Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Вучић на затварању "Дечије недеље": Упутио посебан апел свим грађанима Србије! (ФОТО)

11.10.2020. 10:28 11:18
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Андрија Вукелић

Дечија недеља слави право деце да уживају у детињству и младости

Председник Србије Александар Вучић данас присуствује свечаном затварању "Дечије недеље 2020".

Традиционална манифестација "Дечија недеља" обележена је ове седмице у читавој Србији под слоганом "Подељена срећа два пута је већа".

Дечија недеља слави право деце да уживају у детињству и младости и то је такође прилика да деца покажу своје таленте, вештине и способности.

ЦЕО РЕГИОН ПРАТИО ВОЈНУ ВЕЖБУ "Садејство 2020": Са великом пажњом преносили речи председника Вучића (ФОТО)

ЦЕО РЕГИОН ПРАТИО ВОЈНУ ВЕЖБУ "Садејство 2020": Са великом пажњом преносили речи председника Вучића (ФОТО)

ПИТАЊЕ ПОЛОЖАЈА ЖЕНА ЈЕ ОД КЉУЧНОГ ЗНАЧАЈА ЗА ДАЉИ РАЗВОЈ ДРУШТВА: Ђорђевић пружио подршку удружењима (ФОТО)

ПИТАЊЕ ПОЛОЖАЈА ЖЕНА ЈЕ ОД КЉУЧНОГ ЗНАЧАЈА ЗА ДАЉИ РАЗВОЈ ДРУШТВА: Ђорђевић пружио подршку удружењима (ФОТО)

НЕДИМОВИЋ НАКОН ХАПШЕЊА ПОМОЋНИЦЕ: Познајем је површно, кроз посао, видим је једном у месец дана

НЕДИМОВИЋ НАКОН ХАПШЕЊА ПОМОЋНИЦЕ: Познајем је површно, кроз посао, видим је једном у месец дана

 

Питања новинара

Председник Србије Александар Вучић је након затварања "Дечије недеље 2020" рекао да је од изузетног значаја да настави своје европске интеграције, не одустајући од војне неутралности.

- Чини ми се да смо на војној вежби јуче показали огроман напредак и прогрес наше војске и захваљујући огромним улагањима, али и посвећености. Држава ће гледати да припадницима Војске и здравства омогући још лакше решавање стамбеног питања. Верујем да ће наша економија још брже расти. Позивам грађане наше земље да се још одговорније понашају. Посебно сам задовољан јер је Србија на време препознала опасност која јој прети, молим вас носите маске, увек када сте близу некога носите маску, поштујте мере - рекао је Вучић.

Одговарајући на питање о изјави Мирослава Лајчака Вучић је рекао да је Србија спремна на разговор, али не на то да не добије ништа.

- Позиција господина Лајчака је врло незавидна. Није лако када сваки дан добијате вести из Приштине да неће да разговрају о дијалогу. Суштина је у томе да Албанци притисну Србију да потпише признање Косова - рекао је Вучић и указао на то да се тако нешто никада неће догодити.

Вучић је одговарајући на питање новинара рекао да је када је био опозиција критиковао власт, али да на њу није покушао да дође насиљем.

- Никада нисам упадао у Скупштину и позивао на то. Никада се није догодило да одржимо политички скуп, а да га не пријавимо. Сада опозиционе скупове нико и не најављује, јер нико неће да преузме одговорност, надају се да ће неко други њихов посао да обави. Ја данас своје политичке противнике готово да не помињем, а сваког дана сам изложен најбруталнијим нападима. Не само ја, већ и моја деца, од најмлађег до најстаријег  - изјавио је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/будуцностсрбијеав

Вучић је рекао да се речима и дијалогом може једино показати колико се залажемо за стабилност и успех Србије и истакао да очекује да коначно буде завршено формирање власти у Шапцу и истакао да је срамота оно што се тамо дешавало.

- Не вреди, неће људи да гласају за њих, они сами броје гласове... То је нешто невиђено, а онда вам ти људи говоре о демократији, то је да вас глава заболи. Не желе људи да неко насиљем сачува власт - оценио је Вучић.

Говорећи о војној вежби "Садејство 2020" Вучић каже да употреба бојеве муниције показује праву снагу војске.

- Било је изузетно добро видети како тенкови у два реда отварају ватру... Веома сам срећан што нико није био повређен. Војска Србије је показала своју снагу и мора да буде спремна да чува своју земљу. Војска Србије је гарант мира и поносан сам на све припаднике. Захвалан сам народу Србије што је разумео шта смо радили кроз улагање у здравство, војску - казао је Вучић и додао да је ова власт наследила војску која ни чизме није имала.

Свечано затварање "Дечије недеље"

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је изузетно срећан што има част да затвори "Дечију недељу" и да је то најлепши могући моменат за крај недеље. Након обиласка штандова на којем је представљено 50 најбољих уметнички радова деце на тему "Зашто волим Србију", председник је поделио плакете у три категорије и једну специјалну награду. Категорије које су награђиване су од првог до четвртог разреда, петог до осмог и за најбољи уметнички рад из дијаспоре. 

Вучић је рекао да је причитао радове деце и да је мислио да су нове генерације те које се разумеју у виртуелни свет и да мање уче, да су мање писмене од претходних генерација.

- Поштована децо, да вам се обратим речима Душка Радовића, мислио сам да су ове нове генерације мање писмене од оних претходних, да мање уче од претходних али није тако. Прочитао сам радове Дуње, Невене, Патриције и Габријела, изванредни су. А Габријел како само игра шах! Упознао сам два слепа дечака овде, невероватно је како они играју шах. Радови које сам прочитао су заиста невероватни - казао је Вучић и додао да су деца у својим радовима показала колико воле Србију.

-Срео сам се овде са двојицом дечака који су нажалост слепи, али они ће бити светски прваци у шаху. Веома је важно да посветимо нашој деци много пажње. Живот је леп, али није увек само леп, како пролазе године, децо, морате бити све одговорнији, да допринесете бољој будућности нашег друштва. Ово је најлепши крај ове недеље - рекао је председник. 

Вучић је казао да је важно да и овако мала деца разумеју одговорности које их чекају у будућности, да воле своје родитеље и своју земљу. 

- Потребно је да размишљате како да уз љубав према Србији можете да допринесете бољој будућност. Много сам срећан што сам овде, ово је најлепши крај понављам, ове тешке недеље. Ви, поштована децо, будите вредни, добри и волите своју Србију - рекао је Вучић.

Вучић је нагласио и да му је драго што је жири имао слуха и за радове који су дошли од деце са оне стране Дрине, а један је и награђен јер је невероватна љубав која та деца имају према Србији.

- И мој отац је рођен са оне стране Дрине а мајка Бачванка, стари војвођански староседелац, и увек нам је говорио да не можемо да схватимо колико је невероватна љубав према Србији оних који нису рођени у њој  - додао је председник.

Манифестација "Дечија недеља"

Дечија недеља је национална манифестација и представља успешан модел сарадње државе, различитих цивилних и струковних организација, повезивања свих важних актера у заштити дечијих права. Сваке године реализује се у циљу побољшања положаја детета у Србији.

Дечја недеља обележава се сваке године током прве недеље октобра. 

Током протеклих седам дана у градовима широм Србије организоване су активности за децу у оквиру манифестације која је ове године одржана под слоганом "Подељена срећа је два пута већа". Сваки дан је био посвећен једној теми, па је тако уторак био посвећен спорту, среда упознавању деце са заштитом животне средине, четвртак образовању, а у петак су најмлађи упознати са значајем инклузије, солидарности и толеранције, док су јуче објављени награђени победници литерарног конкурса.

Дечја недеља је ове године организована тако што се водило рачуна о здрављу и безбедности у складу са поштовањем свих епидемиолошких мера у борби против ширења вируса корона.

На нашим просторима Дечија недеља се обележава од 1934. године, и од тада се мења и развија прилагођавајући своје програмске циљеве стварним потребама и проблемима деце. Од 1987. године је на предлог организације Пријатељи деце Србије уведена у закон о друштвеној бризи о деци. Основни документ за планирање и реализацију активности у току Дечије недеље је Конвенција о правима детета Уједињених нација усвојена 1989. године.

У реализацији активности Дечије недеље на националном и локалном нивоу учествују многобројне владине институције, удружења грађана, као и угледни појединци посвећени деци. Дечија недеља подстиче даљи развој услова за бољи положај детета и подсећа све релевантне друштвене актере на неопходност пружања образовне, социјалне, здравствене, културне и финансијске подршке сваком детету у нашем друштву.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је по отварању, да је ова недеља посвећена само деци и апеловао тада на родитеље да у ових седам дана пруже деци све што од њих тразе, али и да размисле колико брзо пролази период њиховог одрастања, а да мало времена проведу у загрљају својих родитеља.

КОНФЕРЕНЦИЈА "ДАНИ АМЕРИКЕ У БЕОГРАДУ": Србија и САД настављају унапређење стратешког партнерства на свим пољима
Dani Amerike u Srbiji

КОНФЕРЕНЦИЈА "ДАНИ АМЕРИКЕ У БЕОГРАДУ": Србија и САД настављају унапређење стратешког партнерства на свим пољима

20.09.2024. 21:40
Прелиставање дневних новина за 21. септембар 2024. године
Prelistavanje dnevnih novina

Прелиставање дневних новина за 21. септембар 2024. године

20.09.2024. 20:54
ХИТНО ОГЛАШАВАЈЕ ПРЕДСЕДНИКА НАКОН СЕДНИЦЕ: Ванредна ситуација у земљи, ово су КЉУЧНЕ теме о којима треба да бринемо
Aleksandar Vučić

ХИТНО ОГЛАШАВАЈЕ ПРЕДСЕДНИКА НАКОН СЕДНИЦЕ: Ванредна ситуација у земљи, ово су КЉУЧНЕ теме о којима треба да бринемо

20.09.2024. 14:17
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРЕМИНУЛЕ ГЛУМИЦЕ: Радмила Живковић је обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ОПРОСТИО ОД ПРЕМИНУЛЕ ГЛУМИЦЕ: Радмила Живковић је обележила најсјајнију епоху наше кинематографије и позоришта

20.09.2024. 13:56
КОМПЛЕТНО БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ НА МОСТУ КОД БЕШКЕ: Дошло до тешког удеса, полиција и Хитна помоћ на терену
hitna pomoć

КОМПЛЕТНО БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ НА МОСТУ КОД БЕШКЕ: Дошло до тешког удеса, полиција и Хитна помоћ на терену

20.09.2024. 22:09
Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а
Nevenka Žegarac

Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а

20.09.2024. 22:06
СЕВАЈУ КАЗНЕ: Школски аутобуси искључени из саобраћаја - Полиција извршила преглед па утврдила ОВЕ недостатке
Školski autobus

СЕВАЈУ КАЗНЕ: Школски аутобуси искључени из саобраћаја - Полиција извршила преглед па утврдила ОВЕ недостатке

20.09.2024. 21:58
ЛЕТО СЕ ВРАЋА НА ВЕЛИКА ВРАТА? Директор РХМЗ-а изнео најновије саопштење: Прво следи врхунац ВОДЕНОГ ТАЛАСА, па онда нагли скок температуре
vremenska prognoza, kiša, kišobran, sunce

ЛЕТО СЕ ВРАЋА НА ВЕЛИКА ВРАТА? Директор РХМЗ-а изнео најновије саопштење: Прво следи врхунац ВОДЕНОГ ТАЛАСА, па онда нагли скок температуре

20.09.2024. 21:53
ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности
Izraleski avion

ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности

20.09.2024. 20:11
"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија
Vladimir Putin

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија

20.09.2024. 21:11
Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића
Saša Popović

Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића

20.09.2024. 21:54
ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар
Dečak ubica

ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар

20.09.2024. 19:28