Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВАНРЕДНО ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ: Председник одговорио на скандалозне лажи Крика!

01.12.2021. 18:06 19:50
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Ванредно обраћање председника Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић обраћа се ванредно грађанима Србије о важним темама.

ЕКСКЛУЗИВНО ОТКРИВАМО Матрица пласирања лажи о Данилу Вучићу у 10 корака

ЕКСКЛУЗИВНО ОТКРИВАМО Матрица пласирања лажи о Данилу Вучићу у 10 корака

"ЗА СВЕ КОЈИ СУ ГА НАПАДАЛИ СПРЕМИЛИ СМО ТОРТУ" Вучић објавио фотографију са сином: Данас је рођендан мом првенцу (ФОТО)

"ЗА СВЕ КОЈИ СУ ГА НАПАДАЛИ СПРЕМИЛИ СМО ТОРТУ" Вучић објавио фотографију са сином: Данас је рођендан мом првенцу (ФОТО)

СНС се огласио поводом напада на председниковог сина: Тужно, грозно и болесно (ФОТО)

СНС се огласио поводом напада на председниковог сина: Тужно, грозно и болесно (ФОТО)

Питања новинара

Шта тачно очекује од протеста за викенд, као и о изјаве Ђиласа за стране медије што је било питање Танјуга, председник је рекао:

- Ово друго не могу да коментаришем - био је кратак председник.

- Што се првог тиче, нећемо да реагујемо - рекао је Вучић. 

 - Једини плод тих демонстрација је тај да ће један младић можда остати без ока. То је плод - рекао је председник.

Вучић се запитао шта кошта тих 100.000 евра које су добили они који организују протесте.

- Изгледа да Србија за некога јесте на продају. За мене није, и никоме нећу да се улизујем. Што се тврди да је Србија пред грађанским ратом, то су глупости, и то наша попустљивост, мирноћа и смиреност, као и жеља да градимо демократију неће допустити. Не заборавите на нашим демонстрацијама је један режим убио човека, па су крили његово убиство. Нама се такве ствари неће дешавати. Што се власти тиче ми ћемо бити апсолутно одговорни, и нас само интересује колико тачно то малтретирање и терорисање грађана може да траје.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

Председник Вучић је током одговарања на питања новинара Н1 рекао да је он увек срећан када добије комесарске изјаве.

- У потпуности су протести уродили плодом, један младић може да остане без ока. Другог плода нема. И то да су људи толико огорчени, осим оних који раде у тајкунским компанијама. Што се тиче истраживања, никада нисте објавили ниједно истинско истраживање, нисте ни желели. Ми свака два или три дана радимо истраживање, што је нормално за све озбиљне политичке партије. Ако сте уверени да то што је један младић замало остао без ока, и малтретирање грађана, нешто што некоме доноси поене, ја вам кажем слободно наставите.

Вучић је казао да је народ веома огорчен, и да се он обратио данас како би људи знали све о процедури везаној за експлоатацију литијума.

- Ја немам страх да то поновим, за разлику од овог сувласника вашег медија, који је био пресрећан због литијума пре три године. Код мене се ништа није променило, ја сматрам да је литијум важан, али да морамо да разговарамо са народом. Уколико студија о утицају на животну средину буде лоша, ја ћу променити мишљење, иако ја то не радим често.

Одговорио на скандалозне наводе Крика

- Мој син није менаџер, џаба њима што ће и сам фудбалер и менаџерска агенција то да демантује - рекао је Вучић.

- А што су изабрали његов рођендан, ваљда да би рекли да сам лош отац. Ако је текст објављен 8. октобра, а ви чекате његов рођендан, то је да бих ја закључио да нисам својој деци обезбедим да живе као нормални људи. Ја сам на свог сина поносан, он је један нормалан младић који ради у винотеци.

О недавним протестима

Додао је да заузимање путева, а нарочито ауто-путева није у складу са законом.

- Супротно је са законом сваке цивилизоване земље. Они који то раде, морају да знају да се противправно понашају. У складу са тим, то да полиција треба да обезбеђује нешто противзаконито, полиција не сме да обезбеђује оно што је противзаконито. То није посао полиције. Њихово је да каже да је то противзаконито и да не учествује у оном што је противзаконито. Одговорност сносе они који у томе учествују - рекао је Вучић.

Како тврди, ниједан од скупова претходних дана није био у складу са законом.

- Не смете да кршите закон и угрожавате права других људи. Управо због жеље да се избегну инциденти, полиција је реаговала уздржано, без водених топова, без пребијања људи - додао је и замолио грађане да се уздрже, без реакција, рекавши да му "не пада на памет да слуша улицу и да служи улици".

Вучић каже да је изузетно поносан на полицију, која није извезла водене топове, и да се нада да Прокић из Шапца неће изгубити око.

- Да би запосленик Чумета и Кељмендија њега напао. Мој савет полицији је да се склони, да их пустите, и да се целој Србији покаже колико може да траје то малтретирање, и молим грађане да се уздрже од реакције, да не нападају те људе и да их пустимо да се иживљавају над нама неколико сати. Не пада ми на памет да слушам улицу и да служим улицу. Добио сам захтеве где траже ослобађање свих ухапшених. Видите, говоре да сам ја диктатор, па траже да ослободим све ухапшене. Замислите да ослобађате људе који су тукли друге. Све друго је у реду, али оне који бију друге, у Србији то не може. Затим траже повлачење закона о експропријацији и референдуму.

Председник о "Рио Тинту"

- Оно што је важно, да вам прочитам апсолутно све и сваки документ - рекао је председник Вучић.

Председник је прочитао документа у коме јасно пише да је договор о доласку Рио Тинта у Србији, почев још од 2004. године, донела претходна власт.

- Први документ који се тиче Рио Тинта се тиче свих грађана. 2004. године Министарство рударства доноси решење, којим се предузећу Рио Сава ДОО из Београда истраживање у Србији. Документ број два, из 2005. када су проширене границе истражног простора. Сви знате ко је тада био на власти. - рекао је председник Србије.

Он је даље показао још неколико докумената који указују на слична одобрења.

"Најбитнији је документ број девет"

- Е сад долазимо до кључног документа, број 9. Донет 1. 2. 2012. године, где се одобрава извођење радова извлачења руда бора и литијума у полуиндустријском обиму бушењем у басену Јадра. Ово је први и једини документ до сада који суштински дозвољава било какво бушење и прављење бушотина. Тада су на власти Ђилас, Тадић, Јеремић, Зеленовић. Сви они. - рекао је председник Вучић.

"Они су донели ту одлуку" - јасна порука председника.

Вучић каже да су сви они донели ту одлуку, и да је меморандум из 2017. необавезујући, иако су многи покушали да оптуже садашњу власт за њега.

- Став два каже: Меморандум одражава ставове и намере страна да сарађују, изражене у доброј вери, али без стварања обавеза. Изволите цитат. Све се види. Годину и два или три месеца ћемо чекати студију о утицају на животну средину пре него што изађемо пред грађане.

- Људи треба да знају да смо за путну инфраструктуру тог краја издвојили 14-15 милиона евра. Да будем сасвим искрен, међу онима који су дали донације је и Рио Тинто.

"Неки од коловођа протеста су већ продали имања Рио Тинту".

- Имам инфорамције да су неки од коловођа узели паре. Наравно, нису сви и не могу да говорим ан женерал. Желим да вас обавестим да ћу у наредних неколико дана боравити на подручју свих ових села (где су планирана ископавања). Идем хладне главе, хоћу да разговарам са њима, хоћу да заједнички видимо шта је то што нам доноси добро и лоше. Али нећу да разговарам са политичарима и тајкунима, већ са народом. Мој посао је да истрпим све, од парадајза и јаја, до секире. У наредних неколико дана можете да очекујете моју посету ову крају. Могу и 15 сати да не устанем са столице, слушаћу шта ко има да каже - рекао је Александар Вучић.

Рекао је да је да Србија на подручју више насељених места између Лознице и Крупња има велика налазишта јадарита и један од 26 минерала у оквиру јадарита је литијум.

- Он је незаменљив у изради литијумских батерија које морате да користите у производњи електричних аутомобила. Почела је велика трка у свету за литијумским налазиштима. Ту предњаче Кина, САД и ЕУ. Ми у овом тренутку осим онога што је урађено због бушења из 2012. године немамо никаквих радњи. Постоји нешто што се назива поље експлоатације, што би значило да они имају право да користе и у потпуности имају у власништво руду и то је нешто што је веома лош израз, а пре тога би дали студију о утицају на животну средину - рекао је Вучић.

Од Адвокатске коморе Србије је, како је рекао, добио допис да је закон донет као хитан и рекао да траже ширу јавну расправу, где су "могуће, у праву".

- Има једна битна примедба која се тиче Закона о апропријацији и томе што је власнику земљишта остављено пет дана да се изјасни о експропријацији. То није неуставно, али сматрам да није добро - рекао је додавши да нема смисла да држава плати пуну тржишну цену за нелегалне објекте.

"Улица не може да влада политиком ове земље"

- Овом земљом владају институције - рекао је Вучић.

Том приликом је навео да ниједан смислени захтев до сада није добио са улице. Такође, Вучић је истакао је да још није потписао Закон о експропријацији.

Председник је затим упоредио како су Ђиласови медији писали о јадариту некада, а како пишу данас.

- Ево овде "Лозница - лидер западне Србије". Била је лидер по незапослености. Ми смо довели инвестиције. Гледајте ово, 2011. године, минерал будућности. Писало је на сајту локалне самоуправе. Пазите ово, као састав да је неко писао. Они 2011. планирају да отворе неколико фабрика за прераду литијума. Тада СНС није била на власти тамо - рекао је он.

Вучић затим чита из тадашњих медија да је планирано у нове копове угља инвестирати чак милијарду, иако се данас буне против тога.

- Хтели су уљне шкриљце, што је много горе од литијума, само да кажем људима. Ево шта каже Танјуг - "Србија ће бити центар производње литијума". Текст из 2011. године. И пише да ће његов значај бити за 100 година као оног рудника у Бору. Па ми смо изгледа криви што нисмо до 2014. отворили тај рудник. - рекао је председник Вучић.

Вучић је потом показао текст у коме Оливер Дулић тражи отварање и рудника никла и уљаних шкриљаца. 

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen

- Е и овог чику познајете, интервју за Недељник из 2017. године. Тај чика каже: "Хајде да причамо о Београду и економији. Ево потврђено је да је код Лознице откривено друго највеће налазиште литијума у Европи. Хајде да причамо о концесији на те руднике, али да отварамо фабрике батерија. То ће бити велика шанса за Србију, то су теме које су нам данас потребне, а не да људи који не подржавају власт слушају шта прича Вучић, Весић и Мали" - прочитао је Вучић речи Драгана Ђиласа.

Председник је потом стао пред карту налазишта литијума у Европи, и показао где су урађене студије изводљивости.

- Ово је производња литијума и јонских батерија у Европи. Видите да су ту све познате европске фирме, али и значајан део кинеских компанија. Ово показујем грађанима Србије да би схватили да се води прави рат. И у питању је огроман новац, то морају да знају грађани. У еколошка удружења из иностранства је само ове године уложено преко 8 милиона евра. А ви за 90 одсто њих никада нисте чули. Зашто би неко у току само једне године дао толики новац. Баш због тих интереса који су важни за све, велика је туча у целом свету и борба за једну од стратешких сировина. Србија га има, а да ли ће то да користи то је друга ствар - рекао је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen

На годишњем нивоу у ЕУ се троши чак 20 пута више новца него што је укупан буџет Србије на истраживање литијума.

- Код нас се не води кампања против литијума, већ Рио Тинта. Подршка тим еколозима долази из једне европске земље која жели да њихова компанија дође у Србију. Раде преко фондација које су мецене и њима и њиховим компанијама. Нарочито када су у питању компаније из Немачке. Имамо веома тачне информације о томе - рекао је Вучић.

Ванредно обраћање председника Србије

Председник Вучић је обраћање почео речима да жели да представи истину о Рио Тинту. Тема је и економски раст, као и нова новчана помоћ. Председник је најавио да се са исплатом креће за тачно шест дана.

Вучић је рекао да смо у трећем кварталу постигли одличне резултате - 7.7 одсто изности економски раст, и да смо сада сасвим сигурни, да ће стопа раста бити преко 7.5 одсто у Србији на нивоу целе године.

- Поносан сам на грађане Србије и нашу земљу, да у две године кумулативно имамо најбрже растућу економију у Европи.

Председник је рекао да је Србија зарадила 5,5 милиона евра захваљујући Железари у Смедереву.

- Зиђин је од 18.12. до данас уплатио 245 милиона евра. Ми смо решили да производимо бакар, и имајући у виду њихове инвестиције, успели смо да уштедимо 4 милиона евра. Што се Чукарупекија тиче, то је нова инвестиција. Бићемо други у Европи по производњи бакра, а други по производњи злата.

 

Председник Србије Александар Вучић се данас уочи обраћања огласио и на Инстаграм профилу.

- Хвала Јединственој Русији што сам имао част да учествујем на конференцији “Глобални изазови 21. века: Међустраначка димензија”. Велико хвала председнику Путину који је увек био уз Србију и српски народ када је било најтеже. Живело српско-руско пријатељство! - написао је Вучић. 

 

ХИТНО ОГЛАШАВАЈЕ ПРЕДСЕДНИКА НАКОН СЕДНИЦЕ: Ванредна ситуација у земљи, ово су КЉУЧНЕ теме о којима треба да бринемо
Aleksandar Vučić

ХИТНО ОГЛАШАВАЈЕ ПРЕДСЕДНИКА НАКОН СЕДНИЦЕ: Ванредна ситуација у земљи, ово су КЉУЧНЕ теме о којима треба да бринемо

20.09.2024. 14:17
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРЕМИНУЛЕ ГЛУМИЦЕ: Радмила Живковић је обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРЕМИНУЛЕ ГЛУМИЦЕ: Радмила Живковић је обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта

20.09.2024. 13:56
МАЛИ О ВОЈНОМ ПРИКАЗУ"ЗАСТАВА 2024": Са поносом гледамо на снагу и посвећеност сваког припадника Војске Србије
"Zastava 2024"

МАЛИ О ВОЈНОМ ПРИКАЗУ"ЗАСТАВА 2024": Са поносом гледамо на снагу и посвећеност сваког припадника Војске Србије

20.09.2024. 13:27
"НЕ ДАМ ЈА, А И НАЧЕЛНИК СЕ НЕ БИ СЛОЖИО" Ево како је Вучић одговорио на питање да ли ћемо дати некоме наше тенкове
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"НЕ ДАМ ЈА, А И НАЧЕЛНИК СЕ НЕ БИ СЛОЖИО" Ево како је Вучић одговорио на питање да ли ћемо дати некоме наше тенкове

20.09.2024. 13:24
ХИТНО ОГЛАШАВАЈЕ ПРЕДСЕДНИКА НАКОН СЕДНИЦЕ: Ванредна ситуација у земљи, ово су КЉУЧНЕ теме о којима треба да бринемо
Aleksandar Vučić

ХИТНО ОГЛАШАВАЈЕ ПРЕДСЕДНИКА НАКОН СЕДНИЦЕ: Ванредна ситуација у земљи, ово су КЉУЧНЕ теме о којима треба да бринемо

20.09.2024. 14:17
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРЕМИНУЛЕ ГЛУМИЦЕ: Радмила Живковић је обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРЕМИНУЛЕ ГЛУМИЦЕ: Радмила Живковић је обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта

20.09.2024. 13:56
"УДАРАЛИ СУ МЕ А ПОТОМ ВЕЗАЛИ КАБЛОМ..." Језива исповест Србина након БРУТАЛНОГ пребијања и пљачке на Космету: Дошли су са ДРВЕНИМ палицама (ВИДЕО)
opljačkan Dejan Radić

"УДАРАЛИ СУ МЕ А ПОТОМ ВЕЗАЛИ КАБЛОМ..." Језива исповест Србина након БРУТАЛНОГ пребијања и пљачке на Космету: Дошли су са ДРВЕНИМ палицама (ВИДЕО)

20.09.2024. 13:49
НОВО РУСКО ОРУЖЈЕ У АКЦИЈИ "Терминатор" изгледа неустрашиво, снимци показују сву његову моћ (ВИДЕО)
Terminator

НОВО РУСКО ОРУЖЈЕ У АКЦИЈИ "Терминатор" изгледа неустрашиво, снимци показују сву његову моћ (ВИДЕО)

20.09.2024. 13:41
ЗАСТАВА 2024: "ИЗУЗЕТНО САМ ПОНОСАН, ДАНАС ОДЛУКА О ВОЈНОМ РОКУ" Председник Србије се обратио јавности са аеродрома у Батајници
Aleksandar Vučić

ЗАСТАВА 2024: "ИЗУЗЕТНО САМ ПОНОСАН, ДАНАС ОДЛУКА О ВОЈНОМ РОКУ" Председник Србије се обратио јавности са аеродрома у Батајници

20.09.2024. 11:15
ХОРОР У БЕОГРАДУ! Достављач хране покосио децу на пешачком, малишани кренули у музеј
najnovija vest, najnovija

ХОРОР У БЕОГРАДУ! Достављач хране покосио децу на пешачком, малишани кренули у музеј

20.09.2024. 14:07
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРЕМИНУЛЕ ГЛУМИЦЕ: Радмила Живковић је обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРЕМИНУЛЕ ГЛУМИЦЕ: Радмила Живковић је обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта

20.09.2024. 13:56
"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"
Suđenje za masakr u Ribnikaru

"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"

20.09.2024. 11:19