло брзо ћемо и преко домаће фирме да када се све ово заврши анализирамо антитела - рекао је Вучић.

Вучић се захвалио грађанима Србије на дисциплини и одговорноси, људи који знају да се овде боримо за животе.

- Не морамо да вам говорим, погледајте како смо се подигли у последњих 3, 4 године. Погледајте како изгледају наше болнице, улице и продавнице, у односу на неке од најразвијенијих земаља. Посебно хвала лекарима и свим људима који су преузели одговорност на себе. Дивим се људима који раде и ризикују своје животе. Бескрајно сам захвалан нашим лекарима који се боре и који не беже од ризика и не склањају се. Поносан сам и на специјализанте. Показали су да су ударна песница и најхрабрији део нашег друштва - рекао је Вучић.

Напади на Кисић-Тепавчевић

Вучић је, коментаришући нападе на докторку Дарију Кисић-Тепавчевић, рекао да је она нападе стоички поднела и додао да је чуо увреде и на остале докторе.

-Нападали су и Стевановића. То су озбиљни и одговорни људи и неће одустати од свог посла. Не могу им променити мишљење. Дарија није хтела да пристане на улогу лажног хероја и тако је постала мета напада, али то говори о тим људима  - рекао је Вучић.

Случај хапшења новинарке

Када је насиље над женама у питању, Вучић је рекао да нема повећаних пријава и замолио све жене које трпе насиље да га одмах и пријаве.

Председник је рекао да је рекао премијерки Ани Брнабић да се укине уредбу која се односи на информисање и прокоментарисао случај хапшења новинарке Ане Лалић.

-Људи су у спорној болници коју је прозвала извесна новинарка заштићени а плус имају пуно робе и у магацину. Рекао сам да је то непотребно и то је то што се тиче уредбе. Што се мене тиче никада немам проблем са вама и на сваку вашу неистину сам спреман да кажем истину. Тако да, то је некима у реду, и то зато што се ради о мени. Лакше је бранити се од тога својим радом и трудом него на репресиван начин. - рекао је Вучић.

-Нисмо у свему били најспремнији али свакога дана набављамо опрему и неко за то ради даноноћно. Синоћ смо са Чен Бо разговарали до пола два ујутру. Веома је посвећена нашем народу и заједно се боримо да ништа не недостаје нашим људима. Ономе који ради можете да нађете замерку, а ко не ради њему нема замерке - рекао је Вучић.

Председник је рекао да је замолио премијерку да укине ту уредбу Владе о информисању, јер жели да пусти свакога да ради оно што мисли.

-Наша једина молба је, ако је то могуће, да се говори истина. Увек сам против хапшења било кога. Лакше ми је да покажем ко су то људи и чини ми се да народ то најбоље разуме - рекао је Вучић.

Вучић: На Видовдан ћу се посебно захвалити онима који бране нашу земљу, СМС који смо послали није узнемирујућ

Председник Србије ће на Видовдан да се захвали посебно онима који су били најуспешнији и најхрабрији у одбрани наше земље у овом периоду. Вучић је поводом поруке која је стизала грађанима о могућем сценарију, рекао да је безброј пута рекао да уколико не будемо дисциплиновани да ћемо проћи као Италија и Шпанија.

-То није паника, то су чињенице. Никога нисмо слагали нити увредили. НИшта од тога. Мислим да је то била једна рационална упозоравајућа порука. То је оно што радимо све време, па и вечерас - рекао је Вучић.

Др Кисић-Тепавчевић: У Србији је мања учесталост оболевања и умирања

Докторка Дарија Кисић-Тепавчевић, рекла је се налазимо на крају четврте недеље, да не треба да се поредимо са земљама где се одигравају најлошији сценарији, и додала да је код нас мања учесталост оболевања и умирања.

-Могли смо да избегндемо смртне исходе. Теоретски када би од овог момента сви се понашали одговорно и савесно, онда након 14 дана не би имали ни један новооболели. Сигурна сам да ми то можемо. Ако до данас нисмо схватили колико смо као појединци неопходни за успех против болести, сада је тренутак за то - рекла је Тепавчевић.

Darija Kisić Tepavčević
Дарија Кисић Тепавчевић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић
Др Стевановић: Све зависи искључиво од нас појединачно

Доктор Горан Стевановић је истакао да шта ће се у будућности дешавати зависи искључиво од нас и од , како каже, оног малог процента који мисли да се то неће догодити баш њему.

-Чињеница је да уколико би прекинули контакте на најмању меру, могли би да очекујемо за три недеље пад броја оболелих, а умрлих још две недеље након тога. Каква ће бити крива обољевања , зависи и колико ће људи умрети - рекао је Стевановић.

Goran Stevanović
Горан Стевановић / Извор: Танјуг/​Драган Кујунџић
Разговор са Путином и Макроном

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са председницима Француске и Русије. Главна тема разговора била је борба против коронавируса, наставак сарадње са Европском унијом и потврда најближих пријатељских односа са Русијом.

  Путем телефонског разговора договорена је додатна помоћ Србији у борби против корона вируса која ће стићи из Руске Федерације. 

Ево зашто је Вучић тражио да се повуче одлука о информисању

Ево зашто је Вучић тражио да се повуче одлука о информисању

Брнабићева најавила тест самопроцене на корона вирус: Ево како ће све функционисати

Брнабићева најавила тест самопроцене на корона вирус: Ево како ће све функционисати

ВУЧИЋ СЕ ЗАХВАЛИО ПРЕКО ИНСТАГРАМА: Поносан на наш тим који свакога дана обезбеђује неопходну помоћ

ВУЧИЋ СЕ ЗАХВАЛИО ПРЕКО ИНСТАГРАМА: Поносан на наш тим који свакога дана обезбеђује неопходну помоћ

Светски медији брује о Вучићевом економском плану: Председник Србије тема број један и у Америци

Светски медији брује о Вучићевом економском плану: Председник Србије тема број један и у Америци

СВАКОМ ГРАЂАНИНУ ПО 100 ЕВРА? Вучић отворено о новим мерама и ономе шта чека Србију

СВАКОМ ГРАЂАНИНУ ПО 100 ЕВРА? Вучић отворено о новим мерама и ономе шта чека Србију

   

Вучић данас у Београду с командантом Националне гарде Охаја,генерал-мајором Харисом
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Вучић данас у Београду с командантом Националне гарде Охаја,генерал-мајором Харисом

20.09.2024. 07:30
Прелиставање дневних новина за 20. септембар 2024. године
Prelistavanje dnevnih novina

Прелиставање дневних новина за 20. септембар 2024. године

19.09.2024. 20:49
ВУЧЕВИЋ СЕ ОБРАТИО ПЕНЗИОНЕРИМА: "Да није било вас не би Србија опстала"
Miloš Vučević

ВУЧЕВИЋ СЕ ОБРАТИО ПЕНЗИОНЕРИМА: "Да није било вас не би Србија опстала"

19.09.2024. 20:02
ВУЧИЋ СТИГАО НА МАРАКАНУ: Председник Србије са млађим сином дошао да бодри Црвену Звезду против Бенфике
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ СТИГАО НА МАРАКАНУ: Председник Србије са млађим сином дошао да бодри Црвену Звезду против Бенфике

19.09.2024. 18:45
ХОРОР У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА Мушкарац убоден ножем у врат, хитно примљен у Ургентни центар - напала га група младића?!
Urgentni centar

ХОРОР У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА Мушкарац убоден ножем у врат, хитно примљен у Ургентни центар - напала га група младића?!

20.09.2024. 07:40
Вучић данас у Београду с командантом Националне гарде Охаја,генерал-мајором Харисом
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Вучић данас у Београду с командантом Националне гарде Охаја,генерал-мајором Харисом

20.09.2024. 07:30
БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ
Kiša

БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ

20.09.2024. 07:18
СПЦ данас прославља Светог мученика Созонта: Молитва њему тера ЗЛО И НЕСРЕЋУ из куће
Sveti mučenik Sozont

СПЦ данас прославља Светог мученика Созонта: Молитва њему тера ЗЛО И НЕСРЕЋУ из куће

20.09.2024. 07:07
Вучић данас у Београду с командантом Националне гарде Охаја,генерал-мајором Харисом
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Вучић данас у Београду с командантом Националне гарде Охаја,генерал-мајором Харисом

20.09.2024. 07:30
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ
Kiša

БИЋЕ ПЉУСКОВА НА СВЕ СТРАНЕ Данас киша и грмљавина широм Србије, а ево каква нас температура очекује - СПРЕМИТЕ СЕ

20.09.2024. 07:18
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45